Events By: Atiqah Johari August 26, 2022 @ 12:24pm

Pertahankan Warisan & Alam Semulajadi, Alena Murang Berkarya Dalam ‘Put Burui’

Penyanyi dan pemuzik Sape’ Alena Murang telah melancarkan sebuah muzik video yang berjudul “Put Burui” bersempena dengan sambutan Hari Orang Asal Sedunia.

“Put” bermaksud sumpit manakala “Burui” ialah nama seorang lelaki. Jadi, judul muzik video ini membawa maksud sumpit Burui yang mana muzik video ini memaparkan jalinan kuat di antara muzik dan seni Orang Ulu dengan hutan belantara dan jaringan sungai.

Sehubungan itu, filem pendek dan muzik video ini berdasarkan lagu tradisional Kenyah dan mengiringi tarian kenyalang yang dipersembahkan oleh kaum wanita. Walaupun tarian ini adalah aspek utama dalam video, namun Kirip (gubahan bulu burung enggang) yang lazimnya digunakan dalam tarian digantikan dengan gubahan daun paku pakiis sebagai satu usaha membangkitkan kesedaran tentang pemeliharaan alam semula jadi.

Lebih menarik, sebelum pelancaran muzik video bermula, Alena menghiburkan para hadirin dengan persembahan nyanyian selamat datang mengikut adat kaum Dayak Kelabit.

 

Bukan itu sahaja, busana yang digayakan dalam muzik video ini turut menggunakan bahan-bahan semulajadi terutamanya baju daripada Pua Kumbu berwarna merah (fabrik tenunan tangan suku Iban daripada serat dan pewarna semulajadi) rekaan pereka fesyen ternama kelahiran Sarawak, Edric Ong dan baju sulaman tangan berona perang muda menggunakan teknik songket Sarawak oleh para artisan Tanoti. Pakaian penari latar juga dihasilkan daripada serat tumbuhan 100%.

Bagi menambah seri busana, Alena turut mengenakan perhiasan yang diperbuat daripada biji-bijian dan kulit cengkerang ciptaan pereka Edric Ong, Nasha Prive dan penggubah aksesori Orang Asli Temuan, Leny Maknoh. Setiap butiran perhiasan telah diatur oleh pakar stail dan pengasas Hellostylar, Saerah Ridzuan.

“Gaya yang diketengahkan dalam muzik video Put Burui diinspirasikan oleh alam semulajadi. Warna tanah menjadi tema warna dalam muzik video ini yang boleh dilihat pada sarang buatan manusia, batuan bertekstur dan pasiran sungai. Malahan, aksesori yang menghiasi Alena dan penari diperbuat daripada bahan organik dan asli seperti buah jelai, batang bemban, serat daun dan kulit kayu. Beliau juga mengenakan busana berwarna putih sebagai simbol kesucian alam semulajadi dan merah yang melambangkan kegagahan dan kekuasaan alam semulajadi demi kemandiriannya,” jelas Saerah.

Bagi penghasilan muzik video pula, ia dijayakan oleh sepasukan anak muda kelahiran Sarawak hasil karya Zass Puravida dan Kanid Studio di bawah arahan Daphne Charmain Thian.

“Ini merupakan kali pertama saya mengarahkan muzik video dan semestinya saya berasa gementar. Walaupun saya mempunyai banyak idea tetapi merealisasikannya bukanlah sesuatu yang mudah. Namun begitu, saya menganggap ini adalah suatu pembelajaran di mana saya belajar untuk mengubahsuai dan menyelesaikan masalah dengan segera.

“Saya ingin memaparkan alam semulajadi kita seperti yang biasa dilihat dalam dokumentari. Kita adalah saksi kepada keajaiban alam yang mampu wujud tanpa kita. Alam tidak memerlukan kita sebagaimana kita amat bergantung kepadanya,” ujarnya ketika sesi pelancaran muzik video di GSC Nu Sentral, Kuala Lumpur.

Untuk makluman, lagu ini dimuatkan dalam album terbaharu Alena, Sky Songs (2021), gubahan Joshua Maran yang diperindahkan dengan alunan seruling oleh Niko Coyez dan petikan sape’ Alena Murang.

Muzik video Put Burui boleh ditonton di platform Youtube dan lagu ini telah dimuat naik di hampir semua platform muzik digital utama.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 20 Feb 2024

Terpaksa Bohong Ibu Bapa, Amir Masdi Dedah Pernah Buat Show Tidak Berbayar

Allahu kesiannya.. Tak baik ambil kesempatan macam tu..

LIFESTYLE Fri, 13 Apr 2018

Alamak…Ribut Kuat Jejas Taj Mahal!

Seorang wakil daripada agensi Archaeological Survey of India, Bhubanesh Kumar menyifatkan kerosakan itu sebagaikecil dan akan dibaik pulih oleh satu kumpulan pakar.

Hiburan Wed, 19 Sep 2018

Kongsi Video Anak Autisme Bukan Nak Simpati, Zarina Zainuddin ‘Sound’ Netizen Biadab?

Sementara itu, pelakon Zarina Zainuddin yang aktif memuatnaik video anak-anak autisme sebelum ini turut terkena ‘tempiasnya’. Ya lah, siapa yang tak naik angin kan kalau orang kata begitu. Sabarlah ya…

Featured Sat, 14 Jan 2023

“Package Warga Emas Ke Ni?” – Gelagat Roy Azman, Jalaluddin Hassan & Ramli MS Bercuti Di Jepun Buat Warganet Terhibur

Tular satu perkongsian di TikTok, memaparkan Roy Azman, Datuk Jalaluddin Hassan dan Datuk Ramli MS bercuti bersama di Jepun. @thisisroyazmanGhisauuuu gak tok jalal nih 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣♬ original sound – Roy Azman Menerusi muat naik yang dibuat […]

Featured Mon, 10 Apr 2023

Nafi Bersekedudukan Dengan Shila Amzah, Ubai Lali Kerap Ditanya Soalan Sama

Tak baik kata macam tu… bulan puasa kot ni😤

Hiburan Tue, 2 Apr 2019
Featured Tue, 28 Mar 2023

[VIDEO] Aedy Ashraf Kata Amelia Henderson Garang, Ini Reaksi Tuan Badan

Malu malu nampakk Aedy ni bila sebut pasal Amelia hehehe🤩😌

Fab Foodies! Tue, 20 Mar 2018

Attention, Chicken Rice Lovers! This 3kg Plate is Meant for You

This restaurant serves a gigantic 3kg chicken rice to customers and it will definitely satisfy your cravings!

Hiburan Thu, 8 Nov 2018

Pengarah TUJUH Kecewa Dengan Salah Seorang Pelakonnya?

Alamak…kenapa agaknya pelakon wanita itu tak muncul di majlis pelancaran Tujuh ya?

error: Content is protected !!