TECH By: SGMS Enal October 6, 2019 @ 12:51pm

Bekas Pekerja Yahoo Mengaku Bersalah Menggodam Lebih 6 Ribu Pemilik Akaun Yahoo

Seorang bekas pekerja Yahoo dilaporkan telah mengaku bersalah ke atas dakwaan yang dikenakan ke atasnya. Berdasarkan siasatan oleh pihak FBI, tertuduh bernama Reyes Daniel Ruiz, berumur 34 tahun didapati bersalah kerana menggodam lebih daripada 6 ribu pemilik akaun Yahoo sebelum ini.

Malah tertuduh juga turut mengaku bahawa dia melakukan aktiviti penggodaman ke atas servis-servis lain termasuklah iCloud, Facebook, Dropbox dan Gmail. Motif penggodaman pula adalah bagi mengakses dan mencuri kandungan lucah seperti foto-foto privasi yang dimiliki mangsanya dan disimpan di dalam servis-servis tersebut.

Tertuduh pernah bekerja bersama Yahoo lebih daripada 10 tahun sebelum meninggalkannya tahun lalu. Ketika di Yahoo, dia bertugas di bahagian perkhidmatan Yahoo Mail. Sepanjang tempoh itulah dia menyalin sebahagian besar foto dan video mangsanya seterusnya menyimpan ia di rumah.

Tertuduh bakal berdepan hukuman maksimum penjara selama 5 tahun bagi setiap komputer yang dicerobohinya serta denda sebanyak USD250,000 termasuk denda-denda yang lain. 

Kes pendengaran bagi pendakwaan ini dijadualkan akan berlangsung pada Februari tahun hadapan. Walaubagaimanapun, dia dilepaskan dengan bon sementara perbicaraannya bermula.

Ketika ini. tertuduh bekerja di sebuah firma teknologi di Lembah Silikon yang khusus dalam penyelesaian SSO (single sign-on).

Sumber: ZDNet & wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 9 Oct 2019

IG取消「Following」追踪功能!再也法看到他人活动纪录

Instagram 最新抛出震撼弹,取消「追踪中」的所有活动纪录!

TECH Thu, 8 Aug 2019

Bolehkah Anda Hidup Tiga Hari Tanpa Telefon?

Zaman sekarang handphone/ smartphone adalah benda wajib dibawa kemana-mana. Berani tak nak sahut cabaran?

TECH Tue, 9 Jan 2018

Tips Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Ramai yang mengadu tidak tahu bagaimana untuk “View Image” kerana sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna melihat imej yang dikehendaki.

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Tue, 17 Jul 2018

Intel Core-i7 8086K: Sambutan Ulang Tahun Cip Dengan Senibina X86

Intel baru-baru ini melancarkan cip pemprosesan Core i7 8086K berdasarkan senibina Coffee Lake bagi mengingati cip lagenda Intel 8086, nenek moyang kepada cip menggunakan senibina  x86 yang wujud pada hari ini. Intel telah mengeluarkan infografik mengenai perkara […]

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Peminat Sanggup Beratur Demi Harman Studio!

Selamat Datang Harman Studio Ke Malaysia!

TECH Thu, 1 Feb 2018

GET YOUR LAST-MINUTE CNY SHOPPING DONE AT CJ WOW SHOP

Chinese New Year is just around corner and there’s lots more to buy before the holidays come around. Do some last-minute shopping on CJ WOW Shop from the comfort of your own home.

TECH Thu, 13 Dec 2018

脸书推出类似抖音的短影音服务!企图挽回青少年的心

脸书发表一款名为「Lasso」的短影片应用程式,功能几乎完全复制中国目前最火红的社群软体「抖音」!

TECH Thu, 20 Sep 2018

你像哪个名画人物?快用这个App测看看

美国科技巨头Google除了发展搜寻引擎与网路服务外,近年也致力于推广艺术与文化,并开发Google Arts & Culture应用程式,将整个线上美术馆带进了手机时代。

TECH Fri, 27 Jul 2018

Samsung Mulakan Proses Pembuatan Cip 16Gb LPDDR4X Generasi Ke-2

Sasmsung Electronics telah memulakan proses penghasilan cip generasi ke-2 10nm 16Gb LPDDR4X DRAM yang dihusukan untuk peranti telefon pintar kelas perdana. Gergasi Korea Selatan itu mendakwa DRAM terbaru dari mereka mampu mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 10% dan pada […]

| Live TV