Trending By: Salma Syahbuddin March 23, 2020 @ 8:00am

[VIDEO] Jangan Degil! Kini Petaling Jaya, Lembah Pantai Dan Hulu Langat Catat Kes Tertinggi Covid-19

Tolong jangan degil!

Masuk hari ke-6 perintah kawalan pergerakan dijalankan, namun masih ada segelintir rakyat Malaysia yang masih degil  dengan mengambil kesempatan untuk berjalan-jalan dan melakukan panic buying.

Terbaharu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati kes jangkitan Covid-19 kini membabitkan 95 kawasan penempatan di seluruh negara.

Sumber : Google

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan, sebanyak 1,183 kes secara keseluruhan dengan 114 pesakit dibenarkan discaj, sehingga 12 tengah hari semalam. Dan berdasarkan statistik dikeluarkan Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Petaling Jaya kini merekodkan taburan kes tertinggi dengan 96 kes.

Diikuti Lembah Pantai dengan 90 kes, iaitu Hulu Langat 75 kes,, Johor Bahru 52 kes, Titiwangsa 41 kes, dan Gombak kes.

Manakala Lembah Klang dan Selangor turut mencatatkan Klang dengan 23 kes, Kuala Selangor 17 kes, Sepang 8 kes, Kuala Langat 8 kes, Hulu Selangor 3 kes, Kepong 24 kes, Cheras 11 kes dan Putrajaya 9 kes.

Selain Johor Bahru, kes jangkitan Covid di Johor turut direkodkan berlaku di Kluang (26), Batu Pahat (23), Muar (13), Kulai (5), Pontian dan Tangkak masing-masing tiga kes manakala satu kes di Segamat serta Mersing.

Negeri Sembilan pula membabitkan Seremban dengan 42 kes, Rembau dan Tampin masing-masing dengan 10 kes, Port Dickson 3 kes, AKEPT 2 kes dan masing-masing satu kes di Jelebu, Jempol dan Kuala Pilah. Di ikuti, Melaka, sebanyak 11 kes direkodkan di Jasin, Alor Gajah 6 kes dan Melaka Tengah sebanyak 5 kes.

Sumber : Google

Utara juga berlaku penularan jangkitan Covid-19 apabila lapan kawasan di Kedah merekodkan kes dengan Kuala Muda 23 kes, Kota Setar10 kes,  Kubang Pasu 6 kes, Langkawi 3 kes, Pendang 2 kes manakala masing-masing satu kes di Baling, Padang Terap dan Kulim serta Perlis.

Perak membabitkan kawasan Kinta dengan 21 kes, Hilir Perak 13 kes, Kerian 7 kes, Perak Tengah 6 kes, Manjung 4 kes, Larut Matang Selama 3 kes, dan Batang Padang 1 kes, manakala Pulau Pinang  34 kes, serta Seberang Perai 16 kes.

Di Kelantan sebanyak 29 kes direkodkan di Kota Bharu manakala Pasir Mas 9 kes, Kuala Krai 8 kes, Bachok 7 kes, Pasir Puteh 4 kes, Tumpat 3 kes dan Gua Musang 1 kes.

Sebanyak 12 kes direkodkan di Kuala Terengganu, Besut 7 kes, Dungun 5 kes masing-masing satu kes di Kemaman, Marang dan Setiu manakala di Pahang membabitkan Pekan 13 kes, Kuantan 11 kes, Jerantut 7 kes, Bentong 4 kes serta Temerloh 2 kes.

Sumber : Google

Selain itu, Sabah juga menunjukkan taburan kes yang besar dengan Tawau merekodkan sebanyak 37 kes, Lahad Datu 32 kes, Kota Kinabalu 17 kes, Kinabatangan 11 kes, Sandakan 8 kes, Tuaran 6 kes, Beaufort 6 kes, Kota Belud 5 kes, Kunak 5 kes, Sipitang 4 kes, Putatan 3 kes dan satu kes di Papar serta Semporna.

Di Sarawak pula, sebanyak 30 kes di Kuching, Miri 8 kes, Betong 7 kes, Limbang 5 kes, Sarikei 4 kes, Bintulu 4 kes, Mukah, Serian dan Samarahan masing-masing dengan 2 kes,  manakala satu kes di Simunjan, Lawas dan Sibu.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 18 Feb 2020

Soulmate, nyanyian terakhir BCL buat Ashraf…

Ashraf Sinclair meninggal di usia 40 tahun

Trending Tue, 28 Jul 2020

Dr Noor Hisham Luah Rasa Kecewa Dengan Penyokong Najib

Perhatian buat seluruh rakyat Malaysia!

Trending Wed, 25 Jul 2018

怕新郎太紧张 新娘竟变成「老婆的哥哥」

结婚是一对新人生命当中最重要的事,因此大家都会尽量严肃对待,就是不希望出现任何的差错。可是当这位紧张万分的新郎转头准备迎接自己的美娇娘时,发现来的竟然是自己的大舅,这到底是怎么回事?

Trending Wed, 12 Jun 2019

Selepas Azwan Ali, Giliran Ummi Hafilda Komen Video ‘Panas’ Lelaki Mirip Azmin Ali

Sepanjang Ramadan tiap solat aku mengangkat tangan datang lah kebenaran siapakah dua durjana ini yg tidak layak memimpin negara.

Trending Fri, 19 Jan 2018

Sosial Media Punca Kes Cerai, Pasangan di Terengganu Mendahului Carta…

Penggunaan media sosial secara meluas menjadi salah satu pencetus kecurangan sehingga mendorong pasangan suami isteri membuat permohonan untuk bercerai.

Trending Tue, 16 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Ingat, jangan sesekali memandang rendah diatas kesusahan orang lain kerana, kita tidak tahu apakah ujian yang bakal kita hadapi kelak

Trending Mon, 11 Jun 2018

Supermodel Gigi Hadid Kembali Ke Pangkuan Bekas Kekasihnya Zayn Malik

Ramai yakin supermodel Gigi Hadid dan Zayn kembali bersama.

Trending Thu, 24 Oct 2019

Hilton Eateries; Where Good Food Begets Good Memories

Date night? Anniversary dinner? Reunion? Or just a simple gathering? Hilton’s October promotion has got it all

Trending Sun, 5 May 2019

Syed Saddiq Berang Ada Akaun Facebook Palsu

YB Syed Saddiq telah tampil membuat laporan polis berikutan kewujudan akuan palsu yang menggunakan nama dan gambarnya di laman sosial Facebook.

| Live TV