Trending By: Padin October 11, 2021 @ 7:00am

Jom Menabung Dengan Simpan SSPN & Sertai Aktiviti Serta Program Menarik Sempena BMS 2021 Untuk Menangi Hadiah Hebat!

Sebagai ibu bapa, merancang untuk masa depan anak-anak dari awal adalah sangat penting agar masa depan anak-anak tersayang terjamin. Tapi, bukan mudah untuk merealisasikan semua ini tanpa simpanan yang kukuh.

Haa…jangan risau! Bermula 1 Oktober sehingga 31 Oktober 2021 ini, PTPTN memberi peluang kepada ibu bapa untuk menjadi superhero anak-anak anda dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2021. Ia berlangsung serta diselaraskan mengikut norma baharu.

Program Bulan Menabung Simpan SSPN 2021 ini diadakan secara tahunan semenjak tahun 2018 sebagai salah satu program promosi dalam usaha menjadikan Simpan SSPN sebagai pilihan utama masyarakat untuk membuat penabungan di samping memberi pendedahan dan memupuk amalan menabung di kalangan anak-anak.

Nak tahu antara keistimewaan Simpan SSPN?

  1. Simpanan dijamin oleh Kerajaan dan skim simpanan patuh syariah;
  2. Kadar dividen yang diberikan adalah kompetitif berbanding simpanan di institusi kewangan lain;
  3. Skim ini merupakan satu-satunya pelan simpanan yang diberikan pelepasan taksiran cukai pendapatan ke atas simpanan bersih tahun semasa sehingga RM8,000 setahun;
  4. Melalui Simpan SSPN Prime, perlindungan takaful secara percuma ke atas pendeposit yang mempunyai simpanan RM1,000 dan ke atas;
  5. Bagi pendeposit Simpan SSPN Plus, dengan simpanan serendah RM30 sebulan, boleh mendapat manfaat perlindungan takaful sehingga RM60,000 selain khairat kematian dan manfaat bagi 45 penyakit kritikal serta elaun harian hospital;
  6. Keistimewaan tambahan bagi pendeposit Simpan SSPN Plus adalah tiga (3) pilihan syarikat pengendali takaful iaitu Hong Leong MSIG Takaful Berhad (HLMT), Great Eastern Takaful Bhd (GETB) dan Takaful Ikhlas Family Bhd (TIFB);
  7. Layak memohon pinjaman pendidikan.

*Tertakluk terma dan syarat

BMS 2021 merupakan program signature PTPTN di mana ia menjadi program khusus yang diadakan oleh PTPTN sempena menyambut Hari Tabungan Sedunia yang disambut pada 31 Oktober setiap tahun. Ha..paling best, ada pelbagai aktiviti dan program menarik tau yang anda boleh join. Nak tau apa, jom tengok!

PTPTN anjur pelbagai Program sempena BMS 2021

Dengan Bertemakan Galaksi, BMS 2021 kali ini membawa kelainan dengan adanya pelbagai program dan aktiviti untuk anda join.

Program ini akan berlangsung secara live dengan penampilan istimewa artis, panel jemputan dan influencer yang dibawakan khas untuk memeriahkan lagi BMS 2021 yang turut berkongsi maklumat perancangan kewangan melalui penabungan.

Boleh sertai pertandingan & berpeluang menang hadiah hebat!

Paling best, kalau anda buka akaun Simpan SSPN ni, anda boleh mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan sepanjang BMS 2021 dan berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai yang lumayan. Antara pertandingan yang anda dan anak-anak boleh sertai adalah:

i. Pertandingan Fotografi Simpan SSPN (1-9 Oktober 2021)

Pertandingan Fotografi Simpan SSPN adalah merupakan pertandingan yang disertai anak-anak yang didaftarkan oleh ibu bapa/ penjaga. Ibu bapa/ penjaga mengambil gambar anak-anak mengikut kreativiti.

Pertandingan ini terbahagi kepada dua (2) kategori:

i. Kategori 1: Peserta berumur 6-8 tahun

ii. Kategori 2: Peserta berumur 9 -12 tahun

ii. Cabaran #SuperheroSiManja (1 – 23 Oktober 2021)

Pertandingan Cabaran #SuperheroSiManja adalah merupakan pertandingan yang mengajak ibu bapa untuk berkongsi pengalaman, pandangan dan tips bagaimana menjadi superhero kepada anak-anak.

Peserta perlu memuat naik gambar atau video (maksimum 1 minit) di ruangan komen posting peraduan beserta hashtag #BulanMenabungSimpanSSPN2021 dan #SuperheroSiManja.

iii. Pertandingan Slogan Kreatif BMS 2021 (2 – 10 Oktober 2021)

Peraduan Slogan Kreatif BMS 2021 merupakan peraduan yang memerlukan peserta untuk mencipta slogan kreatif berkaitan Bulan Menabung 2021 pada ruangan komen siaran FB Live Majlis Pelancaran Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2021.

iv. Peraduan Like, Share & Win BMS 2021 (2-25 Oktober 2021)

Peraduan Like, Share & Win BMS 2021 merupakan peraduan yang memerlukan peserta Like & Share posting Facebook Rasmi: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) berkenaan Majlis Pelancaran Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2021 ke Facebook sah peserta.

v. Happy Hour (2 – 23 Oktober 2021)

Happy Hour adalah merupakan slot interaksi dan terbuka di antara PTPTN dengan pelanggan secara langsung melalui Facebook PTPTN Negeri. Aktiviti ini juga menawarkan hadiah-hadiah menarik untuk pelanggan yang mengambil bahagian sepanjang tempoh Happy Hour dijalankan.

vi. Quizizz (5 – 29 Oktober 2021)

Quizizz adalah merupakan kuiz berbentuk e–game yang terbuka kepada semua warganegara Malaysia bagi menguji pengetahuan am dan minda peserta. Aktiviti ini juga menawarkan hadiah-hadiah menarik untuk peserta yang mengambil bahagian sepanjang tempoh Quizizz dijalankan.

vii. Chef Junior Simpan SSPN (6 – 14 Oktober 2021)

Pertandingan Chef Junior Simpan SSPN merupakan pertandingan yang disertai oleh kanak-kanak dengan pengawasan dan pemantauan ibu bapa/ penjaga. Peserta dikehendaki untuk merakam aktiviti dan video memasak yang kreatif.

Pertandingan ini terbahagi kepada dua (2) kategori:

i. Kategori 1: Peserta berumur 8 -12 tahun

ii. Kategori 2: Peserta berumur 13 -15 tahun

viii. Colouring Contest Simpan SSPN (11 – 19 Oktober 2021)

Colouring Contest Simpan SSPN diadakan bagi kanak-kanak di peringkat tadika dan sekolah rendah bagi memupuk dan memberi gambaran kepada anak-anak bahawa pentingnya amalan menabung. Bagi menyertai pertandingan ini, peserta perlu mewarna lukisan yang perlu dimuat turun dan menghantar hasil lukisan tersebut untuk dinilai.

Pertandingan ini terbahagi kepada tiga (3) kategori:

i. Kategori 1: Peserta berumur 5-7 tahun

ii. Kategori 2: Peserta berumur 8 -10 tahun

iii. Kategori 3: Peserta berumur 11 -12 tahun

ix. Snap & Win Simpan SSPN (15 – 23 Oktober 2021)

Pertandingan Snap & Win Simpan SSPN adalah merupakan pertandingan yang disertai anak-anak yang didaftarkan oleh ibu bapa/ penjaga. Ibu bapa/ penjaga perlu mengambil gambar atau video anak-anak maksimum tujuh (7) keping.

Pertandingan ini hanya mempunyai satu (1) kategori sahaja iaitu pendeposit yang mempunyai anak berumur dari 1 tahun sehingga 7 tahun.

x. Simpan SSPN Got Talent (18 – 26 Oktober)

Pertandingan Simpan SSPN Got Talent adalah merupakan pertandingan untuk mencungkil dan mengetengahkan bakat kanak-kanak dengan pengawasan dan pemantauan ibu bapa/ penjaga.

Peserta perlu merakam aktiviti dan menghasilkan video yang kreatif dan menarik samada dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris berdurasi maksimum tiga (3) minit sahaja;

Pertandingan ini terbahagi kepada dua (2) kategori:

i. Kategori 1 : Peserta berumur 6 – 8 tahun

ii. Kategori 2 : Peserta berumur 9 – 12 tahun

Ha… macam mana? Memang banyak betul aktiviti dan hadiah menarik menanti anda dan anak anak kan? Jadi, tunggu apa lagi tu? Jom la ramai-ramai sertai program dan pertandingan yang telah dianjurkan oleh BMS 2021 ni.

Untuk maklumat lanjut mengenai Simpan SSPN dan BMS 2021 anda boleh layari laman web mereka di SINI.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Cahaya Mata Fri, 21 Oct 2022
Trending Thu, 11 Mar 2021

KKM Jamin Proses Yang Ketat Perlu Untuk Keselamatan Penerima Vaksin

Kesihatan rakyat Malaysia menjadi keutamaan

Trending Thu, 28 Nov 2019
Trending Fri, 16 Jul 2021

Jangan Cabar Arahan Kerajaan, TPM Beri Amaran Kepada Pengilang

Ini bukan masa nak pentingkan diri sendiri ye gaissss

Trending Wed, 20 Dec 2017

WHAT WE CAN LEARN FROM DATUK JIMMY CHOO’S ‘RAG TO RICHES’ STORY

Datuk Jimmy Choo wasn’t born with a silver spoon in his mouth. He really worked hard to get to where he is today.

familuv Fri, 25 Nov 2022

Sambut Kepulangan Dari Switzerland, Hafiz Mahamad Terharu Diraikan Pekerja

Usahawan dan pempengaruh terkenal, Hafiz Mahamad yang baru sahaja pulang dari Switzerland setelah bercuti bersama keluarga terharu apabila kepulangan disambut oleh pekerja-pekerjanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.   View this post on Instagram  

Trending Fri, 30 Mar 2018

Jual Gadis Bawah Umur, Graduan Perubatan Dipenjara 10 Tahun

Tertuduh adalah penuntut dalam jurusan perubatan dan pembedahan. Tertuduh bersedia menawarkan kepakarannya untuk banduan yang berada di dalam penjara.

Featured Tue, 7 Feb 2023

20% Mata Kiri Alami Kerosakan Akibat Lakon Babak Aksi, Ben Amir Akui Tertekan

Alahai, mata pulak tu yang terkesan. Moga baik-baik sahaja.

| Live TV

error: Content is protected !!