Trending By: Salma Syahbuddin May 29, 2020 @ 9:00am

[TERKINI] Akhirnya Kota Mekah Mula Dibuka

Kerajaan Arab Saudi hari ini mengumumkan kota Mekah mula dibuka pada 31 Mei ini secara berperingkat. Dan, mengizinkan masjid dibuka untuk solat Jumaat.

Dua fasa pelan penyesuaian membabitkan kota suci ini bertujuan bagi melonggarkan sekatan berikutan kes penularan Covid-19.

Prosedur keluar masuk diperketatkan

Sumber : Google

Setiap masjid juga akan dibuka 20 minit awal buat para jemaah dan akan ditutup semula selepas 20 minit apabila kesemua jemaah selesai menunaikan ibadat solat.

Memetik laporan AlJazeera, terdapat tiga fasa yang bakal berlaku di negara tersebut yang akan berakhir dengan perintah berkurung kecuali kota suci Mekah yang dijangka bakal dibuka pada 21 Jun ini atau sehingga diberitahu kelak.

Manakala, solat juga diizinkan di semua masjid di luar Kota Mekah mulai 31 Mei ini.

Pergerakan bebas dan perhimpunan sosial masih TIDAK dibenarkan

Sumber : Google

Fasa pertama, perintah berkurung akan dikurangkan dari 24 jam menjadi 15 jam sahaja, iaitu dari jam 3 petang hingga 6 pagi di seluruh negara bermula pada Khamis.

Selain itu, pergerakan bebas antara wilayah dan beberapa aktiviti runcit dan borong termasuk pusat membeli belah akan dibenarkan beroperasi semula.

Manakala, dalam fasa kedua penduduk Mekah hanya akan dibenarkan berada di tempat awam sekitar jam 6 pagi hingga 8 malam sahaja. Manakala, perhimpunan sosial melibatkan lebih daripada 50 orang tidak dibenarkan. Ini termasuklah, majlis perkahwinan dan pengebumian.

Penerbangan domestik pula akan dibenarkan untuk beroperasi semula tetapi, larangan penerbangan antarabangsa masih kekal. Dan, pekerja sektor awam dan swasta akan dibenarkan kembali ke pejabat mereka.

Langkah keselamatan masih diperketatkan

Sumber : Google

Pemakaian topeng muka serta penjarakkan sosial terutamanya di tempat-tempat awam sangat dititkberatkan.

Ziarah haji dan Umrah bagaimanapun, masih ditangguhkan oleh kerajaan Arab Saudi sehingga tarikh yang ditetapkan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

#SkoolXTRA Tue, 14 Feb 2023
Featured Thu, 6 Oct 2022
Featured Mon, 27 Jun 2022
Featured Tue, 22 Nov 2022

Bergaduh Dengan Adik, Sajat Menangis Ketika Live TikTok – “Abang Mengalah Lah Dengan Adik”

Tular sebuah hantaran di laman TikTok yang memaparkan usahawan kontroversi Nur Sajat menangis kerana mengalami salah faham dengan adik kangdungnya yang dikenali sebagai Mustika. @irahhashim Sajat gaduh dengan adik dia #sajat #mustika ♬ original sound […]

Events Tue, 17 Jan 2023

“Saya Terkejut…” – Nyanyian Ada Peningkatan, Khai Bahar Kagum Semangat Nabila Razali

Penyanyi Khai Bahar memuji usaha dan semangat yang ditunjukkan rakan duetnya menerusi lagu Selagi Kau Ada, Nabila Razali apabila penyanyi itu tidak mudah berputus asa dan sentiasa bersemangat untuk menjadi lebih baik. Menurut Khai, terlalu […]

Trending Wed, 13 Apr 2022