Trending By: Salma Syahbuddin March 18, 2020 @ 11:00am

Perintah Kawalan Pergerakan, Masyarakat Malaysia HANYA Boleh ‘Takeaway’ Sahaja

Sebagai langkah pencegahan virus Covid-19, premis makanan hanya boleh beroperasi sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan namun premis makanan yang terlibat perlu menjual makanan yang khusus untuk dibawa pulang sahaja atau ‘takeaway’.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi bahawa, premis makanan perlu beroperasi sepanjang tempoh itu untuk memenuhi keperluan orang ramai.

Sumber : Google

“Premis makanan termasuk restoran, kedai mamak dan kopitiam hanya dibenarkan menjual makanan secara bawa pulang, jangan buka dan benarkan orang berkumpul (untuk makan).

“Kalau ada khidmat penghantaran makanan di rumah, itu lebih baik kerana memudahkan orang ramai,” Katanya.

Namun, pasar malam dan bazar perlu ditutup sepanjang tempoh itu kerana lokasi sedemikian menggalakkan orang ramai berkumpul dan bersesak-sesak. 

Terdahulu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin mengisytiharkan bahawa Malaysia akan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan mulai 18 Mac hingga 31 Mac di seluruh negara bagi mencegah penularan baharu wabak COVID-19.

Sumber : Google

Dalam pada itu, Kementerian Wilayah Persekutuan akan berusaha memastikan aktiviti perniagaan yang tidak dibenarkan beroperasi di bawah garis panduan Perintah Kawalan Pergerakan mematuhi arahan sebagaimana yang diumumkan kerajaan. 

Menteri berkenaan, Tan Sri Annuar Musa berkata peranan kementerian dalam memastikan arahan yang bertujuan mencegah peningkatan wabak COVID-19 agak mencabar memandangkan aktiviti perniagaan dan tempat tumpuan ramai sebahagian besarnya adalah di Kuala Lumpur, antara wilayah di bawah bidang kuasa kementerian itu selain Putrajaya dan Labuan. 

“Kita akui kekurangan dari segi bilangan kakitangan untuk melaksanakan aktiviti  penguatkuasaan tetapi atas kepentingan umum, kementerian akan pastikan semua premis perniagaan termasuk pusat hiburan mematuhi arahan yang ditetapkan kerajaan,” Tambahnya.

Apapun, rakyat Malaysia tidak perlu bimbang kerana, makanan kegemaran korang masih boleh dinikmati tetapi hanya perlu ‘bungkus’ dan makan di rumah sahaja.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 5 Jan 2020

150 notis dikeluarkan ke atas perokok di Selangor

Sebanyak 150 notis kesalahan dengan nilai kompaun berjumlah RM30,750 dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) terhadap perokok dalam operasi penguatkuasaan larangan merokok yang dijalankan ke atas 562 premis di negeri itu sejak Rabu lepas. Pengarah […]

Trending Tue, 5 May 2020

Ini 11 Soalan Lazim Tentang Perjalanan Rentas Negeri 7-10 Mei & Aplikasi Gerak Malaysia

Info tentang aplikasi Gerak Malaysia dan perjalanan rentas negeri

Trending Mon, 20 Apr 2020
Trending Mon, 16 Mar 2020

#LockDownMalaysia; Sudah Bersediakah Kita? Sudah Fahamkah Kita?

Ramai netizens luahkan hasrat mereka mahukan #LockDownMalaysia tetapi sudah bersediakah kita dengan apa yang bakal kita hadapi?

Trending Thu, 7 Dec 2017

Ibu Bawah Umur Sorok Bayi Dalam Kabinet

Seorang remaja lelaki berusia 15 tahun ditahan selepas teman wanitanya yang bawah umur didapati melahirkan seorang bayi lelaki dan menyembunyikannya di dalam laci sebuah rumah di Kampung Bahagian Jaya. Menurut Supritendan Martin Koo yang merupakan […]

Trending Sun, 10 May 2020
Trending Thu, 2 Aug 2018

Selesai ‘Buat Kerja’, Perompak Ini Minta Maaf…

Setelah suspek beredar, mangsa mengemas rumah dan menjumpai satu nota permintaan maaf yang diletakkan lelaki terbabit di bahagian bawah pintu rumah mangsa. Hish, macam tu pun ada juga!

Trending Tue, 26 Feb 2019

10张「让小孩完全听你话」的创意育儿技巧

小孩总是不听话?到底有哪些方法能让孩子完全听你话?

Trending Tue, 16 Oct 2018

Nike签下首位脑麻运动员!他泪崩「能限制你的只有你的思想」

运动品牌Nike近期宣布,签下品牌旗下第一位残障马拉松选手;当事人得知后一度跪地痛哭,他说道「谢谢大家相信,这个世界上没有身障人士做不到的事情。」

| Live TV