Trending By: Salma Syahbuddin May 24, 2018 @ 8:09am

Raja Perlis Murka

“Ini adalah kepentingan sesetengah puak, segan untuk saya sebut nama tetapi tuan-tuan pun tahu siapa. Hari ini sebilangan besar mereka tidak hadir .. sebab apa (tidak hadir) saya pun tidak tahu, sedangkan jemputan dibuat dua hari lalu dan mereka masih berada di Perlis ketika itu.” Titah Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail yang murka dengan sembilan wakil rakyat BN apabila tidak hadir dan angkat sumpah Menteri Besar Perlis, hari ini.

Menurut Baginda, semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) terbabit berada di Perlis ketika jemputan dihantar kepada mereka dua hari lalu. 

“Sekarang mereka berada di Kuala Lumpur, semalam mereka pergi menaiki kapal terbang… ini berdasarkan laporan yang saya terima,” titah baginda pada majlis istiadat dan angkat sumpah Menteri Besar di Istana Arau, di sini pagi tadi.

Raja perlis bertitah, sehingga malam tadi baginda masih memikirkan siapa yang bakal menjadi Menteri Besar susulan terdapat dua nama yang difikirkan baginda.

“Seorang lagi calon pula mempunyai hubung kait dengan Pengerusi Perhubungan UMNO (Perlis) apabila saya berjumpa semua wakil rakyat BN, mereka ini lebih patuh (kepada kepimpinan UMNO) yang di negeri daripada (kepimpinan) yang di pusat.

“Ia seperti ada grip (pegangan) lain… saya bimbang takut salah pilih Datuk Ismail Kassim … Saya takut pilih Menteri Besar yang ‘puppet’ (boneka), titah baginda.

Raja Perlis bertitah, baginda tidak mahu individu yang dilantik Meneteri Besar kemudian dikawal pihak lain. 

“Seperti tuan-tuan dengar tadi sumpah Menteri Besar, beliau tidak boleh beritahu dan berbincang selain daripada mereka yang berada didalam kabinet … tidak boleh keluar rahsia langsun.

“Tetapi kalaulah adik jadi Menteri Besar tentu dia akan beritahu kepada abang… saya tidak mahu… saya berterus terang tidak mahu orang luar mengawal Menteri Besar. 

“Kalau Shahidan  (Datuk Seri Shahidan Kassim) nak patutnya dia bertanding di DUN tetapi dia bertanding di Parlimen… ini yang jadi masalah … saya tidak mahu rahsia dalam diketahui luar,” titah baginda.

Baginda bertitah, pada mulanya baginda hanya menaruh syak wasangka, namun apa yang berlaku hari ini 100 peratus benar.

“Sembilan wakil rakyat BN tidak hadir kerana dikawal seseorang… tarik semua ke Kuala Lumpur dan tidak hadir majlis ini.

“Ini yang saya bimbang dari awal dan hari ini syak wasangka saya betul … ini hanya perkara kecil, kalau dibiarkan… lebih daripada ini boleh berlaku.

“Silap pilih Menteri Besar, cuma satu kumpulan sahaja yang memperolehi faedahnya.” Katanya 

 

Sumber : BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 19 Oct 2020
Trending Tue, 19 Mar 2019

Amaran Cuaca di Kawasan Rompin, Banting Meningkat Ke Paras Tidak Sihat

Buat korang di luar sana! Jangan lupa banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luar.

Trending Mon, 1 Oct 2018

Proses Gali Semula Kubur CEO Cradle Fund Rabu Ini

Pada 4 Sept lalu, isteri kepada Nazrin dan bekas suaminya ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan kes, seterusnya pada 9 Sept lalu, turut ditahan reman dua anak tiri Nazrin yang berusia 14 dan 16 tahun.

Trending Tue, 28 Aug 2018

看过鳄鱼与长颈鹿的生活?会发现你的人生一点都不难

如果你觉得对生活很厌世的话,那你一定要看看这本日本插画家Keigo所绘制的新书!看完之后你觉得其实自己的人生还算好过……

Trending Wed, 30 May 2018

Elak Masalah Gangguan Seksual, Arab Saudi Perkenal Undang-Undang Baharu

Antaranya adalah hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda sebanyak 300,000 riyal (RM318,126), kepada pesalah jika sabit kesalahan.

Trending Wed, 18 Nov 2020

Pemberian Elaun Khas Covid-19 Secara Bersasar

Jasa frontliners buat negara..

| Live TV