Featured By: Aqilah Paharuzi April 14, 2022 @ 3:58pm

“Dia Tak Mabuk, Hukuman Tak Adil.. Ibu Bapa Cuai!” – Kes Basikal Lajak, Netizen Wujud Petisyen Desak Bebaskan Sam Ke Ting

Tragedi basikal lajak yang mengorbankan lapan nyawa membabitkan seorang jurujual, Sam Ke Ting mendapat perhatian ramai dan membangkitkan rasa kurang senang netizen.

Baru-baru ini, Mahkamah Tinggi Johor Bahru menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dari tarikh sabitan dan denda RM6,000 jika ingkar enam bulan penjara setelah didapati bersalah memandu melulu menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak.

Susulan kes tersebut, nama Ke Ting menjadi perbualan hangat di serata media sosial dan wargamaya beranggapan wanita itu tidak bersalah dalam hal ini.

Sebaliknya, ibu bapa kepada lapan mangsa remaja tersebut juga perlu diambil tindakan kerana didapati cuai membiarkan anak-anak mereka berkeliaran di jalan raya pada jam 3 pagi.

Meninjau di ruangan media sosial Twitter, nama Ke Ting ‘trending’ nombor satu dek kerana ramai dalam kalangan netizen yang turut bersimpati dengan nasib yang menimpanya serta menyeru agar wanita itu menuntut keadilan sewajarnya.

Menurut mereka, wanita itu tidak seharusnya menerima hukuman sebegitu kerana dia tidak melanggar sebarang undang-undang jalan raya iaitu tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon, memakai tali pinggang keledar dan dikatakan telah membawa kereta di bawah had laju yang ditetapkan.

Sementara itu, satu petisyen bertajuk ‘Bebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu #FreeSamKeTing’ dipercayai tular di serata media sosial untuk menuntut keadilan agar Ke Ting dibebaskan.

Petisyen tersebut kini telah meraih lebih 400,000 tanda tangan bersetuju untuk membebaskan wanita itu.

Dalam pada itu, peguam, Faizal Mokhtar yang mewakili wanita itu memohon doa daripada orang ramai untuk mendoakannya membawa kes langgar mati membabitkan Ke Ting dan lapan remaja itu dengan baik di Mahkamah Rayuan.

“Kami telah berbincang untuk membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah. Semoga saya dapat menyediakan dokumen hari ini dan memfailkan rayuan esok,” katanya.

Artikel Berkaitan: Kes Langgar Mati 8 Remaja Berbasikal Lajak, Wanita Disabit Kesalahan Dihukum 6 Tahun Penjara & Denda RM6,000

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 14 Oct 2023
Trending Sun, 24 Feb 2019

美貌不过就是张皮囊!怪诞「鲜肉」照挑战你的审美观

在超市购买盒装的肉品时,你是不是也会拿起来审视一下肉的颜色是否鲜红,咦?这样「挑肉」是不是有点像我们在上传自拍照时,总会拍个N百次……

Hiburan Wed, 26 Dec 2018

Julia Farhana Berjuang Bantu Pesakit Mental

Bagusnya Julia, ini antara sikap selebriti yang wajar kita contohi. Terbaiklah!

Hiburan Thu, 29 Nov 2018
Hiburan Tue, 19 Sep 2023
Hiburan Sun, 27 Jan 2019

Muncul Dalam Muzik Video Vroom Vroom, Peminat Usik Hael Husaini Ada Hati Dengan Nabila Razali?

Nabila juga ada menyuarakan hasrat untuk saya turut serta dalam muzik video ini, jadi…

Hiburan Mon, 5 Nov 2018

Bekas Isteri Ahmad Dhani Bernikah Dengan Ahli Perniagaan Terkenal Indonesia

Bukan itu saja, ayahanda kesayangan Maia, Harjono Sigit turut kelihatan sebak di majlis pernikahan tempoh hari.