Featured By: Shaidah Shafie April 27, 2020 @ 11:11am

Terlontar di Serada, Nysakapas bangkit mula langkah baru!

Dilahir dan membesar sebagai anak jati Kuala Lumpur membuatkan Haniza Hisyam, 36,  sama sekali tidak pernah terfikir bahawa hidupnya akan berakhir di sebuah kampung kecil yang jauh dari hikuk-pikuk kota.

Semuanya umpama mimpi setelah beliau berkahwin dan mengikut suami bermastautin di Kampung Serada, Kuala Terangganu, sejak 10 tahun lalu.

Bukan berasa terasing atau terpisah dengan kehidupan di kota, sebaliknya bagi pemilik jenama Nysakapas itu, beliau mula melihat keindahan dan keistimewaan yang dimiliki oleh ‘orang kampung’ yang selama ini tidak pernah diketahuinya.

Haniza memakai baju kurung moden menggunakan kain batik terap daripada koleksi Maya oleh Nysakapas. Foto: Instagran @nysakapas.

Haniza berkata, setelah meletakkan jawatan di sebuah firma arkitek tersohor di ibu kota kira-kira 10 tahun lalu, beliau mula tercari-cari apakah yang boleh dilakukan bagi mengisi masa lapang.

“Ada rakan mencadangkan supaya bercuti di Terengganu. Rupa-rupanya di situ bermula kehidupan saya kerana saya bertemu jodoh dengan suami, menetap di Kampung Serada dan memulakan label Nysakapas .

“Segala-galanya baharu bagi saya kerana penduduk di situ ramai yang mengusahakan batik dan tidak mudah bagi saya untuk memecah jurang sebagai orang luar dengan orang kampung,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Nysakapas juga turut menawarkan koleksi baju kurung untuk kanak-kanak. Foto: Ihsan Nysakapas.

Mengimbas semula bagaimana bermula label batik terap, Nysakapas, yang diusahakannya, Haniza akui pada asalnya beliau menjual batik dari Indonesia kerana tidak tahu bagaimana mendapatkan produk tempatan.

Begitu pun, beliau akhirnya terpaksa mencari batik tempatan bagi memenuhi permintaan pelanggan yang berminat dengan batik garut dari Indonesia itu, namun tidak semudah dijangka.

“Saya tiada pilihan, permintaan semakin banyak. Apa yang saya terfikir pada ketika itu ialah mengeluarkan sendiri batik walaupun langsung tidak mempunyai pengalaman membuat batik.

“Pengalaman bekerja di firma arkitek tidak sama, tetapi ada kebaikannya kerana saya boleh mencipta corak atau rekaan yang dikehendaki,” katanya.

Haniza menghasilkan sendiri corak batik terap yang ingin dikeluarkan oleh Nysakapas. Foto: Ihsan Haniza Hisham.

Haniza banyak belajar daripada peniaga dan pengusaha tempatan, keluar masuk kedai batik dan tidak berhenti bertanya serta mengenepikan perasaan malu kerana ingin belajar mengenai batik terap yang diminatinya.

Sejak itu, Haniza tidak berpaling ke belakang lagi dan menganggap Kampung Serada adalah tempat terbaik untuk didiami.

“Antara perkara terbaik yang berlaku di dalam hidup saya ialah menetap di Serada dan membuat batik kerana sebelum ini saya tidak pernah mengetahui mengenai susur galur di sebelah ibu saya yang juga pembuat batik di Solo, Indonesia.

“Selain itu, saya tidak akan berjaya mengusahakan Nysakapas tanpa bantuan orang kampung, mereka tidak pernah berkata ‘tidak boleh’ dan sentiasa bersedia membantu selain mempunyai pengetahuan yang sangat mengagumkan dalam bidang ini,” katanya mengakiri perbualan.

Selaian pakaian, Nsakapas juga menawarkan beg untuk penggemar batik terap. Foto: Instagram @nysakapas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 18 Aug 2021

Kes Saman Siti Nordiana: Peguam Syura, Lan Solo & Isteri Mahu Bincang Luar Mahkamah

Kes saman melibatkan penyanyi Siti Nordiana atau Nana terhadap rakan artis Syura Badron, Lan Solo dan isteri, Nur Sheila Hassim serta dua lagi individu masih belum menemui jalan penyelesaian. Terdahulu, Nana telah menuntut permohonan maaf […]

Featured Mon, 18 Mar 2019

Ingin memenangi telekung jenama terkenal Siti Khadijah? Ikuti 5 langkah mudah ini!

Peraduan Kongsi & Menang Hijab & Heels tawar 5 telekung SK percuma

Featured Sun, 7 Mar 2021

Kerajaan Bakal Umum Pakej Rangsangan Ekonomi Baru, Bantuan Buat Sektor…

Pakej rangsangan ekonomi baru akan diumumkan dalam masa terdekat untuk membantu individu dan syarikat yang masih terkesan dengan pandemik COVID-19. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata bantuan baharu itu kali ini […]

Featured Thu, 19 Mar 2020
Featured Tue, 18 Oct 2022
Featured Sat, 21 Jan 2023

Beli Barang Bundle Di Pasar Pagi, Netizen Suka Lihat Aliff Syukri Tidak Ujub & Riyak

Usahawan terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri dipuji waragenet kerana tidak riyak dengan hanya ‘shopping’ di pasar pagi. @aliffsyukriterlajaklarisCuti-cuti melayan anak-anak di pasar pagi ♬ original sound – Terlajaklaris Menerusi perkongsian Aliff, dia suka membeli barangan […]

Featured Mon, 27 Apr 2020

KKM tingkat keupayaan makmal bagi lakukan 22,000 ujian pengesanan COVID-19

Saringan perlu dilakukan sehingga vaksin ditemui

Gaya Hidup Wed, 30 Oct 2019

Cemburu itu tandanya sayang, tapi cemburu buta boleh melayang nyawa!

Agak-agak pasangan kamu ada tak ciri-ciri ini?