TECH By: SGMS Enal October 6, 2019 @ 12:51pm

Bekas Pekerja Yahoo Mengaku Bersalah Menggodam Lebih 6 Ribu Pemilik Akaun Yahoo

Seorang bekas pekerja Yahoo dilaporkan telah mengaku bersalah ke atas dakwaan yang dikenakan ke atasnya. Berdasarkan siasatan oleh pihak FBI, tertuduh bernama Reyes Daniel Ruiz, berumur 34 tahun didapati bersalah kerana menggodam lebih daripada 6 ribu pemilik akaun Yahoo sebelum ini.

Malah tertuduh juga turut mengaku bahawa dia melakukan aktiviti penggodaman ke atas servis-servis lain termasuklah iCloud, Facebook, Dropbox dan Gmail. Motif penggodaman pula adalah bagi mengakses dan mencuri kandungan lucah seperti foto-foto privasi yang dimiliki mangsanya dan disimpan di dalam servis-servis tersebut.

Tertuduh pernah bekerja bersama Yahoo lebih daripada 10 tahun sebelum meninggalkannya tahun lalu. Ketika di Yahoo, dia bertugas di bahagian perkhidmatan Yahoo Mail. Sepanjang tempoh itulah dia menyalin sebahagian besar foto dan video mangsanya seterusnya menyimpan ia di rumah.

Tertuduh bakal berdepan hukuman maksimum penjara selama 5 tahun bagi setiap komputer yang dicerobohinya serta denda sebanyak USD250,000 termasuk denda-denda yang lain. 

Kes pendengaran bagi pendakwaan ini dijadualkan akan berlangsung pada Februari tahun hadapan. Walaubagaimanapun, dia dilepaskan dengan bon sementara perbicaraannya bermula.

Ketika ini. tertuduh bekerja di sebuah firma teknologi di Lembah Silikon yang khusus dalam penyelesaian SSO (single sign-on).

Sumber: ZDNet & wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 5 May 2018

台湾精品引爆全马大专电竞赛!奖金高达13万令吉

大马有史以来最大型的大专院校电子竞技比赛「台湾精品全马大专电竞赛2018」即将揭开序幕,争夺总奖金高达13万令吉。

TECH Fri, 26 Apr 2019

EduStore: Allowing Students & Educators Access to Amazing Content at Lower Prices

It’s a great access to better quality content for learning and teaching.

TECH Wed, 10 Oct 2018

Google+将停止服务!承认泄露50万人帐户资讯

Google宣布将于2019年8月底停止「Google+」的服务!

TECH Tue, 3 Jul 2018

Peranti Samsung Menghantar Gambar Secara Automatik Tanpa Pengetahuan Pemilik

Masalah pepijat pada aplikasi permesejan asal Samsung telah menyebabkan ia menghantar gambar secara rawak kepada beberapa kenalan yang disimpan di dalam peranti tanpa pengetahuan pemiliknya. Perkara ini telah menjadi topik hangat yang dibincangkan dalam laman Reddit dan forum rasmi Samsung sendiri. […]

TECH Sat, 14 Jul 2018

Xiaomi Mijia Quartz Watch – Jam Pintar Dengan Harga Mampu Milik

Xiaomi yang terkenal dengan peranti telefon pintar mampu milik kini hadir dengan satu lagi produk dengan paras harga yang sama iaitu Mijia Quartz Watch. Ini merupakan sebuah lagi produk jam tangan pintar dibawah jenama mereka selepas Mi […]

TECH Mon, 23 Apr 2018

There Will be TWO Harry Potter Mobile Games Releasing This Year!

Time to live out your Hogwarts dreams, Potterheads.

TECH Wed, 31 Jul 2019

Ketahui Cara Menggunakan Internet Di Luar Negara

Kami ingin berkongsi beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menggunakan internet di luar negara. Ada cara yang mudah, ada cara yang murah.

TECH Thu, 11 Oct 2018

Permainan Mudah Alih Nightstream Untuk Si Gamers

Dengan adanya Streamline Games yang menumpukan perkembangan permainan, kami boleh menggunakan kepakaran kami sebagai syarikat media bersepadu terbesar di Malaysia untuk mempromosikan Nightstream ke pasaran massa dan meniru semula kejayaan-kejayaan terdahulu seperti Ejen Ali dan Mak Cun’s Adventure.

TECH Mon, 26 Feb 2018

Red Velvet Fans Can Now Talk to and Live With Wendy!

Who would have thought that our dreams of talking to our favourite idol everyday or even living with them would actually come true.

TECH Mon, 19 Aug 2019

Jangan Panik Bila Disk Write Protected Pada Thumbdrive !

Jangan panik ada caranya , kenalah baca dan ikuti langkah di atas

| Live TV