Featured By: tex_admin December 14, 2018 @ 6:00pm

3 Jenis Pembedahan Plastik Yang Dijangka Akan ‘In’ Pada Tahun 2019

Seiring dengan kemajuan teknologi yang semakin maju, pastinya pelbagai penemuan terbaharu dalam semua bidang termasuklah dunia kecantikan.

Jika kita lihat sekarang ini banyak klinik-klinik estetika yang menyediakan pelbagai jenis pembedahan plastik. Daripada pembedahan hidung ke rahang, wajah, prosedur invasif ke pembedahan tidak invasif, ke semua ini mendapat permintaan tinggi bagi mereka yang obses untuk cantik. 

Menurut portal Stail, mereka anggarkan untuk tahun hadapan, makin banyak klinik-klinik estetika di Malaysia yang ‘terbuka’ akan menawarkan pelbagai rawatan wajah, tubuh dan segalanya kepada anak-anak muda. Antara 3 pembedahan plastik yang bakal menjadi trend tahun 2019 nanti adalah:

1. Prosedur hidung ultrasonik

Jika sebelum ini, prosedur pembedahan hidung memerlukan pesakit sekurang-kurangnya menjalani pembedahan dan memiliki tempoh downtime yang agak lama, tapi kali ini doktor estetika hadir dengan teknologi yang lebih maju dan terbaharu iaitu prosedur ultrasonik.

Prosedur ini menjadi pilihan dalam kalangan doktor-doktor di negara barat kerana ia menjanjikan kadar pemulihan yang lebih cepat malah hasilnya yang lebih memuaskan.

Menurut pakar, pembedahan yang menggunakan teknik ‘memahat’ tulang hidung boleh menyebabkan perkara seperti trauma tisu pada hidung. Namun dengan menggunakan teknik kuasa ultrasonik ini, ia mampu mengurangkan kadar kerosakan yang dihasilkan pada bahagian tisu lembut hidung dan mampu membentuk hidung dengan lebih cepat.

Foto: Sakra World Hospital

2. Prosedur lip lift

Kalau kita lihat, trend bibir mungil (pengaruh selebriti popular Kylie Jenner) menjadi kegilaan para wanita. Ada dalam kalangan wanita yang menjalani rawatan tidak invasif menerusi suntikan filler untuk mendapatkan bibir idaman mereka kerana hasilnya lebih cepat. 

Kini permintaan untuk bibir yang lebih tebal semakin berkurangan. Penggemar kecantikan kini lebih menyedari tidak semua orang sesuai berbibir besar.

Sebaliknya, mereka kini lebih memilih prosedur seperti rawatan yang mampu “mengangkat” bibir dengan cara memotong ruang di antara bawah hidung serta bahagian philtrum bibir. Hasilnya akan tampak lebih natural, serta memberi definisi yang lebih cantik pada bahagian bibir.

Foto: thebaltimorecenter.com

3. Revolusi prosedur 4K

Sepanjang tahun 2018 ini, banyak prosedur-prosedur 3D seperti rawatan 3D Face Lift dan pelbagai lagi. Namun, tidak bagi tahun hadapan. Kalau anda nak tahu, prosedur menggunakan teknologi 4K sudah berleluasa di United Kingdom. 

Teknologi 4K ini membolehkan pakar menyemak pesakit sepenuhnya dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki serta mampu menunjukkan refleksi selepas menjalani rawatan dalam skala proporsi tubuh menyeluruh. Teknologi ini amat sesuai digunakan pada mereka yang mahu melakukan prosedur buah dada.

Foto: AzerNews

Jadi, penulis nak pesan kepada anda, macam mana canggih dan majunya teknologi hari ini, janganlah anda terlalu taksub untuk cantik sehingga sanggup mencuba pelbagai jenis pembedahan. Dapatkan pandangan daripada pihak pakar terlebih dahulu sebelum melakukan apa sahaja rawatan. 

Ini kerana, menurut kajian di Amerika Syarikat, mereka menganggarkan trend Medical Tourism bakal sampai ke penghujungnya. Ramai yang dikatakan menyesal mengikut pakej pembedahan sebegini kerana hasilnya yang tidak memberangsangkan.

Malah menurut pakar di sana, mereka ini sebaliknya datang ke klinik-klinik untuk memulihkan kembali wajah mereka yang telah ‘rosak’. Berhati-hatilah!

Sumber: Stail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 10 Jun 2022
familuv Thu, 3 Jan 2019

6 Petanda Anda Keguguran Kandungan Ketika Hamil

Ada tanda yang tak perlu dikhuatiri pun.

Featured Tue, 2 Jul 2019

Cantik & langsing bak Kilafairy. Ini rahsianya!

Anda pun boleh jadi sepertinya!

Featured Fri, 29 Sep 2023
Featured Tue, 8 Nov 2022
Oh Lawa Wed, 12 Sep 2018

Bukan Pengkid Atau Tomboy, Tapi 10 Selebriti Tempatan Ini Menawan Dengan Potongan Rambut Pendek!

Tiada salahnya untuk wanita memilih gaya rambut pendek asalkan masih menerapkan ciri-ciri feminin.

error: Content is protected !!