Featured By: Shaidah Shafie January 29, 2020 @ 12:18pm

Ketahui senaman murah dan mudah untuk kekal sihat!

Kesihatan adalah harta milik peribadi yang amat bernilai dan tiada sesiapapun boleh mencuri harta milik peribadi setiap individu itu kecuali diri sendiri atau dalam erti kata lain, hanya kita yang tahu menilai serta memastikan harta itu terpelihara rapi.

Hakikatnya, kekal sihat menjadi impian setiap individu, namun kesihatan tidak diperoleh begitu sahaja tanpa usaha dan disiplin yang tinggi. Bagi tujuan itu, seseorang perlu mengamalkan gaya hidup sihat seperti melakukan senaman setiap hari dan mengamalkan pemakanan seimbang.

Ada yang bersenam apabila perlu iaitu atas nasihat doktor kerana menghidap penyakit tertentu, bak kata pepatah sudah terhantuk, baru terngadah. Penulis sendiri kadang kala leka dengan tahap kesihatan yang dimiliki kerana berasakan diri sihat, jarang diserang batuk atau mengalami demam mahupun lemah badan, justeru kurang melakukan riadah.

Sebaik-baiknya jangan mudah berasa selesa jika jarang ditimpa penyakit. Pastikan anda sentiasa berwaspada dengan tahap kesihatan supaya kekal berada pada tahap memuaskan terutama apabila meniti usia tua.

Tidak perlu membelanjakan ribuan ringgit hanya untuk bersenam kerana ada pelbagai jenis senaman yang mudah dan murah boleh dilakukan.

Penyelidik di Jabatan Sains Pemakanan dan Kegiatan Kemanusiaan, Universiti Queensland Australia, Dr Shelley Keating, berkata berjalan pantas adalah satu disiplin senaman yang paling mudah dilakukan terutama jika mahu menurunkan berat badan.

Berjalan pantas adalah antara senaman paling mudah dilakukan dan menyihatkan badan. Sumber: medicalnewstoday.com

“Anda mungkin tidak melihat perubahan pada skala penimbang anda sekiranya rajin melakukan kegiatan berjalan pantas, namun pada masa sama ia menjauhkan anda daripada mengalami obesiti, diabetes dan hipertensi,” katanya.

Kajian yang dijalankan selama 15 tahun itu mendapati berjalan kaki adalah cara terbaik bagi menurunkan berat badan seseorang itu terutama jika diamalkan setiap hari.

Dalam satu kajian yang dilakukan di Barat, wanita dengan berat badan berlebihan yang mengikuti program pemakanan seimbang dan senaman selama setahun didapati kehilangan lebih banyak berat berbanding wanita dengan saiz sama yang hanya mengikuti program berkenaan tanpa senaman iaitu pada kadar 10.8 peratus berbanding 8.5 peratus.

Kebaikan lain yang boleh diraih daripada berjalan pantas adalah menghilangkan lemak dalam badan dan ini penting kerana boleh mengelakkan seseorang itu daripada berhadapan masalah penyakit kronik seperti kencing manis, hipertensi dan berat badan berlebihan.

Selain itu, Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika edisi 2009 turut menyokong mengenai kebaikan berjalan kaki terhadap manusia, antaranya mengeluarkan peluh dan juga menyahtoksik melalui perpeluhan yang berlaku.

Dalam erti kata lain, berjalan kaki atau berjalan pantas mempunyai banyak kebaikan bukan sahaja untuk mengurangkan berat badan, tetapi juga untuk kesihatan diri.

Berjalan pantas sama ada ketika menyertai pertandingan atau senaman pada hujung minggu memberi kebaikan untuk kesihatan diri. Gambar hiasan/NSTP.

 

Kolej Sukan Perubatan Amerika (ACSM) mengesyorkan disiplin berjalan kaki setiap hari dalam tempoh tertentu adalah rahsia terbaik untuk kekal sihat dengan keadaan kesihatan yang cemerlang.

Bagi individu bersaiz normal, disarankan berjalan kaki selama 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 150 minit seminggu manakala untuk individu yang termasuk dalam kategori gempal atau obes, disarankan berjalan selama tiga hingga lima jam seminggu bagi mendapatkan kesan yang memberangsangkan.

Kajian yang sama juga mendapati aktiviti berjalan kaki sebagai latihan atau senaman mengeluarkan peluh itu dapat menghindarkan seseorang daripada masalah berkaitan kardiovaskular, namun bagi mereka yang benar-benar ingin menurunkan berat badan, pelbagai langkah lain perlu dilakukan kerana jika tahu caranya, berat badan boleh hilang dengan bergaya dan selamat.

Bagaimanapun, sebelum melakukan senaman berjalan kaki, pastikan jantung sihat dan kadar degupan berada pada tahap normal kerana jika individu melakukan senaman yang tidak selari dengan kadar degupan jantung, dikhuatiri akan menimbulkan masalah lain berkaitan pernafasan.

Antara tindakan yang boleh dilakukan bagi merangsang badan menerima bentuk latihan berjalan kaki yang ingin dilakukan, mulakan berjalan dengan kadar biasa dan apabila berasa badan sudah boleh menerima rentak yang dilakukan, tingkatkan tahap kelajuan berjalan kaki.

Minum air yang cukup juga perlu bagi memastikan badan tidak mengalami hidarasi sekiranya melakukan senaman berjalan kaki. gambar hiasan:  NSTP/ ZULFADHLI ZULKIFLI.

Pemakanan juga perlu diberi perhatian sekiranya ingin mendapakan kesan yang menggembirakan terutama pengambilan air yang mencukupi dengan saiz badan kerana apabila melakukan senaman berjalan kaki, badan akan berpeluh dan kehilangan air.

Jadi, usah bertangguh untuk melakukan tugas mudah yang pastinya membawa kebaikan untuk diri sendiri. Jom berjalan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 11 May 2020
Featured Mon, 18 Mar 2019

Ingin memenangi telekung jenama terkenal Siti Khadijah? Ikuti 5 langkah mudah ini!

Peraduan Kongsi & Menang Hijab & Heels tawar 5 telekung SK percuma

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Featured Wed, 19 Feb 2020

‘Gugur’ perkataan hijab demi tembusi pasaran global!

Go Far by Naelofar, merupakan rekaan yang segar dan moden

Featured Tue, 20 Mar 2018

Bila Masa Yang Paling Sesuai Untuk Buang Air Di Atas Kapal Terbang? Ini Jawapannya

Memang tak syok bila anda berada 30,000 kaki di udara dan tiba-tiba terasa macam nak buang air. Kalau flight anda sejam je, bolehlah tahan lagi.

Featured Fri, 22 May 2020
Featured Wed, 28 Jul 2021

“Jangan Buang Masa”- Redza Minhat Mahu Golongan Antivaksin Dipulaukan

Setelah timbul pelbagai isu mengenai golongan antivaksin dalam kalangan selebriti tempatan sendiri, pelakon Redza Minhat mengambil pendekatan dan memberi nasihat agar orang ramai  memulau golongan ini. Menerusi laman Twitternya, Redza menulis bahawa gologan seperti ini […]

Featured Fri, 10 May 2019

Halima Aden cipta sejarah sebagai model Muslim pertama yang memakai burkini untuk majalah Sports Illustrated

Sebelum ini, isu ‘Swimsuit” majalah ini hanya menampilkan wanita dalam baju renang yang seksi!

Featured Mon, 5 Aug 2019
Acara Wed, 7 Aug 2019

| Live TV