Trending By: Salma Syahbuddin May 24, 2018 @ 8:09am

Raja Perlis Murka

“Ini adalah kepentingan sesetengah puak, segan untuk saya sebut nama tetapi tuan-tuan pun tahu siapa. Hari ini sebilangan besar mereka tidak hadir .. sebab apa (tidak hadir) saya pun tidak tahu, sedangkan jemputan dibuat dua hari lalu dan mereka masih berada di Perlis ketika itu.” Titah Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail yang murka dengan sembilan wakil rakyat BN apabila tidak hadir dan angkat sumpah Menteri Besar Perlis, hari ini.

Menurut Baginda, semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) terbabit berada di Perlis ketika jemputan dihantar kepada mereka dua hari lalu. 

“Sekarang mereka berada di Kuala Lumpur, semalam mereka pergi menaiki kapal terbang… ini berdasarkan laporan yang saya terima,” titah baginda pada majlis istiadat dan angkat sumpah Menteri Besar di Istana Arau, di sini pagi tadi.

Raja perlis bertitah, sehingga malam tadi baginda masih memikirkan siapa yang bakal menjadi Menteri Besar susulan terdapat dua nama yang difikirkan baginda.

“Seorang lagi calon pula mempunyai hubung kait dengan Pengerusi Perhubungan UMNO (Perlis) apabila saya berjumpa semua wakil rakyat BN, mereka ini lebih patuh (kepada kepimpinan UMNO) yang di negeri daripada (kepimpinan) yang di pusat.

“Ia seperti ada grip (pegangan) lain… saya bimbang takut salah pilih Datuk Ismail Kassim … Saya takut pilih Menteri Besar yang ‘puppet’ (boneka), titah baginda.

Raja Perlis bertitah, baginda tidak mahu individu yang dilantik Meneteri Besar kemudian dikawal pihak lain. 

“Seperti tuan-tuan dengar tadi sumpah Menteri Besar, beliau tidak boleh beritahu dan berbincang selain daripada mereka yang berada didalam kabinet … tidak boleh keluar rahsia langsun.

“Tetapi kalaulah adik jadi Menteri Besar tentu dia akan beritahu kepada abang… saya tidak mahu… saya berterus terang tidak mahu orang luar mengawal Menteri Besar. 

“Kalau Shahidan  (Datuk Seri Shahidan Kassim) nak patutnya dia bertanding di DUN tetapi dia bertanding di Parlimen… ini yang jadi masalah … saya tidak mahu rahsia dalam diketahui luar,” titah baginda.

Baginda bertitah, pada mulanya baginda hanya menaruh syak wasangka, namun apa yang berlaku hari ini 100 peratus benar.

“Sembilan wakil rakyat BN tidak hadir kerana dikawal seseorang… tarik semua ke Kuala Lumpur dan tidak hadir majlis ini.

“Ini yang saya bimbang dari awal dan hari ini syak wasangka saya betul … ini hanya perkara kecil, kalau dibiarkan… lebih daripada ini boleh berlaku.

“Silap pilih Menteri Besar, cuma satu kumpulan sahaja yang memperolehi faedahnya.” Katanya 

 

Sumber : BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 20 Nov 2023
Featured Thu, 20 Dec 2018

H’Hen Nie Gagal Raih Gelaran Miss Universe 2018 Gara-Gara Kesilapan Jurubahasa?

Jawapan yang diberikan oleh jurubahasa didakwa tidak menggambarkan intipati sebenar mesej yang cuba disampaikan H’Hen Nie.

Featured Thu, 14 Jul 2022

[VIDEO] “Ujian Untuk Dia Juga..” – Berpelukan Dengan Intan Najuwa, Netizen Mohon Aliff Aziz Jaga Hati Isteri

Kisah lama jangan dikenang. Katanya, Bella sendiri pun tak kisah dan faham kerjaya Alif sebagai seorang pelakon ☺️ Sweet je Alif bawa anak isteri sekali pergi shooting 🥹

Trending Fri, 28 Aug 2020
Featured Sun, 26 Apr 2020
error: Content is protected !!