TECH By: Rosli Ab Rahman January 6, 2019 @ 11:34am

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Selepas didakwa membocorkan data pengguna hampir 500 ribu ahli, Google Oktober lepas mengumumkan bahawa mereka akan menutup versi pengguna Google+ bermula pada Ogos 2019. Ya! Sebab utama keputusan Google adalah bug perisian yang dikaitkan dengan API yang ada di Google+.

Dianggarkan terdapat 400 perisian berpotensi mengakses nama, tarikh lahir, alamat e-mel, foto profil dan maklumat lain mengenai pengguna yang menggunakan perkhidmatan Google+. Nah! Google baru-baru ini mengumumkan bahawa sesetengah pengguna telah terjejas lagi.

Malah, Google sendiri pada bulan November telah cuba melakukan kemas kini atau mengemaskini untuk mengatasi pepijat yang mempengaruhi API Google+. Kerana penemuan baru, Google juga memutuskan untuk mematikan perkhidmatan rangkaian sosialnya pada April 2019.

Selepas menyiasat isu ini, Google berkata bahawa pepijat itu menjejaskan sekitar 52.5 juta pengguna. Ia telah disebutkan, API yang terjejas menawarkan aplikasi akses penuh ke maklumat profil yang ditambahkan oleh pengguna ke profil Google+ mereka.

Mujurlah, pepijat ini tidak memberikan akses kepada maklumat yang lebih sensitif, seperti data kewangan, nombor kad penduduk, kata laluan atau beberapa data penting lain yang boleh digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk kecurian atau kecurian identiti.

Google juga mengesahkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang berkompromi dengan sistem itu dan tidak ada bukti bahawa pemaju yang mempunyai akses ini selama satu minggu melakukan apa-apa untuk mengeksploitasi bug tersebut.

Tidak mahu menutup masalah ini, Google juga cuba memaklumkan kepada semua pengguna Google+. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah langkah terbaik yang perlu dilakukan oleh gergasi teknologi dari Mountain View.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 25 Feb 2022
Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Saya Betul-Betul Minta Maaf…

Episod berkenaan, yang ditayangkan pada 1 Jun lalu, mencetuskan kemarahan di India dengan ramai peminat menggunakan media sosial untuk memalukan pelakon berkenaan dan menggelar beliau ‘pengkhianat’.

Hiburan Wed, 2 Aug 2023
Featured Mon, 23 Aug 2021

“Kalau Ada Yang Patah Hati, Tolong Maafkan Saya”- Remy Ishak

Berita pernikahan Hero Malaya, Remy Ishak ternyata mengundang reaksi ramai peminat wanita terutama di laman sosial. Ramai dilihat yang terhibur dengan pelbagai reaksi yang ditonjolkan oleh para peminat Remy. Terbaru, menerusi video yang dimuat naik […]

Featured Thu, 16 Jun 2022

Habiskan RM10,000 Untuk Makan ‘Steak’ Mewah, Aeril Zafrel Didakwa ‘Show Off’

Pelakon dan usahawan selebriti, Aeril Zafrel dan Wawa Zainal kini sedang bercuti di Kota London bersama rakan-rakan lain, termasuklah rakan selebriti seperti Mawar Rashid dan Raf Yaakob. Namun, apa yang mencuri perhatian adalah perkongsian video […]

TECH Sun, 16 Dec 2018

Naik Taraf Kamera iPhone Anda Dengan 3 Lensa berikut

Inginkan gambar lebih cantik, ini antara lensa camera yang boleh digunakan pada Iphone.

Featured Tue, 19 Dec 2023
Hiburan Fri, 3 Jan 2020

Black, Hazama, Tomok Dan Akim Bakal ‘Gegar’ Istana Budaya

Semua ada keunikan masing-masing! Tak sabar!

Hiburan Fri, 21 Sep 2018

Aiman Hakim Buka Mulut, Jawab Tuduhan Fathia Latiff

Diharap kontroversi ini dapat diselesaikan dengan baik okay!