Featured By: Attiqah Mohd September 16, 2021 @ 1:30am

Jom Semak 5 Filem Patriotik Yang Buat Anda Bangga Jadi Rakyat Malaysia!

Selamat menyambut Hari Malaysia! Ada pelbagai perkara yang patut kita syukuri sebagai rakyat Malaysia.

Negara kita masih aman tanpa rusuhan atau peperangan dan rakyatnya juga berbilang kaum.

Bersempena sambutan Hari Malaysia, pastinya pelbagai seleksi filem patriotik menarik boleh ditonton seisi keluarga.

Xtra menyenaraikan lima filem patriotik adaptasi yang wajib ditonton bersempena Hari Malaysia.

1. 1957 Hati Malaya

Filem yang diterbitkan pada tahun 2007 ini sangat dekat di hati ramai rakyat Malaysia.

Bukan sahaja dibarisi oleh pelakon popular seperti Maya Karin, malah filem yang mengangkat tema percintaan, persahabatan, kesetiaan ini turut membawa penonton menyelami semangat juang mereka yang berkorban jiwa dan raga demi mencapai kemerdekaan tahun 1957.

Penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza turut menyanyikan lagu tema filem ini iaitu Hati yang menjadi siulan ramai suatu ketika dahulu.

 

2. Sarjan Hassan 

Filem Sarjan Hassan merupakan antara filem yang mengangkat nama Allahyarham Tan Sri P Ramlee dalam persada perfileman. Karya ini turut mendapat sentuhan dan arahan beliau sendiri.

Sarjan Hassan mengisahkan kehidupan seorang pemuda kampung iaitu Hassan yang menyertai Askar Melayu untuk menentang komunis ketika darurat pada tahun  1942. Sarjan Hassan bersama plantunnya memaparkan keberanian dan semangat juang yang tinggi meski berdepan dengan pelbagai ancaman pihak musuh.

 

3. Embun

Filem yang diterbitkan tahun 2002 ini turut menjadi antara filem terkemuka yang mengangkat nama Datin Seri Umie Aida sebagai salah seorang aktres wanita terkemuka.

Embun mengisahkan semangat juang seorang wanita yang hidup di zaman penjajahan namun mindanya tidak dijajah oleh keadaan semasa. Filem ini turut mendapat pengiktirafan di Festival Filem Malaysia dan Festival Filem Asia Pasifik.

 

4. Leftenen Adnan

Filem Leftenan Adnan yang diadaptasi daripada kisah benar Leftenan Adnan Saidi membawa penonton menyelami kisah seorang wira yang sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan tanah air tercinta sewaktu peperangan bersama tentera Jepun. 5. Bukit Kepong

Lakonan Hairie Othman berjaya membuatkan penonton menyelami semangat juang seorang pahlawan negara demi tanah air tercinta.

 

5. Bukit Kepong

Filem arahan dan lakonan Allahyarham Tan Sri Jins Samsuddin ini cukup dikenali. Filem ini mengangkat kisah benar semangat kesetiaan dan perjuangan pasukan polis dalam menjaga keamanan negara serta keberanian mereka melawan komunis pada tahun 1950.

Selain Jins, antara pelakon lagenda yang membintang filem ini adalah Allahyarham Hussein Abu Hassan, A Rahim, Datuk Yusof Haslam dan ramai lagi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 6 Aug 2018

Kudung Kedua-Dua Belah Tangan, Gabriel Heredia Barber OKU Paling Stail!

Gabriel, kudung kedua-dua tangan mula bekerja sebagai tukang gunting rambut sejak berumur 14 tahun dan mempelajari pelbagai teknik potongan rambut dan jambang.

Featured Thu, 30 Dec 2021

Abang Viva Terima Sijil Adiwira Prihatin Musibah Dari APM

Wira banjir negara, Azwan Omar, 29, atau lebih dikenali sebagai Abang Viva melahirkan rasa syukur apabila menjadi penerima sijil penghargaan Adiwira Prihatin Musibah baru-baru ini. Anugerah itu diberikan oleh Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan

Hiburan Sun, 20 Jan 2019
Trending Thu, 4 Mar 2021

Individu Potong Giliran Terima Vaksin Berdepan Kompaun RM50,000

Jujur dan amanah kan mencerminkan peribadi anda

Trending Tue, 20 Oct 2020
Hiburan Mon, 15 Jan 2018

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA? – FARID KAMIL

Kelihatan adik Farid iaitu Fadzil Zahari turut hadir bagi menemani abangnya dalam perbicaraan tersebut. Selain itu, rakan artis seperti Azhan Rani dan Azad Jasmin juga kelihatan bagi memberikan sokongan kepada beliau

| Live TV