Trending By: SGMS Enal September 22, 2018 @ 12:16pm

Caj Sirap Sampai RM18, KPDNKK Serbu Restoran Asam Pedas

Baru-baru ini tular apabila seorang pengguna Twitter menyebarkan gambar beserta resit air sirap yang dikenakan caj sebanyak RM18 untuk satu jag di sebuah premis makanan di Melaka Tengah.  Susulan kes ini, Kementerian Perdangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNKK) telah mengeluarkan notis amaran kepada kedai makan berkenaan semalam.

 

Jaiya Abu, Pengarah KPDNKK negeri memberitahu bahawa notis itu dikemukakan untuk pengusaha memberikan dokumen tunjuk sebab selepas kedai makan tersebut tular kerana mengenakan caj air minuman sirap ais sebanyak RM18 satu jag.

“Kita telah buat pemeriksaan dan men­dapati ada tanda harga dipamerkan di dinding premis terbabit.

“Harga bagi minuman tular dibuat penandaan RM18, namun mem­punyai tiga saiz berbeza dan telah menasihatkan mereka supaya guna satu saiz jag standard bagi mengelak pelanggan keliru,” katanya.

Selain air sirap, pengusaha kedai makan tersebut diminta untuk mengemukakan dokumen tunjuk sebab bagi hidangan asam pedas ikan kembung yang dijual mengikut tangga harga berlainan.

“Hasil pemeriksaan mendapati set asam pedas ikan kembung dijual antara RM9 hingga RM13.50 dan mereka perlu tun­juk mak­lum balas harga hidangan itu,” katanya.

sumber : siakapkeli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 11 Mar 2021
Trending Fri, 2 Aug 2019
Hiburan Sun, 19 Sep 2021

“Jangan Bandingkan Vokal Saya Dengan Arwah Achik” – Trending #2 Di YouTube, Tajul & Afieq Shazwan Nyanyi Semula Lagu Malam Semakin Dingin

Penyanyi Tajul dan Afieq Shazwan menyanyikan semula lagu Malam Semakin Dingin (MSD) yang pernah didendangkan oleh kumpulan Spin. Selepas lagu MSD kembali popular semenjak beberapa bulan lalu di aplikasi TikTok, syarikat rakaman FMC Music tampil […]

Trending Thu, 22 Oct 2020

Buang Persepsi Negatif Terhadap Produk Tempatan

Belilah barangan buatan Malaysia!

Featured Fri, 3 Apr 2020
Trending Tue, 3 Aug 2021
Trending Wed, 18 Jul 2018

Gempar! Lepas 39 Pelajar, Guru Pula Histeria…

Sementara itu, Ustaz Zaki berkata, beliau ke sekolah itu selepas dihubungi pihak JPN dan mendapati keadaan agak kecoh apabila pelajar yang terkena histeria sedang menjerit dan berkelakuan agresif.

| Live TV