Featured By: Atiqah Johari March 12, 2023 @ 6:07pm

JHEAT Sahkan Ustaz Azhar Idrus Tiada Tauliah Di Terengganu

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) memaklumkan bahawa penceramah popular, Ustaz Azhar Idrus (UAI) tidak mempunyai tauliah untuk memberi ceramah dan adakan kuliah di negeri itu.

Memetik laporan Harian Metro, JHEAT mengesahkan UAI tidak memiliki tauliah dan menunjukkan statistik pemegang tauliah yang dikeluarkan sehingga November lalu hanya diberi kepada 30 pendakwah selebriti oleh pihak berkuasa negeri itu.

Dikatakan lagi, UAI telah dipanggil sebanyak tiga kali oleh JHEAT untuk menjalani proses temuduga pemegang tauliah.

Kata Pesuruhjaya JHEAT, M Rozi Bidin, seramai 1,313 individu memiliki tauliah untuk mengajar agama Islam, beri ceramah dan mengajar al-Quran.

Tambahnya, jumlah keseluruhan itu termasuk pendakwah yang diberi tauliah khas mengajar agama sahaja dan mengajar agama Islam termasuk kitab, ceramah umum beserta al-Quran.

“Kita akan mengeluarkan kebenaran khas kepada penganjur dan jawatankuasa masjid serta surau yang bercadang mengundang antara 30 pendakwah selebriti berkenaan,” jelasnya kepada Harian Metro.

Turut hadir di pejabat, Ketua Penolong Pesuruhjaya (Pengurusan Halal Bahagian Dakwah), Zahari Sulong.

Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) berkata, semua ahli politik termasuk Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan Anggota Dewan Negara tidak dibenarkan menggunakan masjid serta surau di seluruh Terengganu sebagai pentas kuliah atau ceramah pada Jumaat lalu.

Jelasnya pula, larangan itu atas sebab untuk memastikan masjid dan surau tidak disalahgunakan serta mengelak daripada pengisian bercampur dengan unsur politik.

Lagi, ujar M Rozi, seramai 773 individu mengajar agama Islam kategori berkitab, berceramah umum kategori agama (35, kategori mengajar al-Quran (292), tauliah khas mengajar agama sahaja (100) dan 83 diberi tauliah dalam kategori agama Islam berkitab, ceramah umum dan al-Quran.

Malah, JHEAT juga mengalu-alukan individu yang berkelayakan untuk memohon tauliah.

“Kita amat mengalu-alukan individu yang berkelayaan membuat permohonan untuk mendapatkan tauliah,” kata M Rozi.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 18 Jan 2024
Trending Mon, 3 Feb 2020

Jururawat “Psiko” Ditahan Atas Cubaan Bunuh Bayi Berusia Satu Hari

Harap-harap keadaan bayi tersebut dalam keadaan stabil dan sihat

Hiburan Mon, 18 Sep 2023
Featured Thu, 6 Oct 2022

Gara-Gara Diabetes, Mata Roslan Saleh ‘Dibutakan’ Demi Hilangkan Rasa Sakit Kepala – “Dia Memang Semakin Uzur”

Allahuakbar… beratnya ujian 😥 Semoga Pak Lan dan keluarga diberikan ketabahan 💪

Featured Tue, 20 Feb 2024

Kongsi Video GRWM… Puteri Balqis Dedah Pernah Dilabel Pengemis, Bertindak Sekat 300 Komen Hinaan Setiap Hari – “Don’t Be Scared To Blocked This Moron”

Mantap lah Puteri Balqis! Yang penting janagn semakkan kepala dengan pendapat orang tak berilmu❤️✌️

Featured Wed, 20 Apr 2022
Hiburan Tue, 17 Oct 2023
Hiburan Tue, 8 Jan 2019