TECH By: Rosli Ab Rahman January 6, 2019 @ 11:34am

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Selepas didakwa membocorkan data pengguna hampir 500 ribu ahli, Google Oktober lepas mengumumkan bahawa mereka akan menutup versi pengguna Google+ bermula pada Ogos 2019. Ya! Sebab utama keputusan Google adalah bug perisian yang dikaitkan dengan API yang ada di Google+.

Dianggarkan terdapat 400 perisian berpotensi mengakses nama, tarikh lahir, alamat e-mel, foto profil dan maklumat lain mengenai pengguna yang menggunakan perkhidmatan Google+. Nah! Google baru-baru ini mengumumkan bahawa sesetengah pengguna telah terjejas lagi.

Malah, Google sendiri pada bulan November telah cuba melakukan kemas kini atau mengemaskini untuk mengatasi pepijat yang mempengaruhi API Google+. Kerana penemuan baru, Google juga memutuskan untuk mematikan perkhidmatan rangkaian sosialnya pada April 2019.

Selepas menyiasat isu ini, Google berkata bahawa pepijat itu menjejaskan sekitar 52.5 juta pengguna. Ia telah disebutkan, API yang terjejas menawarkan aplikasi akses penuh ke maklumat profil yang ditambahkan oleh pengguna ke profil Google+ mereka.

Mujurlah, pepijat ini tidak memberikan akses kepada maklumat yang lebih sensitif, seperti data kewangan, nombor kad penduduk, kata laluan atau beberapa data penting lain yang boleh digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk kecurian atau kecurian identiti.

Google juga mengesahkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang berkompromi dengan sistem itu dan tidak ada bukti bahawa pemaju yang mempunyai akses ini selama satu minggu melakukan apa-apa untuk mengeksploitasi bug tersebut.

Tidak mahu menutup masalah ini, Google juga cuba memaklumkan kepada semua pengguna Google+. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah langkah terbaik yang perlu dilakukan oleh gergasi teknologi dari Mountain View.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 21 Oct 2021

“Sebagai Seorang Wanita, Saya Juga Tidak Bersetuju Dengan Kenyataan Ayah” – Anak Fauzi Nawawi Mohon Hentikan Cacian & Makian

Anak perempuan kepada pelakon Fauzi Nawawi, Hanna Faresha meminta netizen untuk berhenti memberikan cacian terhadapnya dan ahli keluarga. Melalui status yang dimuat naik di ruangan Instagram Story, Hanna yang merupakan seorang model muslimah dengan rendah […]

Events Thu, 14 Mar 2019

Karya Menarik DFKL2018 Sepanjang Mac Ini!

klip -klip menarik yang belum pernah dikongsi dimana-mana platform juga ada di Youtube Drama Sangat tau!

TECH Sun, 15 Apr 2018

Cara Besarkan Saiz Resolusi Foto Tanpa “Pecah”

Kaedah ini kami temui dariapda satu laman sesawang dari Jepun dan ianya sangat berkesan. Ikuti sahaja langkah-langkah berikut.

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

’Naik Hantu’ Atas Pentas BBB2019, Izzue Islam Buka Mulut!

Korang tengok tak babak di mana Izzue tiba-tiba turun stage sebab tak puas hati dilempar telur. Mengamuk betul-betul atau…?

TECH Sat, 8 Jun 2019

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Apa kata jom ikuti tips ini !

Hiburan Fri, 23 Mar 2018

Hubungan Dua Tahun Bermasalah? Intan Terkejut Kenyataan Ude

Sekiranya benar Ude tidak bahagia dengan saya, adakah selama ini dia sekadar berlakon?

Hiburan Fri, 3 May 2019

Noorkhiriah Tak Mahu Bergambar Dengan Selebriti Tak Bertudung?

Dalam pada itu, dia mengaku mula merindui watak Aisyah yang dilakonkan dalam drama Nur dan Nur 2.

Hiburan Tue, 18 Sep 2018

Satu Penghinaan Bila Dipanggil Retis? Ini Jawapan Win Adibah Noor

Teguran bukan untuk memalukan, tetapi untuk mendidik!

Featured Fri, 30 Jul 2021

Pdp Pelajar Asasi, Diploma Bermula Ogos

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam kenyataan memaklumkan, universiti awam (UA) boleh mempertimbang kemasukan pelajar asasi dan diploma ke kampus secara fizikal bermula Oktober depan. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) pelajar baharu program asasi dan diploma […]

Hiburan Mon, 17 Jun 2019

Tahniah! Fitri Haris Kini Bergelar Doktor Falsafah

Empat tahun bertungkus lumus menyiapkan pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD), penyanyi nasyid, Fitri Haris, akhirnya berjaya pada sesi Viva Voce yang akhirnya membawa kepada gelaran Doktor Falsafah.

| Live TV