TECH By: Rosli Ab Rahman January 6, 2019 @ 11:34am

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Selepas didakwa membocorkan data pengguna hampir 500 ribu ahli, Google Oktober lepas mengumumkan bahawa mereka akan menutup versi pengguna Google+ bermula pada Ogos 2019. Ya! Sebab utama keputusan Google adalah bug perisian yang dikaitkan dengan API yang ada di Google+.

Dianggarkan terdapat 400 perisian berpotensi mengakses nama, tarikh lahir, alamat e-mel, foto profil dan maklumat lain mengenai pengguna yang menggunakan perkhidmatan Google+. Nah! Google baru-baru ini mengumumkan bahawa sesetengah pengguna telah terjejas lagi.

Malah, Google sendiri pada bulan November telah cuba melakukan kemas kini atau mengemaskini untuk mengatasi pepijat yang mempengaruhi API Google+. Kerana penemuan baru, Google juga memutuskan untuk mematikan perkhidmatan rangkaian sosialnya pada April 2019.

Selepas menyiasat isu ini, Google berkata bahawa pepijat itu menjejaskan sekitar 52.5 juta pengguna. Ia telah disebutkan, API yang terjejas menawarkan aplikasi akses penuh ke maklumat profil yang ditambahkan oleh pengguna ke profil Google+ mereka.

Mujurlah, pepijat ini tidak memberikan akses kepada maklumat yang lebih sensitif, seperti data kewangan, nombor kad penduduk, kata laluan atau beberapa data penting lain yang boleh digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk kecurian atau kecurian identiti.

Google juga mengesahkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang berkompromi dengan sistem itu dan tidak ada bukti bahawa pemaju yang mempunyai akses ini selama satu minggu melakukan apa-apa untuk mengeksploitasi bug tersebut.

Tidak mahu menutup masalah ini, Google juga cuba memaklumkan kepada semua pengguna Google+. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah langkah terbaik yang perlu dilakukan oleh gergasi teknologi dari Mountain View.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 7 Sep 2019

Dituduh Ambil Duit Peminat…Erma Fatima Akhirnya Bersuara

Masya-Allah sejauh itu pandangan anda kepada saya.

Hiburan Sun, 22 Dec 2019

Muna Shahirah Kongsi Pengalaman Ditinggal Kekasih Dalam Suratan Luka

Besar harapan saya agar Suratan Luka dapat dimainkan di corong radio seterusnya diterima baik oleh pendengar.

Hiburan Thu, 26 Jul 2018

Tony Eusoff Selesa Watak Komedi

Projek Dapat Baby’ mengetengahkan kisah pasangan suami isteri yang gigih mencuba pelbagai kaedah moden dan tradisional dalam usaha mendapatkan anak.

Hiburan Wed, 28 Feb 2018

BTS Nominated for ‘Favourite Global Music Star’ and Gains More Recognition!

2017 was an amazing year for BTS but it seems like 2018 will be even better than ever! These boys are truly talented and they deserve the recognition.

Featured Thu, 12 Jan 2023

‘This Is Ernie Zakri Showcase’ Berjaya Menambat Hati 200 Peminat Bertuah

Kelunakan dan lontaran vokal mantap Ernie memang tak dinafikan power! Looking forward for next concert berskala besar! Axiata kan? Janjiiii 🤣🤪

Trending Wed, 22 Apr 2020

| Live TV

error: Content is protected !!