Featured By: Maya Basir December 13, 2022 @ 12:50pm

Aaron Aziz Beri Teguran Orang Islam Minta Di Tilik Nasib

Pelakon Datuk Aaron Aziz memberi teguran kepada umat Islam yang meminta diri mereka di tilik nasib supaya berhenti berbuat demikian.

Menerusi perkongsiannya di TikTok, dia menjumpai orang Melayu komen dengan meminta untuk meramalkan nasib mereka di saluran pengguna TikTok yang tilik nasib menggunakan ‘tarot card’.

“Assalamualaikum wbt. Saya teragak-agak nak buat video ni dah beberapa minggu dah. Saya nak beri peringatan dan teguran secara baik dan penuh hormat.

“Saya lihat di TikTok ada beberapa channel yang tilik nasib menggunakan card reading dan di channel tersebut saya perhatikan ramai orang Melayu kita dimana beragama Islam yang komen minta ditilik nasib,” katanya.

Menurutnya, perkara tersebut telah tertulis di dalam Al-Quran dimana mempercayai tilik nasib adalah perbuatan yang dilarang oleh Allah SWT.

“Tolong jangan buat macam tu eh sebab ia sesuatu yang sangat dilarang oleh Allah. Dalam Al-Quran ada disebut jangan jumpa orang untuk tilik nasib, dalam hadis pun baginda Rasullah SAW pun ada kata jangan cari dan percaya tilik nasib.

“Channel tu kalau korang nak tengok secara hiburan tak apa tapi yang minta komen untuk membaca dan tilik nasib tu terpulang pada korang sama ada sedar atau tak sedar. Kita berserah je pada Allah dan tawakkal,” ujarnya.

@therealaaronaziz Sesiapa yang mendatangi tukang tilik dan bertanya kepadanya mengenai sesuatu serta membenarkannya, tidak diterima sembahyangnya selama empat puluh malam”. riwayat Imam Muslim daripada sebahagian isteri Nabi (SAW) #f #fy #fyp #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound – aaron aziz


Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dengan teguran dan turut berterima kasih kepadanya diatas peringatan tersebut.

“Betul. Peringatan untuk kita semua.

“Alhamdulillah. Bagus sangat nasihat En. Aaron. Terbaik.

“Thank you bagi teguran yang baik,” komen netizen.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 28 Aug 2022

Didakwa Bercinta Dengan Selebriti Wanita? Ini Jawapan Sufian Suhaimi

Baru-baru ini, nama Sufian Suhaimi menjadi bualan hangat netizen apabila dia dikatakan sudah mempunyai kekasih selepas pengacara dan usahawan, Neelofa, ‘mengusik’ penyanyi itu seolah-olah dia kini sudah mempunyai pasangan. Namun, memetik laporan Harian Metro, penyanyi

Hiburan Tue, 6 Feb 2018

SOFI JIKAN TAK MAHU PANJANG CERITA

Sofi enggan mengulas lanjut berhubung laporan polis yang dibuat Farid pada 31 Januari lalu apabila mendedahkan tiga rakan artisnya merupakan dalang di sebalik kejadian tersebut apabila meletakkan dadah dalam minumannya.

Hiburan Mon, 6 Jan 2020

Bella Astillah Uploaded A Photo Clinging A Man’s Arm, Aliff Aziz Uploaded A Photo With His Ex-Wife! Coincidence?

They say third time’s the charm, but does this imply to this situation as well?

Trending Mon, 15 Jun 2020

Perhatian! Pengguna Kini Boleh Lapor Alat Imbas Suhu ‘Ciplak’

Ingat! Jangan ambil remeh perkara ni okay! #KitaJagaKita

Events Fri, 5 Oct 2018

Kenali Muzik Warisan, UTP Anjur Festival Simfoni Gamelan

Pihak UTP dalam satu kenyataan memaklumkan objektif festival ini diadakan adalah salah satu usaha menggalakkan orang ramai khususnya generasi muda untuk menghargai muzik gamelan.

Featured Sun, 7 Mar 2021

Kerajaan Bakal Umum Pakej Rangsangan Ekonomi Baru, Bantuan Buat Sektor…

Pakej rangsangan ekonomi baru akan diumumkan dalam masa terdekat untuk membantu individu dan syarikat yang masih terkesan dengan pandemik COVID-19. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata bantuan baharu itu kali ini

Hiburan Fri, 27 Apr 2018

艾维奇死因曝光「是自杀」家人悲痛

瑞典知名DJ艾维奇(Avicii)20日被发现陈尸于阿曼(Oman)首都马斯喀特,突如其来的消息震惊全球粉丝。相隔近一个礼拜后,他的家人26日发出声明,证实他是死于自杀。

Events Wed, 11 Jan 2023

[VIDEO] Azhar Sulaiman Kongsi Detik Cemas Kasih Leia Ixora Pengsan, Badan Kurus Akibat Menghidap Sakit Hipertiroid

Kesiannya Kasih Leia Ixora 😢 Patutlah nampak kurus sangat 😢 Semoga dipermudah segalanya ❤️

Featured Tue, 8 Nov 2022

Ara Johari Lancar Single Terbaharu ‘Pasti Tiba’

Sebut sahaja nama penyanyi wanita tanah air yang mempunyai kelantangan vokal dan bakat tersendiri, salah seorang semestinya Ara Johari. Terkenal dengan lagu balada, kini dia sekali lagi muncul dengan single terbaharunya berjudul ‘Pasti Tiba’ hasil

| Live TV