Trending By: Salma Syahbuddin March 18, 2020 @ 11:00am

Perintah Kawalan Pergerakan, Masyarakat Malaysia HANYA Boleh ‘Takeaway’ Sahaja

Sebagai langkah pencegahan virus Covid-19, premis makanan hanya boleh beroperasi sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan namun premis makanan yang terlibat perlu menjual makanan yang khusus untuk dibawa pulang sahaja atau ‘takeaway’.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi bahawa, premis makanan perlu beroperasi sepanjang tempoh itu untuk memenuhi keperluan orang ramai.

Sumber : Google

“Premis makanan termasuk restoran, kedai mamak dan kopitiam hanya dibenarkan menjual makanan secara bawa pulang, jangan buka dan benarkan orang berkumpul (untuk makan).

“Kalau ada khidmat penghantaran makanan di rumah, itu lebih baik kerana memudahkan orang ramai,” Katanya.

Namun, pasar malam dan bazar perlu ditutup sepanjang tempoh itu kerana lokasi sedemikian menggalakkan orang ramai berkumpul dan bersesak-sesak. 

Terdahulu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin mengisytiharkan bahawa Malaysia akan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan mulai 18 Mac hingga 31 Mac di seluruh negara bagi mencegah penularan baharu wabak COVID-19.

Sumber : Google

Dalam pada itu, Kementerian Wilayah Persekutuan akan berusaha memastikan aktiviti perniagaan yang tidak dibenarkan beroperasi di bawah garis panduan Perintah Kawalan Pergerakan mematuhi arahan sebagaimana yang diumumkan kerajaan. 

Menteri berkenaan, Tan Sri Annuar Musa berkata peranan kementerian dalam memastikan arahan yang bertujuan mencegah peningkatan wabak COVID-19 agak mencabar memandangkan aktiviti perniagaan dan tempat tumpuan ramai sebahagian besarnya adalah di Kuala Lumpur, antara wilayah di bawah bidang kuasa kementerian itu selain Putrajaya dan Labuan. 

“Kita akui kekurangan dari segi bilangan kakitangan untuk melaksanakan aktiviti  penguatkuasaan tetapi atas kepentingan umum, kementerian akan pastikan semua premis perniagaan termasuk pusat hiburan mematuhi arahan yang ditetapkan kerajaan,” Tambahnya.

Apapun, rakyat Malaysia tidak perlu bimbang kerana, makanan kegemaran korang masih boleh dinikmati tetapi hanya perlu ‘bungkus’ dan makan di rumah sahaja.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 12 Aug 2018

天生体质「比较敏感」易遇好兄弟体质5特征

什么样体质的人最容易接触到不同空间的众生?可以从手相和面相去看,拥有以下提到特征,个性或是体质较敏感,容易会遇到「鬼」!

Trending Thu, 19 Dec 2019

Tudung Pakai Buang Pertama Di Hospital UK

Bimbang Jangkitan Kuman, Doktor Malaysia Perkenalkan Tudung Ini. Tahniah!

Trending Sun, 16 Jun 2019

Chong Wei Berjaya Satukan Rakyat Melalui Sukan – TPM

Dengan sukan dapat menyatukan semua rakyat, terima kasih Dato Lee Chong Wei

Trending Mon, 8 Jul 2019
Trending Tue, 17 Dec 2019
Trending Wed, 20 Dec 2017

Google Chrome Sekat Iklan Menyusahkan Pengguna Mulai Februari 2018

Melalui Better Ads Experience Program ini, mana-mana iklan yang melanggar piawaian yang ditetapkan bakal disekat.

Trending Fri, 1 Nov 2019

Rakyat Singapura Takut Lipas Lagi Daripada Mati

Lain orang lain takutnya bukan ?

Trending Mon, 28 Sep 2020

| Live TV