Featured By: Shaidah Shafie April 27, 2020 @ 11:11am

Terlontar di Serada, Nysakapas bangkit mula langkah baru!

Dilahir dan membesar sebagai anak jati Kuala Lumpur membuatkan Haniza Hisyam, 36,  sama sekali tidak pernah terfikir bahawa hidupnya akan berakhir di sebuah kampung kecil yang jauh dari hikuk-pikuk kota.

Semuanya umpama mimpi setelah beliau berkahwin dan mengikut suami bermastautin di Kampung Serada, Kuala Terangganu, sejak 10 tahun lalu.

Bukan berasa terasing atau terpisah dengan kehidupan di kota, sebaliknya bagi pemilik jenama Nysakapas itu, beliau mula melihat keindahan dan keistimewaan yang dimiliki oleh ‘orang kampung’ yang selama ini tidak pernah diketahuinya.

Haniza memakai baju kurung moden menggunakan kain batik terap daripada koleksi Maya oleh Nysakapas. Foto: Instagran @nysakapas.

Haniza berkata, setelah meletakkan jawatan di sebuah firma arkitek tersohor di ibu kota kira-kira 10 tahun lalu, beliau mula tercari-cari apakah yang boleh dilakukan bagi mengisi masa lapang.

“Ada rakan mencadangkan supaya bercuti di Terengganu. Rupa-rupanya di situ bermula kehidupan saya kerana saya bertemu jodoh dengan suami, menetap di Kampung Serada dan memulakan label Nysakapas .

“Segala-galanya baharu bagi saya kerana penduduk di situ ramai yang mengusahakan batik dan tidak mudah bagi saya untuk memecah jurang sebagai orang luar dengan orang kampung,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Nysakapas juga turut menawarkan koleksi baju kurung untuk kanak-kanak. Foto: Ihsan Nysakapas.

Mengimbas semula bagaimana bermula label batik terap, Nysakapas, yang diusahakannya, Haniza akui pada asalnya beliau menjual batik dari Indonesia kerana tidak tahu bagaimana mendapatkan produk tempatan.

Begitu pun, beliau akhirnya terpaksa mencari batik tempatan bagi memenuhi permintaan pelanggan yang berminat dengan batik garut dari Indonesia itu, namun tidak semudah dijangka.

“Saya tiada pilihan, permintaan semakin banyak. Apa yang saya terfikir pada ketika itu ialah mengeluarkan sendiri batik walaupun langsung tidak mempunyai pengalaman membuat batik.

“Pengalaman bekerja di firma arkitek tidak sama, tetapi ada kebaikannya kerana saya boleh mencipta corak atau rekaan yang dikehendaki,” katanya.

Haniza menghasilkan sendiri corak batik terap yang ingin dikeluarkan oleh Nysakapas. Foto: Ihsan Haniza Hisham.

Haniza banyak belajar daripada peniaga dan pengusaha tempatan, keluar masuk kedai batik dan tidak berhenti bertanya serta mengenepikan perasaan malu kerana ingin belajar mengenai batik terap yang diminatinya.

Sejak itu, Haniza tidak berpaling ke belakang lagi dan menganggap Kampung Serada adalah tempat terbaik untuk didiami.

“Antara perkara terbaik yang berlaku di dalam hidup saya ialah menetap di Serada dan membuat batik kerana sebelum ini saya tidak pernah mengetahui mengenai susur galur di sebelah ibu saya yang juga pembuat batik di Solo, Indonesia.

“Selain itu, saya tidak akan berjaya mengusahakan Nysakapas tanpa bantuan orang kampung, mereka tidak pernah berkata ‘tidak boleh’ dan sentiasa bersedia membantu selain mempunyai pengetahuan yang sangat mengagumkan dalam bidang ini,” katanya mengakiri perbualan.

Selaian pakaian, Nsakapas juga menawarkan beg untuk penggemar batik terap. Foto: Instagram @nysakapas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 21 Feb 2021

Kerajaan Cadang Keluarkan Pasport Vaksin Untuk Penerima Vaksin

Setelah hampir dua tahun memerangi COVID-19, Vaksin Pfizer BioNtech akhirnya tiba di Malaysia pada hari ini. Justeru, kerajaan bercadang untuk mengeluarkan pasport vaksin kepada individu yang sudah menerima vaksin COVID-19. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr […]

Acara Thu, 27 Feb 2020

Pakej percutian mewah glamping di tengah kota raya

Castra by Colony tawar pengalaman berbeza

Featured Wed, 8 Sep 2021

Cara Mohon Bantuan Bekalan Makanan Asas RM300 Menerusi Prihatin Kasih Mulai September

Untuk makluman,  program PRIHATIN Kasih menerusi insentif PEMERKASA adalah merupakan bantuan yang disalurkan kepada golongan isi rumah miskin bandar dengan kaedah pembayaran tanpa tunai menerusi MyKad. Penerima yang layak akan menerima RM100 sebulan selama 3 […]

familuv Fri, 30 Nov 2018

Pakar Kongsi Keburukan Telefon Bimbit Pada Kanak-Kanak. Take Note Ya Para Ibu Bapa!

Telefon bimbit beri kesan negatif pada fizikal dan mental kanak-kanak.

Featured Fri, 26 Feb 2021
Featured Tue, 13 Jul 2021

Arab Saudi Kini Iktiraf Vaksin Sinovac, Penerima Kini Boleh Tunai Haji & Umrah Di Makkah

Negara Arab Saudi telah memberi kebenaran untuk individu yang menerima suntikan vaksin COVID-19 jenis Sinovac keluaran China, memasuki negara itu. Perkara tersebut disahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli […]

Gaya Hidup Mon, 23 Apr 2018

Kafe Ini Jual Pancake Yang Ditaburi Coklat Yang Melimpah Ruah! Sekali Tengok Memang Terliur

Ahmad Lim Black Pancake sediakan pelbagai jenis pancake yang awesome!

Eat Travel Tue, 20 Aug 2019
Featured Tue, 1 Jun 2021

Permohonan Program Subsidi Upah Dilanjutkan Sehingga…

Berikutan pelaksanaan total lockdown, Kerajaan mengumumkan pelanjutan tempoh pemberian bantuan Program Subsidi Upah (PSU) selama sebulan lagi bagi semua sektor ekonomi yang terkesan . Bagi pelanjutan ini, Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1.5 billion untuk disalurkan kepada […]

familuv Wed, 30 Oct 2019

Ketahui tanda anak anda sedang mengalami kemurungan

Jangan abaikan realiti tentang penyakit mental dalam kalangan remaja di Malaysia

| Live TV