Hiburan By: Del14 November 29, 2019 @ 12:30am

“Berilah Kepercayaan Kepada Kami Untuk…” – Hans Isaac

Pelakon dan juga Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malayisa (FINAS) yang dilantik April lalu, Datuk Hans Isaac mengakui tidak ‘terasa’ dengan kritikan yang dilemparkan terhadapnya berikutan isu mekap dan memperjuangkan hak pelakon veteran.

Ada sesetengah pihak berkata isu yang dibangkitkannya itu remeh sedangkan begitu banyak lagi isu-isu penting yang harus diselesaikan seperti hak cipta, dana perfileman, dan kadar bayaran drama atau filem dari penerbit. 

Menurut Hans atau nama penuhnya Gerald Hans Isaac (48), dia kini lebih fokus dalam usaha memperbaiki masalah dalaman yang dialami oleh penggiat industri perfileman. 

“Isu yang besar memakan masa untuk diselesaikan. Kadang-kadang berbulan-bulan, ada yang makan masa bertahun.

“Jadi kami mengambil inisiatif untuk menyelesaikan perkara-perkara seperti isu mekap dan pelakon veteran kerana ini ‘quick win‘ apabila boleh diselesaikan dengan cepat. Anda mesti memberi kepercayaan kepada pihak pengurusan Finas untuk buat yang terbaik bagi semua pihak,” kata Hans kepada Xtra. 

Pada 20 November lalu, Hans mengumumkan mulai Januari 2020, semua stesen penyiaran tidak akan membenarkan pelakon muda disolek untuk kelihatan tua dalam drama mahupun telefilem terbitan mereka.

Ini adalah untuk memelihara hak dan kebajikan artis-artis veteran sambil memberi peluang kepada mereka untuk kembali mewarnai dunia seni lakonan tanahair. 

“Terpulang kepada setiap stesen penyiaran untuk menggunakan pelakon-pelakon veteran. Finas bukan minta banyak pun..sekurang-kurangnya peruntukkan peratus kecil untuk fokus kepada pelakon veteran. Kami nak tahu data berapa ramai veteran yang bekerja, jadi bila ada program yang melibatkan mereka, pihak Finas tahu mereka di mana dan kesusahan yang mereka hadapi supaya kami boleh bantu.

“Kami tak boleh paksa stesen penyiaran untuk ikut syarat kami tapi kami cuma mohon bantuan atas dasar persahabatan antara stesen-stesen TV dan Finas yang boleh dikatakan akrab sekarang. Kami siap ada ‘whatsapp’ group supaya kami dapat berbincang secara terus dan tulus,” kata Hans lagi.

Menjawab soalan wartawan tentang pemilihan pelakon-pelakon yang popular di media sosial tetapi kurang berbakat, Hans meminta masyarakat untuk memahami dilema yang dihadapi oleh stesen penyiaran.

“Semua orang tahu, stesen penyiaran akan menjual program yang dianggap popular untuk slot komersial atau tajaan. Itu realitinya. 

“Untuk satu stesen penyiar menjana pendapatan, mereka mesti mempunyai program yang boleh menarik minat orang ramai termasuklah menggunakan selebriti-selebriti yang popular atau tengah ‘IN’ supaya ada tajaan yang masuk. Kalau program tak popular, macam mana kita nak harapkan pihak penaja untuk membeli ‘30 seconds commercial airtime’ slot komersial bagi menjual produk mereka?,” jelasnya lagi.

Oleh: Fas

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 29 Dec 2018
Hiburan Fri, 22 Dec 2017

Chaleeda Gilbert Lakar Nama di Malaysia

Rocketfuel Entertainment, Chaleeda Gilbert, optimis memulakan langkah menerusi single, Mind Over Matter ciptaan penyanyi rap, SonaOne.

Hiburan Mon, 31 Dec 2018

‘Jaa Miliki Ciri Lelaki Pilihan Saya’, Eyka Farhana Mula Jatuh Hati?

Alahai…comel je tengok pasangan ni kan? Sama kecil, sama padan…

Hiburan Sat, 4 Aug 2018

Syoknya Street Racing?

Street racing biasanya dijalankan di atas jalan raya, pinggir bandar dan juga di atas lebuhraya. Contohnya, perlumbaan street racing dapat dilihat dalam filem Fast & Furious dan Need For Speed.

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

Tak Sangka Pengacara TV3 Ini Kini Hangat Bercinta

Menerusi laman instagram milik Safawi Rasid, beliau mengakui kini dirinya itu sedang rapat dan personaliti TV3 ini

Hiburan Tue, 16 Oct 2018

陈奕迅为慈善献声!全球首唱未曝光新歌《疯狂的朋友》

Eason陈奕迅首次受邀担任《新加坡总统星光慈善2018》 压轴演出嘉宾!为慈善他演唱了全球首唱未曝光的新歌《疯狂的朋友》。

TECH Thu, 6 Dec 2018
Hiburan Tue, 4 Dec 2018

Zarina Zainoordin Bengang Asyik Ditanya Soalan Kahwin

Ish, netizen yang suka menyibuk hal orang lain…next time jangan tanya soalan sama lagi ok?

Hiburan Sat, 21 Sep 2019
Hiburan Mon, 8 Oct 2018

More Michelle Yeoh in Star Trek!

Malaysian Star Trek fans rejoice.

| Live TV