Featured By: Fatin Nurain August 18, 2022 @ 6:11pm

Sengketa Syamsul Yusof & Finas Terlerai – “Kami Berkongsi Visi Yang Sama”

Akhirnya salah faham antara pengarah Syamsul Yusof dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), terlerai selepas dirinya membuat keputusan untuk berjumpa dengan Ketua Pegawai Eksekutif, Prof Dr Md Nasir Ibrahim, baru-baru ini.

Tujuan pertemuan itu diatur untuk merungkai isu berbangkit serta berbincang untuk menangani masalah cetak rompak yang pernah dikemukannya sebelum ini.

Menurut Syamsul, dia berpuas hati dengan segala inti pati dari hasil perbincangan bersama agensi kerajaan tersebut kerana mereka mempunyai visi yang sama.

“Saya mengaku sebelum ini cukup lantang menyuarakan dua isu, iaitu cetak rompak digital dan duti hiburan. Malah, baru-baru ini, dua isu terbabit saya bangkitkan dalam sebuah forum.

“Alhamdulillah, menerusi pertemuan dengan FINAS, banyak inti pati dibincangkan dan hasilnya sangat positif.

“Saya bersyukur apabila mendapat tahu FINAS ada banyak perancangan terutama dalam membantu penerbit filem yang berdepan isu cetak rompak.

“Kami berkongsi visi yang sama. Saya harap, usaha FINAS akan dibantu penggiat industri perfileman lain.

“Sebagai seorang ahli akademik, saya lihat CEO FINAS (Md Nasir) berpandangan jauh. Saya harap beliau tidak berseorangan dalam mencapai visi itu,” katanya kepada BH Online.

Sebelum ini, Syamsul menyatakan rasa kecewanya terhadap tindakan FINAS dalam menangani isu cetak rompak digital yang didakwa terus menekan penerbit filem selain duti hiburan yang membebankan.

Syamsul berterima kasih kepada FINAS kerana sudi duduk semeja bagi membincangkan isu cetak rompak digital yang selama ini membelenggu penerbit filem tempatan.

Syamsul turut berharap perkara itu dapat membuka mata kerajaan untuk membantu penerbit yang semakin tertekan dengan isu yang tiada kesudahan itu.

“Saya harap isu cetak rompak dapat dibawa kepada kerajaan agar undang-undang sedia ada menjadi lebih ketat. Jenayah cetak rompak digital berbeza dengan perlakuan sama dahulu.

“Saya juga berharap kerajaan dapat mengkaji semula kadar cukai hiburan 25 peratus yang dikenakan. Pulangan sudah kerajaan peroleh menerusi cukai syarikat dan individu.

“Jika dimansuhkan duti hiburan lagi bagus kerana jumlah yang dikenakan banyak dan amat membebankan pembikin filem,” katanya.

Sementara itu, Md Nasir turut menyangkal dakwaan FINAS tidak peduli terhadap isu yang dibangkitkan oleh pengarah terkenal itu dan menjelaskan bahawa perkara itu adalah diluar bidang kuasa mereka.

“Dalam hal cetak rompak digital, isu itu di luar bidang kuasa kami. Akta yang membabitkan isu hak cipta ada banyak dan membabitkan organisasi berbeza.

“Contohnya, Akta Hak Cipta 1987 terletak di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Ada juga akta berkaitan hak cipta yang di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM),” katanya.

Malah, beliau juga turut menyatakan FINAS akan mengambil tindakan sekiranya ada pihak yang mengedar filem tanpa lesen sah dan turut lega apabila Syamsul mula faham dengan isu tersebut.

“Bagi duti hiburan pula, perkara itu tertakluk di bawah pihak berkuasa tempatan (PBT). Alhamdulillah, Syamsul faham situasi itu selepas pencerahan dibuat,” katanya.

Biarpun bukan tugas hakiki, kini pihak FINAS sedia berganding bahu besama pihak bertanggungjawab untuk membanteras jenayah cetak rompak digital ini daripada terus berleluasa.

Beliau juga menyarankan setiap penerbit membuat aduan menerusi portal FINAS dan menggunakan kaedah blockchain seperti Non Fungible Token (NFT).

“Selain itu, FINAS menyarankan penerbit menggunakan kaedah blockchain, iaitu Non Fungible Token (NFT) sebagai satu cara untuk mengatasi masalah cetak rompak digital.

“Ketika ini, kaedah token digital ini masih dalam peringkat kajian daripada segi keberkesanannya. Bagaimanapun, saya lihat kaedah ini cukup berjaya, terutama di United Kingdom (UK),” katanya.

Memetik laporan Berita Harian, penerbit juga boleh mengambil tindakan di bawah Akta 322 Bahagian VIA Antirakaman Kamera yang diselia KPDNHEP untuk menangani masalah ini.

Mengikut perkara 43A, individu disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda tidak kurang RM10,000 dan tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan bagi suatu tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-dua sekali.

Antara Akta lain yang berkaitan adalah Seksyen 41 Akta Hak Cipta 1987; Seksyen 232 (b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 239 Akta Komunikasi & Multimedia 1998.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 13 Feb 2018

TAHNIAH! SARI YANTI DAN JEP BAKAL TIMANG BABY

Apapun, Sari Yanti dan Jep mungkin ada sebab tersendiri untuk tidak menghebahkan perkara ini terlalu awal. Dan, mungkin juga usia kandungan Sari pada ketika itu masih baru lantas mereka mengambil keputusan untuk tidak mengumumkannya

Featured Mon, 11 May 2020

Keracunan makanan, sakitnya lebih teruk daripada bersalin!

Ketahui beza keracunan makanan, cirit-birit

Eat Travel Sun, 26 Apr 2020

Terasa seperti aristokrat, begitulah angkuhnya perasaan bermalam di dalam kereta api mewah ini

Teruja dengan keindahannya, teruja juga dengan harga tiketnya!

Hiburan Wed, 30 May 2018

Siapa Sabrina Dihati Sajat?

Tak dapat nak bercucuk tanam, nampaknya Sajat tukar fikiran, katanya nak beli ayam pula. Hurmmm, jom kita saksikan dekat mana agaknya Sajat membeli ayam untuk dijadikan haiwan peliharaan beliau.

Trending Fri, 16 Apr 2021

Kebenaran Rentas Negeri Kini Diperketatkan Dengan Syarat…

Polis Diraja Malaysia (PDRM) memperketatkan kebenaran untuk orang ramai merentas negeri susulan situasi COVID-19 di negara ini yang semakin menunjukkan peningkatan dan masih belum stabil. Menurut, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah

Hiburan Tue, 29 Oct 2019
Featured Wed, 29 Sep 2021

Rentas Negeri Hanya Dibenarkan Untuk..

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) memaklumkan  kebenaran rentas negeri bagi tujuan aktiviti pelancongan hanya dibenarkan menerusi Gelembung Pelancongan Langkawi. Menerusi kenyataan rasmi daripada MOTAC, kebenaran itu masih tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan

Hiburan Wed, 10 Jan 2018

WHEN WILL SHARIFAH SAKINAH APOLOGISE FOR DISRESPECTING THE LATE KIM JONGHYUN?!

Janna Nick has made an apology for laughing at Sharifah Sakinah’s disrespectful joke about the late Kim Jonghyun but the latter has yet to say anything.

| Live TV