Hiburan By: Salma Syahbuddin December 7, 2017 @ 8:31am

MIDNIGHT RUNNERS FILEM SKEPTIKAL?

Sebuah Filem Korea yang telah menemui penonton pada 5 Oktober yang lalu menceritakan tentang dua orang pemuda yang ingin meneruskan pengajian ke Universiti Polis Kebangsaan Korea demi mengejar cita-cita mereka. Namun, mereka secara tidak langsung mereka terlibat dalam satu kes jenayah.

Filem ini menampilkan gandingan Park Seo-joon dan Kang Ha-neul sebagai watak utama. Ki-joon (Park Seo-joon) dan Hee-yeol (Kang Ha-neul) telah bertemu apabila Park Ki Joon menolong Hee Yeol dalam salah satu latihan Polis di Akademi mereka.

Walaupun berbeza, namun mereka mempunyai matlamat yang sama

Plot filem ini mula berkembang apabila Park Ki Joon dan Hee Yeol merancang keluar dari Universiti untuk pergi berhibur. Malangnya, pada saat itu mereka telah menyaksikan satu kes penculikan .

Kecewa dengan Pihak Polis yang lambat membuat penyiasatan, mereka akhirnya setuju untuk menyiasat sendiri kes tersebut.

Perkembangan cerita ini sangat menarik, meskipun mempunyai jalan cerita yang serius namun, apabila adanya elemen-elemen komedi slapstick ianya menjadikan filem Midnight Runners ini tidak complicated dan boring.

Antara aksi Park Seo Joon yang mencuit hati dalam filem Midnight Runners

Konflik dalam filem ini semakin menarik apabila mereka menemui bukti mengenai penculikan itu sehingga membawa mereka ke lokasi yang digunakan untuk mengurung mangsa-magsa penculikan.
Dan, apa yang mengejutkan mereka adalah, mangsa-mangsa penculikan semuanya terdiri daripada gadis-gadis di bawah umur yang memiliki “telur yang segar” (ovum). Tujuannya adalah untuk di jual di sebuah Hospital Kerajaan bagi mereka yang mandul.


Salah-satu adegan dalam filem Midnight Runners.

Midnight Runners bukanlah sebuah filem aksi yang berat, namun setiap pergaduhan atau adegan-adegan aksi itu cukup untuk membuatkan mata terbeliak. Walaupun tiada unsur tembakan atau penggunaan alat-alat yang rumit, Namun, berlawan menggunakan fizikal dan sesekali menggunakan taser gun itu sudah cukup untuk membuatkan penonton tidak kering gusi.

Penonton mungkin merasakan pada mulanya filem ini agak skeptikal yang berkisarkan kehidupan penuntut universiti polis bagaimanapun ia mungkin silap.

Malahan, filem ini membuat penulis berasa kagum dan semakin hormat dengan kerjaya sebagai anggota polis yang sentiasa bersedia untuk melindungi nyawa orang awam.


Ki Joon dan Hee Yeol setelah menamatkan pengajian mereka di Universiti Kebangsaan Korea.

Secara keseluruhannya, Filem ini sangat bagus dan boleh di spesifikasikan sebagai filem Korea yang terbaik pada tahun 2017 dan bagi penulis sendiri Midnight Runners adalah filem wajib tonton!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 1 Oct 2019
Hiburan Thu, 9 May 2019

‘Doakan Kami’- Giliran Altimet Sertai Misi Kemanusiaan Ke Syria

Jom terus berikan sumbangan, layari Instagram Cinta Syria Malaysia sekarang!

Hiburan Tue, 3 Apr 2018

Ais Kacang一岁啦!407邀你一起同欢庆

为回馈听众这一年以来的支持,Ais Kacang将于本周六(4月7日),早上10时至晚上8时,在Level G2,West Entrance B,Publika举办欢庆活动,邀大家前来一起同欢共乐。

Hiburan Mon, 8 Apr 2019

BTS Muncul Dengan Kolaborasi Bersama Halsey Dalam ‘Boy With Luv’

Kumpulan idola K-pop terkenal, BTS sekali lagi muncul dengan kolaborasi bersama Halsey berjudul ‘Boy With Luv’, trek tersebut merupakan trek utama dalam album Map Of The Soul: Persona yang bakal dikeluarkan BTS. 

Hiburan Fri, 22 Feb 2019
Hiburan Mon, 7 May 2018

Mana Ada Halang, Dia Yang Tak Nak

Kata Aepul, dia melihat isterinya seolah-olah hilang keyakinan untuk menyanyi di depan penonton yang ramai…Mungkin sudah terlalu lama dalam tempoh berehat.

Hiburan Mon, 18 Feb 2019

Kontroversi Alasan Nama Suhaimi Saad Digugurkan Buat Persembahan?

Akui SS, Sabar dan Reda adalah kemenangan terbesar…

Hiburan Fri, 5 Apr 2019
Hiburan Mon, 25 Dec 2017

Giliran anak Shaheizy Sam pula…

followers di Instagram dah hampir 400,000. Power betul ‘penangan’ anak aktor Shaheizy Sam ni!

Hiburan Thu, 28 Jun 2018

Kongsi Video Isteri Bersalin, Abang Terlajak Laris Mohon Maaf!

Datuk Aliff Syukri memohon maaf kepada semua pihak atas perkongsian video isterinya bersalin.

| Live TV