Featured By: Shaidah Shafie April 27, 2020 @ 11:11am

Terlontar di Serada, Nysakapas bangkit mula langkah baru!

Dilahir dan membesar sebagai anak jati Kuala Lumpur membuatkan Haniza Hisyam, 36,  sama sekali tidak pernah terfikir bahawa hidupnya akan berakhir di sebuah kampung kecil yang jauh dari hikuk-pikuk kota.

Semuanya umpama mimpi setelah beliau berkahwin dan mengikut suami bermastautin di Kampung Serada, Kuala Terangganu, sejak 10 tahun lalu.

Bukan berasa terasing atau terpisah dengan kehidupan di kota, sebaliknya bagi pemilik jenama Nysakapas itu, beliau mula melihat keindahan dan keistimewaan yang dimiliki oleh ‘orang kampung’ yang selama ini tidak pernah diketahuinya.

Haniza memakai baju kurung moden menggunakan kain batik terap daripada koleksi Maya oleh Nysakapas. Foto: Instagran @nysakapas.

Haniza berkata, setelah meletakkan jawatan di sebuah firma arkitek tersohor di ibu kota kira-kira 10 tahun lalu, beliau mula tercari-cari apakah yang boleh dilakukan bagi mengisi masa lapang.

“Ada rakan mencadangkan supaya bercuti di Terengganu. Rupa-rupanya di situ bermula kehidupan saya kerana saya bertemu jodoh dengan suami, menetap di Kampung Serada dan memulakan label Nysakapas .

“Segala-galanya baharu bagi saya kerana penduduk di situ ramai yang mengusahakan batik dan tidak mudah bagi saya untuk memecah jurang sebagai orang luar dengan orang kampung,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Nysakapas juga turut menawarkan koleksi baju kurung untuk kanak-kanak. Foto: Ihsan Nysakapas.

Mengimbas semula bagaimana bermula label batik terap, Nysakapas, yang diusahakannya, Haniza akui pada asalnya beliau menjual batik dari Indonesia kerana tidak tahu bagaimana mendapatkan produk tempatan.

Begitu pun, beliau akhirnya terpaksa mencari batik tempatan bagi memenuhi permintaan pelanggan yang berminat dengan batik garut dari Indonesia itu, namun tidak semudah dijangka.

“Saya tiada pilihan, permintaan semakin banyak. Apa yang saya terfikir pada ketika itu ialah mengeluarkan sendiri batik walaupun langsung tidak mempunyai pengalaman membuat batik.

“Pengalaman bekerja di firma arkitek tidak sama, tetapi ada kebaikannya kerana saya boleh mencipta corak atau rekaan yang dikehendaki,” katanya.

Haniza menghasilkan sendiri corak batik terap yang ingin dikeluarkan oleh Nysakapas. Foto: Ihsan Haniza Hisham.

Haniza banyak belajar daripada peniaga dan pengusaha tempatan, keluar masuk kedai batik dan tidak berhenti bertanya serta mengenepikan perasaan malu kerana ingin belajar mengenai batik terap yang diminatinya.

Sejak itu, Haniza tidak berpaling ke belakang lagi dan menganggap Kampung Serada adalah tempat terbaik untuk didiami.

“Antara perkara terbaik yang berlaku di dalam hidup saya ialah menetap di Serada dan membuat batik kerana sebelum ini saya tidak pernah mengetahui mengenai susur galur di sebelah ibu saya yang juga pembuat batik di Solo, Indonesia.

“Selain itu, saya tidak akan berjaya mengusahakan Nysakapas tanpa bantuan orang kampung, mereka tidak pernah berkata ‘tidak boleh’ dan sentiasa bersedia membantu selain mempunyai pengetahuan yang sangat mengagumkan dalam bidang ini,” katanya mengakiri perbualan.

Selaian pakaian, Nsakapas juga menawarkan beg untuk penggemar batik terap. Foto: Instagram @nysakapas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 1 Feb 2021
Featured Sun, 14 Mar 2021
Featured Tue, 17 Mar 2020

Cetak atas cetak, anda berani memperagakannya?

Benarkah rekaan ini untuk orang cantik saja?

Featured Mon, 27 Aug 2018

Anak Alami Keracunan Makanan? Ini Yang Perlu Ibu Bapa Lakukan

Keracunan makanan masih boleh berlaku walaupun anda sendiri yang memasak makanan tersebut.

Eat Travel Tue, 7 May 2019
Featured Thu, 8 Mar 2018

Dilantik Wanita Pertama Pegawai Memerintah Kapal, Aida Dedikasi Kejayaan Buat Ibu tercinta

Pencapaian kaum wanita pada hari ini dalam pelbagai bidang kerjaya memang tidak dapat lagi diragui malah ada yang berupaya menandingi kaum lelaki. Itu yang dibuktikan oleh Leftenan Maritim, Aida Arzahari yang mencatat sejarah apabila dilantik  menjadi wanita pertama negara sebagai Pegawai Memerintah Kapal.

Featured Mon, 12 Apr 2021

Benzoloo, Jonathan Tse Kini Semakin “Bebas”..

Kredibiliti muzikal dalam diri dua penyanyi, Benzooloo dan Jonathan Tse tidak perlu disangkal semakin terbukti berada dalam kelas tersendiri. Kini mereka tampil bergabung menerusi lagu terbaru berjudul Bebas. Bebas adalah lagu kedua kerjasama mereka selepas […]

Eat Travel Thu, 14 May 2020
Acara Mon, 8 Jan 2018

10 Tips Untuk Merahkan Bibir Secara Semulajadi Agar Tampil Lebih Menawan

Bibir adalah sebahagian dari tubuh manusia dan juga mencerminkan imej dan personaliti seseorang itu. Ianya juga adalah sebahagian aset penting bagi wanita, kerana bibir juga mencerminkan kesihatan. Bibir yang kusam dan tidak bermaya tentunya akan […]

| Live TV