TECH By: Rosli Ab Rahman January 6, 2019 @ 11:34am

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Selepas didakwa membocorkan data pengguna hampir 500 ribu ahli, Google Oktober lepas mengumumkan bahawa mereka akan menutup versi pengguna Google+ bermula pada Ogos 2019. Ya! Sebab utama keputusan Google adalah bug perisian yang dikaitkan dengan API yang ada di Google+.

Dianggarkan terdapat 400 perisian berpotensi mengakses nama, tarikh lahir, alamat e-mel, foto profil dan maklumat lain mengenai pengguna yang menggunakan perkhidmatan Google+. Nah! Google baru-baru ini mengumumkan bahawa sesetengah pengguna telah terjejas lagi.

Malah, Google sendiri pada bulan November telah cuba melakukan kemas kini atau mengemaskini untuk mengatasi pepijat yang mempengaruhi API Google+. Kerana penemuan baru, Google juga memutuskan untuk mematikan perkhidmatan rangkaian sosialnya pada April 2019.

Selepas menyiasat isu ini, Google berkata bahawa pepijat itu menjejaskan sekitar 52.5 juta pengguna. Ia telah disebutkan, API yang terjejas menawarkan aplikasi akses penuh ke maklumat profil yang ditambahkan oleh pengguna ke profil Google+ mereka.

Mujurlah, pepijat ini tidak memberikan akses kepada maklumat yang lebih sensitif, seperti data kewangan, nombor kad penduduk, kata laluan atau beberapa data penting lain yang boleh digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk kecurian atau kecurian identiti.

Google juga mengesahkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang berkompromi dengan sistem itu dan tidak ada bukti bahawa pemaju yang mempunyai akses ini selama satu minggu melakukan apa-apa untuk mengeksploitasi bug tersebut.

Tidak mahu menutup masalah ini, Google juga cuba memaklumkan kepada semua pengguna Google+. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah langkah terbaik yang perlu dilakukan oleh gergasi teknologi dari Mountain View.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 10 Dec 2019

Tak Puas Bersanding, Che Ta dan Zain Naik Pelamin Lagi?

Tak sabar nak tunggu persandingan Che Ta dan Zain! Pasti macam pasangan baru berkahwin!

Hiburan Fri, 3 May 2019

Cubaan Keluar Zon Selesa, Fariz Jabba Pertaruh ‘MASA’

Fariz Jabba membuktikan dia lebih daripada sekadar penyanyi rap menerusi single terbarunya berentak R&B, Masa, di mana pemuzik serba boleh itu menunjukkan nyanyian sensasinya dan rentak tari yang cukup progresif. Lagu terbitan Flightsch itu adalah […]

TECH Fri, 29 Jun 2018

Google Dedahkan Mereka Tewas Kepada Microsoft Dalam Usaha Mengambil-Alih GitHub

Awal bulan lalu, syarikat Microsoft telah mengumumkan mereka telah berjaya mengambil-alih syarikat GitHub dengan bayaran sekitar $ 7.5 billion(~RM 30.3 billion) ketika itu. Github merupakan sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan berasaskan web kepada pembangun perisian dan pengaturcara. […]

Hiburan Thu, 1 Aug 2019

Aliff Syukri Rela Dikecam Asalkan…?

Aliff mempunyai 645,000 subscribers di laman Youtube miliknya, TV Terlajak Laris.

Hiburan Mon, 5 Aug 2019

‘Tak Sempat Nak Zip Seluar Tiba-Tiba…’- Aliff Syukri Kongsi Pengalaman Cemas!

Bayangkan staff dan team abang menjerit datuk datuk-datuk…

Hiburan Tue, 11 Dec 2018

‘Filem Belum Ada Tajuk Bukan Gimik’ – Mawi

Mawi yang memilih tema komedi Islamik memberitahu filem itu dijangka berada di pawagam sekitar Mac tahun depan.

Hiburan Tue, 26 Nov 2019
Hiburan Thu, 6 Dec 2018

Saksi Akui Ditampar, Ditendang Perut Dan Kemaluan Oleh Pelakon Popular Ini

Semoga prosiding ini berjalan dengan baik dan lancar

Events Wed, 3 Jul 2019

Afgan Kembali Ke Kuala Lumpur Oktober Ini, Kali Ini Membawa ‘Inspirasi’

Belum pernah ada mana-mana penyanyi lelaki khususnya artis bukan tempatan yang setiap tahun mengadakan konsert berskala besar kecuali Afgan!

TECH Tue, 1 Jan 2019

Cara Pasang Poni ala iPhone X di Semua Android

Mari kita cuba pasang poni ala iPhone X

| Live TV