Featured By: tex_admin September 28, 2019 @ 10:45am

Apakah tanda-tanda jika kolestrol tinggi dalam badan?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Kolesterol adalah antara perkara yang ditakuti dalam anatomi tubuh badan manusia kerana jika badan mengandungi banyak kolesterol, pelbagai penyakit akan datang dan seterusnya mengakibatkan pelbagai komplikasi lagin.

Kolesterol adalah lipid yang ada di semua sel dalam tubuh kita. Ramai beranggapan bahawa mereka yang berbadan besar sahaja yang menghadapi masalah ini. Walhal, kandungan kolestrol yang tinggi dalam darah tidak berkait lanagsung dengan saiz badan seseorang. 

Apabila kolestrol tinggi dalam badan ia menjadi faktor utama bagi serangan jantung. Pembentukan kolestrol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri di mana plak membentuk dan menyekat aliran darah. 

Oleh itu, anda perlu peka apabila ada  mengalami tanda yang menunjukkan kolestrol tinggi supaya boleh mengambil tindakan untuk menurunkannya. Antara tanda-tanda yang akan dihadapi apabila kolestrol tinggi dalam badan adalah: 

1. Bintik putih bawah mata

Foto: intisari.grid.id

Tanda ini merupakan paling senang untuk di kesan menerusi bintik putih yang wujud pada bahagian bawah mata. Bintik putih pada kulit terutama di bahagian bawah mata dikenali sebagai Xanthoma. Bintik ini terjadi apabila adanya pengumpalan lemak dan kolestrol yang tinggi dalam darah.

Walaupun ia tidak kelihatan bahaya dan tidak menyakitkan, ia boleh membesar dan dapat dilihat dari jauh. Jika tidak diambil tindakan, bintik tersebut tidak akan hilang dengan sendirinya. 

2. Badan berasa letih 

Foto: style.tribunnews.com

Bagi individu yang sering berasa penat walaupun dia tidak melakukan kerja yang berat, mereka perlu berhai-hati kerana petanda berkenaan mungkin menunjukkan bahawa  kolestrol tinggi dalam badan. 

Ini kerana badan tidak mendapat kadar oksigen yang cukup. Perkara ini akan memaksa badan untuk menghasilkan metabolisme yang lebih sedangkan aliran darah mengalami masalah. 

3. Susah untuk bernafas 

Foto: liputan6.com

Jika kandungan kolestrol tinggi dalam darah, ia boleh menyebabkan seseorang sukar untuk bernafas dan sesak nafas. Perkara ini terjadi apabila salur darah tersumbat dan jantung tidak dapat menerima bekalan oksigen yang cukup dari darah.

4. Perut kembung 

Foto: idntimes.com

Akibat kolestrol tinggi ini, masalah pencernaan dan tahap metabolisme akan terganggu. Ia akan menyebabkan tersimpannya gas yang berlebihan pada saluran usus yang menghala ke kawasan perut. 

Kerana itulah timbulnya masalah kembung perut atau dada. Selain itu, apabila  sistem metabolisme sudah mengalami gangguan, ia akan menyebabkan pengumpulan lemak di bahagian perut. Dengan itu, berat seseorang boleh meningkat dan akhirnya menyebabkan obesiti.   

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 17 Aug 2021

“Berkat Doanya, Ramai Datang”- Azlee Senario Syukur Gerai Dapat Sambutan Selepas Dikunjungi Ebit Lew

Jika dahulu, lakonan dan jenakanya sering menjadi hiburan peminat di kaca televisyen namun kini pelawak Azlee Senario berhadapan dengan kesukaran mencari rezeki akibat hilang mata pencarian dalam musim pandemik. Baru-baru ini, tular di media sosial […]

#tilljannah Mon, 29 Aug 2022
Sihat Fri, 18 May 2018

Ketahui 4 Jenis Teh Ini Yang Boleh Bunuh Lemak Degil Badan Anda

4 jenis teh ini boleh bantu anda untuk mengurangkan berat badan.

Featured Thu, 22 Sep 2022

[VIDEO] Rossa Jawab Tuduhan Didakwa ‘Perosak’ Rumah Tangga YouTuber Indonesia – “Chill, Saya Suka Yang…” 

Alamak, tak ada angin tak ada ribut nama Rossa dipetik perosak rumah tangga?

Featured Tue, 3 Oct 2023

Rumah Tangga Didakwa Goyah, Haqiem Rusli Pilih Berdiam Diri – “Hidup Ni Bukan Berpandukan Media Sosial”

Setuju kata Haqiem! Tak semua benda kita nak post & tunjuk kat soc med kan?

Featured Sun, 24 Oct 2021

“Makanan Busung Berulat, Sofa Rosak, Tahi Kucing Merata, Bau Hancing” – Penyewa Dari ‘Neraka’ Buatkan Owner Rugi RM15,000

Kisah penyewa tidak menjaga rumah dengan baik bukanlah satu perkara baharu. Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok yang dikenali sebagai Wanie (@waniejas.property), dia berkongsi mengenai keadaan rumah yang ditinggalkan penyewa. @waniejas.property Penyewa […]

Featured Wed, 22 Mar 2023

“Saya Tak Pernah Walau Sekali Pukul Dia” – Syamsul Yusof

Saya terpinga-pinga bila tahu dia buat dakwaan itu – Syamsul

Featured Tue, 7 Dec 2021

Kekal Menjaga Aurat ketika Bercuti, Netizen Akui Kagum Dengan Zizi Kirana

Cantik je bila menutup aurat kan…. terpancar Nur tu ♡

error: Content is protected !!