Hiburan By: SGMS Enal April 26, 2019 @ 12:53am

‘Apa Faedah Bawa Artis KPOP Datang Sini?’- Datuk Awie Tempelak Tindakan Menteri?

“Saya bercakap perkara ini demi rakyat, bangsa dan budaya kita.

“Apa faedahnya RM4.2 juta dihabiskan untuk bawa Kpop masuk ke sini?” kata Datuk Awie apabila diminta mengulas kritikannya terhadap Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Kritikan keras penyanyi kumpulan Wings itu dilaman sosialnya, Awie Pamalo turut viral dengan mendapat perkongsian netizen serta menerima sokongan daripada pelbagai pihak.

Awie, 51, berkata, pada era mereka, isu besar yang dibangkitkan ialah rambut panjang tetapi kini pihak berwajib seakan tutup mata terhadap peraturan itu.

“Sekarang tak kira rambut hijau, kuning, merah semua ada. Budaya apa sebenarnya yang nak dibawa masuk?

“Kita yang duduk di depan menonton persembahan mereka tak faham sepatah haram nyanyian mereka.

“Apa pengajaran yang kita dapat daripada Kpop?” katanya dalam nada tegas.

Awie turut mempertikaikan relevan persembahan itu dengan kempen Tahun Melawat Malaysia, sedangkan yang menyanyi ialah artis Korea.

“Orang luar yang datang tentu pelik apabila tengok artis Korea yang menyanyi.

“Agaknya artis Malaysia bodoh sangat sehingga tak tahu apa-apa sedangkan kita ada pelbagai genre dalam Malaysia.

“Kalau tak suka dengar rock, boleh ambil artis pop, balada, nasyid dan apa sahaja genre lain. Ini tidak, kera dihutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan,” katanya.

Dia turut mempertikai kenyataan kerajaan berkenaan ekonomi negara yang dikatakan teruk tetapi sanggup berbelanja besar untuk perkara tidak berfaedah.

“Cuba bagi duit itu kepada anak bangsa kita. Artis Malaysia yang semakin berusia nak dibiarkan mati begitu saja.

“Berilah peluang kepada artis lama contohnya kumpulan Wings atau Search yang masih relevan dalam industri seni tanahair,” katanya.

Menurut Awie, Wings pernah mengadakan persembahan sempena Hari Belia dengan kerajaan terdahulu dan terpaksa bersaing dengan kumpulan Kpop.

“Apabila Wings masuk, kami berjaya kumpul dua juta penonton. Di atas pentas itu juga saya kritik kerajaan kerana buang duit merata-rata.

“Kita masih relevan tapi mereka mahu matikan. Bangga sangat dengan Kpop dan tiada langsung tunjukkan semangat nasionalisme, budaya atau berbangga dengan bangsa sendiri.

“Bangsa lain ditatang dan dilambung. Cubalah buat sesuatu yang boleh bantu industri. Tolong tingkatkan industri kita,” katanya.

Awie berkata, Malaysia mempunyai penyanyi dan pemuzik bertaraf dunia namun malangnya tiada platform ke arah itu kerana tiada bantuan daripada kerajaan.

Sementara itu, Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) meminta Syed Saddiq dan Perbadanan Stadium Malaysia mempertimbangkan semula cadangan membawa masuk kumpulan BTS ke Malaysia.

Presidennya, Zed Zaidi berkata, idea itu tidak membawa apa-apa kebaikan kepada industri hiburan negara ini.

“Seniman berharap kerajaan Pakatan Harapan (PH) menumpukan perhatian kepada artis, penyanyi, pelakon, pelawak, pemuzik serta warga Industri Kreatif keseluruhannya agar berjaya menjana pendapatan yang mampu membantu meningkatkan KDNK negara dan secara tak langsung para pemain industri ini mendapat pekerjaan dalam negara sendiri.

“Kami juga berharap agar Kerajaan Pakatan Harapan dapat menumpukan perhatian terhadap masalah membabitkan harta intelek barisan pelakon dan perumahan yang sekian lama tidak dapat diselesaikan.

“Apa yang penting sekarang adalah mewujudkan akta industri kreatif agar para penggiat industri ini lebih terjamin di masa hadapan,” katanya.- Harian Metro.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 30 Jan 2024
LIFESTYLE Sun, 26 Jan 2020

Hilangkan Parut Jerawat Guna 2 Bahan Mudah.

Dengan menggunakan 2 bahan yang mudah yang mudah didapati dari dapur untuk hilangkan parut jerawat

Hiburan Sat, 24 Nov 2018

#SFMM33: Akhirnya Kesedihan Saya Terbayar – Sufian Suhaimi

Lagu itu diterima baik selepas kejadian yang telah berlaku dalam kehidupan saya sebelum ini…

Hiburan Wed, 19 Sep 2018

Pelakon Filem Paskal Akhirnya Bertemu ESSCOM

Diharap segala proses memberi keterangan berjalan lancar

Hiburan Sat, 2 Dec 2017

Feeya Iskandar Hamil Anak Kedua

Melalui laman Instagram penyampai radio Sinar FM, Feeya Iskandar telah berkongsi berita gembira dimana dirinya itu kini sedang hamil anak kedua. Feeya atau lebih mesra dipanggil Cik Piah itu mengumumkan berita tersebut pada 23 November lalu, […]

Featured Fri, 17 Dec 2021

Gara-gara Pakai Seluar Dalam Wanita Sebagai Pelitup Muka, Penumpang Lelaki Dipaksa Keluar Dari Pesawat

Seorang penumpang lelaki dipaksa keluar dari sebuah pesawat di Florida selepas dia berkeras untuk memakai sehelai seluar dalam perempuan berwarna merah sebagai pelitup muka. Lelaki berkenaan, Adam Jenne, 38, diminta turun sebelum pesawat itu berlepas […]

Hiburan Sat, 22 Feb 2020