Featured By: Yanie Baharom May 5, 2020 @ 4:30pm

Rakyat pamer kawalan kendiri tinggi pada hari pertama PKPB, kerajaan ucap tahniah!

Kebimbangan dan tanggapan ramai pelaksanaan hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa semalam akan menjadi kelam-kabut, sedikit tersasar apabila rakyat mempamerkan disiplin dan kawalan kendiri tinggi.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mewakili kerajaan menzahirkan rasa berpuas hati terhadap kawalan kendiri dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) diamalkan orang ramai pada hari pertama PKPB.

“Jangkaan premis perniagaan akan sesak dan tiada pematuhan SOP seperti penjarakan sosial jelas meleset. Hasil laporan pemantauan mendapati premis perniagaan mengamalkan SOP ditetapkan.

“Mereka juga didapati mengambil suhu badan, mengehadkan jumlah pelanggan pada satu-satu masa dan memastikan pelanggan beratur di luar premis dalam jarak sosial dibenarkan, iaitu satu meter.

“Oleh itu, kerajaan ingin merakamkan ucapan terima kasih dan tahniah kepada orang ramai atas kawalan kendiri dalam mematuhi SOP ditetapkan dan berharap amalan kawalan kendiri tinggi dapat diteruskan sepanjang masa bagi memastikan rantaian jangkitan COVID-19 dapat diputuskan ,” katanya ketika sidang media selepas mesyuarat menteri mengenai pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Tambah beliau meskipun pelaksanaan PKPB memberi sedikit kelonggaran dan membenarkan operasi perniagaan dijalankan, tidak bererti rakyat mempunyai lesen hijau untuk melanggar garis panduan yang ditetapkan.

Katanya, pendekatan pihak berkuasa masih sama seperti dulu sebagaimana dipraktikkan pada PKP fasa pertama, kedua dan ketiga.

“Pendekatan polis bermula dengan nasihat. Jika tidak mampu mengawal, akan ditingkatkan kepada beri amaran dan jika masih berdegil, akan dinaikkan kepada tindakan undang-undang,” katanya.

Menurut Ismail Sabri, tindakan undang-undang yang dikenakan tetap sama, iaitu hukuman denda RM1,000, atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali sekiranya disabitkan kesalahan mengikut peruntukan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan Task Force Operasi Pematuhan bagi pemantauan dan penguatkuasaan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) PKPB di seluruh negara.

Pasukan khas itu terdiri daripada 14 agensi kerajaan yang diberi kuasa oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk melaksanakan pematuhan PKPB berkenaan, antaranya Angkatan Tentera Malaysia (ATM); Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM); Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM); Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 8 May 2024

Tubuh Faisal Halim Dibalut Seperti Mumia… Sempat Kirim Salam Pada Kawan-Kawan 

Moga FH dipermudahkan urusan dan kembali sihat seperti sediakala!💪💪💪

Featured Mon, 20 Feb 2023

Individu Dakwa Intan Najuwa Sudah Bertunang Dengan Lelaki Berstatus Datuk?

Wahhh, kalau betul apa salahnya kan ❤️🥰🥰

Featured Fri, 19 Oct 2018

Ini Cara Nak Atasi Kulit Yang Kemerahan Selepas Membuat Rawatan Facial

Kemerahan pada wajah berlaku disebabkan kulit yang mudah sensitif.

Gaya Hidup Mon, 1 Oct 2018

Doktor Ini Kongsi Tindakan Kecemasan Bagi Merawat Sengatan Tebuan

Kelemahan daya ketahanan dan kesan alergi pada mangsa itu sendiri akan mengorbankan nyawanya.

Featured Tue, 15 Nov 2022
Featured Thu, 23 Feb 2023

[VIDEO] Roslan Shah Jalani Rawatan Sihir Secara Live Di TikTok?

Sakitnya tengok.. moga dipermudah segala urusan

Featured Wed, 24 May 2023