Featured By: tex_admin September 28, 2019 @ 10:45am

Apakah tanda-tanda jika kolestrol tinggi dalam badan?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Kolesterol adalah antara perkara yang ditakuti dalam anatomi tubuh badan manusia kerana jika badan mengandungi banyak kolesterol, pelbagai penyakit akan datang dan seterusnya mengakibatkan pelbagai komplikasi lagin.

Kolesterol adalah lipid yang ada di semua sel dalam tubuh kita. Ramai beranggapan bahawa mereka yang berbadan besar sahaja yang menghadapi masalah ini. Walhal, kandungan kolestrol yang tinggi dalam darah tidak berkait lanagsung dengan saiz badan seseorang. 

Apabila kolestrol tinggi dalam badan ia menjadi faktor utama bagi serangan jantung. Pembentukan kolestrol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri di mana plak membentuk dan menyekat aliran darah. 

Oleh itu, anda perlu peka apabila ada  mengalami tanda yang menunjukkan kolestrol tinggi supaya boleh mengambil tindakan untuk menurunkannya. Antara tanda-tanda yang akan dihadapi apabila kolestrol tinggi dalam badan adalah: 

1. Bintik putih bawah mata

Foto: intisari.grid.id

Tanda ini merupakan paling senang untuk di kesan menerusi bintik putih yang wujud pada bahagian bawah mata. Bintik putih pada kulit terutama di bahagian bawah mata dikenali sebagai Xanthoma. Bintik ini terjadi apabila adanya pengumpalan lemak dan kolestrol yang tinggi dalam darah.

Walaupun ia tidak kelihatan bahaya dan tidak menyakitkan, ia boleh membesar dan dapat dilihat dari jauh. Jika tidak diambil tindakan, bintik tersebut tidak akan hilang dengan sendirinya. 

2. Badan berasa letih 

Foto: style.tribunnews.com

Bagi individu yang sering berasa penat walaupun dia tidak melakukan kerja yang berat, mereka perlu berhai-hati kerana petanda berkenaan mungkin menunjukkan bahawa  kolestrol tinggi dalam badan. 

Ini kerana badan tidak mendapat kadar oksigen yang cukup. Perkara ini akan memaksa badan untuk menghasilkan metabolisme yang lebih sedangkan aliran darah mengalami masalah. 

3. Susah untuk bernafas 

Foto: liputan6.com

Jika kandungan kolestrol tinggi dalam darah, ia boleh menyebabkan seseorang sukar untuk bernafas dan sesak nafas. Perkara ini terjadi apabila salur darah tersumbat dan jantung tidak dapat menerima bekalan oksigen yang cukup dari darah.

4. Perut kembung 

Foto: idntimes.com

Akibat kolestrol tinggi ini, masalah pencernaan dan tahap metabolisme akan terganggu. Ia akan menyebabkan tersimpannya gas yang berlebihan pada saluran usus yang menghala ke kawasan perut. 

Kerana itulah timbulnya masalah kembung perut atau dada. Selain itu, apabila  sistem metabolisme sudah mengalami gangguan, ia akan menyebabkan pengumpulan lemak di bahagian perut. Dengan itu, berat seseorang boleh meningkat dan akhirnya menyebabkan obesiti.   

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 22 Mar 2020

Malaysia catat 4 kematian baharu akibat COVID-19

Dua daripadanya berkaitan jemaah tabligh

Featured Thu, 5 Mar 2020
Featured Tue, 31 Jul 2018

Kesan Radiasi Telefon Pintar Boleh Buat Remaja Jadi Pelupa

Pendedahan terhadap radiasi daripada telefon pintar selama setahun sudah cukup untuk memberi kesan buruk kepada bahagian otak.

Featured Tue, 7 Sep 2021
Featured Mon, 24 Dec 2018

12 Jenis Ubat Yang Wajib Anda Simpan Di Rumah

Ubat-ubat ini boleh beli di farmasi berdekatan.

Featured Sun, 1 Jul 2018

5 Stail Tudung Bawal Yang Paling ‘In’ Untuk Tahun Ini

Kalau nak bergaya macam hijabista famous, jom belajar 5 stail tudung bawal ini!

Featured Fri, 2 Sep 2022

Zaidi Omar Dedah Rahsia Kekal Sihat Di Usia 64 Tahun

Patutlah nampak muda dan sihat je selalu.. Boleh amalkan petua ni 😁

Featured Tue, 9 Aug 2022

[VIDEO] Gara-Gara Kongsi Rakaman Azal Lamar Neera Azizi, Zarina Zainuddin Teruk Dihentam Netizen.. Ini Penjelasan Empunya Badan

Masing-masing ada pendapat sendiri tapi Zarina sebagai ibu lebih mengenali anaknya 😊 Azal pun faham dia tengah berlakon 😂

| Live TV