Featured By: Fadzlena Jafar May 8, 2020 @ 3:33pm

Rawatan muka puntianak ungguli carta rawatan muka paling pelik di dunia

Antara rawatan muka yang hangat diperkatakan di Barat ketika ini tentunya rawatan menggunakan darah. Jangan terkejut kerana jika rawatan itu berkesan untuk membuang kedutan pada wajah, tentu sesiapa sahaja sanggup melakukannya.

Hakikatnya mempunyai wajah yang licin sempurna tanpa garis halus menghiasi wajah sememangnya idaman setiap wanita sehingga ada yang sanggup melakukan apa sahaja demi untuk kelihatan muda termasuk mengeluarkan ribuan ringgit bagi mendapatkan rawatan sebegitu.

Tidak hairanlah apabila ada yang sanggup mengorbankan darah sendiri untuk diproses sebelum disuntik kembali ke kulit wajah. Rawatan yang dinamakan rawatan muka puntianak (vampire facial) itu kian popular di seluruh dunia terutama dalam kalangan selebriti Hollywood, malah Kim Kardashian antara yang pernah melakukannya.

Khabarnya, rawatan muka puntianak itu kini sudah ada di Malaysia, namun hanya popular dalam kalangan kumpulan tertentu berikutan harganya yang agak mahal.

Selain rawatan muka puntianak, ada banyak lagi rawatan muka yang pelik dan menakutkan, tetapi tetap popular berikutan permintaan yang tinggi dalam kalangan pengguna.

Menurut Harper’s Bazaar Arabia, ada pakar kecantikan yang mengakui rawatan terbabit popular kerana keberkesanannya, tetapi mungkin juga keinginan yang keterlaluan untuk kekal muda menjadikan wanita sanggup melakukan apa sahaja yang ditawarkan pusat rawatan kecantikan.

Berikut disenaraikan 6 rawatan kecantikan pelik dan menakutkan yang kian popular di seluruh dunia:

1. Rawatan muka puntianak (Vampire facial)

Rawatan muka pontianak menggunkan plasma darah yang disuntik ke dalam kulit wajah. (Gambar hiasan/Sumber Women’s Health)

Rawatan ini tidak membabitkan acara meminum darah, sebaliknya darah pengguna akan diambil sebelum diasingkan dalam mesin pengempar.

Plasma yang kaya dengan platlet kemudian diambil untuk disuntik ke dalam kulit wajah menggunakan jarum suntikan halus bagi menyembuhkan luka dan merangsang penghasilan kolagen. Begitu pun, wajah akan tampak menakutkan untuk beberapa hari sebelum kembali normal dan paling penting, licin bak telur dikupas.

2. Rawatan muka api (Fire facial)

Tampak merbahaya, tetapi rawatan menggunakan api ini dikatakan mengurangkan kedutan pada wajah. (Gambar hiasan/Sumber Tecnabob)

Rawatan yang pelik ini amat popular di Jepun dan pantas mencipta nama di negara sekitarnya. Bukan sahaja menyegarkan kulit, tetapi juga dikatakan mampu menghilangkan kedutan.

Rawatan yang juga dikenali dengan nama Huǒ liáo itu menggunakan tuala yang direndam dalam larutan alkohol dan diletakkan di atas wajah atau bahagian tertentu tubuh anda sebelum api dicucuh di atasnya.

3. Rawatan muka bisa lebah (Bee venom facial)

Bisa lebah akan dibuat pupur sebelum disapu pada kulit wajah (Gambar hiasan/Sumber The Beauty Issue)

Bisa lebah antara pupur muka menggunakan bahan semula jadi yang kian popular. Kandungan peptida seperti melittin dan apamin mampu meningkatkan pengaliran darah, selain merangsang penghasilan kolagen dan elastin.

Kajian ke atas tikus mendapati partikel nano yang mengandungi mellitin juga mampu membunuh sel yang dijangkiti HIV tanpa menjejaskan sel normal!

4. Rawatan muka urin (Urine facial)

Air kencing dititiskan pada kulit wajah. (Gambar hiasan/Sumber Guest of a Guest)

Dalam sejarah, air kencing manusia sejak dulu lagi digunakan bagi tujuan kecantikan dan perubatan. Misalnya, masyarakat purba Rom menggunakan air kencing dalam rawatan pemutihan gigi.

Rawatan muka urin itu dikatakan mampu mengembalikan keremajaan kulit dan merawat luka sama ada diambil dalam bentuk minuman atau disapu dan diurut pada kulit.

5. Rawatan muka tahi burung (Bird poop facial)

Ramai yang tidak sanggup menggunakan pupur muka yang dibuat daripada tahi burung. (Gambar hiasan/Sumber Oye! Times)

Rawatan menggunakan tahi burung bulbul (nightingale) yang dicampur dengan bran beras (serbuk halus yang melitupi beras) itu juga dikenali sebagai rawatan muka Geisha dan amat popular di Jepun.

Pengguna hanya perlu membayar RM864.90 (USD200) untuk mendapatkan rawatan ini yang dikatakan mampu menjadikan kulit wajah lebih mulus dan sempurna menerusi kaedah pengelupasan.

6. Rawatan muka siput (Snail facial)

Lendir daripada siput dikatakan mempunyai pelbagai khasiat baik untuk kulit. (Gambar hiasan/Sumber Female)

Jika anda inginkan rawatan muka yang tidak menjejaskan nyawa, mungkin boleh mencuba rawatan muka menggunakan siput hidup daripada ladang organik yang popular di Clinical Salon Tokyo.

Rawatan yang digelar Celebrity Escargot Course itu bermula dengan wajah dicuci bersih sebelum siput hidup diletakkan dan dibiarkan bergerak ke seluruh kulit wajah. Siput berkenaan akan merembes asid hialuronik, antioksidan dan protein pada kulit, sekali gus menjadikan kulit lebih lembap dan cantik berkilauan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 29 Jan 2018

Jubah Do’s & Don’ts

Jubah adalah item fesyen perlu ada untuk Muslimah. Ringkas, mudah disarung dan versatil untuk pelbagai acara.

Featured Tue, 27 Apr 2021

“Kami Rayu Budi Bicara KKM” – Bukan Lagi RM 50,000 Nilai Kompaun Peniaga Burger Diteliti Semula

Berikutan tular isu peniaga burger yang dikompaun 50,000, pihak polis meneliti semula kompaun yang dikenakan terhadap seorang peniaga burger di Pengkalan Chepa, Kelantan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerana beroperasi melebihi masa yang […]

Featured Tue, 27 Nov 2018
Featured Wed, 7 Apr 2021

Dari Geng Sidai Ke Kene Sidai, Ryan Deedat Dedah Inspirasi Single Terbaru

Penyanyi, Ryan Deedat kini tampil dengan single terbaru yang berjudul Kena Sidai berkolaborasi bersama komposer muda, Heil Nuan dan rapper, Killa Drilz. Menurut Ryan Deedat, perkataan KENE SIDAI amat sinonim dengan pengikut Instagram miliknya memandangkan […]

Eat Travel Tue, 24 Mar 2020

Resipi sushi tamago, mudah dan enak

Buat sendiri di rumah

Eat Travel Mon, 6 Apr 2020
Featured Thu, 18 Feb 2021
Oh Lawa Wed, 11 Sep 2019

KFC 11 Finger Lickin’ Good Goods buat semua terliur!

Koleksi ‘streetwear’ KFC x Pestle Mortar Clothing tampil dengan cita rasa tempatan

Eat Travel Wed, 3 Jul 2019

Burger Portugal keluaran McDonald’s amat serasi dengan cita rasa rakyat Malaysia

Seolah-olah ada persamaan di antara masakan di sana dan di sini.

| Live TV