Featured By: Ad Ops February 27, 2020 @ 8:00am

Anak mengamuk gara-gara ketagih TV, ketahui tanda dan cara untuk tangani masalah ini

Dalam zaman teknologi yang serba canggih, ibu bapa moden mungkin lebih risau mengenai ketagihan anak terhadap gajet seperti telefon pintar atau iPad, sehingga mereka terlepas pandang mengenai satu lagi permasalahan  iaitu ketagihan terhadap televisyen.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Mykids Time

Bagi ibu bapa yang melarang atau menyekat anak-anak daripada bermain dengana gajet, pilihan lain yang mungkin anak-anak ada ketika berada di rumah ialah menonton televisyen. Tambahan pula, apabila anak berada berjam-jam di hadapan televisyen, ia mungkin memberi peluang terutama kepada ibu untuk menyiapkan kerja rumah yang banyak tanpa sebarang gangguan.

Bagaimanapun, mungkin ada segelintir ibu bapa tidak sedar ketagihan televisyen boleh menyebabkan kemudaratan dan kesan buruk pada kesihatan antaranya seperti masalah rabun, insomnia, berat badan naik serta permasalahan lain.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Cafe Mom

Tanda-tanda anak yang mengalami ketagihan televisyen itu boleh diketahui apabila ibu bapa melihat mereka tidak lagi gemar melakukan aktiviti luar seperti bermain di taman permainan, anak menjadi introvert di mana mereka tidak gemar bergaul dengan orang lain, tidak endah jika disuruh melakukan kerja rumah atau mengamuk ketika tidak dibenarkan menonton TV.

Berikut merupakan beberapa panduan yang boleh ibu bapa lakukan untuk menangani permasalahan ketagihan televisyen.

1. Ubah sikap sendiri terlebih dahulu

Ibu bapa adalah cerminan atau ikon kepada anak-anak, jadi apa yang dibuat, pasti anak akan ikut. Sebelum mendidik anak-anak, ibu bapa perlu mengubah tabiat mereka sendiri dahulu. Sehubungan itu, ibu bapa perlu mengawal diri mereka daripada menonton rancangan atau drama kegemaran mereka terlalu lama sebelum menyuruh anak mereka berbuat demikian. 

2. Tetapkan jadual menonton televisyen

Ibu bapa perlu buat jadual untuk anak menonton televisyen. Bukan untuk menyekat kebebasan mereka, tapi dengan adanya jadual, anak bukan sahaja akan lebih berdisiplin, malah bertanggungjawab dan tahu had masa yang dibenarkan untuk mereka. 

Ada juga ibu bapa yang mempunyai peraturan tidak membenarkan anak menonton televisyen pada hari persekolahan, namun sekali-sekala, beri mereka kelonggaran untuk menonton program kegemaran.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Mom.com

3. Letakkan TV di tempat yang sesuai

Setiap rumah pada zaman sekarang mungkin mempunyai lebih daripada satu televisyen. Ada yang diletakkan di ruang tamu, di dapur dan juga bilik tidur. Bagi memerangi masalah ketagih televisyen, mungkin satu televisyen untuk setiap rumah sudah memadai. Cara itu mampu menjimatkan penggunaan tenaga sekaligus mengelakkan bil elektrik daripada melambung tinggi.

4. Sembunyi alat kawalan jauh televisyen

anak ketagih TV

Kredit gambar: The Graphics Fairy

Jika anak tidak mengikut arahan atau jadual yang ditetapkan, cara yang paling mujarab adalah dengan menyembunyikan alat kawalan jauh televisyen. Memang nampak seolah-olah agak kejam, namun percayalah, ia untuk kebaikan mereka juga. Pada mulanya anak-anak mungkin akan protes, tapi cuba jelaskan kepada mereka rasional atas tindakan yang dilakukan dan lama-kelamaan mereka mungkin akan sedar mengenai perkara itu.

Terdapat banyak lagi cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan anak daripada ketagih televisyen seperti melakukan aktiviti luar bersama-sama keluarga, mengadakan sesi pembelajaran yang lebih kreatif dan menarik serta memupuk budaya ilmu di rumah.

anak ketagih TV

Kredit gambar: Business Professional Insurance Associates

Semoga panduan di atas memberi manfaat kepada ibu bapa untuk mengawal dan menangani masalah ketagih televisyen dalam kalangan anak-anak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 3 Sep 2022
Featured Fri, 8 Jun 2018

Wanita Ini Melukis Potret Penuh ‘Bling’ Dengan Menggunakan Serbuk Glitter! Lihat Caranya

Nampak macam susah, tapi kalau anda pandai pilih warna shading mungkin senang.

Featured Wed, 19 Jan 2022

Makan Besar Malam Tahun Baru Cina Dibenarkan

Jaga SOP & jaga keselamatan orang yang tersayang!

Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Featured Fri, 2 Jul 2021

Pergerakan 3 Orang Dalam Satu Kereta Dibenarkan

Penduduk yang tinggal di lokaliti Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang mempunyai urusan perubatan dan vaksinasi dibenarkan untuk melakukan pergerakan tiga individu dalam sebuah kenderaan. Menurut Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani,

Featured Thu, 8 Sep 2022

Terima Kecaman Disebabkan ‘Kacang’, Azfar Heri Akui Kesilapan & Tampil Mohon Maaf – “Saya Tak Tahu Wujudnya…”

Azfar pun dah minta maaf… anggap je la tu rezeki dia 😌 Tapi min respect dengan @azfarheri sebab sangat profesional!

Featured Sun, 23 May 2021

‘Tak Kemaruk Soal Cinta, Tak Gelabah Fikir Jodoh, Heliza Helmi Layak Dijadikan Ikon Wanita Muslimah’

Penyanyi dan aktivis Heliza Helmi tidak asing lagi dalam  memperjuangkan misi kemanusiaan. Walaupun jarang muncul di kaca televisyen dnamun beliau masih aktif dalam pelbagai misi kemanusiaan dalam menghulurkan bantuan buat rakyar di Syria dan Palestin.

Featured Tue, 12 Apr 2022

| Live TV