TECH By: SGMS Enal October 19, 2019 @ 3:32pm

Cara Simpan Gambar Dalam iPhone Sampai 10,000 Keping

Tidak kira telefon pintar jenis apa pun sampai satu tahap pasti akan berhadapan dengan masalah internal memory tidak cukup ataupun gambar terlalu banyak seihingga storage tidak mencukupi.

Ya, tambah-tambah kalau orang yang jenis suka simpan foto-foto katanya sebagai tatapan bila rindu. Tetapi tak sampai setahun telefon pintar dah penuh.

Pemilik akaun Twitter, Eldre Raffe berkongsi solusi untuk mengatasi masalah storage penuh dalam telefon pintar tidak kira apa jenis jenama, korang perlu ikut langkah ini sahaja.

Katanya, dengan cara ini korang boleh jimatkan duit daripada di cas setiap kali ingin menambah storage jika tidak mencukupi. Ada juga yang terpaksa membayar setiap bulan jika terlebih had.

“Benda ni dapat jimat banyak duit dari beli extra storage dekat iCloud. Android pun boleh”

Install “Google Photos” dekat app store atau pun play store

“Next step ni really important ya guys! Kalau tak ikut memang tak dapat Unlimited Storage ni”

“Segala gambar tak kisahlah sampai 100k pon dia akan backup dalam google photos ni”

“Jangan risau dia delete gambar dalam device je”

“Yang cecah 40gb gambar tu bolewh jadi 0 gb”

“Kalau aku tahu cara ni lebih awal, dah lama gambar dari tahun sebelumnya aku simpan”

“Tak perlu keluarkan duit untuk semua ni.”

 

Sumber: Eldre Raffe

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 13 Jan 2018

Jadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu di iPhone

Pengguna iPhone yang masih bersedih kerana tidak dapat memainkan lagu daripada Youtube pada latar belakang ataupun semasa peranti di kunci, berikut kami kongsikan penyelesaiannya.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Khabar Angin OnePlus 6T Mungkin Dilengkapi Dengan 3 Kamera Utama Serta Kamera Pop-Up

Tetapan tiga kamera mula mendapat perhatian selepas Huawei memperkenalkan model P20 Pro yang dilengkapi 3 lensa dari Leica. Ramai beranggapan ia perubahan yang besar untuk tahun ini tetapi beberapa bulan selepas itu, Vivo serta OPPO […]

TECH Tue, 21 Jan 2020

Cara Melakukan Tetapan Kad Kredit Pada Pelayar Chrome

Kepada anda yang gemar memebeli belah secara atas talian menggunakan kad kredit atau debit, berikut kami kongsikan cara untuk menghubungkan kad kredit dengan pelayar chrome untuk memudahkan proses pembayaran atas talian. Pertama sekali buka aplikasi […]

TECH Sun, 31 Mar 2019

‘Clone’kan Telefon Pintar Anda

Jika anda ingin meng’clone’kan telefon pintar anda,ketahui cara ‘clone’kan telefon pintar anda disini.

TECH Mon, 16 Apr 2018

Spotify Perkenalkan Wajah Baru Aplikasi Mudah Alih

Apa sahaja tujuan sebenar Spotify menganjurkan majlis ini tentu ditunggu-tunggu oleh penggemar muzik serta para pesaing Spotify yang turut berada dalam industri penstriman muzik.

TECH Fri, 5 Oct 2018

3 Bahaya Mengecas Telefon Pintar Melalui Laptop

maklumat yang penting untuk kita semua

TECH Fri, 6 Jul 2018

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box. Dengan Switch, Nintendo […]

TECH Sun, 15 Jul 2018

Setelah Sekian Lama, Notepad Terima Kemaskini

Ketika mana Windows dikemaskini serta dinaiktaraf dengan pelbagai fungsi, Microsoft seakan-akan terlupa satu aplikasi yang sudah lama wujud dalam platform berkenaan, Notepad. Digarap dari pengumuman kemaskini oleh Google Blog minggu lalu, satu naik taraf signifikan […]

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?