Trending By: Nani Ramlee January 19, 2018 @ 10:52am

Jom Ubah Stail!

Bagaimana stail atau imej anda sekarang? Adakah mengikut trend semasa atau tidak pernah berubah sejak bertahun lalu?

Jika masih dengan imej lama, mungkin sudah tiba masanya untuk anda berubah kepada imej baru. Mungkin tidak secara keseluruhan, tetapi boleh lakukan secara berperingkat.

Jom semak tip berikut untuk ubah imej!

1) Buat research

Buat sedikit penyelidikan mengenai dunia fesyen seperti membaca majalah-majalah fesyen antarabangsa. Jika anda lebih tahu mengenai trend fesyen Asia, luaskan pengetahuan dengan trend-trend fesyen di barat pula. Buat catatan mengenai trend-trend yang dijangka akan menjadi ‘hot’. Tonton juga program fesyen di televisyen yang memaparkan trend terkini dan akan datang.

2) Padanan aksesori sesuai

Apa yang perlu anda buat adalah pakai atau padankan aksesori yang boleh menampilkan gaya yang ditampilkan. Mungkin pilihan kasut atau gaya rambut. Dapatkan ilham gaya rambut ‘cool’ dengan menonton filem, memilih kaca mata gelap sesuai dengan filem atau membaca majalah. Hanya dengan sedikit aksesori tertentu memudahkan kamu membuat padanan.

3) Bijak aplikasikannya

Anda perlu tahu bagaimana cara untuk mengaplikasikan trend fesyen mengikut gaya sendiri. Tetapi perlu diingat, jangan pula kamu jadi seperti ‘mannequin’. Jika trend fesyen akan datang bakal menampilkan inspirasi gaya militari misalnya, jangan pula head to toe berpakaian macam tentera sedang bertugas.

4) Pakainya dengan yakin

Sekiranya anda tidak mempunyai keyakinan dan selesa dengan apa yang dipakai, ini bermakna penampilan anda juga tidak menarik. Dalam usaha anda untuk menjadi perhatian dan mengekalkan kehebatan penampilan, kamu sewajarnya mempunyai keyakinan diri. Ingat! Sarungkan pakaian atau aksesori dengan rasa bangga dan bergaya.

5) Fahami kitaran fesyen

Setiap gaya dan trend sentiasa berubah dan akan mengalami proses kitaran. Trend sekarang mungkin akan muncul lagi untuk beberapa tahun akan datang. Contohnya, kamu boleh menukar pakaian sekarang kepada yang baru atau mungkin kamu tidak mahu memakainya lagi. Tetapi jangan sesekali buang atau tidak menggunakan aksesori yang ada hanya kerana ia ‘so last year’. Ingat! barangan atau aksesori biasanya sentiasa ‘in’ di dalam trend fesyen. 

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 13 Feb 2018

IQRAM DINZLY VS NUR SAJAT

Iqram berpakaian ala ala perempuan dengan blazer berekorkan  skirt jarang berseluar thight manakala Sajat pula persis “ratu cantik” dalam fesyen gaun labuh shoulder cut bergemerlapan.

Trending Tue, 28 Jan 2020
Trending Mon, 16 Apr 2018

Pelik! Wedding Dress Unik Alaf Baru Ini Curi Perhatian

Rekaan baju pengantin ini dikatakan unik dan lain daripada lain! Mungkin boleh beri inspirasi untuk yang bakal bergelar raja sehari?

Trending Thu, 19 Nov 2020
Trending Thu, 17 Sep 2020

Fedtri Yahya Terbabit Kemalangan, Isteri Mohon Doa Suami Lekas Sembuh

Semoga yang baik-baik sahaja buat abang Fedtri Yahya

Trending Fri, 18 Oct 2019

Kematian Pesakit Di Perak Mungkin Akibat Virus Lain

Virus Zika disebarkan menerusi nyamuk Aedes

Featured Wed, 2 Jun 2021

“Jangan Pilih Influencer Sebab Terkenal, Perlu Tengok Bakat ” – Osman Ali

Baru -baru ini tular di media sosial mengenai kritikan orang ramai terhadap seorang influencer yang menjadi heroin drama terbaru. Menurut pengarah filem, Osman Ali, bakat dan kredebiliti pelakon itu sangat penting namun beliau juga berpendapat […]

Trending Tue, 30 Jun 2020
Trending Thu, 1 Mar 2018

3 Jenis Tumbuhan Boleh Menghalau Tikus Dari Rumah

Tak sangka tumbuhan diluar sana banyak kebaikan dalam membantu kehidupan seharian terutama menghalau cik tikus keluar dari rumah.

Trending Mon, 4 Nov 2019

Kutipan Caj 20 Sen Beg Plastik akan Diserah Kepada PBT

Kutipan caj 20 sen yang dikenakan ke atas penggunaan beg plastik di pasar raya di seluruh Selangor akan diserahkan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini, bermula 1 Januari tahun depan. Pengerusi Jawatankuasa Tetap […]

| Live TV