Featured By: Fadzlena Jafar March 20, 2020 @ 8:00am

Ubat selesema yang dibangunkan Jepun berkesan merawat koronavirus

Sejenis ubat yang digunakan di Jepun bagi merawat strain baharu influenza didapati berkesan ke atas pesakit koronavirus, lapor The Guardian.

Selasa lalu, media Jepun melaporkan pihak berkuasa perubatan di China menggunakan favipiravir dalam ujian klinikal bagi merawat 340 pesakit di Wuhan dan Shenzen.

Pegawai di Kementerian Sains dan Teknologi China, Zhang Xinmin, berkata hasil ujian klinikal itu mendapati favipiravir yang dibangunkan anak syarikat Fujifilm menunjukkan keputusan yang memberangsangkan dalam merawat pesakit koronavirus.

“Ubat berkenaan menunjukkan tahap keselamatan yang tinggi dan jelas memberi kesan kepada rawatan,” katanya kepada wartawan, Selasa lalu.

Menurut saluran penyiaran awam NHK Jepun, pesakit yang positif koronavirus di Shenzen didapati negatif selepas median empat hari diberi ubat berkenaan, berbanding 11 hari median yang diambil pesakit yang tidak dirawat menggunakan favipiravir.

Gambar menunjukkan pesakit positif COVID-19 sedang dirawat di Wuhan, Februari lalu. Pelbagai kajian dilakukan bagi mengenal pasti rawatan bersesuaian bagi mengurangkan gejala koronavirus. (Gambar hiasan/AFP)

Selain itu, sinar-X (X-ray) yang dilakukan mengesahkan perubahan positif pada paru-paru 91 peratus pesakit yang dirawat dengan favipiravir, berbanding hanya 62 peratus pada pesakit yang tidak dirawat dengan ubat berkenaan.

Fujifilm Toyama Chemical yang membangunkan favipiravir atau dikenali juga dengan nama Avigan pada 2014, enggan memberi sebarang komen mengenai kenyataan pihak berkuasa China itu.

Doktor di Jepun turut menggunakan ubat berkenaan dalam kajian klinikal ke atas pesakit koronavirus yang menunjukkan gejala sederhana dengan harapan rawatan itu mampu menghalang pembiakan virus berkenaan dalam pesakit.

Tetapi, sumber daripada Kementerian Kesihatan Jepun mencadangkan ubat berkenaan mungkin tidak begitu berkesan jika diberikan kepada pesakit dengan gejala yang lebih serius.

“Kami memberikan Avigan kepada 70 hingga 80 pesakit, tetapi rawatan berkenaan didapati tidak begitu berkesan apabila virus sudah membiak,” kata sumber terbabit kepada akhbar Jepun, Mainichi Shimbun.

Kekangan yang sama turut dikenal pasti dalam kajian membabitkan pesakit koronavirus yang diberi rawatan menggunakan gabungan ubat antiretroviral lopinavir dan ritonavir untuk human immunodeficiency virus (HIV).

Ketika ini setiappesakit COVID-19 perlu mengenakan topeng muka, namun kebanyakan masyarakat turut memakai topeng muka untuk tujuan keselamatan sehingga kilang terpaksa meningkatkan pengeluaran. (Gambar hiasan/Jonathan KLEIN/AFP)

Pada 2016, kerajaan Jepun membekalkan favipiravir dalam bantuan kecemasan bagi menangani wabak virus Ebola di Guinea.

Sehubungan itu, komuniti perubatan Jepun menggesa supaya favipiravir mendapat kelulusan kerajaan bagi penggunaan berskala besar untuk merawat pesakit COVID-19 memandangkan ubat berkenaan sememangnya dibangunkan bagi merawat gejala selesema.

Seorang pegawai kesihatan negara itu turut memberitahu Mainichi, ubat terbabit mungkin akan diluluskan seawal Mei ini.

“Bagaimanapun, jika keputusan kajian klinikal itu lewat, besar kemungkinan kelulusan juga akan lewat,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Thu, 27 Sep 2018

Doktor Ini Jelaskan Esen Vanila Bukan Penawar Sakit Gigi! Hati-Hati Dengan Petua Di Internet

Esen vanila hanya kebaskan saraf saja, tapi ia tetap memudaratkan!

Featured Thu, 2 Apr 2020

Kes import punca jangkitan COVID-19 di Malaysia meningkat

Penguatkuasaan fasa kedua PKP diperketat

Sihat Sun, 5 Aug 2018

Langkah-Langkah Awal Yang Perlu Anda Lakukan Apabila Telinga Dimasuki Serangga

Serangga yang ‘terkubur’ di dalam telinga anda boleh menyebabkan jangkitan kuman.

Featured Sat, 16 May 2020
Featured Wed, 23 May 2018

Meghan Markle Tak Dapat Menahan Gelak Bila Seekor Lebah Menganggu Harry Berucap

Punyalah manis si pengantin baru, sampai lebah pun nak hinggap.

Eat Travel Fri, 12 Jun 2020

Chalet atas air sediakan pengalaman berbeza

Tidur seperti dibuai ombak

Semarak Wed, 23 May 2018

Ikuti Tip-Tip Ini Supaya Anda Kekal Sihat Dan Bertenaga Sepanjang Ramadan

Tak sah kalau tak rasa letih, jadi amalkan beberapa perkara ini agar sentiasa sihat.

Featured Mon, 27 Apr 2020

Terlontar di Serada, Nysakapas bangkit mula langkah baru!

Keluar masuk kedai demi ilmu batik terap

Featured Thu, 26 Mar 2020

Tunku Azizah mohon rakyat doakan keselamatan baginda sekeluarga

Turut bimbang 9 petugas yang disahkan positif COVID-19

| Live TV