#BabyXTRA By: Aqilah Paharuzi May 19, 2023 @ 3:19pm

#BabyXTRA: Isteri Tak Ada Morning Sickness, Tapi Shaheizy Sam Pula Mengidam Makan Roti Bakar Mamak & Wagyu Beef! Kongsi Ragam Anak Ketiga Sangat ‘Hyper’

Figura seorang bapa yang terpancar pada pelakon terkenal, Shaheizy Sam mungkin tampak bersahaja, namun siapa sangka aktor filem popular Adnan Sempit ini sebenarnya sangat tegas bersama anak-anak.

Memiliki tiga cahaya mata juga tidak menghalang Sam untuk terus menjaga fizikal bentuk badannya terutama ketika membawa watak Inspektor Khai dalam filem Polis Evo 3, arahan Syafiq Yusof. 

Istimewanya segmen #BabyXTRA kali ini, Sam berkongsi pengalamannya yang mempunyai tabiat pelik ketiga isteri tercinta, Syatilla Melvin sedang mengandung. 

Sam Mengidam Makan Roti Bakar, Wagyu? Syatilla Steady Je

Seakan memberi petanda akan menerima ahli baharu dalam keluarga, Sam berkata tekaknya akan teringin makan roti bakar pada setiap masa Syatilla mengandung. 

“Syatilla masa mengandung tak ada mengidam apa-apa. Tapi mengidam itu berbalik keapda saya sebab saya sedar setiap kali isteri mengandung saya akan nak makan roti bakar. Masa first baby, Syeriv, saya realize saya memang dok layan roti bakar mamak yang kenyal-kenyal tu. 

“Kali kedua, saya terasa balik. Tilla dah panic dah.. Dia macam bagi petanda yang isteri saya mengandung, bila check, betul mengandung. So everytime mengandung memang rasa nak makan roti bakar. 

“Tapi, yang ketiga ni pula dia anak yang mahal sikit. Syukur, Tilla tak ada morning sickness. Cuma masa trimester pertama, dia tak boleh tengok rumah. Jadi kami terpaksa tinggal di hotel selama sebulan.. 

“Ketika itu, saya tak ada rasa nak makan roti bakar, tapi terasa nak makan wagyu beef. Saya pernah buat video masak tomahawk, memang masa tu saya nak wagyu saya sampai 2-3 kali,” ujarnya. 

Anak Ketiga Paling ‘Gangster’

Sam berkongsi gelagat ketiga-tiga anaknya iaitu Syeriv Samheizy, 6, Sarima Samheizy, 3, dan Salama Samheizy, 2 sangat berbeza. 

Menurut Sam, anak ketiganya iaitu Salama sangat hyper dan mulut sangat celoteh bercakap… Mungkin ikut perangai ibunya,, Syatilla! 

“Syeriv, agak nakal seperti anak lelaki lah. Anak kedua saya, Serima dia sangat independent. Dia boleh duduk seorang diri, nak pergi toilet pun sendiri, dia tak perlu kacau orang. 

“Tapi nampak gayanya yang ketiga, ini yang paling hyper, Salama. Anak saya yang ini walaupun dia kecil lagi tapi kita dah nampak abang dia mesti akan kena dengan dia ni. 

“Bila dia excited tu.. memang luar biasa. So rasanya mungkin dia akan jadi paling gangster sekali. Dia lagi aktif dari abang dia. Walaupun tak pandai bercakap lagi, tapi mulut dia sentiasa berbunyi so dari situ nampak la dia ni memang anak yang banyak cakap,” katanya. 

Tips Didik Anak? Sam & Tilla Saling Berkomunikasi

Tidak dinafikan mendidik anak-anak adalah satu tanggungjawab yang paling utama buat ibu bapa. Namun buat Sam pula dalam mendiidk anak salah seorang ibu bapa perlu menjadi seorang yang tenang dan berpihak pada anak. 

Maksudnya, apabila ibu menjadi api, si ayah akan menjadi air yang menenangkan situasi. 

“Untuk saya there must be a parent whose one of them has to be really strict and firm. Bila Tilla tengah marah anak, saya akan jadi someone yang tenangkan anak. Jadi opposite dan vice versa. 

“Anak-anak saya dengan Tilla manja sikit, jadi bila dengan saya akan jadi yang tegas. Tapi bila saya tengah marah anak-anal saya selalu pesan dekat Tilla, kena berada di tempat mereka. Dengan cara ni anak-anak akan tahu ‘oh kalau ayah marah, ibu yang berada di side dia’,” jelasnya.  

Sekadar info, Sam dan Syatilla mendirikan rumah tangga pada 8 Februari 2016 dan hasil perkahwinan dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu Syeriv Samheizy, 6, dan Sarima Samhiezy, 3 dan Salama Samheizy, 2. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Jul 2019

Pilih Kawan Kena Berhati-Hati Guys! Jangan Pilih Yang Psiko

Pilih kawan jangan pilih luaran semata-mata okay! Takut psiko!

Hiburan Wed, 27 Mar 2019

Kahitna Selit Muzik 40an Dalam ‘Seribu Bulan Sejuta Malam’

SBSM mengisahkan tentang seorang lelaki yang ingin mencari pasangan hidup selepas kematian isterinya…

Featured Fri, 30 Dec 2022

Lucu! Bonda Rozita Terkejut Dapat ‘Gift’ Di TikTok – “Sudah… Jangan Bagi!”

Tular sebuah perkongsian yang dimuat naik oleh Rozita Ibrahim atau lebih mesra disapa Bonda di laman Instagram yang memaparkan dia dan anak, usahawan Datuk Seri Aliff Syukri sedang membuat sesi live di aplikasi TikTok. Menerusi […]

Selebriti Tue, 7 Nov 2023
Featured Fri, 14 Sep 2018

Coretan Indah Fazura Buat Fattah Sempena Ulang Tahun Ke-28 Suaminya. Happy Birthday Fattah!

Fazura mengusik hati netizen dengan beberapa posting romantis di Instagram sempena ulang tahun kelahiran suaminya, Fattah Amin.

Trending Fri, 24 Jul 2020
Hiburan Tue, 31 Aug 2021

“Tengah Menahan Sakit Di Hospital, Tiba-Tiba Nampak Jam Tangan PM” – Aaron Aziz

Seutas jam tangan bercorak celoreng yang dipakai oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menarik pelakon Datuk Aaron Aziz. Biarpun Aaron kini sedang dirawat di hospital, pelakon filem KL Gangster itu teruja melihat jam […]

Trending Wed, 7 Apr 2021

Tak Ada Rezeki Timang Anak Ke-3, Syatilla Melvin Keguguran

Pelakon dan usahawan Syatilla Melvin mendedahkan dia baru sahaja mengalami keguguran. Menurut Syatilla atau nama sebenarnya Siti Nur Syatilla Amirol Melvin, 30, dia menerima pekhabaran terbabit ketika membuat pemeriksaan kehamilan semalam. “Sebenarnya saya baru tahu […]