Hiburan By: Syafiqa Irdina April 23, 2020 @ 2:22pm

“Lebih Afdal Letak Phone Luar Pagar!” – Elizad Sharifuddin Kongsi ‘Trick’ Khatam Al-Quran Dalam Sebulan

Pelakon tinggi lampai dan penyampai radio, Siti Elizad Sharifuddin baru-baru ini mendedahkan beliau dan suaminya telah berjaya menghabiskan khatam Al-Quran sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini!

Oleh itu, beliau telah berkongsi rahsia atau ‘trick’ mudah khatam Al-Quran dalam masa sebulan di bulan Ramadan.

4 Halaman Bagi Setiap Solat Fardhu

Kongsi Elizad di laman Instagram Stories, untuk satu kali khatam, baca 4 halaman selepas setiap kali mengerjakan solat fardhu.

Tambahnya, beliau juga menjauhkan telefon bimbitnya supaya fokusnya tidak terganggu!

“Macam mana boleh khatam sebulan? Kebiasaannya, family kami ikut trick ini. Cuma, untuk isteri dan wanita-wanita kena lebihkan sikit halaman sebab kita kan ada ‘ bulan mengambang’ 7 hingga 8 hari, jadi kena extra sikit.

Tips dia jangan letak telefon dekat sebelah time mengaji dan selesai solat sebab korang confirm kejap-kejap nak check telefon. Sila LETAK KAT LUAR. Lebih afdhol letak luar pagar,” tulisnya.

Menarik juga perkongsian yang diberikan Elizad ini. Jom sama-sama kita raikan bulan barakah dengan meningkatkan amalan ibadat.

Selamat beramal!

Kredit: Instagram Elizad Sharifuddin

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 10 Aug 2019

Anak Tercekik Blok Mainan, Ibu Pula Yang ‘Lemas’

Bahayanya mainan ini pada anak-anak kecil ya. Pantau serapat yang boleh.

Trending Mon, 29 Jan 2018

LADY CRASHES CAR INTO STAIRCASE AFTER SEEING COCKROACH IN CAR

Cockroaches are scary as heck, but imagine seeing one right inside your car while driving!

Hiburan Tue, 11 Dec 2018

童缤毓:我本身有点敏感体质!拍摄片场灵异事件令拍摄阻滞重重

马中合资爱情惊悚电影《双生》1213上映;片场灵异事件令拍摄阻滞重重,童缤毓”我本身有点敏感体质!“

Hiburan Mon, 24 Dec 2018

Jin Lim Shares What It’s Like Running JinnyboyTV as a Father

“Recently, I just released a film about children and that’s what I think, as a father, is having a kid in these days.”

Hiburan Fri, 18 May 2018
Hiburan Sun, 3 Feb 2019

Sufian Suhaimi Bersanding Sorang Diri Di Pentas AJL 33

Alamak… belum move on lagi ke macam mana ni?

Fab Foodies! Thu, 25 Apr 2019

Buka Puasa at with a Variety of the Best Malaysian Cuisines All in One Place

You won’t have to travel far and wide just to find all your favourites.

Hiburan Tue, 8 Jan 2019

Ini Perkara Menarik Yang Korang Mesti Tak Tahu Bila Tonton Drama Korea – Encounter?

Wah! Ensem kan Oppa korang ni? Mesti melting tengok drama-drama dia kan

Events Sat, 13 Apr 2019

告别演唱会唱足3小时!费玉清不舍流下男儿泪

费玉清再登云顶云星舞台!整晚长达3小时15分钟的告别演唱会,唱了共46首金曲,还一度不舍流下男儿泪。

Events Thu, 30 May 2019

Get Yourselves Raya Ready with these WOW Tips, Number 2 Might Surprise You!

Some of these Raya tips might surprise you, check em out!

| Live TV