familuv By: Yanie Baharom October 17, 2018 @ 9:00am

Menggosok Baju Bayi, Salah Satu Cara Ibu Prihatin Memelihara Kulit Si Kecil

Kulit bayi sememangnya sangat lembut dan sensitif. Jika ia terdedah kepada kimia, bakteria atau organisma lain, boleh menyebabkan mereka terkena infection seperti gatal-gatal atau ruam.

Salah satu cara untuk melindungi mereka yang mungkin selama ini tidak pernah diketahui anda adalah dengan menggosok baju anak.

Membasuh baju dengan bersih saja tak cukup untuk melindungi kulit si kecil anda daripada gangguan yang mungkin melekat pada pakaian, sarung bantal atau sarung tilam mereka.

Berkurun lamanya kita menggunakan teknik menggosok untuk mengelakkan baju dari berkedut. Tapi, ada lagi kelebihan menggosok baju yang mungkin anda tak tahu dan ia boleh melindungi kesihatan bayi anda.

Mari kita semak apakah kelebihan menggosok baju anak-anak selepas dibasuh ini.

4 kelebihan menggosok pakaian anak selepas dibasuh

Foto: Ralph Lauren

1. Bebas bau dan membuatkan pakaian berbau segar dan bersih

Kadang-kadang, lepas basuh baju anak yang ada kotoran melekat menggunakan sabun pun, bau masih tak hilang.

Nak letak sabun basuh baju banyak-banyak tak elok pula untuk kulit mereka. Justeru dengan menggosok baju anak anda, ia dapat hilangkan bau yang tak diingini dan akan buat anak anda lebih selesa.

2. Menghilangkan kelembapan dan mengeringkan pakaian

Sebagai ibu, memang banyak kerja yang nak diselesaikan. Kadang-kadang bila terlambat basuh baju, tak sempat pula nak kering. Lagi-lagi bila anak kita masih kecil dan asyik tukar baju, tak sempat nak betul-betul kering dah nak guna.

Tapi, baju yang lembap adalah tempat yang sempurna untuk bakteria membiak dan akan buat jangkitan pada kulit.

Bila anda gosok pakaian anak anda, ia boleh bantu untuk keringkan baju anak anda dengan betul. Haba dari seterika juga dapat pastikan bakteria tak tumbuh dan membiak di bahagian yang susah kering bila dijemur.

3. Membunuh bakteria yang terperangkap dalam serat mikroskopik

Kulit bayi sangat sensitif dan mudah untuk dijangkiti. Jadi, kita haruslah lebih berjaga-jaga untuk lindungi kulit si kecil kita.

Dengan menggosok baju, ia boleh membunuh bakteria yang terperangkap dalam baju yang tak boleh dibunuh oleh sabun pencuci.

Tambahan lagi, mesin basuh juga boleh menyebarkan bakteria dari kotoran yang melekat pada baju kotor.

Bayangkan air kencing, najis dan kesan makanan pada baju anak anda, ini semua tempat bakteria membiak. Agak-agak, bilakah kali terakhir anda bersihkan mesin basuh anda?

4. Membunuh serangga dan organisma lain yang terperangkap dalam baju

Semasa proses membasuh dan lebih-lebih lagi semasa menjemur baju, serangga kecil boleh terperangkap dalam bahagian yang terlipat pada pakaian anak anda.

Tanpa haba, ia boleh tinggal dalam baju dan keluar semasa anak anda menggunakannya. Tanpa anda sedar, bayi anda dah digigit serangga ini dan menyebabkan ruam.

Cara terbaik untuk memastikan perkara ini tak berlaku adalah dengan menggosok baju anak anda. Haba dari seterika boleh membunuh serangga micro yang tidak kelihatan.

Sumber: The Asian Parent Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 16 Jul 2018

Tragedi Telur Kari, Isteri Mati Ditembak Suami

Gara-gara enggan memasak kari telur seperti yang diminta oleh suami, seorang wanita mati ditembak.

familuv Wed, 13 May 2020
Featured Tue, 12 Oct 2021

“Terharu Sampai Bergenang Air Mata” – Ini Reaksi Fazura Bila Lihat Peminat Sarung…

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Perniagaan hijab yang diusahakan oleh aktres dan usahawan jelita, Nur Fazura semakin berkembang maju. Buktinya adalah apabila setiap Fazura melancarkan koleksi terbaharu tudungnya, pasti terus […]

Featured Mon, 30 Mar 2020
familuv Thu, 1 Nov 2018
Featured Mon, 12 Nov 2018
Eat Travel Wed, 21 Aug 2019

Snek bawang mekar bak teratai ini curi perhatian ramai!

Rahsia keenakannya ialah kepingan keju yang diselitkan di setiap kelopak!

Featured Fri, 6 Aug 2021

“Akhirnya Ada Juga Drama Berfaedah..” -Penutup Drama Ayahanda Dipuji, Raih 4 Juta Tontonan

Drama Ayahanda yang mendapat perhatian ramai di media sosial telah pun melabuhkan tirainya pada hari Sabtu lalu dengan sebuah pengakhiran yang cukup mantap. Terbaru, drama yang sarat dengan emosi dan pengajaran itu berjaya mencatat 4 […]

Featured Wed, 2 May 2018

Pilih Warna Blusher Yang Sesuai Tona Kulit Anda, Jangan Nampak Macam Badut Pula!

Anda kena pilih betul-betul, jangan main pakai saja!

| Live TV