Featured By: Fatin Nurain September 13, 2022 @ 10:31am

Tular Menangis Ketika Konsert, Rossa Akui Terkenang Glenn Fredly

Penyanyi Indonesia Datuk Seri Rossa mengakui terkenang mendiang Glenn Fredly ketika menyampaikan lagu Sekali Ini Sahaja di pentas konsert 25 Shining Years di Bandung, baru-baru ini.

Sebelum itu, tular di platform TikTok di mana Rossa tidak dapat menahan air matanya disaat mendengar suara sahabat baiknya itu bernyanyi di konsert tersebut.

Menurut Rossa, pemergian Glenn merupakan satu kejutan yang hebat buat dirinya dan mengambil keputusan untuk merakamkan semula lagu Sekali Ini Saja untuk mengenang mendiang.

“Glenn Fedly adalah sahabat saya semasa dia hidup dan kami mulakan karier kami bersama. Masa saya keluarkan album pertama, dia pun keluarkan album pertama.

“Kami berkawan rapat sehingga dia meninggalkan kita ketika pandemik seperti satu tamparan yang hebat kerana sebelum tu kita sempat jumpa.

“Jadi, hujung tahun lalu saya berfikir apa yang patut saya buat untuk kenang Glenn agar legasinya terus bersinar. Jadi fikir untuk menyanyikan lagunya dan memilih satu lagu yang berjudul Sekali Ini Saja untuk dirakamkan semula,” katanya.

Pendedahan itu dibuat Rossa ketika ditemu bual di sidang media konsert Rossa 25th Shining Years di Malaysia.

@nuyyyuyyynurul Membalas @asamgaramm07 ini buat yang minta fullnya 🤗 mau req pas nyanyi apa lagi gaes? #rossa25shiningyears #fyp ♬ Sekali Ini Saja – Rossa

Dalam pada itu, penyanyi itu juga menyatakan dia tidak sangka momen di mana suara mendiang Glenn akan diperdengarkan ketika konsert tersebut.

Malah, dirinya tidak dapat menahan sebak kerana terlupa bahawa penyanyi yang terkenal dengan lagu Januari itu telah meninggal dunia.

“Saat menyanyikan lagu itu di pentas seperti yang viral di TikTok, saya tak tahu sama ada yang pemain muzik saya memberikan satu part di mana seluruh muzik terhenti, tiba-tiba dengar suara Glenn Fredly bernyanyi.

“Jadi saya terkejut dan mencari mendiang. Jadi saya tersentuh dan terkejut dengan situasi tersebut sebab masa latihan tak ada. Jadi saya rasa ni untuk Glenn.

“Saya rasa itu adalah momen yang istimewa buat yang berada di konsert itu apabila dapat mendengar suaranya menyanyi dan terus tak dapat menahan air mata,” katanya.

Sempena 25 tahun pengibatannya dalam industri seni, Rossa bakal mengadakan konsertnya di Dewan Plenary, Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), pada 2 November ini.

Orang ramai boleh mendapatkan tiket dari harga serendah RM258 sehingga RM3000 menerusi laman sesawan ticket2u.com.my atau hubungi 013-3886533 untuk tempahan secara offline.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 27 Aug 2018

Anak Alami Keracunan Makanan? Ini Yang Perlu Ibu Bapa Lakukan

Keracunan makanan masih boleh berlaku walaupun anda sendiri yang memasak makanan tersebut.

Hiburan Sun, 11 Feb 2018

5 BEST DRESSED CELEBRITIES AT AJL32

The Anugerah Juara Lagu 32 is filled with many top celebrities. Check out who donned the best outfits tonight.

Hiburan Sun, 15 Jul 2018

Belum Mati Nak Warisi Hak Saya !

Perselisihan faham antara Asyraf Mazlan dan Wak Doyok masih belum selesai kini timbul pasal menuntut hak-hak terutama sekali jenama Wak Doyok

Trending Fri, 19 Jul 2019

#WakeUpForGaza Terperangkap Di Sempadan Rafah, Heliza Helmi Tak Tahu Bila Akan Pulang!

Semoga segala urusan pasukan misi kemanusian ke Gaza sentiasa dipermudahkan. Aamiin

Hiburan Sun, 12 Sep 2021

“Rezeki Tak Pernah Salah Alamat” – 2 Tahun Rehat, Amira Othman Bersyukur Kini Kembali Aktif

Selepas hampir dua tahun tak muncul dengan karya baharu, penyanyi Amira Othman bersyukur rezekinya datang mencurah-curah walaupun dalam keadaan pandemik. Sebelum ini, Amira atau nama sebenarnya, Nadia Amira Othman, 28, berehat kerana mengalami kecederaan otot. […]

Hiburan Mon, 4 Mar 2019

Peluk Cium Anggota Boyband BLUE, Kilafairy Sedia Di Kecam

Hurmmm, korang bacalah okay artikel ni. Min pun starstruck jugak!

Hiburan Tue, 18 Jul 2023