Trending By: Salma Syahbuddin March 18, 2020 @ 9:00am

45 Individu Jalani Ujian Pertama Vaksin Covid-19

Memetik laporan Harian Metro seramai 45 individu secara sukarela menjadi ‘tikus makmal’ dalam ujian pertama vaksin koronavirus baharu (Covid-19) di Seattle, Amerika Syarikat.

Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat (NIH) dalam satu kenyataan berkata, ia membabitkan individu sihat berusia antara 18 dan 55 tahun. Malah, ujian tersebut juga akan diadakan selama 6 minggu

 “Sukarelawan pertama menerima vaksin penyelidikan hari ini,” katanya.
 

Sumber : Google

Dan, ujian yang dilakukan itu dijangka akan  memakan tempoh panjang iaitu antara 12 hingga 18 bulan. Ianya mengambil jangka masa yang sedikit lama, sebelum vaksin itu sedia untuk berfungsi dengan baik dan selamat untuk manusia.

Tujuan utama ujian ini adalah untuk memastikan tiada sebarang kesan sampingan sebelum vaksin berkenaan boleh digunakan untuk ujian berskala lebih besar.

Vaksin dinamakan mRNA-1273 itu dibangunkan saintis di NIH dengan kerjasama makmal bioteknologi, Moderna yang berpusat di Cambridge, Massachusetts.

Pembiayaan vaksin itu ditanggung sepenuhnya Gabungan Inovasi Kesedaran Jangkitan (CEPI) yang berpusat di Oslo, Norway.

Sumber : Google

Sebelum ini, Menteri Luar Jerman, Heiko Maas menegaskan penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin Covid-19 oleh firma bioteknologi Jerman bukan untuk dijual, sebaliknya akan diguna bagi melindungi penduduk dunia.

Ia berikutan kenyataan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, yang mahu negaranya membeli vaksin itu sekali gus memiliki akses eksklusif.

“Saintis berusaha mencari vaksin untuk melawan Covid-19 yang kini sudah membunuh hampir 6,000 orang di seluruh dunia. Ia menyebabkan jutaan penduduk diletakkan di bawah perintah berkurung.

“Penyelidik Jerman memainkan peranan penting dalam R&D vaksin dan kami tidak boleh membenarkan orang lain membolot hasil yang eksklusif ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 10 Jun 2020
Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Sun, 7 Jul 2019

Pemandu Bas Meninggal Bawa Penumpang Ke Pulau Pinang

Maut memang tidak kenal masa dalam perjalanan pun boleh meninggal

Trending Fri, 16 Mar 2018

泰国女富商「做功德」骑大象沿街洒钱

泰国孔敬府竹园县一名女富商,上周六(10日)骑大象趴趴走,同时沿途对路人洒钱,引来当地民众疯抢。据了解,这名女富商是在进行私人的做功德仪式,替泰王瓦集拉隆功诵经祈福;当天她送出了大约20万泰铢(约2.5令吉)。

Trending Fri, 18 Jan 2019
Trending Wed, 13 Feb 2019

This Self-Love Playlist is All You Need for a Good Valentine’s Day Alone

Take care of yourself this V-Day with some good music

Trending Wed, 8 Apr 2020
Featured Thu, 22 Apr 2021

Wajib Tutup Sekolah 2 Hari Jika Ada 1 Kes COVID-19 – KPM

Sekolah yang mempunyai satu kes COVID-19 akan ditutup sekurang-kurangnya dua hari. Keputusan itu berkuat kuasa pada Rabu. Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mah Hang Soon, pelajar yang terjejas dengan penutupan sekolah berkenaan akan beralih […]

Trending Fri, 16 Apr 2021

Perlu Dapatkan Surat Kebenaran Pergerakan Baharu Jika Ingin Rentas Negeri

Nak rentas negeri? Kena dapatkan surat pergerakan baharu.

| Live TV