Events By: Atiqah Johari August 26, 2022 @ 12:24pm

Pertahankan Warisan & Alam Semulajadi, Alena Murang Berkarya Dalam ‘Put Burui’

Penyanyi dan pemuzik Sape’ Alena Murang telah melancarkan sebuah muzik video yang berjudul “Put Burui” bersempena dengan sambutan Hari Orang Asal Sedunia.

“Put” bermaksud sumpit manakala “Burui” ialah nama seorang lelaki. Jadi, judul muzik video ini membawa maksud sumpit Burui yang mana muzik video ini memaparkan jalinan kuat di antara muzik dan seni Orang Ulu dengan hutan belantara dan jaringan sungai.

Sehubungan itu, filem pendek dan muzik video ini berdasarkan lagu tradisional Kenyah dan mengiringi tarian kenyalang yang dipersembahkan oleh kaum wanita. Walaupun tarian ini adalah aspek utama dalam video, namun Kirip (gubahan bulu burung enggang) yang lazimnya digunakan dalam tarian digantikan dengan gubahan daun paku pakiis sebagai satu usaha membangkitkan kesedaran tentang pemeliharaan alam semula jadi.

Lebih menarik, sebelum pelancaran muzik video bermula, Alena menghiburkan para hadirin dengan persembahan nyanyian selamat datang mengikut adat kaum Dayak Kelabit.

 

Bukan itu sahaja, busana yang digayakan dalam muzik video ini turut menggunakan bahan-bahan semulajadi terutamanya baju daripada Pua Kumbu berwarna merah (fabrik tenunan tangan suku Iban daripada serat dan pewarna semulajadi) rekaan pereka fesyen ternama kelahiran Sarawak, Edric Ong dan baju sulaman tangan berona perang muda menggunakan teknik songket Sarawak oleh para artisan Tanoti. Pakaian penari latar juga dihasilkan daripada serat tumbuhan 100%.

Bagi menambah seri busana, Alena turut mengenakan perhiasan yang diperbuat daripada biji-bijian dan kulit cengkerang ciptaan pereka Edric Ong, Nasha Prive dan penggubah aksesori Orang Asli Temuan, Leny Maknoh. Setiap butiran perhiasan telah diatur oleh pakar stail dan pengasas Hellostylar, Saerah Ridzuan.

“Gaya yang diketengahkan dalam muzik video Put Burui diinspirasikan oleh alam semulajadi. Warna tanah menjadi tema warna dalam muzik video ini yang boleh dilihat pada sarang buatan manusia, batuan bertekstur dan pasiran sungai. Malahan, aksesori yang menghiasi Alena dan penari diperbuat daripada bahan organik dan asli seperti buah jelai, batang bemban, serat daun dan kulit kayu. Beliau juga mengenakan busana berwarna putih sebagai simbol kesucian alam semulajadi dan merah yang melambangkan kegagahan dan kekuasaan alam semulajadi demi kemandiriannya,” jelas Saerah.

Bagi penghasilan muzik video pula, ia dijayakan oleh sepasukan anak muda kelahiran Sarawak hasil karya Zass Puravida dan Kanid Studio di bawah arahan Daphne Charmain Thian.

“Ini merupakan kali pertama saya mengarahkan muzik video dan semestinya saya berasa gementar. Walaupun saya mempunyai banyak idea tetapi merealisasikannya bukanlah sesuatu yang mudah. Namun begitu, saya menganggap ini adalah suatu pembelajaran di mana saya belajar untuk mengubahsuai dan menyelesaikan masalah dengan segera.

“Saya ingin memaparkan alam semulajadi kita seperti yang biasa dilihat dalam dokumentari. Kita adalah saksi kepada keajaiban alam yang mampu wujud tanpa kita. Alam tidak memerlukan kita sebagaimana kita amat bergantung kepadanya,” ujarnya ketika sesi pelancaran muzik video di GSC Nu Sentral, Kuala Lumpur.

Untuk makluman, lagu ini dimuatkan dalam album terbaharu Alena, Sky Songs (2021), gubahan Joshua Maran yang diperindahkan dengan alunan seruling oleh Niko Coyez dan petikan sape’ Alena Murang.

Muzik video Put Burui boleh ditonton di platform Youtube dan lagu ini telah dimuat naik di hampir semua platform muzik digital utama.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 3 Jan 2019

‘Fuh, Berhabuk English Budak Ni’, Aishah London Curi Tumpuan Netizen

Dari kecil dia suka spaghetti, pizza, keju. Kalau nasi, dua atau tiga hari sekali sahaja dia makan…

Events Sat, 12 Oct 2019

Selamat Bertunang, Zara Zya Dan Hafreez Adam Bakal Nikah Oktober 2020

Wah, kita doakan yang baik-baik buat pasangan dua sejoli ini okay!

Trending Sun, 24 Dec 2017

你不知道的四个超诡异圣诞节传统

圣诞节是一个体现爱心、感受爱与被爱的特殊日子;无论你是否是基督徒,相信都会十分享受这愉快假期。只不过,有些地方的圣诞习俗让人抓破头皮不能理解。你听过哪几种呢?

Featured Wed, 14 Mar 2018

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada pakai cermin mata.

Trending Fri, 29 Nov 2019
Hiburan Thu, 18 Jul 2019
Featured Fri, 5 Nov 2021

“Saya Kelihatan Seperti Alien” – Azhan Rani Tahan Seksa Demi….

Pelakon Azhan Rani terpaksa bertahan dengan warna rambut perang (blonde) selama enam bulan untuk menjayakan watak Alwi dalam drama Keluarga Untuk Disewa. Menurut Azhan semasa sidang media maya drama Keluarga Untuk Disewa pada Selasa, dia

Featured Sun, 22 May 2022

| Live TV