Trending By: Salma Syahbuddin March 18, 2020 @ 11:00am

Perintah Kawalan Pergerakan, Masyarakat Malaysia HANYA Boleh ‘Takeaway’ Sahaja

Sebagai langkah pencegahan virus Covid-19, premis makanan hanya boleh beroperasi sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan namun premis makanan yang terlibat perlu menjual makanan yang khusus untuk dibawa pulang sahaja atau ‘takeaway’.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi bahawa, premis makanan perlu beroperasi sepanjang tempoh itu untuk memenuhi keperluan orang ramai.

Sumber : Google

“Premis makanan termasuk restoran, kedai mamak dan kopitiam hanya dibenarkan menjual makanan secara bawa pulang, jangan buka dan benarkan orang berkumpul (untuk makan).

“Kalau ada khidmat penghantaran makanan di rumah, itu lebih baik kerana memudahkan orang ramai,” Katanya.

Namun, pasar malam dan bazar perlu ditutup sepanjang tempoh itu kerana lokasi sedemikian menggalakkan orang ramai berkumpul dan bersesak-sesak. 

Terdahulu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin mengisytiharkan bahawa Malaysia akan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan mulai 18 Mac hingga 31 Mac di seluruh negara bagi mencegah penularan baharu wabak COVID-19.

Sumber : Google

Dalam pada itu, Kementerian Wilayah Persekutuan akan berusaha memastikan aktiviti perniagaan yang tidak dibenarkan beroperasi di bawah garis panduan Perintah Kawalan Pergerakan mematuhi arahan sebagaimana yang diumumkan kerajaan. 

Menteri berkenaan, Tan Sri Annuar Musa berkata peranan kementerian dalam memastikan arahan yang bertujuan mencegah peningkatan wabak COVID-19 agak mencabar memandangkan aktiviti perniagaan dan tempat tumpuan ramai sebahagian besarnya adalah di Kuala Lumpur, antara wilayah di bawah bidang kuasa kementerian itu selain Putrajaya dan Labuan. 

“Kita akui kekurangan dari segi bilangan kakitangan untuk melaksanakan aktiviti  penguatkuasaan tetapi atas kepentingan umum, kementerian akan pastikan semua premis perniagaan termasuk pusat hiburan mematuhi arahan yang ditetapkan kerajaan,” Tambahnya.

Apapun, rakyat Malaysia tidak perlu bimbang kerana, makanan kegemaran korang masih boleh dinikmati tetapi hanya perlu ‘bungkus’ dan makan di rumah sahaja.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 8 Aug 2021

Individu Lengkap Dua Dos Vaksin Boleh Rentas Daerah

Individu yang sudah menerima vaksin lengkap dan menetap di negeri Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) dibenarkan untuk melakukan perjalanan rentas daerah bermula Selasa ini. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata individu yang ingin […]

Trending Fri, 20 Jul 2018

Selit Dadah Dalam Coli, Dua Rakyat Malaysia Kena Cekup Di Jepun

Dua wanita berkenaan mengaku menyeludup dadah ‘Stimulant’ dengan menyembunyikan dalam tuala wanita dan coli yang dipakai mereka dipercayai berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Haneda.

Trending Fri, 9 Apr 2021

Bantuan Sebanyak RM950,000 Buat Golongan B40 -TNB

bantuan buat B40 di negeri Perlis…

Featured Sun, 11 Apr 2021

65 Bazar Ramadan Akan Beroperasi Di KL

Tinggal 2 hari sahaja lagi untuk umat Islam menyambut bulan Ramadan yang penuh barakah. Ramadan tahun ini pasti berbeza dengan tahun lalu, kali ini kemeriahan Bazaar Ramadan kembali dapat dirasai oleh semua umat Islam. Dewan […]

Trending Thu, 20 Aug 2020

Dr Noor Hisham Abdullah Dinobat Tokoh Maal Hijrah 1442H

Tahniah diucapkan buat Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Trending Wed, 9 Oct 2019

Mahkamah Riuh, Murai Batu Berkicau

Membawa spesies berkenaan keluar dari Malaysia merupakan satu kesalahan

Trending Sun, 22 Sep 2019

Pesawat Tiba-Tiba Menjunam Dari Ketinggian 30,000 Kaki

Tak dapat bayangkan betapa cemasnya jika berada didalam situasi sebegini

Trending Mon, 8 Apr 2019

代吃代喝代玩乐……中国惊现崭新行业!

继「代购」之后,中国近来还兴起另一种新行业:代喝代吃!

Trending Mon, 2 Dec 2019

‘Pakcik’ No Longer Has To Buy Burger For His Wife Again Because Secret Recipe Has Done The Deed

We feel very happy to see those happy smiles carved on the family’s faces. Happy belated birthday!

| Live TV