Featured By: Salma Syahbuddin June 18, 2022 @ 9:31pm

“Kalau Ada Niat Nak Raba Orang, Baik Jangan Datang…” – SOG Beri Amaran, Minta Pengunjung Konsert Jaga Adab

Pemenang Anugerah Juara Lagu Ke 36, Sekumpulan Orang Gila (SOG) memberi amaran kepada pengunjung yang datang ke mana-mana konsert agar sentiasa menjaga tatasusila dan adab mereka.

Ia susulan insiden gangguan seksual yang berlaku di beberapa siri konsert melibatkan kumpulan itu sejak minggu lalu.

Menurut Raja Nazmin Shah selaku pemain dram kumpulan ini, beliau berharap agar pengunjung mempunyai cerminan diri yang bagus supaya orang lain boleh menikmati konsert dengan perasaan yang selamat.

“Gangguan seksual adalah perkara yang sangat berat. Dua kali terjadi perkara macam ni dalam persembahan kami minggu lalu.

“Tapi selagi boleh, kami nak  pengunjung rasa selamat dan mempunyai cerminan diri yang bagus. Kita tak nak lah golongan abuser ni ada ataupun wujud dalam scene kami. Sebab nanti dia akan libatkan pihak lain dalam masa yang sama mereka jadi punca orang lain takut nak datang konsert,” katanya kepada Xtra.

Sementara itu, vokalis kumpulan SOG iaitu Raja Nazrin Shah turut memberi amaran kepada pengunjung yang bakal hadir ke Sound Circus Festival 2022 yang bakal diadakan di Maeps, Serdang pada awal Julai nanti supaya mempunyai niat yang betul.

“Semestinya kita tak nak perkara macam ni jadi lagi. Bukan hanya di konsert kami tetapi, dimana-mana konsert sekalipun. Ada banyak grey area dalam kes ini dan kami tidak mahu saling menyalahkan.

“Cuma, kami nak ingatkan agar mereka yang datang ke konsert nanti dengan niat yang betuliaitu berseronok. Bukan dengan niat nak meraba orang lain,” jelasnya ketika ditemui pada majlis sidang media Sound Circus Festival 2022 di Kuala Lumpur.

Selain itu, SOG juga berharap pengunjung yang hadir terutamanya golongan wanita dinasihatkan supaya membawa teman masing-masing.

“Kalau boleh kepada pengunjung wanita bawa lah teman masing-masing. At least berteman. Sebab perempuan akan jadi minoriti dalam festival kali ni. Jadi kami minta kepada lelaki sama-samalah kita jaga keselamatan dan berikan ruang kepada mereka untuk menikmati konsert,” tegasnya.

Untuk makluman, SOG akan membuat persembahan pada acara kemuncak ‘Art of Speed Malaysia’ di Sound Circus Festival yang akan diadakan pada 2 dan 3 Julai 2022.

Berikut adalah barisan artis yang akan membuat persembahan antaranya,  Hujan, Kumpolan Tangan Hitam, Late Night Frequency, Prasasti, Sweetass, King I Balok People, Iqbal M, Monotones, Budak Nakal Hujung Simpang, Kugiran Di Tepi Pantai, Akeem Jahat, Ical Mosh, Armpunk Sindicate, Jemson dan The Times.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 23 Jan 2024
Hiburan Thu, 4 Apr 2019

《不要玩啦》演员阵容鼎盛!毕书尽、张立昂惊喜演出

单元剧《不要玩啦》演员阵容大公开!毕书尽、张立昂惊喜演出。

Events Mon, 29 Aug 2022

#JusticeForBella: Doktor Perjelas Kesan Lecur Dikedua Tangan Bella Berpunca Dari Tumpahan Air Panas

Kes perbicaraan remaja sindrom down yang dikenali sebagai Bella kembali berlangsung setelah dihentikan seketika pada 22 Julai lalu. Namun kali ini, Mahkamah Seksyen dimaklumkan bahawa kesan lecur yang terdapat pada tangan Bella adalah disebabkan berpunca […]

Hiburan Tue, 26 Feb 2019

5 Places to Watch Cherry Blossoms Bloom Aside from Japan

There are many other places you can watch Cherry Blossoms bloom aside from Japan!

Hiburan Sat, 1 Oct 2022

Tya Arifin Tak Sangka Aktiviti ‘Turun Padang’ Viral – “Saya Sebak & Terharu Kerana…”

Selain banyak menumpukan perhatian terhadap keluarga, pelakon Tya Arifin kini memberikan fokus terhadap bidang perniagaan. Menjadi seorang ‘boss’ tidak menghalang Nurtria Wulandari, 28, untuk turut sama-sama turun padang berjumpa dengan pelanggan. Terkini, video Tya turun […]

Trending Tue, 16 Jun 2020
Featured Wed, 20 Oct 2021

“Ramai Panggil Saya C*laka, Bab*…” – Didakwa Buka Aib Raja Farah, Fauzi Nawawi Mohon Maaf

Pelakon, Fauzi Nawawi tampil memohon maaf atas kesalahannya terlepas kata mengenai isu melibatkan pengalaman berlakon bersama Raja Farah dalam filem Anak Halal. Menurut Fauzi, laman sosialnya menjadi sasaran netizen yang mendakwanya membuka aib Raja Farah. […]