Featured By: Khairil Khusyairi December 7, 2022 @ 5:16pm

Siti Bainun Cuti Sakit 22 Hari Dijangkiti Bakteria, Perbicaraan Ditangguh

Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun diberi sijil cuti sakit (MC) selama 22 hari akibat masalah kesihatan.

Memetik laporan Berita Harian, peguam bela Siti Bainun, Nur ‘Aminahtul Mardiah Md Nor, memberitahu Siti Bainun dijangkiti bakteria, yang memerlukan pengambilan antibiotik selama 15 hari sebelum menjalani pembedahan hempedu.

Tambah beliau, jangkitan tersebut dikesan hasil prosedur perubatan diagnostik atau endoskopi dan ujian darah di hospital, semalam.

“Siti Bainun yang dikecualikan kehadiran pada sebutan kes hari ini, dibenarkan keluar dari hospital jam 9 malam tadi. Laporan terkini kesihatan dan MC Siti Bainun akan dikemukakan kepada mahkamah.

“Laporan penuh pula akan diberi selepas 14 hari kerana hospital memerlukan masa. Anak guam perlu kembali ke hospital pada 15 Disember untuk rawatan susulan, manakala 20 Disember menjadi penentuan sama ada Siti Bainun boleh teruskan dengan pembedahan hempedu atau sebaliknya.

“Isu kedua, kami membuat permohonan masing-masing untuk mendapatkan rakaman percakapan saksi pembelaan ditawarkan pendakwaan di bawah Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah (KPJ) serta memanggil semula saksi pendakwaan mengikut Seksyen 173 (j) (iii) KPJ dan Akta Keterangan 1950,” jelasnya.

Timbalan Pendakwa Raya, Zilfinaz Abbas, memohon kepastian keadaan sebenar Siti Bainun, yang diberikan MC bermula 28 November hingga 19 Disember ini.

“Kami bukan doktor untuk memahami gambar dalam laporan kesihatan kerana mempunyai banyak terma saintifik. Sebab itu, kami mohon doktor dipanggil memberi keterangan mengenai laporan itu.

“Berkaitan isu permohonan, pendakwaan sudah memfailkan bantahan berhubung permohonan mengikut Seksyen 112 KPJ semalam, namun permohonan Seksyen 173 KPJ baru diketahui hari ini,” katanya.

Justeru itu, Hakim Izralizam Sanusi, meminta kedua-dua pihak memfailkan hujahan bertulis permohonan mengikut Seksyen 173 KPJ itu sebelum jam 4.30 petang esok dan akan membuat keputusan berhubung kedua-kedua perkara berkenaan, Jumaat ini.

Izralizam juga akan memutuskan tarikh baharu prosiding bela diri kes Siti Bainun, yang sepatutnya berjalan minggu ini, pada hari sama.

“Saya membenarkan penangguhan bicara kerana tertuduh tidak sihat serta diberikan MC. Persoalan doktor dipanggil beri keterangan tiada keperluan. Berdasarkan fakta, mahkamah perlu memberi peluang kepada kedua-dua pihak untuk bersedia kerana ia akan memberi kesan kepada tertuduh.

“Saya akan memberi dapatan terhadap permohonan itu pada Jumaat ini. Mahkamah juga mempunyai kuasa untuk menetapkan tarikh bicara peringkat pembelaan dan akan menggunakan budi bicaranya.

“Ia berdasarkan tarikh lapang peguam bela dan pendakwa raya, selain isu dibangkitkan pada hari ini, yang akan diputuskan pada Jumaat,” katanya.

Pada 24 November lalu, Siti Bainun diarahkan membela diri terhadap pertuduhan mengabai dan menganiaya remaja sindrom down, Bella di sebuah kondominium di Wangsa Maju, di antara Februari hingga Jun 2021.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 9 Jan 2018

BINTANG BERSAMA BINTANG KEMBALI MENYINAR!

Kepada Semua peminat Ajak, Issey, Shuk, Achey, Mark Adam, dan Abam, jangan lupa untuk menyaksikan Bintang Bersama Bintang 2018 pada setiap hari Ahad, jam 10 malam hanya di TV3. Dan, jangan lupa untuk layari laman web rasmi BBB 2018 di portal xtra.com.my/BBB2018

Featured Fri, 21 Feb 2020

Linda Rafar & Diana Rafar bongkar rahsia kecantikan

Ketahui rahsia adik-beradik itu kekal cantik berseri

Featured Tue, 31 Jul 2018

Tiada Lagi Penyedut Minuman Di Starbucks Pada Tahun 2020

Starbucks bakal menggunakan gelas dengan penutup rekaan baharu yang diperbuat daripada bahan biodegradable.

Trending Mon, 12 Feb 2018

Ahli Parlimen Paya Besar DS Abdul Manan Meninggal Dunia

Ahli Parlimen Paya Besar DS Abdul Manan Meninggal Dunia

Trending Mon, 17 Jun 2019

婚礼设「前女友桌」竟有7人现身!

婚礼设「前女友桌」竟有7人现身!网友一看颜值:新郎真会交女友!

Acara Fri, 5 Oct 2018

The Strongest Pink Bukti Keprihatinan Sofearose Terhadap Pejuang Kanser

Ini masanya untuk anda tunjukkan tanda sokongan anda kepada kempen Pinktober!

Featured Mon, 17 Oct 2022

“Sah Dah Ni” – Peminat ‘Broken’ Akhyar Rashid Bawa Eyka Farhana Jumpa Keluarga

Alamakkk, sabar semua 😂 Ramai betul gegirls kecewa Eyka jumpa family Akhyar ek 🤭

Trending Fri, 1 Jun 2018

这件名牌上衣要价5000!网友干脆DIY用胶带黏一件

时尚的世界真的很难懂!西班牙著名时装品牌Balenciaga今年秋季推出的一款男装上衣,其令人难以理解的设计理念与昂贵的价格引发网友热烈讨论。

Featured Wed, 11 May 2022

| Live TV