Trending By: Fatin Nurain April 24, 2022 @ 2:07pm

Laporan PAC Mengenai Perolehan MySejahtera Dibentang Julai Ini

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Wong Kah Woh, melaporkan mengenai pembangunan dan perolehan aplikasi MySejahtera akan dibentang dalam sidang Dewan Rakyat Julai ini, semalam.

Menurut beliau, PAC meminta agar Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun membenarkan laporan itu dibahaskan oleh Ahli Parlimen sekurang-kurangnya dalam tempoh sehari.

“PAC juga mencadangkan agar kerajaan mengambil kira pandangan laporan PAC yang bakal dibentang dan perbahasan Ahli Ahli Parlimen sebelum mengambil keputusan yang melibatkan implikasi kewangan dalam isu pembangunan aplikasi itu,” menerusi kenyataannya semalam.

Selain itu, beliau turut menjelaskan PAC telah mengadakan prosiding kedua mengenai isu itu membabitkan tiga agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) iaitu Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) pada Khamis lepas .

Prosiding itu telah dihadiri oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kewangan dan Pembanqunan) JPM Datuk Sollehuddin Alyubi Zakaria dan Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Datuk Mohamad Ismail, Ketua Pengarah MAMPU Datuk Seri Dr Yusoff Ismail, Ketua Pengarah MKN Datuk Rodzi Md Saad serta Ketua Eksekutif NASA Rahamzan Hashim.

Dalam pada itu, beliau berkata prosiding pertama telah dihadiri Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin pada 14 April lalu.

“Prosiding pada Khamis memfokus kepada pihak terlibat dalam pelantikan syarikat KPI Soft Sdn Bhd (nama terkini Entomo Malaysia Sdn Bhd) untuk membangunkan MySejahtera, kelangsungan konsep CSR yang dicadangkan dan ketidakwujudan kontrak rasmi antara kerajaan dengan syarikat pembangun.

“Turut menjadi fokus PAC ialah pemilikan aplikasi MySejahtera khasnya pegangan harta intelek
dan pendirian KPI Soft atau MySj Sdn Bhd terhadap tuntutan pemilikan harta intelek seperti yang termaktub dalam dokumen Mahkamah dan dokumen berkaitan,” katanya.

Walaubagaimanapun, PAC akan meneliti segala keterangan, dokumen serta minit mesyuarat yang diperoleh dan akan membuat keputusan sama ada memanggil saksi lanjut.

Sumber: BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 1 Jun 2021
Trending Tue, 26 Jan 2021

Rentas Negeri Dibenarkan Untuk Pasangan Jarak Jauh Mulai Esok

Alhamdulillah buat pasangan jarak jauh yang dah lama menanti untuk bersama..

Trending Thu, 3 May 2018

7 Simple Ways Malaysians Can Show Love to Animals Including Strays!

There is a way to ensure cats and dogs no longer become strays.

Trending Mon, 16 Apr 2018

Lembu Cemas Tersepit, Terima Kasih Abang Bomba!

Tujuh anggota bersama sebuah jentera tiba di lokasi kejadian lima minit kemudian dan tindakan menyelamat haiwan itu dilakukan. Alhamdulillah, akhirnya lembu itu berjaya dikeluarkan dengan selamat!

Trending Mon, 17 Jun 2019

婚礼设「前女友桌」竟有7人现身!

婚礼设「前女友桌」竟有7人现身!网友一看颜值:新郎真会交女友!

Trending Wed, 19 Aug 2020
Trending Sun, 28 Oct 2018

Isteri Mati Dipercayai Ditetak Suami

Tragedi Di Dapur Rumah, Isteri Mati Dipercayai Ditetak Suami

| Live TV