Trending By: Salma Syahbuddin May 24, 2018 @ 8:09am

Raja Perlis Murka

“Ini adalah kepentingan sesetengah puak, segan untuk saya sebut nama tetapi tuan-tuan pun tahu siapa. Hari ini sebilangan besar mereka tidak hadir .. sebab apa (tidak hadir) saya pun tidak tahu, sedangkan jemputan dibuat dua hari lalu dan mereka masih berada di Perlis ketika itu.” Titah Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail yang murka dengan sembilan wakil rakyat BN apabila tidak hadir dan angkat sumpah Menteri Besar Perlis, hari ini.

Menurut Baginda, semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) terbabit berada di Perlis ketika jemputan dihantar kepada mereka dua hari lalu. 

“Sekarang mereka berada di Kuala Lumpur, semalam mereka pergi menaiki kapal terbang… ini berdasarkan laporan yang saya terima,” titah baginda pada majlis istiadat dan angkat sumpah Menteri Besar di Istana Arau, di sini pagi tadi.

Raja perlis bertitah, sehingga malam tadi baginda masih memikirkan siapa yang bakal menjadi Menteri Besar susulan terdapat dua nama yang difikirkan baginda.

“Seorang lagi calon pula mempunyai hubung kait dengan Pengerusi Perhubungan UMNO (Perlis) apabila saya berjumpa semua wakil rakyat BN, mereka ini lebih patuh (kepada kepimpinan UMNO) yang di negeri daripada (kepimpinan) yang di pusat.

“Ia seperti ada grip (pegangan) lain… saya bimbang takut salah pilih Datuk Ismail Kassim … Saya takut pilih Menteri Besar yang ‘puppet’ (boneka), titah baginda.

Raja Perlis bertitah, baginda tidak mahu individu yang dilantik Meneteri Besar kemudian dikawal pihak lain. 

“Seperti tuan-tuan dengar tadi sumpah Menteri Besar, beliau tidak boleh beritahu dan berbincang selain daripada mereka yang berada didalam kabinet … tidak boleh keluar rahsia langsun.

“Tetapi kalaulah adik jadi Menteri Besar tentu dia akan beritahu kepada abang… saya tidak mahu… saya berterus terang tidak mahu orang luar mengawal Menteri Besar. 

“Kalau Shahidan  (Datuk Seri Shahidan Kassim) nak patutnya dia bertanding di DUN tetapi dia bertanding di Parlimen… ini yang jadi masalah … saya tidak mahu rahsia dalam diketahui luar,” titah baginda.

Baginda bertitah, pada mulanya baginda hanya menaruh syak wasangka, namun apa yang berlaku hari ini 100 peratus benar.

“Sembilan wakil rakyat BN tidak hadir kerana dikawal seseorang… tarik semua ke Kuala Lumpur dan tidak hadir majlis ini.

“Ini yang saya bimbang dari awal dan hari ini syak wasangka saya betul … ini hanya perkara kecil, kalau dibiarkan… lebih daripada ini boleh berlaku.

“Silap pilih Menteri Besar, cuma satu kumpulan sahaja yang memperolehi faedahnya.” Katanya 

 

Sumber : BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 22 Nov 2017

Berjaya Genggam PhD Pada Usia 72 Tahun

Kata pepatah, biar cari ilmu hingga ke tembok China! sama seperti warga emas ini , sanggup sambung belajar dan mengenggam PHD pada usia 72 tahun

Trending Sun, 30 Sep 2018

GEMPAR! Mayat Bayi Ditemui Dalam Lokar Lepas Lima Tahun

Menurut jurucakap Polis Tokyo, suspek tinggalkan mayat bayi sejak beberapa tahun lalu di dalam lokar berhampiran Stesen Uguisudani.

Trending Mon, 26 Feb 2018

Impi Wajah Secantik Erra Fazira, Wanita Ini Menderita Kerana Suntikan Kolagen

Muka Firaun, ‘dagu cecah ke lutut’, ‘hantu dagu’, ‘dagu panjang’ ‘dagu terpisah muka’ dan ‘nenek sihir’, antara bentuk sindiran yang pernah dilemparkan kepada mereka sehinggakan berasa amat malu untuk berdepan dengan masyarakat.

Trending Mon, 1 Jun 2020

Lagenda Badminton Negara, Tan Aik Mong Meninggal Dunia Akibat Kanser Hati

Pemergian mendiang pastinya akan dirindui dalam kalangan komuniti badminton di Malaysia.

Trending Wed, 22 Apr 2020

Ketahui Kadar Zakat Dan Cara Pembayaran Zakat Sepanjang PKP

Walaupun berdepan dengan PKP, zakat fitrah wajib ditunaikan..

Trending Sat, 15 Sep 2018

‘ Filem One Two Jaga Buat Aku Teringat Babloo & Salim Dekat Site’, Lelaki Ini Bongkar Realiti Pekerja Asing

Menerusi perkongsian salah seorang pengguna Twitter yang sudah menonton karya  arahan Nam Ron ini, lelaki ini mengaku pernah menyaksikan sendiri di depan matanya situasi sama yang dipaparkan dalam One Two Jaga.

Trending Tue, 4 Aug 2020

Rebut Peluang Menangi Realme Dengan Cara Ini…

Menang pelbagai hadiah menarik!

Trending Tue, 10 Mar 2020

Disambar api lilin kek hari jadi, mimpi ngeri buat remaja ini!

Hadiah hari jadi yang tidak dapat dilupakan

| Live TV