Featured By: Maya Basir December 13, 2022 @ 12:50pm

Aaron Aziz Beri Teguran Orang Islam Minta Di Tilik Nasib

Pelakon Datuk Aaron Aziz memberi teguran kepada umat Islam yang meminta diri mereka di tilik nasib supaya berhenti berbuat demikian.

Menerusi perkongsiannya di TikTok, dia menjumpai orang Melayu komen dengan meminta untuk meramalkan nasib mereka di saluran pengguna TikTok yang tilik nasib menggunakan ‘tarot card’.

“Assalamualaikum wbt. Saya teragak-agak nak buat video ni dah beberapa minggu dah. Saya nak beri peringatan dan teguran secara baik dan penuh hormat.

“Saya lihat di TikTok ada beberapa channel yang tilik nasib menggunakan card reading dan di channel tersebut saya perhatikan ramai orang Melayu kita dimana beragama Islam yang komen minta ditilik nasib,” katanya.

Menurutnya, perkara tersebut telah tertulis di dalam Al-Quran dimana mempercayai tilik nasib adalah perbuatan yang dilarang oleh Allah SWT.

“Tolong jangan buat macam tu eh sebab ia sesuatu yang sangat dilarang oleh Allah. Dalam Al-Quran ada disebut jangan jumpa orang untuk tilik nasib, dalam hadis pun baginda Rasullah SAW pun ada kata jangan cari dan percaya tilik nasib.

“Channel tu kalau korang nak tengok secara hiburan tak apa tapi yang minta komen untuk membaca dan tilik nasib tu terpulang pada korang sama ada sedar atau tak sedar. Kita berserah je pada Allah dan tawakkal,” ujarnya.

@therealaaronaziz Sesiapa yang mendatangi tukang tilik dan bertanya kepadanya mengenai sesuatu serta membenarkannya, tidak diterima sembahyangnya selama empat puluh malam”. riwayat Imam Muslim daripada sebahagian isteri Nabi (SAW) #f #fy #fyp #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound – aaron aziz


Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dengan teguran dan turut berterima kasih kepadanya diatas peringatan tersebut.

“Betul. Peringatan untuk kita semua.

“Alhamdulillah. Bagus sangat nasihat En. Aaron. Terbaik.

“Thank you bagi teguran yang baik,” komen netizen.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 8 Nov 2019
Hiburan Sat, 15 Dec 2018

Bakal Doktor Juara Gadis Panca MyBeauty 2018

Tahniah Husna, you deserve it girl!

Featured Mon, 4 Sep 2023
Featured Thu, 16 Sep 2021

Ini Senarai 5 Lagu Patriotik Yang Membangkitkan Semangat Hari Malaysia!

Bila dengar balik lagu-lagu ni, goosebump lah min!

Hiburan Sun, 13 Jan 2019

Sarah Hildebrand Bukan Obses Kat Remy Ishak, Tapi…

Ingat! Nadine tak obses dengan Danny okay. Nanti adda orang marah tau…

Hiburan Thu, 1 Jun 2023
Hiburan Sat, 18 Aug 2018

Fasha Sandha Terima Lamaran Kahwin?

Alahai, cuba nasib ya dik? Semalam, pelakon Fasha Sandha telah berkongsi kisah lamaran seorang pemuda di laman Instastory.

Hiburan Mon, 30 Sep 2019
error: Content is protected !!