Featured By: tex_admin December 14, 2018 @ 6:00pm

3 Jenis Pembedahan Plastik Yang Dijangka Akan ‘In’ Pada Tahun 2019

Seiring dengan kemajuan teknologi yang semakin maju, pastinya pelbagai penemuan terbaharu dalam semua bidang termasuklah dunia kecantikan.

Jika kita lihat sekarang ini banyak klinik-klinik estetika yang menyediakan pelbagai jenis pembedahan plastik. Daripada pembedahan hidung ke rahang, wajah, prosedur invasif ke pembedahan tidak invasif, ke semua ini mendapat permintaan tinggi bagi mereka yang obses untuk cantik. 

Menurut portal Stail, mereka anggarkan untuk tahun hadapan, makin banyak klinik-klinik estetika di Malaysia yang ‘terbuka’ akan menawarkan pelbagai rawatan wajah, tubuh dan segalanya kepada anak-anak muda. Antara 3 pembedahan plastik yang bakal menjadi trend tahun 2019 nanti adalah:

1. Prosedur hidung ultrasonik

Jika sebelum ini, prosedur pembedahan hidung memerlukan pesakit sekurang-kurangnya menjalani pembedahan dan memiliki tempoh downtime yang agak lama, tapi kali ini doktor estetika hadir dengan teknologi yang lebih maju dan terbaharu iaitu prosedur ultrasonik.

Prosedur ini menjadi pilihan dalam kalangan doktor-doktor di negara barat kerana ia menjanjikan kadar pemulihan yang lebih cepat malah hasilnya yang lebih memuaskan.

Menurut pakar, pembedahan yang menggunakan teknik ‘memahat’ tulang hidung boleh menyebabkan perkara seperti trauma tisu pada hidung. Namun dengan menggunakan teknik kuasa ultrasonik ini, ia mampu mengurangkan kadar kerosakan yang dihasilkan pada bahagian tisu lembut hidung dan mampu membentuk hidung dengan lebih cepat.

Foto: Sakra World Hospital

2. Prosedur lip lift

Kalau kita lihat, trend bibir mungil (pengaruh selebriti popular Kylie Jenner) menjadi kegilaan para wanita. Ada dalam kalangan wanita yang menjalani rawatan tidak invasif menerusi suntikan filler untuk mendapatkan bibir idaman mereka kerana hasilnya lebih cepat. 

Kini permintaan untuk bibir yang lebih tebal semakin berkurangan. Penggemar kecantikan kini lebih menyedari tidak semua orang sesuai berbibir besar.

Sebaliknya, mereka kini lebih memilih prosedur seperti rawatan yang mampu “mengangkat” bibir dengan cara memotong ruang di antara bawah hidung serta bahagian philtrum bibir. Hasilnya akan tampak lebih natural, serta memberi definisi yang lebih cantik pada bahagian bibir.

Foto: thebaltimorecenter.com

3. Revolusi prosedur 4K

Sepanjang tahun 2018 ini, banyak prosedur-prosedur 3D seperti rawatan 3D Face Lift dan pelbagai lagi. Namun, tidak bagi tahun hadapan. Kalau anda nak tahu, prosedur menggunakan teknologi 4K sudah berleluasa di United Kingdom. 

Teknologi 4K ini membolehkan pakar menyemak pesakit sepenuhnya dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki serta mampu menunjukkan refleksi selepas menjalani rawatan dalam skala proporsi tubuh menyeluruh. Teknologi ini amat sesuai digunakan pada mereka yang mahu melakukan prosedur buah dada.

Foto: AzerNews

Jadi, penulis nak pesan kepada anda, macam mana canggih dan majunya teknologi hari ini, janganlah anda terlalu taksub untuk cantik sehingga sanggup mencuba pelbagai jenis pembedahan. Dapatkan pandangan daripada pihak pakar terlebih dahulu sebelum melakukan apa sahaja rawatan. 

Ini kerana, menurut kajian di Amerika Syarikat, mereka menganggarkan trend Medical Tourism bakal sampai ke penghujungnya. Ramai yang dikatakan menyesal mengikut pakej pembedahan sebegini kerana hasilnya yang tidak memberangsangkan.

Malah menurut pakar di sana, mereka ini sebaliknya datang ke klinik-klinik untuk memulihkan kembali wajah mereka yang telah ‘rosak’. Berhati-hatilah!

Sumber: Stail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 12 Dec 2018

Universal & Six Flags Mungkin Akan Ambil Alih Projek Terbengkalai Taman Tema Genting Highland

Six Flags merupakan syarikat taman tema dari Amerika Syarikat dan merupakan syarikat taman tema terbesar di dunia.

Featured Tue, 13 Mar 2018

Resepi Mudah Chocolate Mug Cake. Siap Dalam Masa 2 Minit!

Anda penggemar kek coklat tetapi tidak tahu cara nak buat? Kami akan kongsikan resepi paling cepat dan mudah untuk anda lakukan di rumah.

Featured Fri, 31 Aug 2018
Featured Wed, 8 May 2019
Oh Lawa Sun, 3 Jun 2018

Guna 6 Trick Makeup Ini Untuk Ubah Wajah Anda Daripada Biasa Menjadi Gorgeous

Macam-macam magis bisa dilakukan dengan peralatan yang dinamakan solekan.

Featured Thu, 20 Dec 2018

H’Hen Nie Gagal Raih Gelaran Miss Universe 2018 Gara-Gara Kesilapan Jurubahasa?

Jawapan yang diberikan oleh jurubahasa didakwa tidak menggambarkan intipati sebenar mesej yang cuba disampaikan H’Hen Nie.

Acara Wed, 18 Jul 2018

Filem Pulang Menggabungkan Sejarah Malaya Dengan Kisah Cinta Agung

Wow! Dua elemen hebat! Mesti tengok di pawagam!

Oh Lawa Tue, 23 Jan 2018

Tip Agar Gincu Bibir Kekal Lama

Satu masalah dengan gincu bibir ialah jika ia tidak tahan lama. Kadang-kadang rasa leceh apabila perlu reapply beberapa kali dalam sehari. Jadi bagaimana cara untuk pastikan warna gincu bibir kekal sepanjang hari?

Oh Lawa Mon, 3 Sep 2018

Kulit Sihat Tanpa Terjejas Dan Kekal Cantik Tatkala Melancong

Tip kembara cantik yang boleh diamalkan tika bertandang di negara orang.

Oh Lawa Thu, 8 Feb 2018

Bukan Sahaja Boleh Buat Kek, Ini 5 Petua Kecantikan Menggunakan ‘Baking Soda’!

Soda Bikarbonat, atau baking soda, bukan saja boleh digunakan untuk membuat kek dan biskut.

| Live TV