Featured By: Nani Ramlee February 27, 2020 @ 8:00am

Anak mengamuk gara-gara ketagih TV, ketahui tanda dan cara untuk tangani masalah ini

Dalam zaman teknologi yang serba canggih, ibu bapa moden mungkin lebih risau mengenai ketagihan anak terhadap gajet seperti telefon pintar atau iPad, sehingga mereka terlepas pandang mengenai satu lagi permasalahan  iaitu ketagihan terhadap televisyen.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Mykids Time

Bagi ibu bapa yang melarang atau menyekat anak-anak daripada bermain dengana gajet, pilihan lain yang mungkin anak-anak ada ketika berada di rumah ialah menonton televisyen. Tambahan pula, apabila anak berada berjam-jam di hadapan televisyen, ia mungkin memberi peluang terutama kepada ibu untuk menyiapkan kerja rumah yang banyak tanpa sebarang gangguan.

Bagaimanapun, mungkin ada segelintir ibu bapa tidak sedar ketagihan televisyen boleh menyebabkan kemudaratan dan kesan buruk pada kesihatan antaranya seperti masalah rabun, insomnia, berat badan naik serta permasalahan lain.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Cafe Mom

Tanda-tanda anak yang mengalami ketagihan televisyen itu boleh diketahui apabila ibu bapa melihat mereka tidak lagi gemar melakukan aktiviti luar seperti bermain di taman permainan, anak menjadi introvert di mana mereka tidak gemar bergaul dengan orang lain, tidak endah jika disuruh melakukan kerja rumah atau mengamuk ketika tidak dibenarkan menonton TV.

Berikut merupakan beberapa panduan yang boleh ibu bapa lakukan untuk menangani permasalahan ketagihan televisyen.

1. Ubah sikap sendiri terlebih dahulu

Ibu bapa adalah cerminan atau ikon kepada anak-anak, jadi apa yang dibuat, pasti anak akan ikut. Sebelum mendidik anak-anak, ibu bapa perlu mengubah tabiat mereka sendiri dahulu. Sehubungan itu, ibu bapa perlu mengawal diri mereka daripada menonton rancangan atau drama kegemaran mereka terlalu lama sebelum menyuruh anak mereka berbuat demikian. 

2. Tetapkan jadual menonton televisyen

Ibu bapa perlu buat jadual untuk anak menonton televisyen. Bukan untuk menyekat kebebasan mereka, tapi dengan adanya jadual, anak bukan sahaja akan lebih berdisiplin, malah bertanggungjawab dan tahu had masa yang dibenarkan untuk mereka. 

Ada juga ibu bapa yang mempunyai peraturan tidak membenarkan anak menonton televisyen pada hari persekolahan, namun sekali-sekala, beri mereka kelonggaran untuk menonton program kegemaran.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Mom.com

3. Letakkan TV di tempat yang sesuai

Setiap rumah pada zaman sekarang mungkin mempunyai lebih daripada satu televisyen. Ada yang diletakkan di ruang tamu, di dapur dan juga bilik tidur. Bagi memerangi masalah ketagih televisyen, mungkin satu televisyen untuk setiap rumah sudah memadai. Cara itu mampu menjimatkan penggunaan tenaga sekaligus mengelakkan bil elektrik daripada melambung tinggi.

4. Sembunyi alat kawalan jauh televisyen

anak ketagih TV

Kredit gambar: The Graphics Fairy

Jika anak tidak mengikut arahan atau jadual yang ditetapkan, cara yang paling mujarab adalah dengan menyembunyikan alat kawalan jauh televisyen. Memang nampak seolah-olah agak kejam, namun percayalah, ia untuk kebaikan mereka juga. Pada mulanya anak-anak mungkin akan protes, tapi cuba jelaskan kepada mereka rasional atas tindakan yang dilakukan dan lama-kelamaan mereka mungkin akan sedar mengenai perkara itu.

Terdapat banyak lagi cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan anak daripada ketagih televisyen seperti melakukan aktiviti luar bersama-sama keluarga, mengadakan sesi pembelajaran yang lebih kreatif dan menarik serta memupuk budaya ilmu di rumah.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Business Professional Insurance Associates

Semoga panduan di atas memberi manfaat kepada ibu bapa untuk mengawal dan menangani masalah ketagih televisyen dalam kalangan anak-anak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 26 Apr 2018

Kecederaan Di Kaki Punca Bagaimana Ummi Nazeera Tahu Dirinya Hamil

Perkhabaran gembira berhubung kandungannya yang memasuki empat bulan dikongsi pelakon Ummi Nazeera, 28, semalam, melalui akaun Instagram miliknya.

Featured Fri, 10 Apr 2020
Eat Travel Sun, 22 Mar 2020
Gaya Hidup Sat, 27 Oct 2018
Featured Fri, 7 May 2021

Alif Satar Akui Teruja Sertai ICSYV4

Rancangan realiti kegemaran ramai I Can See Your Voice Malaysia musim ke-4 bakal membuka tirai dengan edisi raya pada musim ini. Untuk musim ini, kehadiran penyanyi, pelakon dan pengacara Alif Satar nampaknya  memeriahkan lagi kehangatan program […]

Featured Wed, 10 Mar 2021
Eat Travel Wed, 12 Feb 2020
Featured Tue, 28 Apr 2020

Ebit Lew kongsi gambar bidadarinya di depan rumah mewah mereka

Jawab tuduhan guna duit sumbangan beli kereta besar

Featured Tue, 5 Nov 2019
Gaya Hidup Mon, 10 Dec 2018

| Live TV