Trending By: Fatin Nurain April 24, 2022 @ 2:07pm

Laporan PAC Mengenai Perolehan MySejahtera Dibentang Julai Ini

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Wong Kah Woh, melaporkan mengenai pembangunan dan perolehan aplikasi MySejahtera akan dibentang dalam sidang Dewan Rakyat Julai ini, semalam.

Menurut beliau, PAC meminta agar Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun membenarkan laporan itu dibahaskan oleh Ahli Parlimen sekurang-kurangnya dalam tempoh sehari.

“PAC juga mencadangkan agar kerajaan mengambil kira pandangan laporan PAC yang bakal dibentang dan perbahasan Ahli Ahli Parlimen sebelum mengambil keputusan yang melibatkan implikasi kewangan dalam isu pembangunan aplikasi itu,” menerusi kenyataannya semalam.

Selain itu, beliau turut menjelaskan PAC telah mengadakan prosiding kedua mengenai isu itu membabitkan tiga agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) iaitu Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) pada Khamis lepas .

Prosiding itu telah dihadiri oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kewangan dan Pembanqunan) JPM Datuk Sollehuddin Alyubi Zakaria dan Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Datuk Mohamad Ismail, Ketua Pengarah MAMPU Datuk Seri Dr Yusoff Ismail, Ketua Pengarah MKN Datuk Rodzi Md Saad serta Ketua Eksekutif NASA Rahamzan Hashim.

Dalam pada itu, beliau berkata prosiding pertama telah dihadiri Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin pada 14 April lalu.

“Prosiding pada Khamis memfokus kepada pihak terlibat dalam pelantikan syarikat KPI Soft Sdn Bhd (nama terkini Entomo Malaysia Sdn Bhd) untuk membangunkan MySejahtera, kelangsungan konsep CSR yang dicadangkan dan ketidakwujudan kontrak rasmi antara kerajaan dengan syarikat pembangun.

“Turut menjadi fokus PAC ialah pemilikan aplikasi MySejahtera khasnya pegangan harta intelek
dan pendirian KPI Soft atau MySj Sdn Bhd terhadap tuntutan pemilikan harta intelek seperti yang termaktub dalam dokumen Mahkamah dan dokumen berkaitan,” katanya.

Walaubagaimanapun, PAC akan meneliti segala keterangan, dokumen serta minit mesyuarat yang diperoleh dan akan membuat keputusan sama ada memanggil saksi lanjut.

Sumber: BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 3 Sep 2021
Featured Wed, 26 Oct 2022

[VIDEO] Tular Di TikTok, Ibu Mangsa Dedah Kronologi Kes Kakak Baling P*sau Pada Adik – “Bukan Berebut Kerusi Dalam Kereta, Tapi..”

Sayunya min dengar luahan hati ibu mangsa 😣 ‘Ya Allah abang, maafkan kakak. Ibu maafkan kakak. Jangan benci kakak, kakak tak sengaja ni’- Suspek

Featured Wed, 21 Sep 2022

[VIDEO] Netizen Dakwa Aktor Terkenal Mabuk Di Kelab Malam, Klip Cium GF Orang Viral?

Alamak, siapa pelakon lelaki yang disebutkan tu? Kemain galak lagi 🤭 Tacoddd 🥵

Featured Wed, 23 May 2018

Maya Karin Ajak Orang Ramai Tandatangani Petisyen Untuk Selamatkan Alam Sekitar Di Malaysia

Tujuan petisyen ini adalah agar kerajaan Malaysia tubuhkan kementerian khas untuk alam sekitar.

Featured Fri, 7 Oct 2022

Eyka Farhana Akui Penat Dikecam, Tampil Buka Mulut Isu Video Lengan Akhyar  – “Mereka Lebih Tahu”

Kalau mengaku pun kena kecam, kalau menafikan pun sama juga – Eyka Farhana

Trending Thu, 15 Nov 2018

Tunai Permintaan Tunang Juga Mangsa Korban Lion Air, Gadis Ini Bersanding Sendirian. Sedihnya!

Rio, merupakan antara 189 mangsa nahas pesawat Lion Air penerbangan JT610 yang terhempas 13 minit selepas ia berlepas dari Jakarta pada 29 Oktober lalu.

error: Content is protected !!