Featured By: Nani Ramlee June 10, 2020 @ 12:46pm

Kes COVID-19 menurun, jumlah demam denggi meningkat

Tatkala negara menunjukkan penurunan kes COVID-19, jangan mudah berasa selesa kerana kini kita berdepan dengan satu lagi isu kesihatan apabila kes demam denggi menunjukkan peningkatan yang mendadak.

Menerusi sumber daripada Bilik Gerakan Denggi Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Kementerian Kesihatan (KKM), jumlah kes terkumpul dari 29 Disember 2019 hingga 8 Jun 2020 mencatatkan sebanyak 48,637 kes demam denggi seluruh negara.

Merujuk pada peta denggi di laman sesawang, iDengue, Lembah Klang mencatatkan jumlah kes tertinggi dengan Selangor melaporkan sebanyak 27,737 kes diikuti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebanyak 4,697 kes.

demam denggi meningkat

Kredit gambar: Facebook Public Health Malaysia

Apa yang lebih membimbangkan, jumlah kematian akibat denggi dari Januari 2020 hingga 6 Jun 2020 pula mencatatkan seramai 84 kes.

Sehubungan itu, sama seperti COVID-19, orang awam dinasihatkan untuk mengamalkan langkah pencegahan untuk melawan kes denggi dengan mengamalkan pencegahan seperti berikut:

1. Elakkan gigitan nyamuk

Nyamuk aedes aktif menggigit dari jam 5.30 pagi hingga 8.00 pagi dan 5.30 petang hingga 8.00 malam, justeru elak melakukan sebarang aktiviti luar pada waktu berkenaan.

demam denggi meningkat

Kredit gambar: Poliklinik An-Nisa

Gunakan ubat nyamuk, semburan aerosol atau sebarang alat penghalau nyamuk untuk menghalang daripada gigitan nyamuk. Guna kelambu atau pasang jaring halus (mosquito mesh) di tingkap dan pintu.

Anda juga digalakkan untuk memakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang apabila keluar dari rumah.

Kredit gambar: Motherhood.com.my

2. Hapuskan tempat pembiakan nyamuk

Aktiviti pembersihan persekitaran termasuk menghapuskan tempat atau bekas yang menakung air dan menjadi tempat pembiakan aedes menjadi keutamaan. Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air terutama dalam besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong.

Jika tidak boleh dimusnahkan, letakkan bahan pembunuh jentik-jentik dalam bekas berkenaan. Kerap tukar air dalam bekas minuman haiwan peliharaan. Luangkan masa selama 10 minit seminggu untuk melakukan aktiviti cari dan musnah tempat pembiakan aedes.

demam denggi meningkat

Kredit gambar: Teratak Betta

Berikut adalah tanda demam denggi yang perlu diketahui:

1. Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ketiga hingga ke-14 selepas digigit nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya antara empat hingga tujuh hari.

2. Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk, sakit pada bahagian belakang mata, otot-otot dan sendi-sendi.

3. Demam boleh mencapai suhu 40 hingga 41 darjah Celsius, dan selalunya akan berlarutan selama dua hingga tujuh hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dalam kalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

4. Ruam merah di kulit juga boleh terjadi. Ruam selalunya akan tumbuh pada hari ketiga dan keempat selepas bermulanya demam.

5. Muntah dan kurang selera makan.

Segera dapatkan rawatan doktor jika anda mengalami tanda-tanda di atas. Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 24 Jul 2018

Pelukis Papar Keindahan Egypt Menerusi Fesyen Cutouts. Kreatif & Luar Biasa!

Muhammed Salah mempromosikan negaranya dalam cara yang cukup unik dan kreatif menerusi seni indahnya.

Gaya Hidup Tue, 20 Feb 2018

Nak Gigi Kekal Putih Bersih Dan Bersinar? Jangan Makan Atau Minum 7 Bahan Ini

Tak perlu susah-susah dapatkan rawatan teeth bleaching, hanya elak atau kurangkan makanan ini.

Featured Wed, 14 Nov 2018

Pelukis Ini Buat Inovasi Bola Menjadi Beg Silang Yang Nampak Trendy!

Harga sebiji beg bola ini bernilai $960 (RM4024.80).

Eat Travel Wed, 24 Oct 2018

4 Resort Atas Air Paling Romantis Untuk Lokasi Percutian Berbulan Madu

Resort-resort ini terletak di Malaysia sahaja, tak payah travel jauh-jauh!

Gaya Hidup Sun, 15 Apr 2018

Mariah Carey Luahkan Rasa Hati Setelah Bergelut Dengan Gangguan Bipolar Dalam Diam

Kehidupan Mariah sering melalui liku-liku tajam yang memang boleh menjejaskan kesihatan emosi dan mental mana-mana individu.

Featured Mon, 6 Apr 2020
Featured Mon, 19 Mar 2018

Kongsi Teaser Muzik Video Lagu Comel Pipi Merah. Alahai Sweet Sangat Tok Ti…

Pastinya pada saat ini seluruh peminat penyanyi kesayangan ramai ini teruja dan tidak sabar untuk menanti wajah puteri comel yang dilahirkan seberat 3.55 kilogram itu.

Featured Tue, 17 Jul 2018

| Live TV