Trending By: Attiqah Mohd March 24, 2020 @ 4:15pm

COVID-19: Pengorbanan Mulia Rakyat Turki Sanggup Edar Makanan Di Tepi Jalan Buat Golongan Miskin

Dalam kemelutan seluruh dunia memerangi wabak Coronavirus, perintah ‘lockdown” atau perintah kawalan pergerakan semakin diperketatkan. Rakyat tidak dibenarkan keluar daripada rumah tanpa sebarang keperluan penting. Malah, bekalan makanan di pasar raya juga semakin hari semakin sedikit.

Buat golongan yang berkemampuan mereka masih lagi mampu membeli keperluan harian di pasar raya. Mereka masih mampu menjamu  makanan bertaraf hotel 5 bintang di atas meja. Setiap hari bertukar menu masakan, masih sakan bergelak ketawa bersama keluarga di meja makan namun pernahkah kita terfikir akan golongan masyarakat yang tidak berkemampuan?

Kesusahan dan penderitaan mereka yang hidupnya sehelai sepinggang, ibarat hidup segan mati tak mahu. Kais pagi makan pagi. Dalam keadaan yang genting ini, golongan yang tidak berkemampuan semakin menghadapi kesukaran mencari bekalan makanan harian. 

Namun, contoh yang dilakukan oleh kerajaan Turki ini amat menyentuh hati orang ramai. Dalam satu ciapan Twitter,  menunjukkan bahawa negara Turki sanggup mengedarkan bekalan makanan berpaket dan meletakkannya di tepi jalan buat golongan yang tidak berkemampuan. 

In #Turkey, people have started to leave food packets on the road for the poor and the needy who cannot earn due to #COVIDー19 lockdown.
Love you #Turks for representing us. pic.twitter.com/9wYTiIJV24#coronavirus#COVID19#Italy#MulikaCorona#coronaviruskenya

Situasi ini menunjukkan bahawa sebagai masyarakat kita haruslah saling beringat dan berpesan. Kita hidup dalam masyarakat yang saling bergantung harap dan memerlukan satu sama lain. Dan, yang paling penting belajar untuk mensyukuri nikmat yang ada. Syukur dengan setiap pemberian dan nikmat dari Tuhan buat kita semua. 

Kredit: Twitter

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 23 Dec 2020
Trending Tue, 5 Mar 2019

Paris Hilton ucap tahniah kepada Syahrini

Selamat pengantin baru Syahrini dan Reino! 

Trending Thu, 7 Jun 2018

Boikot Piala Dunia 2018, Australia Akhirnya Tarik Diri!

Australia sebelum ini sering memprotes Rusia berhubung pencabulan hak asasi manusia dan kerana melanggar undang-undang antarabangsa, termasuk pencabulan Crimea dari Ukraine pada 2014.

Trending Fri, 4 Jan 2019

惊人想像力搭配迷你模型!幽默重现办公室点滴

来自美国的Derrick Lin喜欢收集各种不同的小人模型,且充满想像力的他将这些小人,以幽默或是讽刺的手法重现他在办公室的生活。

Trending Sun, 25 Apr 2021
Trending Wed, 10 Jul 2019

Nak Beli Rumah Tapi Kena Black List PTPTN? Ini Berita Baik Untuk Korang!

Anda akan dikecualikan daripada sekatan sekiranya hendak membeli rumah pertama.

Featured Wed, 31 Mar 2021

“Rindu Itu Tak Pernah Padam” – Genap 30 Tahun Kerjaya, Datuk Nora Tampil Kembali Dengan Naluri..

Siapa tidak mengenali Datuk Nora Ariffin. Suaranya yang lunak lagi lembut dalam mengalunkan lagu genre pop, balada dan R & B pasti menawan halwa telinga ramai pendengar. Setelah genap 30 tahun perjalanan kerjaya seni Nora, […]

Contest Mon, 6 Apr 2020

Trending No. 1, MK K-Clique Bikin ‘Pecah’ Pentas ICSYVMY3?

Pergh! Siapa dah tengok episod ni, memang power lah dik!

| Live TV