Trending By: Azyan November 23, 2023 @ 10:58am

Jom Support Hari Menangani Keganasan Terhadap Wanita 25 Nov Ni Dengan Memakai Warna Oren!

Wanita adalah insan istimewa yang memainkan peranan penting dalam masyarakat. Mereka lah ibu tercinta, saudara perempuan, pasangan dan kawan kita. Oleh itu, mereka harus disayangi, dihormati dan dilindungi daripada keganasan, kesakitan dan penghinaan.

Pada 25 November setiap tahun, seluruh dunia akan menyambut Hari Menangani Keganasan Terhadap Wanita (International Day for the Elimination of Violence against Women – EVAW) untuk meningkatkan kesedaran tentang keganasan berasaskan jantina terhadap wanita. Malaysia pun tak terkecuali!

KPWKM siap menyerikan Menara KL dengan warna OREN pada malam 24 November

Sebagai simbolik permulaan kempen Hentikan Keganasan Terhadap Wanita, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dengan kerjasama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA) akan ‘menyirami’ Menara Kuala Lumpur dengan warna OREN pada malam 24 November ni.

Kenapa warna OREN? Buat pengetahuan korang, warna OREN adalah warna global tanda solidariti bagi menghentikan keganasan terhadap wanita.

Jom ramai-ramai pakai warna oren pada 25 November!

Jadi, macam mana nak tunjukkan solidariti dan sokongan korang kepada kempen Hentikan Keganasan Terhadap Wanita? Mudah je!

Jom kita ramai-ramai sahut seruan KPWKM untuk bersama-sama memakai pakaian berwarna oren pada 25 November ni. Korang yang menjadi pemilik premis juga dialu-alukan untuk menghiasi premis korang dengan warna oren bagi menyokong kempen ni.

Jangan lupa muat naik OOTD berbaju oren tu tau! Letak hashtag sekali!

Pastikan korang masukkan hashtag #Hentikankeganasanterhadapwanita #EVAW #orangetheworld sekali tau masa muat naik OOTD tu supaya orang lain pun boleh ikut sama sokong kempen ini!

Bagi memastikan kempen ni berjaya mencapai matlamatnya, KPWKM juga menyarankan agensi kerajaan, swasta, NGO dan individu untuk melaksanakan program kesedaran menghapuskan keganasan dan penindasan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan di peringkat akar umbi seperti di komuniti setempat, sekolah, universiti dan tempat kerja.

Mari kita sama-sama berganding bahu untuk menjayakan kempen ni. Hentikan keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan. Sayangi dan jagalah wanita-wanita di sekeliling kita!

Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik SINI untuk ketahui info dan perkembangan terkini daripada KPWKM.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 27 Mar 2018

为稳定薪水做无聊工作?放弃「这些」迎接精彩人生

你总是幻想着要有多多姿的人生,却始终不知道该如何前进?美国作家兼广播节目主持人Srinivas Rao建议大家要放下5件事,才能够迎来「与众不同」的精彩人生,值得好好深思。

Featured Sun, 9 Jan 2022

Dikatakan Bawa Aura Negatif Dalam Pengacaraan, Ini Komen Uyaina Arshad

Pelakon dan pengacara jelita Uyaina Arshad tampil menjawab komen negatif dari seorang warganet yang mengatakan cara pengacaraannya di dalam program Wanita Hari Ini (WHI) membawa aura negatif kepada penonton. Menurut Uyaina, dia seorang yang jarang […]

Featured Fri, 10 Mar 2023
Trending Thu, 12 Nov 2020
Trending Fri, 23 Apr 2021

Tarikh Bayaran BPR Fasa 2, Jom Semak Jumlah Baki Mengikut Kategori

Byaaran akan dibuat pada bulan hadapan….

Featured Fri, 20 Jan 2023

[VIDEO] Suami Teruk Dikecam Sehingga Dilabel Narsisistik, Ini Respons Fatin Afeefa – “Saya Pilih Dia…”

Hangat isu pengakuan berani mati Opai soal ‘lelaki Alpha’. Haa ini respons Fatin Afeefa 🤪🤪

Trending Tue, 10 Jul 2018
error: Content is protected !!