Featured By: Yanie Baharom May 5, 2020 @ 4:30pm

Rakyat pamer kawalan kendiri tinggi pada hari pertama PKPB, kerajaan ucap tahniah!

Kebimbangan dan tanggapan ramai pelaksanaan hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa semalam akan menjadi kelam-kabut, sedikit tersasar apabila rakyat mempamerkan disiplin dan kawalan kendiri tinggi.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mewakili kerajaan menzahirkan rasa berpuas hati terhadap kawalan kendiri dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) diamalkan orang ramai pada hari pertama PKPB.

“Jangkaan premis perniagaan akan sesak dan tiada pematuhan SOP seperti penjarakan sosial jelas meleset. Hasil laporan pemantauan mendapati premis perniagaan mengamalkan SOP ditetapkan.

“Mereka juga didapati mengambil suhu badan, mengehadkan jumlah pelanggan pada satu-satu masa dan memastikan pelanggan beratur di luar premis dalam jarak sosial dibenarkan, iaitu satu meter.

“Oleh itu, kerajaan ingin merakamkan ucapan terima kasih dan tahniah kepada orang ramai atas kawalan kendiri dalam mematuhi SOP ditetapkan dan berharap amalan kawalan kendiri tinggi dapat diteruskan sepanjang masa bagi memastikan rantaian jangkitan COVID-19 dapat diputuskan ,” katanya ketika sidang media selepas mesyuarat menteri mengenai pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Tambah beliau meskipun pelaksanaan PKPB memberi sedikit kelonggaran dan membenarkan operasi perniagaan dijalankan, tidak bererti rakyat mempunyai lesen hijau untuk melanggar garis panduan yang ditetapkan.

Katanya, pendekatan pihak berkuasa masih sama seperti dulu sebagaimana dipraktikkan pada PKP fasa pertama, kedua dan ketiga.

“Pendekatan polis bermula dengan nasihat. Jika tidak mampu mengawal, akan ditingkatkan kepada beri amaran dan jika masih berdegil, akan dinaikkan kepada tindakan undang-undang,” katanya.

Menurut Ismail Sabri, tindakan undang-undang yang dikenakan tetap sama, iaitu hukuman denda RM1,000, atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali sekiranya disabitkan kesalahan mengikut peruntukan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan Task Force Operasi Pematuhan bagi pemantauan dan penguatkuasaan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) PKPB di seluruh negara.

Pasukan khas itu terdiri daripada 14 agensi kerajaan yang diberi kuasa oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk melaksanakan pematuhan PKPB berkenaan, antaranya Angkatan Tentera Malaysia (ATM); Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM); Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM); Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 May 2020
Featured Fri, 24 Apr 2020

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Bersolek boleh tetapi biar berpada-pada

Featured Wed, 21 Nov 2018

Jangan Makan Bahagian ‘Bersih’ Pada Roti Yang Berkulat!

Nampak saja bersih tapi ianya sudah dicemari dengan akar kulat.

Featured Fri, 5 Jul 2019

Guna duit bonus suami untuk ke London

Pengorbanan yang sangat berbaloi!

Gaya Hidup Fri, 29 Mar 2019

Nicole Kidman dilarang menghadiri perkahwinan anak lelakinya oleh bekas suami, Tom Cruise

Semuanya kerana Nicole Kidman tidak mempunyai haluan agama yang sama dengan Tom Cruise.

Featured Thu, 16 Apr 2020
Featured Mon, 12 Nov 2018
Gaya Hidup Fri, 16 Oct 2020

Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Selebriti popular Instagram, Faizdickie hilang lebih 25 kilogram selepas merehatkan diri selama empat bulan di laman sosial. Faiz atau nama sebenarnya, Mohd Nasrul Faiz Abu Azal, 32, kini muncul semula di Instagram dan tampil dengan […]

Featured Fri, 15 Jun 2018

Rupanya 4 Punca Ini Yang Buatkan Anda Kerap Sakit Belakang. Sila Ambil Tahu!

Jangan ambil mudah dengan masalah sakit belakang yang kerap. Ketahuilah puncanya!

Featured Thu, 26 Apr 2018

Kecederaan Di Kaki Punca Bagaimana Ummi Nazeera Tahu Dirinya Hamil

Perkhabaran gembira berhubung kandungannya yang memasuki empat bulan dikongsi pelakon Ummi Nazeera, 28, semalam, melalui akaun Instagram miliknya.

| Live TV