TECH By: Rosli Ab Rahman January 6, 2019 @ 11:34am

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Selepas didakwa membocorkan data pengguna hampir 500 ribu ahli, Google Oktober lepas mengumumkan bahawa mereka akan menutup versi pengguna Google+ bermula pada Ogos 2019. Ya! Sebab utama keputusan Google adalah bug perisian yang dikaitkan dengan API yang ada di Google+.

Dianggarkan terdapat 400 perisian berpotensi mengakses nama, tarikh lahir, alamat e-mel, foto profil dan maklumat lain mengenai pengguna yang menggunakan perkhidmatan Google+. Nah! Google baru-baru ini mengumumkan bahawa sesetengah pengguna telah terjejas lagi.

Malah, Google sendiri pada bulan November telah cuba melakukan kemas kini atau mengemaskini untuk mengatasi pepijat yang mempengaruhi API Google+. Kerana penemuan baru, Google juga memutuskan untuk mematikan perkhidmatan rangkaian sosialnya pada April 2019.

Selepas menyiasat isu ini, Google berkata bahawa pepijat itu menjejaskan sekitar 52.5 juta pengguna. Ia telah disebutkan, API yang terjejas menawarkan aplikasi akses penuh ke maklumat profil yang ditambahkan oleh pengguna ke profil Google+ mereka.

Mujurlah, pepijat ini tidak memberikan akses kepada maklumat yang lebih sensitif, seperti data kewangan, nombor kad penduduk, kata laluan atau beberapa data penting lain yang boleh digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk kecurian atau kecurian identiti.

Google juga mengesahkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang berkompromi dengan sistem itu dan tidak ada bukti bahawa pemaju yang mempunyai akses ini selama satu minggu melakukan apa-apa untuk mengeksploitasi bug tersebut.

Tidak mahu menutup masalah ini, Google juga cuba memaklumkan kepada semua pengguna Google+. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah langkah terbaik yang perlu dilakukan oleh gergasi teknologi dari Mountain View.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Jul 2018

Lazada Dan Asus Mahu Tebus Kesilapan, Lanjutkan Tawaran RM1

Tempoh hari telah berlangsungnya promosi RM 1 Frenzy yang mana pengguna boleh membeli 2 peranti terpilih pada hanya RM 1 sahaja. Namun promosi yang dijalankan oleh Asus Malaysia serta Lazada itu mendapat kritikan hebat daripada peminat kerana berlakunya kesilapan […]

Hiburan Fri, 27 Jul 2018

Zahirah MacWilson Tak Tolak Jodoh Sesama Artis

Ditanya kehidupannya sejak bergelar solo, kata Zahirah dia kini lebih happy!

Hiburan Sat, 14 Sep 2019

Airmata Gembira Iringi Pernikahan Rizman

Semoga kekal hingga ke Jannah!

Hiburan Fri, 23 Nov 2018
Hiburan Thu, 7 Jun 2018

Fasha Sandha Puji Sikap Fazura

Syukur Alhamdulillah, ramai insan yang berhati mulia seperti beliau. Thank You Faz. Thank you juga to Fattah…

Hiburan Sun, 18 Nov 2018

‘Arwah Adalah Insan Paling Jujur…’ Posting Jehan Miskin Buat Netizen Sebak

Al- Fatihah buat Allahyarham Profesor Miskin Parkir Mohamad…

TECH Thu, 1 Nov 2018

Google更新Gboard!用户轻松自制专属表情符号包

继三星与苹果后,Google也推出客制表情符号功能,让用户透过分享一个与自己外貌相像的表情符号,加强自己情绪的表达连结。

LIFESTYLE Tue, 30 Apr 2019
Hiburan Fri, 26 Apr 2019

Bermodalkan RM 250, Sha Hasan Jadi Jutawan Pada Usia 19 Tahun!

Bergelar jutawan pada usia 19 tahun, Sha Hasan mengaku hanya bermodalkan RM 250 memulakan perniagaan kosmetik sekitar empat tahun dahulu. “ Saya berniaga macam-macam sebelum ini dengan modal yang saya pinjam dengan kakak, saya berjaya […]

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

| Live TV