Featured By: Shaidah Shafie September 10, 2019 @ 9:11am

Rawatan pergigian yang cepat dan tidak menyakitkan

Apabila memperkatakan mengenai doktor gigi atau hal yang berkaitan dengan gigi, pasti ramai yang memberi ekspresi ngeri atau tidak menyenangkan kerana semua tahu perihal membabitkan gigi adalah menyakitkan.

Apa yang ingin ditekankan di sini ialah sakit gigi boleh menimbulkan tahap tekanan yang tidak ingin dialami jika ada pilihan, jadi peliharalah gigi sebaik mungkin sebelum ia mengalami kerosakan dan terpaksa dicabut.

Menyentuh mengenai penjagaan gigi, kita disarankan berjumpa doktor gigi atau membuat pembersihan gigi setiap enam bulan, tetapi ada juga yang akan berjumpa doktor gigi apabila terpaksa dan terdesak sahaja.

Cepat dan selesa

Mungkin kaedah terkini pencucian gigi secara profesional yang dinamakan ‘air polishing’ akan membuatkan ramai tertarik untuk berjumpa doktor gigi bagi menjalani rawatan yang sebelum ini dielak kerana tidak tahan dengan rasa ngilu ketika proses pembersihan dilakukan.

Dr Nor Shafina Mohamed Nazari menunjukkan alat air polishing untuk penjagaan gusi dan pembersihan gigi yang lebih cepat dan selesa  di Klinik Pergigian Universiti Malaya. Foto: NSTP/HAFIZ SOHAIMI

Pensyarah Pergigian Periodontologi, Fakulti Pergigian Universiti Malaya, Dr Nor Shafina Mohamed Nazari, berkata ‘air polishing’ adalah satu teknik yang terkini untuk membersihkan plak gigi.

“Plak gigi ialah lapisan bakteria yang melekit serta tidak berwarna yang sering terbentuk dan melekap pada permukaan gigi dan celah-celah gigi. Plak gigi yang tertinggal dan tidak dibersihkan dengan betul boleh menyebabkan keradangan gusi seperti gusi berdarah dan bengkak.

“Sekiranya ia dibiarkan untuk jangka masa yang panjang tanpa rawatan, plak gigi boleh menyebabkan kesurutan tulang di sekitar gigi dan gigi menjadi longgar. Plak gigi juga boleh mengeras menjadi karang gigi atau tartar atau disebut juga dental calculus,” katanya ketika ditemui di Klinik Pergigian UM, baru-baru ini.

Perlu berjumpa dokor gigi

Tambahnya, karang gigi tidak boleh dibersihkan sendiri di rumah kecuali jika anda mengunjungi doktor gigi untuk rawatan pembersihan karang gigi. Ini adalah penting untuk melindungi gusi dan gigi daripada sebarang ancaman kerosakan atau kesakitan disebabkan oleh bakteria di dalam mulut.

Dr Nor Shafina melakukan rawatan air polishing kepada pesakit di Klinik Pergigian Universiti Malaya. NSTP/HAFIZ SOHAIMI

“Teknik air polishing ini juga berupaya merawat masalah keradangan gusi dan  tahap kesakitannya kurang berbanding jika anda mengunakan teknik sedia ada,” katanya.

Penulis difahamkan ketika rawatan, semburan teknik air polishing itu mengandungi partikel yang sangat halus yang kurang menimbulkan rasa sakit serta pada masa sama berupaya membersihkan plak dan karang lembut yang ada di celah gigi atau di antara gigi dengan gusi.

“Seperti kebanyakan rawatan, jika anda ada masalah keradangan gusi, akan berlaku pendarahan, namun jika gusi sihat kurang pendarahan berlaku.

“Kos rawatan menggunakan kaedah air polishing ini sedikit mahal berbanding kaedah biasa, tapi ia lebih cepat dan kurang berasa ngilu,” katanya.

94 peratus rakyat Malaysia hadapi masalah gusi

Berdasarkan kajian yang pernah dilakukan oleh Bahagian Kesihatan Pergigian, Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2010, 94 peratus rakyat Malaysia menghadapi masalah gusi. Teknik pembersihan yang kurang betul dan kurangnya kesedaran mengenai kesihatan pergigian dikatakan punca berlakunya masalah membabitkan gusi ini, mahupun juga masalah gigi yang lain.

Peralatan air-polishing yang digunakan untuk rawatan penjagaan gusi dan gigi. NSTP/HAFIZ SOHAIMI

“Sekiranya menggunakan berus, anda menggosok pada permukaan yang boleh dicapai berus gigi, tetapi bahagian garis antara gigi dan gusi yang dinamakan garisan gam (gum line) dan celah-celah gigi mungkin tidak boleh dicapai oleh berus.

“Selain mengunakan berus untuk membersihkan gigi, anda juga boleh menggunakan benang flos untuk tujuan yang sama di celah-celah gigi.

Fakta yang perlu anda tahu mengenai masalah gusi:

# Plak gigi adalah musuh utama masalah gusi. Untuk mengelakkan gusi mengalami masalah, pastikan tiada plak di celah-celah gigi.

# Menggosok gigi disarankan dua kali sehari, iaitu sekali pada waktu pagi dan sekali sebelum tidur akan mengurangkan kewujudan bakteria di dalam mulut sekali gus menghindari plak gigi.

# Imuniti badan yang baik akan mengurangkan keradangan gusi.

# Penghidap diabetes berkemungkinan besar akan menghadapi masalah berkaitan gusi.

# Individu yang mempunyai masalah gusi disarankan membuat rawatan berkala atau menjalani pemeriksaan sekurang-kurangnya setiap enam bulan bagi memastikan gusi sentiasa dalam keadaan sihat atau terkawal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 1 Jul 2019
Featured Tue, 20 Mar 2018

Bila Masa Yang Paling Sesuai Untuk Buang Air Di Atas Kapal Terbang? Ini Jawapannya

Memang tak syok bila anda berada 30,000 kaki di udara dan tiba-tiba terasa macam nak buang air. Kalau flight anda sejam je, bolehlah tahan lagi.

Featured Mon, 9 Jul 2018
familuv Mon, 22 Apr 2019

Jom belajar teknik Heimlich untuk selamatkan kanak-kanak yang tercekik!

Ikuti tutorial ini untuk pelajari teknik yang betul.

Featured Fri, 21 Feb 2020
Eat Travel Wed, 22 Aug 2018

Daging Bakar ‘Harimau Menangis’ Confirm Menangis Gara-Gara Rosak Diet!

Manfaatkan daging korban dengan mencuba resipi Daging Bakar ‘Harimau Menangis’ yang cukup lazat!

Eat Travel Wed, 5 Feb 2020
Featured Mon, 18 Jun 2018

Impak Maksimakan Solekan Bibirmu, Ini 10 Gincu Merah Menggoda Wajib Dimiliki

Gincu merah yang garang sememangnya bisa merubah penampilan wanita serta-merta.

Featured Thu, 21 May 2020

Rumah kampung, tetapi hiasan ruang tamu mengalahkan kondominium!

Bijak sungguh pemiliknya menghias rumah!

Sihat Wed, 24 Jul 2019

Darah nifas tidak normal, apakah simptomnya?

Jika kritikal, wanita mungkin terpaksa membuang rahim!

| Live TV