Featured By: tex_admin September 28, 2019 @ 10:45am

Apakah tanda-tanda jika kolestrol tinggi dalam badan?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Kolesterol adalah antara perkara yang ditakuti dalam anatomi tubuh badan manusia kerana jika badan mengandungi banyak kolesterol, pelbagai penyakit akan datang dan seterusnya mengakibatkan pelbagai komplikasi lagin.

Kolesterol adalah lipid yang ada di semua sel dalam tubuh kita. Ramai beranggapan bahawa mereka yang berbadan besar sahaja yang menghadapi masalah ini. Walhal, kandungan kolestrol yang tinggi dalam darah tidak berkait lanagsung dengan saiz badan seseorang. 

Apabila kolestrol tinggi dalam badan ia menjadi faktor utama bagi serangan jantung. Pembentukan kolestrol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri di mana plak membentuk dan menyekat aliran darah. 

Oleh itu, anda perlu peka apabila ada  mengalami tanda yang menunjukkan kolestrol tinggi supaya boleh mengambil tindakan untuk menurunkannya. Antara tanda-tanda yang akan dihadapi apabila kolestrol tinggi dalam badan adalah: 

1. Bintik putih bawah mata

Foto: intisari.grid.id

Tanda ini merupakan paling senang untuk di kesan menerusi bintik putih yang wujud pada bahagian bawah mata. Bintik putih pada kulit terutama di bahagian bawah mata dikenali sebagai Xanthoma. Bintik ini terjadi apabila adanya pengumpalan lemak dan kolestrol yang tinggi dalam darah.

Walaupun ia tidak kelihatan bahaya dan tidak menyakitkan, ia boleh membesar dan dapat dilihat dari jauh. Jika tidak diambil tindakan, bintik tersebut tidak akan hilang dengan sendirinya. 

2. Badan berasa letih 

Foto: style.tribunnews.com

Bagi individu yang sering berasa penat walaupun dia tidak melakukan kerja yang berat, mereka perlu berhai-hati kerana petanda berkenaan mungkin menunjukkan bahawa  kolestrol tinggi dalam badan. 

Ini kerana badan tidak mendapat kadar oksigen yang cukup. Perkara ini akan memaksa badan untuk menghasilkan metabolisme yang lebih sedangkan aliran darah mengalami masalah. 

3. Susah untuk bernafas 

Foto: liputan6.com

Jika kandungan kolestrol tinggi dalam darah, ia boleh menyebabkan seseorang sukar untuk bernafas dan sesak nafas. Perkara ini terjadi apabila salur darah tersumbat dan jantung tidak dapat menerima bekalan oksigen yang cukup dari darah.

4. Perut kembung 

Foto: idntimes.com

Akibat kolestrol tinggi ini, masalah pencernaan dan tahap metabolisme akan terganggu. Ia akan menyebabkan tersimpannya gas yang berlebihan pada saluran usus yang menghala ke kawasan perut. 

Kerana itulah timbulnya masalah kembung perut atau dada. Selain itu, apabila  sistem metabolisme sudah mengalami gangguan, ia akan menyebabkan pengumpulan lemak di bahagian perut. Dengan itu, berat seseorang boleh meningkat dan akhirnya menyebabkan obesiti.   

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 1 Oct 2018

Menurut Kajian Makmal, Teh Hijau Mampu Halang Sel Kanser Untuk Terus Aktif

Teh hijau membantu memulih dan memperbaharui sel yang telah dicemari sel kanser.

Oh Lawa Sat, 5 Oct 2019

Kebaikan kulit kayu manis untuk kecantikan anda

Ketahui rahsia kulit kayu manis untuk kulit cantik dan sihat!

Featured Mon, 1 Jun 2020
Featured Fri, 23 Jul 2021

Tarikh Pembayaran i-Citra Bermula 2 Ogos Ini

Bayaran i-CITRA akan dibuat secara berperingkat bermula 2 Ogos 2021 ini. Pengumuman itu dibuat Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam ciapan terbaharunya hari ini. Pengkreditan amaun ke akaun bank ahli akan mengambil masa 1 sehingga […]

Featured Tue, 23 Feb 2021

Bantuan One-Off RM 500 Buat 4 Golongan Ini Bermula 22 Februari

Menerusi Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI), Kerajaan mengumumkan bantuan kewangan one-off sebanyak RM500 ringgit kepada pemandu teksi, bas sekolah, bas persiaran, kereta sewa dan e- hailing, bagi meringankan beban mereka.⠀ ⠀ Menurut […]

Eat Travel Sat, 2 Feb 2019

Kekangan bajet untuk bercuti? Jom bergembira di 99 Wonderland Park, Jimat! 

Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini!  

Featured Mon, 10 May 2021

PKP Di Seluruh Negara Hingga 7 Jun, Sektor Ekonomi Dibenarkan Beroperasi

Menerusi kenyataan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula 12 Mei ini sehingga 7 Jun depan. Perkara itu dimaklumkan selepas mempengerusikan Sidang Khas […]

Featured Tue, 3 Apr 2018

Ini Cara Nak Masak Ayam Goreng Ala KFC, Semestinya Menjilat Jari

Ayam goreng pastinya digemari oleh semua orang tidak kiralah kanak-kanak mahupun kita yang dah dewasa ini.

familuv Wed, 9 Jan 2019
Featured Wed, 6 Oct 2021

| Live TV