Hiburan By: Syafiqa Irdina April 23, 2020 @ 2:22pm

“Lebih Afdal Letak Phone Luar Pagar!” – Elizad Sharifuddin Kongsi ‘Trick’ Khatam Al-Quran Dalam Sebulan

Pelakon tinggi lampai dan penyampai radio, Siti Elizad Sharifuddin baru-baru ini mendedahkan beliau dan suaminya telah berjaya menghabiskan khatam Al-Quran sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini!

Oleh itu, beliau telah berkongsi rahsia atau ‘trick’ mudah khatam Al-Quran dalam masa sebulan di bulan Ramadan.

4 Halaman Bagi Setiap Solat Fardhu

Kongsi Elizad di laman Instagram Stories, untuk satu kali khatam, baca 4 halaman selepas setiap kali mengerjakan solat fardhu.

Tambahnya, beliau juga menjauhkan telefon bimbitnya supaya fokusnya tidak terganggu!

“Macam mana boleh khatam sebulan? Kebiasaannya, family kami ikut trick ini. Cuma, untuk isteri dan wanita-wanita kena lebihkan sikit halaman sebab kita kan ada ‘ bulan mengambang’ 7 hingga 8 hari, jadi kena extra sikit.

Tips dia jangan letak telefon dekat sebelah time mengaji dan selesai solat sebab korang confirm kejap-kejap nak check telefon. Sila LETAK KAT LUAR. Lebih afdhol letak luar pagar,” tulisnya.

Menarik juga perkongsian yang diberikan Elizad ini. Jom sama-sama kita raikan bulan barakah dengan meningkatkan amalan ibadat.

Selamat beramal!

Kredit: Instagram Elizad Sharifuddin

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 13 Aug 2018

Pengaruh Eina Azman, Netizen Mula Rajin Masuk Dapur

Tidak menyangka rakaman video masakan yang dimuat naik menerusi laman Instagram milik Datin Paduka Eina Azman telah memberi pengaruh kepada ramai netizen untuk ke dapur.

Trending Mon, 28 May 2018

12 Epic Quotes by Tun Mahatir That We All Love

Our 7th Prime Minister is very witty indeed.

Hiburan Wed, 26 Jun 2019
Hiburan Sat, 20 Oct 2018

周杰伦「惊喜现身」任贤齐演唱会?

早前因电影拍摄增胖至100公斤的任贤齐,成功在来马开唱前甩肥肉“这趟行程我只能吃鸡胸肉和青菜”;而演唱会更是邀请到「超级巨星」九孔,一人分饰周杰伦、费玉清和Mc HotDog,闹翻全场。

Hiburan Tue, 23 Jan 2018

KRYSTAL REVEALS THOUGHTS ON LEAVING F(X) & BEING AN IDOL-ACTRESS

Krystal Jung talks about the possibility of leaving f(x) and being labeled as idol-actress.

Hiburan Mon, 25 Nov 2019

Tiara Tertekan, Harap Puteri Gunung Ledang The Musical (PGL 2020) Dapat Sambutan

Pernah menonton pementasan PGL yang dahulu…set dan lakonan sangat mantap!

Hiburan Fri, 15 Jun 2018

Wow! Che Ta Gayakan 20 Persalinan Raya Ini

Pada mulanya, kami merancang hendak beraya di Australia, tetapi disebabkan anak-anak ada peperiksaan, maka perancangan dibatalkan.

Hiburan Thu, 29 Aug 2019
Hiburan Thu, 30 Jan 2020

“Saya Straight” – Rashidi Ishak Tolak Hubungan Songsang

Orangnya kacak, dan sekarang solo…jadi tak hairan lah bila ramai yang ‘cuba’ untuk mendekati hati pelakon Rashidi Ishak setelah duda anak dua ini bercerai dengan Vanidah Imran hampir dua tahun lalu.  Walau bagaimanapun, bukan sahaja […]

| Live TV