Featured By: Salma Syahbuddin June 18, 2022 @ 9:31pm

“Kalau Ada Niat Nak Raba Orang, Baik Jangan Datang…” – SOG Beri Amaran, Minta Pengunjung Konsert Jaga Adab

Pemenang Anugerah Juara Lagu Ke 36, Sekumpulan Orang Gila (SOG) memberi amaran kepada pengunjung yang datang ke mana-mana konsert agar sentiasa menjaga tatasusila dan adab mereka.

Ia susulan insiden gangguan seksual yang berlaku di beberapa siri konsert melibatkan kumpulan itu sejak minggu lalu.

Menurut Raja Nazmin Shah selaku pemain dram kumpulan ini, beliau berharap agar pengunjung mempunyai cerminan diri yang bagus supaya orang lain boleh menikmati konsert dengan perasaan yang selamat.

“Gangguan seksual adalah perkara yang sangat berat. Dua kali terjadi perkara macam ni dalam persembahan kami minggu lalu.

“Tapi selagi boleh, kami nak  pengunjung rasa selamat dan mempunyai cerminan diri yang bagus. Kita tak nak lah golongan abuser ni ada ataupun wujud dalam scene kami. Sebab nanti dia akan libatkan pihak lain dalam masa yang sama mereka jadi punca orang lain takut nak datang konsert,” katanya kepada Xtra.

Sementara itu, vokalis kumpulan SOG iaitu Raja Nazrin Shah turut memberi amaran kepada pengunjung yang bakal hadir ke Sound Circus Festival 2022 yang bakal diadakan di Maeps, Serdang pada awal Julai nanti supaya mempunyai niat yang betul.

“Semestinya kita tak nak perkara macam ni jadi lagi. Bukan hanya di konsert kami tetapi, dimana-mana konsert sekalipun. Ada banyak grey area dalam kes ini dan kami tidak mahu saling menyalahkan.

“Cuma, kami nak ingatkan agar mereka yang datang ke konsert nanti dengan niat yang betuliaitu berseronok. Bukan dengan niat nak meraba orang lain,” jelasnya ketika ditemui pada majlis sidang media Sound Circus Festival 2022 di Kuala Lumpur.

Selain itu, SOG juga berharap pengunjung yang hadir terutamanya golongan wanita dinasihatkan supaya membawa teman masing-masing.

“Kalau boleh kepada pengunjung wanita bawa lah teman masing-masing. At least berteman. Sebab perempuan akan jadi minoriti dalam festival kali ni. Jadi kami minta kepada lelaki sama-samalah kita jaga keselamatan dan berikan ruang kepada mereka untuk menikmati konsert,” tegasnya.

Untuk makluman, SOG akan membuat persembahan pada acara kemuncak ‘Art of Speed Malaysia’ di Sound Circus Festival yang akan diadakan pada 2 dan 3 Julai 2022.

Berikut adalah barisan artis yang akan membuat persembahan antaranya,  Hujan, Kumpolan Tangan Hitam, Late Night Frequency, Prasasti, Sweetass, King I Balok People, Iqbal M, Monotones, Budak Nakal Hujung Simpang, Kugiran Di Tepi Pantai, Akeem Jahat, Ical Mosh, Armpunk Sindicate, Jemson dan The Times.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 25 Oct 2019

Pengambilan vaksin halal atau haram? Ini jawapannya

Pertimbangan berdasarkan maqasid syariah

Hiburan Sun, 3 Mar 2019

Alan Walker Believes Malaysia is Making a Great Impact on the Environment

He hopes that we will continue to contribute towards the environment!

Hiburan Mon, 5 Nov 2018
Featured Sun, 5 Jun 2022
Events Sun, 3 Feb 2019

AJL33 Red Carpet Fashion Steals the Show Away

Ready to hit the show in style!

Trending Thu, 8 Oct 2020
Trending Thu, 10 Oct 2019

Apa Cerita Di Sebalik Tulang-Tulang Bertaburan?

Imej Satelit Bongkar China Musnahkan Kubur Muslim Etnik Uighur

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

‘Jodoh Saya On The Way Kot’- Wan Sharmila Tak Memilih Calon Suami

10 tahun bersendiri, Wan Sharmila atau lebih mesra dengan panggilan Lala kini serius mencari pasangan hidup.

Hiburan Mon, 6 May 2019

‘ Saya Mula Suka Dengan Dia Sejak Minggu Pertama’- Juara Lagu Cinta Kita Tidak Tolak Jodoh Bersama!

Kalau bertemu jodoh pun apa salahnya kan, dua-dua pun single lagi!

| Live TV