Featured By: Yanie Baharom March 23, 2020 @ 6:00pm

Memang comel bila si kecil bertindik tapi jangan sampai terkena jangkitan

Kecil-kecil lagi sudah tindik telinga. Ada ibu bapa menindik telinga bayi mereka kerana terikut-ikut dengan gaya yang dipopularkan kembali oleh mogul fesyen dan kosmetik, Kylie Jenner.

Ada pula menggunakan alasan berbuat demikian kerana berpendapat pada usia yang masih kecil, kurang berasa sakit atau pedih ketika ditindik.

Paling melucukan, segelintir ibu bapa berbuat demikian kerana mahu menyerlahkan identiti bayi perempuan mereka.

Tidak kisahlah apapun alasan mereka, seperkara yang ibu bapa wajar tahu, perbuatan menindik telinga bayi bukan saja boleh menyebabkan kecederaan tetapi juga jangkitan kuman.

Si cilik Stormi dengan gaya anting-anting emas bulat, hadiah si ibu tercinta, Kylie Jenner, pada Hari Kekasih yang lalu. Foto: Instagram Kylie Jenner

Keadaan ini boleh berlaku kerana si kecil belum mempunyai sistem pertahanan badan yang kuat.

Menurut pakar pediatrik di Hospital Kanan-kanak Seattle, Amerika Syarikat, Sue Swanson, usia yang paling sesuai untuk menindik telinga anak adalah enam bulan dan ke atas.

Sekiranya inginkan prosedur itu dilakukan dengan selamat dan mengikut kemahuan anak sendiri, anda disarankan untuk menunggu sehingga si kecil berumur sekurang-kurangnya 10 tahun.

Foto: Dr Numb

Risiko menindik telinga bayi

Prosedur menindik telinga ini dilakukan dengan mencucuk jarum sepanjang 12 hingga 18 sentimeter ke dalam cuping telinga bagi menebuk lubang dan memasukkan subang.

Perlu diberi perhatian, risiko daripada perbuatan itu, kemungkinan boleh menyebabkan koyakan pada bahagian cuping telinga. Koyakan ini akan menyebabkan:

  • Luka dan pendarahan
  • Pembengkakan
  • Kegatalan
  • Reaksi alahan terhadap jarum atau anting-anting yang menyentuh kulit
  • Mendapat jangkitan kuman seperti nanah
  • Membentuk parut atau keloids

Penjagaan betul selepas menindik telinga bayi

  • Jauhkan produk seperti minyak wangi, minyak rambut, syampu dan produk lain daripada anting-anting.
  • Pastikan baju atau rambut anak anda tidak menganggu atau terlekat pada anting-anting yang dipakai.
  • Elakkan si kecil mandi air kolam, sungai atau laut sekurang-kurangnya dua minggu selepas menindik telinga bagi mengelak dijangkiti bakteria.
  • Tanggalkan anting-anting anak sewaktu mereka bermain terutama permainan yang memerlukan mereka memakai topi keledar kerana ia akan memberi tekanan pada telinga.

Bayi berusia enam bulan ke atas biasanya tengah lasak, justeru untuk mengelakkan mereka terkena jangkitan berpunca daripada peluh atau bakteria, balut atau tutup bahagian cuping telinga mereka menggunakan plaster untuk melindunginya.

Harap jelas!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 28 Jul 2021

“Muak Dengan Family Kaya Rampas Kuasa, Ini Baru Realiti..”- Drama Ayahanda Raih Pujian Ramai

Drama Ayahanda yang kini memasuki episod kesembilan semakin hari semakin mencuri perhatian ramai penonton. Bukan sahaja dibarisi oleh nama-nama pelakon yang hebat seperti Jalil Hamid, Fauziah Ahmad Daud, Noorkhiriah  malah drama yang memaparkan konflik dan […]

Featured Wed, 1 Apr 2020
Featured Wed, 5 Dec 2018

Sehingga Kini Tidak Ada Produk Vitamin C Yang Didaftarkan Dalam Bentuk Suntikan Oleh KKM!

Produk yang digunakan secara suntikan tidak boleh dikelaskan sebagai produk kosmetik.

Featured Thu, 27 Feb 2020
familuv Sat, 11 Apr 2020

Suami isteri tidak perlu salah-menyalahi, minta maaf sahaja

Pembuka jalan kepada penyelesaian masalah

Featured Sun, 11 Nov 2018

Ingin Tahu Kenapa Orang Jepun Panjang Umur Dan Kurang Berpenyakit? Ini Jawapannya!

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, juga meminta masyarakat Malaysia untuk menjadikan orang Jepun sebagai contoh dalam kehidupan seharian.

Eat Travel Wed, 31 Jul 2019
Featured Thu, 26 Apr 2018

Kecederaan Di Kaki Punca Bagaimana Ummi Nazeera Tahu Dirinya Hamil

Perkhabaran gembira berhubung kandungannya yang memasuki empat bulan dikongsi pelakon Ummi Nazeera, 28, semalam, melalui akaun Instagram miliknya.

Featured Fri, 21 May 2021

Selepas 11 Hari Bermandi Darah, Hamas & Israel Setuju Gencatan Senjata Di Gaza

Selepas bertempur dan bermandi darah selama 11 hari, Pejuang Hamas dan Zionis Israel akhirnya bersetuju mengadakan gencatan senjata pada hari ini. Jurucakap Hamas dan Pejabat Perdana Menteri Israel mengesahkan perkara tersebut. Walaubagaimanapun, sejurus selepas kenyataan […]

| Live TV