Featured By: Ad Ops February 27, 2020 @ 8:00am

Anak mengamuk gara-gara ketagih TV, ketahui tanda dan cara untuk tangani masalah ini

Dalam zaman teknologi yang serba canggih, ibu bapa moden mungkin lebih risau mengenai ketagihan anak terhadap gajet seperti telefon pintar atau iPad, sehingga mereka terlepas pandang mengenai satu lagi permasalahan  iaitu ketagihan terhadap televisyen.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Mykids Time

Bagi ibu bapa yang melarang atau menyekat anak-anak daripada bermain dengana gajet, pilihan lain yang mungkin anak-anak ada ketika berada di rumah ialah menonton televisyen. Tambahan pula, apabila anak berada berjam-jam di hadapan televisyen, ia mungkin memberi peluang terutama kepada ibu untuk menyiapkan kerja rumah yang banyak tanpa sebarang gangguan.

Bagaimanapun, mungkin ada segelintir ibu bapa tidak sedar ketagihan televisyen boleh menyebabkan kemudaratan dan kesan buruk pada kesihatan antaranya seperti masalah rabun, insomnia, berat badan naik serta permasalahan lain.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Cafe Mom

Tanda-tanda anak yang mengalami ketagihan televisyen itu boleh diketahui apabila ibu bapa melihat mereka tidak lagi gemar melakukan aktiviti luar seperti bermain di taman permainan, anak menjadi introvert di mana mereka tidak gemar bergaul dengan orang lain, tidak endah jika disuruh melakukan kerja rumah atau mengamuk ketika tidak dibenarkan menonton TV.

Berikut merupakan beberapa panduan yang boleh ibu bapa lakukan untuk menangani permasalahan ketagihan televisyen.

1. Ubah sikap sendiri terlebih dahulu

Ibu bapa adalah cerminan atau ikon kepada anak-anak, jadi apa yang dibuat, pasti anak akan ikut. Sebelum mendidik anak-anak, ibu bapa perlu mengubah tabiat mereka sendiri dahulu. Sehubungan itu, ibu bapa perlu mengawal diri mereka daripada menonton rancangan atau drama kegemaran mereka terlalu lama sebelum menyuruh anak mereka berbuat demikian. 

2. Tetapkan jadual menonton televisyen

Ibu bapa perlu buat jadual untuk anak menonton televisyen. Bukan untuk menyekat kebebasan mereka, tapi dengan adanya jadual, anak bukan sahaja akan lebih berdisiplin, malah bertanggungjawab dan tahu had masa yang dibenarkan untuk mereka. 

Ada juga ibu bapa yang mempunyai peraturan tidak membenarkan anak menonton televisyen pada hari persekolahan, namun sekali-sekala, beri mereka kelonggaran untuk menonton program kegemaran.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Mom.com

3. Letakkan TV di tempat yang sesuai

Setiap rumah pada zaman sekarang mungkin mempunyai lebih daripada satu televisyen. Ada yang diletakkan di ruang tamu, di dapur dan juga bilik tidur. Bagi memerangi masalah ketagih televisyen, mungkin satu televisyen untuk setiap rumah sudah memadai. Cara itu mampu menjimatkan penggunaan tenaga sekaligus mengelakkan bil elektrik daripada melambung tinggi.

4. Sembunyi alat kawalan jauh televisyen

anak ketagih TV

Kredit gambar: The Graphics Fairy

Jika anak tidak mengikut arahan atau jadual yang ditetapkan, cara yang paling mujarab adalah dengan menyembunyikan alat kawalan jauh televisyen. Memang nampak seolah-olah agak kejam, namun percayalah, ia untuk kebaikan mereka juga. Pada mulanya anak-anak mungkin akan protes, tapi cuba jelaskan kepada mereka rasional atas tindakan yang dilakukan dan lama-kelamaan mereka mungkin akan sedar mengenai perkara itu.

Terdapat banyak lagi cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan anak daripada ketagih televisyen seperti melakukan aktiviti luar bersama-sama keluarga, mengadakan sesi pembelajaran yang lebih kreatif dan menarik serta memupuk budaya ilmu di rumah.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Business Professional Insurance Associates

Semoga panduan di atas memberi manfaat kepada ibu bapa untuk mengawal dan menangani masalah ketagih televisyen dalam kalangan anak-anak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 4 Jan 2022

Tular Video Pemandu Lori Langgar Tiga Buah Kereta Dituduh Mabuk, Rupa-Rupanya Sedang Alami Sakit Jantung

Baru-baru ini tular sebuah video menunjukkan seorang pemandu lori yang terlibat dengan satu kemalangan membabitkan tiga buah kereta yang berlaku di Jalan BRP 8/2, Sungai Buloh berdekatan dengan kilang Daikin. Seorang wanita yang merakamkan kejadian […]

Featured Thu, 23 Apr 2020

Himpunan tunik Ella polos, namun tetap bergaya

Potongan sesuai untuk semua acara

Featured Wed, 19 Feb 2020

‘Gugur’ perkataan hijab demi tembusi pasaran global!

Go Far by Naelofar, merupakan rekaan yang segar dan moden

Featured Wed, 10 Aug 2022
Featured Thu, 25 Nov 2021

Bakal Terbang Ke US, Nur Sajat Dakwa Akan Muncul Dalam The Ellen Show Januari Depan

Usahawan kontroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat mendakwa dirinya bakal muncul dalam program bual bicara terkemuka Hollywood, The Ellen Show pada Januari depan. @sajat.issa Bulan 2 Sajat terbang ke singapore ♬ original sound […]

Featured Mon, 3 Apr 2023

Rita Nadira Menangis, Akui Watak Salina Dalam Saat Hilang Cintamu Kejam!

Memang menyirap eh tengok Salina dalam cerita nih!😡🔥💥

Featured Fri, 2 Dec 2022

Mengaku Kerap Terkucil, Kriteria Pemilihan Lagu Jadi Keutamaan… Ikut Kemampuan Vokal Nabila Razali

Penyanyi terkenal, Nabila Razali lebih teliti dalam memilih sebuah lagu untuk dinyanyikan selepas acap kali ‘terkucil’ sewaktu melakukan persembahan. Ketika ditemui oleh XTRA, Nabila menceritakan pemilihan lagu menjadi keutamaan kerana ingin selari dengan kemampuan vokal […]

Featured Thu, 11 Nov 2021

Bengang Sampai Menggigil Tahan Marah! Wanita Sedih Bila Mekanik Bawa Lari Enjin Kereta

Kisah seorang wanita membuat lawatan mengejut ke bengkel untuk melihat kereta kesayangannya apabila mekanik kereta itu memberikan pelbagai alasan mendapat perhatian. Apa yang mengejutkan, wanita itu tidak menyangka dia melihat bahagian dalam kereta miliknya dilarikan […]

error: Content is protected !!