Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: tex_admin September 18, 2018 @ 2:00pm

Doktor Ini Dedahkan Amalan Diet Rendah Karbohidrat Boleh Tingkatkan Risiko Kematian!

Setiap wanita mengimpikan bentuk badan yang langsing dan menawan. Tapi, tidak semua daripada mereka dapat memilikinya, ada yang semula jadi bentuk badannya berisi, ada juga wanita yang mengalami berat badan yang berlebihan selepas melahirkan anak. 

Apabila wanita merasakan badannya chubby, maka bermulalah episod berdiet! Kalau cerita bab diet, kita semua sudah tahu memang banyak jenis diet yang boleh anda amalkan. Antara diet yang yang popular adalah jenis diet rendah karbohidrat seperti diet Atkins, diet Kategonik dan sebagainya.

Ya, kita semua tahu bahawa jenis diet rendah karbohidrat memang cepat menurunkan berat badan. Tapi, kalau anda nak tahu, diet jenis ini adalah tidak selamat sekaligus meningkatkan risiko kematian! 

Perkara ini telah didedahkan oleh Dato Dr. Rushdan Noor, Pakar Perunding Ginekologi Onkologi, menerusi kajian yang diperolehi daripada Medical University of Lodz.

Foto: Diet Doctor

Menurut kajian tersebut, individu yang mengamalkan diet rendah karbohidrat mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami kematian pramatang (premature death). Selain itu, risiko kadar kematian juga lebih tinggi ke atas penghidap sakit jantung koronari (51%), angin ahmar (50%) dan kanser (35%). Untuk pengetahuan anda, hasil kajian ini baru saja dibentangkan semasa Kongres ESC 2018 pada 28 Ogos yang lalu.

Selain itu, satu meta-analisis yang lebih besar ke atas 7 kajian prospektif cohort yang melibatkan hampir 45 ribu orang peserta mendapati berlakunya peningkatan risiko kadar kematian iaitu 15% bagi keseluruhan penyakit, 13% bagi penyakit jantung dan 8% bagi penyakit kanser oleh individu yang mengamalkan diet rendah karbohidrat.

Foto: Researched Supplements

Kesimpulannya, menurut pandangan oleh Ahli Sains Perubatan, diet rendah karbohidrat ini lebih baik dielakkan. Bagi pesakit kanser, dinasihati supaya tidak mengamalkan diet katogenik ataupun mengamalkan pengambilan gula atau karbohidrat yang terlalu rendah bersama diet tinggi lemak dan protein.

Ini kerana, tiada bukti saintifik yang mengesahkan ianya dapat membantu ianya dapat membantu pesakit kanser sama ada mencegah ataupun merawat penyakit mereka. 

Apa pun, sebelum mengamalkan sesuatu diet, berbincang dan dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan serta doktor yang berkelayakan. 

Semoga bermanfaat!

Sumber: Mingguan Wanita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 14 Apr 2021

2 Pelajar Malaysia Diterima Masuk Ke Universiti Harvard

Dua orang pelajar Malaysia menjadi inspirasi ramai apabila berjaya diterima masuk ke Universiti Harvard. Kedua dua pelajar tersebut ialah Jarell Cheong Tze Wen dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi yang berasal dari Kuantan, mereka bakal memasuki […]

Featured Mon, 25 Feb 2019

Ikon fesyen berumur 97 tahun ini dilamar oleh agensi peragaan terbesar di dunia

Beliau kini seangkatan dengan Gigi Hadid, Kate Moss dan Kaia Gerber.

Sihat Thu, 28 Jun 2018
Sihat Fri, 27 Jul 2018

6 Jenis Senaman Mudah Untuk Hilangkan Rupa Double Chin

Tak rasa confident pulak bila ada double chin!

Featured Sun, 13 May 2018

Rawat Rambut Rosak Dengan Pati Minyak Semula Jadi Ini. Hasilnya, Sihat & Berkilau

Kandungan minyak semula jadi ini pasti membantu mengekalkan kesihatan mahkota rambut anda agar ia sentiasa sihat berkilau.

Gaya Hidup Fri, 18 Oct 2019

Apakah yang dimaksudkan dengan gangguan narsistik?

Ketahuinya sekarang, mungkin anda salah seorang daripadanya.

familuv Mon, 18 May 2020
Featured Wed, 8 Apr 2020
Featured Wed, 22 Apr 2020

KKM kesan kluster baharu Pengerang berpunca daripada amalan berkunjung

Kekal duduk di rumah elak penularan baharu COVID-19

Featured Thu, 15 Mar 2018

Doktor Bongkar Ais Mampu Bakar Lemak Dalam Masa 30 Minit. Wow, Kena Cuba Ini!

Ais bukan sahaja untuk menyejukkan minuman, tetapi ia juga mempunyai kebaikan yang tersendiri.

| Live TV