Hiburan By: Del14 November 29, 2019 @ 12:30am

“Berilah Kepercayaan Kepada Kami Untuk…” – Hans Isaac

Pelakon dan juga Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malayisa (FINAS) yang dilantik April lalu, Datuk Hans Isaac mengakui tidak ‘terasa’ dengan kritikan yang dilemparkan terhadapnya berikutan isu mekap dan memperjuangkan hak pelakon veteran.

Ada sesetengah pihak berkata isu yang dibangkitkannya itu remeh sedangkan begitu banyak lagi isu-isu penting yang harus diselesaikan seperti hak cipta, dana perfileman, dan kadar bayaran drama atau filem dari penerbit. 

Menurut Hans atau nama penuhnya Gerald Hans Isaac (48), dia kini lebih fokus dalam usaha memperbaiki masalah dalaman yang dialami oleh penggiat industri perfileman. 

“Isu yang besar memakan masa untuk diselesaikan. Kadang-kadang berbulan-bulan, ada yang makan masa bertahun.

“Jadi kami mengambil inisiatif untuk menyelesaikan perkara-perkara seperti isu mekap dan pelakon veteran kerana ini ‘quick win‘ apabila boleh diselesaikan dengan cepat. Anda mesti memberi kepercayaan kepada pihak pengurusan Finas untuk buat yang terbaik bagi semua pihak,” kata Hans kepada Xtra. 

Pada 20 November lalu, Hans mengumumkan mulai Januari 2020, semua stesen penyiaran tidak akan membenarkan pelakon muda disolek untuk kelihatan tua dalam drama mahupun telefilem terbitan mereka.

Ini adalah untuk memelihara hak dan kebajikan artis-artis veteran sambil memberi peluang kepada mereka untuk kembali mewarnai dunia seni lakonan tanahair. 

“Terpulang kepada setiap stesen penyiaran untuk menggunakan pelakon-pelakon veteran. Finas bukan minta banyak pun..sekurang-kurangnya peruntukkan peratus kecil untuk fokus kepada pelakon veteran. Kami nak tahu data berapa ramai veteran yang bekerja, jadi bila ada program yang melibatkan mereka, pihak Finas tahu mereka di mana dan kesusahan yang mereka hadapi supaya kami boleh bantu.

“Kami tak boleh paksa stesen penyiaran untuk ikut syarat kami tapi kami cuma mohon bantuan atas dasar persahabatan antara stesen-stesen TV dan Finas yang boleh dikatakan akrab sekarang. Kami siap ada ‘whatsapp’ group supaya kami dapat berbincang secara terus dan tulus,” kata Hans lagi.

Menjawab soalan wartawan tentang pemilihan pelakon-pelakon yang popular di media sosial tetapi kurang berbakat, Hans meminta masyarakat untuk memahami dilema yang dihadapi oleh stesen penyiaran.

“Semua orang tahu, stesen penyiaran akan menjual program yang dianggap popular untuk slot komersial atau tajaan. Itu realitinya. 

“Untuk satu stesen penyiar menjana pendapatan, mereka mesti mempunyai program yang boleh menarik minat orang ramai termasuklah menggunakan selebriti-selebriti yang popular atau tengah ‘IN’ supaya ada tajaan yang masuk. Kalau program tak popular, macam mana kita nak harapkan pihak penaja untuk membeli ‘30 seconds commercial airtime’ slot komersial bagi menjual produk mereka?,” jelasnya lagi.

Oleh: Fas

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Tue, 25 Jun 2019

xtra好康头 | 送你张信哲《未来式CONTINUUM》世界巡演-云顶站入门票

#xtra好康头 将送你张信哲《未来式CONTINUUM》世界巡演-云顶站入门票,让你跟张信哲一同高唱「哲式情歌」!

Hiburan Mon, 22 Apr 2019

黄若熙、Alycia当一日义工!福利收容所获「企业男神」倪益江资助5万马币

Ribbon黄若曦、Alycia受邀当一日义工!福利收容所获「企业男神」倪益江资助5万马币。

Hiburan Sun, 8 Sep 2019

Setahun Lebih ‘Cuti’, Mawar Rashid Siap Sedia Untuk…

Terdahulu, Mawar pernah membintangi drama antaranya Kalis Kasih, Raisha 2, Aurora Aisyah dan banyak lagi. 

Hiburan Mon, 18 Jun 2018

David and Victoria Beckham Rumoured to Be Divorcing but the Missus Proves Them Wrong

It took one Instagram post to throw out all those nasty rumours.

Hiburan Wed, 9 Jan 2019
Hiburan Wed, 3 Oct 2018

Dayangku Intan Beri Inspirasi Buat Golongan Wanita

Semoga Dayangku Intan dan Suami berada dalam keadaan sihat seperti sediakala

Hiburan Wed, 12 Dec 2018

Commercial Featuring BLACKPINK Banned in Indonesia

It’s apparently due to their miniskirts!

Hiburan Sat, 30 Dec 2017

Tahniah Datin Seri Zizie Ezette Atas Kelahiran Baby Kembar

Tahniah Datin Seri Zizie Ezette yang selamat melahirkan anak kembar lelaki

Hiburan Sun, 13 Oct 2019
Hiburan Thu, 10 Jan 2019

Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal Di Pawagam 21 Mac 2019

Filem “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” mengetengahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama kawan-kawan ke sebuah kerajaan dongeng bernama “Inderaloka”

| Live TV