TECH By: SGMS Putri July 10, 2018 @ 3:33pm

Zen Dari China; Cip Pemprosesan Mikro x86 Oleh Pengeluar China Berdasarkan Senibina AMD

Cip pemprosesan x86 Dhyana yang berdasarkan senibina mikro Zen oleh AMD telah mula muncul dari pengeluar cip Hygon yang berpusat di China. Cip ini berjaya dihasilkan setelah berlaku perjanjian perlesenan antara AMD dengan rakan kongsi China mereka.

Perjanjian perlesenan berkenaan harta intelek x86 oleh AMD itu telah memecahkan dominasi teknologi yang selama ini dimanfaat oleh syarikat seperti Intel, AMD dan VIA Technologies.

Cip pemprosesan Dhyana tersebut mirip dengan cip AMD dari jenis EPYC yang tertumpu untuk aplikasi pelayan. Bahkan, kerja-kerja kod bantuan yang digunakan oleh cip EPYC juga boleh digunakan untuk cip Dhyana juga.

Kenyataan rasmi dari AMD mengatakan yang mereka tidak menjual rekaan akhir kepada rakan kongsi China mereka, Sebaliknya, rakan kongsi China mereka bersetuju menggunakan rekaan cip AMD dan menghasilkan cip mengikut permintaan pasaran pelayan China.

Perkembangan ini akan sekali lagi akan menghangatkan perang perdangangan antara China dan Amerika Syarikat. Pentadbiran Obama sebelum ini pernah menghalang Intel dari menjual pemprosesan Xeon mereka kepada China pada tahun 2015. Perkara sama juga berlaku ketika ini apabila ZTE masih lagi terdedah dengan larangan pembelian teknologi dari syarikat Amerika Syarikat walaupun Donald Trump sudah mengangkat larangan tersebut sebelum ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Jul 2018

WhatsApp Uji Fungsi “Mark as Read” dan “Mute” Pada Ruang Notifikasi

Pada tahun ini WhatsApp sudah dikemaskini dengan sejumlah ciri baru untuk menjadikannya sebagai aplikasi pemesejan paling popular. Sedikit demi sedikit ciri diperkenalkan dan melalui versi beta yang terbaru, fungsi “Mark as Read” dan “Mute” boleh […]

TECH Sat, 8 Sep 2018

6 Tips Membuat Google Chrome Lebih Mudah

Maklumat yang sangat bagus untuk di ketahui

TECH Thu, 28 Nov 2019

Facebook, Instagram Dilaporkan Alami Masalah Teknikal

Patutlah tak dapat nak terima apa apa notifikasi atau info terbaru ada masalah rupanya

TECH Mon, 23 Jul 2018

Cip Memori Terbaru Toshiba Membayangkan Kapasiti SSD Yang Lebih Tinggi

Solid State Drive (SSD) kini mendapat tempat di hati pengguna bagi menggantikan Hard Disk Drive yang masih menggunakan kaedah konvensional. Samsung sebelum ini mengumumkan proses pembuatan V-NAND generasi ke-5 yang dijangka meningkatkan kelajuan SSD. Toshiba pula mengumumkan pembangunan sampel prototaip […]

TECH Wed, 28 Feb 2018

Apple Inc Rancang Tamat Keluaran iPhone X

Apple bakal  menghentikan pengeluaran iPhone X memandangkan penjualan peranti itu tidak melonjakkan graf penjualan telefon pintarnya.

TECH Sun, 5 May 2019

“File too Large?” dengan cara ini masalah anda selesai

Semoga bermanfaat ini sahaja perkongsian daripada kami.

TECH Mon, 16 Jul 2018

SPECTRIX D80 DDR4 RGB: Modul Memori RAM Dengan Penyejukan Hybrid

SPECTRIX D80 DDR4 RGB Jika sebelum ini semua perkakasan/komponen PC mempunyai fungsi RGB di dalamnya, modul RAM dari XPG kini membawakan penyejukan hybrid-cecair dan udara untuk SPECTRIX D80 DDR4. XPG mengatakan yang SPECTRIX D80 DDR4 merupakan […]

TECH Sun, 21 Jul 2019

Cara Menghasilkan Imej 3D Menggunakan Aplikasi Facebook

Facebook baru sahaja memperkenalkan fungsi “3D Photo” pada aplikasi mudah alih mereka.Berikut kami kongsikan cara menghasilkan imej 3D menggunakan aplikasi Facebook.

Contest Wed, 27 Nov 2019
TECH Sat, 3 Mar 2018

Instagram: Cara Follow Dan Block Orang Tanpa Diketahui

Boleh dikatakan semua orang yang suka berfoto dan mempunya telefon pintar akan mempunyai aplikasi instagram.