Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: tex_admin September 28, 2019 @ 10:45am

Apakah tanda-tanda jika kolestrol tinggi dalam badan?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Kolesterol adalah antara perkara yang ditakuti dalam anatomi tubuh badan manusia kerana jika badan mengandungi banyak kolesterol, pelbagai penyakit akan datang dan seterusnya mengakibatkan pelbagai komplikasi lagin.

Kolesterol adalah lipid yang ada di semua sel dalam tubuh kita. Ramai beranggapan bahawa mereka yang berbadan besar sahaja yang menghadapi masalah ini. Walhal, kandungan kolestrol yang tinggi dalam darah tidak berkait lanagsung dengan saiz badan seseorang. 

Apabila kolestrol tinggi dalam badan ia menjadi faktor utama bagi serangan jantung. Pembentukan kolestrol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri di mana plak membentuk dan menyekat aliran darah. 

Oleh itu, anda perlu peka apabila ada  mengalami tanda yang menunjukkan kolestrol tinggi supaya boleh mengambil tindakan untuk menurunkannya. Antara tanda-tanda yang akan dihadapi apabila kolestrol tinggi dalam badan adalah: 

1. Bintik putih bawah mata

Foto: intisari.grid.id

Tanda ini merupakan paling senang untuk di kesan menerusi bintik putih yang wujud pada bahagian bawah mata. Bintik putih pada kulit terutama di bahagian bawah mata dikenali sebagai Xanthoma. Bintik ini terjadi apabila adanya pengumpalan lemak dan kolestrol yang tinggi dalam darah.

Walaupun ia tidak kelihatan bahaya dan tidak menyakitkan, ia boleh membesar dan dapat dilihat dari jauh. Jika tidak diambil tindakan, bintik tersebut tidak akan hilang dengan sendirinya. 

2. Badan berasa letih 

Foto: style.tribunnews.com

Bagi individu yang sering berasa penat walaupun dia tidak melakukan kerja yang berat, mereka perlu berhai-hati kerana petanda berkenaan mungkin menunjukkan bahawa  kolestrol tinggi dalam badan. 

Ini kerana badan tidak mendapat kadar oksigen yang cukup. Perkara ini akan memaksa badan untuk menghasilkan metabolisme yang lebih sedangkan aliran darah mengalami masalah. 

3. Susah untuk bernafas 

Foto: liputan6.com

Jika kandungan kolestrol tinggi dalam darah, ia boleh menyebabkan seseorang sukar untuk bernafas dan sesak nafas. Perkara ini terjadi apabila salur darah tersumbat dan jantung tidak dapat menerima bekalan oksigen yang cukup dari darah.

4. Perut kembung 

Foto: idntimes.com

Akibat kolestrol tinggi ini, masalah pencernaan dan tahap metabolisme akan terganggu. Ia akan menyebabkan tersimpannya gas yang berlebihan pada saluran usus yang menghala ke kawasan perut. 

Kerana itulah timbulnya masalah kembung perut atau dada. Selain itu, apabila  sistem metabolisme sudah mengalami gangguan, ia akan menyebabkan pengumpulan lemak di bahagian perut. Dengan itu, berat seseorang boleh meningkat dan akhirnya menyebabkan obesiti.   

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 29 Jun 2018

YB Nurul Izzah Tidak Fikir Soal Kahwin, Lebih Selesa Bercinta Dengan Rakyat

Fokus Nurul Izzah pada ketika ini adalah untuk anak-anak dan rakyat.

Featured Thu, 23 Apr 2020

PKP dilanjut sehingga 12 Mei dengan sedikit kelonggaran

Peperangan menentang COVID-19 perlu diteruskan

Featured Wed, 9 May 2018

Anda Tak Perlu Gigih Nak Bersihkan, Sekali Celup Boleh Tahan 20 Hari Dakwat PRU14

Jangan gigih sangat nak hilangkan dakwat di jari itu lepas mengundi, sebab ia akan tahan selama 20 hari!

Eat Travel Tue, 21 Apr 2020

Resipi badak berendam unik Catrionna Brian Ross

Pupuk minat anak hargai kuih tradisional

Featured Tue, 17 Dec 2019

95 peratus daripada penghidapnya adalah bayi yang baru lahir, ketahui penyakit ini!

Penyakit jantung kongenital dan apa ibu bapa perlu lakukan

Featured Thu, 5 Mar 2020
Featured Thu, 19 Dec 2019
Featured Mon, 16 Apr 2018

Walaupun Nampak Macam Real, 12 Patung Lilin Selebriti Ini Adalah Yang Paling Teruk Pernah Dicipta

Muzium Madame Tussauds sememangnya terkenal dengan ratusan rekaan patung lilin para selebriti terkenal dunia dan watak-watak dalam filem yang pastinya nampak real.

Featured Fri, 5 Feb 2021

| Live TV