Featured By: tex_admin September 18, 2018 @ 2:00pm

Doktor Ini Dedahkan Amalan Diet Rendah Karbohidrat Boleh Tingkatkan Risiko Kematian!

Setiap wanita mengimpikan bentuk badan yang langsing dan menawan. Tapi, tidak semua daripada mereka dapat memilikinya, ada yang semula jadi bentuk badannya berisi, ada juga wanita yang mengalami berat badan yang berlebihan selepas melahirkan anak. 

Apabila wanita merasakan badannya chubby, maka bermulalah episod berdiet! Kalau cerita bab diet, kita semua sudah tahu memang banyak jenis diet yang boleh anda amalkan. Antara diet yang yang popular adalah jenis diet rendah karbohidrat seperti diet Atkins, diet Kategonik dan sebagainya.

Ya, kita semua tahu bahawa jenis diet rendah karbohidrat memang cepat menurunkan berat badan. Tapi, kalau anda nak tahu, diet jenis ini adalah tidak selamat sekaligus meningkatkan risiko kematian! 

Perkara ini telah didedahkan oleh Dato Dr. Rushdan Noor, Pakar Perunding Ginekologi Onkologi, menerusi kajian yang diperolehi daripada Medical University of Lodz.

Foto: Diet Doctor

Menurut kajian tersebut, individu yang mengamalkan diet rendah karbohidrat mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami kematian pramatang (premature death). Selain itu, risiko kadar kematian juga lebih tinggi ke atas penghidap sakit jantung koronari (51%), angin ahmar (50%) dan kanser (35%). Untuk pengetahuan anda, hasil kajian ini baru saja dibentangkan semasa Kongres ESC 2018 pada 28 Ogos yang lalu.

Selain itu, satu meta-analisis yang lebih besar ke atas 7 kajian prospektif cohort yang melibatkan hampir 45 ribu orang peserta mendapati berlakunya peningkatan risiko kadar kematian iaitu 15% bagi keseluruhan penyakit, 13% bagi penyakit jantung dan 8% bagi penyakit kanser oleh individu yang mengamalkan diet rendah karbohidrat.

Foto: Researched Supplements

Kesimpulannya, menurut pandangan oleh Ahli Sains Perubatan, diet rendah karbohidrat ini lebih baik dielakkan. Bagi pesakit kanser, dinasihati supaya tidak mengamalkan diet katogenik ataupun mengamalkan pengambilan gula atau karbohidrat yang terlalu rendah bersama diet tinggi lemak dan protein.

Ini kerana, tiada bukti saintifik yang mengesahkan ianya dapat membantu ianya dapat membantu pesakit kanser sama ada mencegah ataupun merawat penyakit mereka. 

Apa pun, sebelum mengamalkan sesuatu diet, berbincang dan dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan serta doktor yang berkelayakan. 

Semoga bermanfaat!

Sumber: Mingguan Wanita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Thu, 28 Jun 2018
Sihat Wed, 27 Mar 2019

3 mitos mengenai meroyan yang anda patut tahu

Wanita selepas bersalin dikatakan gagal kawal emosi

Featured Mon, 18 Jun 2018

Stres Dengan Masalah Rambut Berminyak & Berbau? Cuba 3 Petua Berkesan Ini

Jangan biarkan rambut anda berminyak, atasi dengan 3 cara ini.

Featured Wed, 28 Nov 2018

Jom Lihat Aktres Cantik Manis Ini Melukis Beg Tangan. 7 Jam Untuk Siapkan 1 Beg!

Cantik dan berbakat besar. 1 pakej lengkap buat Heart!

Featured Tue, 26 Jun 2018

10 Jenis Makanan Ini Dipotong Dua, Hasilnya Sungguh Menakjubkan!

Agaknya bagaimana rupa makanan dalam kotak atau tin yang dipotong dua?

Featured Sat, 14 Dec 2019

Sukar tidur? 5 tanaman ini mampu buat tidur lebih nyenyak

Tidak perlu lagi bergantung pada pil tidur

Featured Wed, 20 Oct 2021

Selepas Lebih Sedekad, Siti Nurhaliza Sunting Gadis 20 Tahun

Penyanyi nombor satu tanah air, Datuk Seri Siti Nurhaliza menyunting gadis berusia 20 tahun, Zahra Zura Aziza Zahanor untuk dijadikan duta bagi produk kosmetik miliknya, SimplySiti. Dedah Siti, pemilihan Zahra sebagai duta adalah bersesuaian dengan jenama […]

Sihat Wed, 5 Sep 2018

5 Tanda Tubuh Badan Anda Kekurangan Asid Folik

Asid folik dikenali sebagai vitamin B9 sangat penting untuk membaiki DNA serta menghasilkan sel darah merah.

Featured Wed, 11 Mar 2020

| Live TV