Featured By: Yanie Baharom May 20, 2018 @ 4:33pm

Benarkah Gaun Perkahwinan Meghan Markle Khabarnya Lebih Mahal Dari Kate Middleton?

Solekan sederhana menyerlahkan kecantikan aslinya, diperindahkan pula dengan gaun pengantin berpotongan ringkas tanpa perincian yang sarat yang membaluti tubuh genitnya.

Meghan Markle, 36, tampil mempesona dengan balutan gaun pengantin putih di hari pernikahannya dengan Putera Harry yang berlangsung semalam.

Ramai pihak beranggapan bahawa Markle pastinya memilih pereka fesyen negara kelahirannya, Amerika Syarikat seperti Vera Wang atau dari rumah moda, Stella McCartney.

Sebaliknya pada hari bersejarah bergelar isteri kepada waris kedua takhta England itu, Markle memberi kepercayaan kepada Clare Waight Keller juga Pengarah Artistik wanita pertama Givenchy yang dilantik tahun lalu untuk mereka cipta gaun perkahwinannya.

Jurucakap pihak Istana memaklumkan, busana Markle itu dibuat menggunakan enam jahitan yang disulam dengan penuh ketelitian.

“Fokus gaun itu adalah garis leher bateau yang terbuka dengan anggun mendedahkan sebahagian bahu selain memberi fokus kepada potongan yang membuatkan pinggang terlihat ramping,” jelas sumber berkenaan.

Foto: Evening Standard

Ada rumours mengatakan gaun perkahwinan Markle itu lebih mahal berbanding gaun pengantin yang pernah dipakai oleh kakak iparnya, Kate Middleton dan ada pula yang mendakwa sebaliknya.

Menjadi pelengkap gaun bernilai sekitar RM2 juta yang dipakai Markle, tentunya riasan sederhana berwarna nude. Dandanan rambut pula digulung sederhana dilengkapi sebuah tiara pemberian Queen Elizabeth dan vail menutupi bahagian wajah dan rambutnya.

Secara keseluruhan Markle memilih gaya yang minimalis tanpa banyak perhiasan. Bahkan pemilihan sepatu juga sederhana dan ia direka oleh Clare dengan menggunakan fabrik sutera satin.

Mengimbas semula detik indah dan bersejarah buat pasangan diraja itu, Markle dirias di lokasi penginapannya iaitu Hotel Cliveden House.

Bersama ibunya Doria Ragland, Markle dibawa ke gereja St George’s Chapel di Windsor Castle, yakni lokasi pernikahan mereka dengan menaiki sebuah Rolls Royce.

Sebaik tiba di perkarangan St George’s Chapel, Markle melambai kepada ribuan rakyat yang berkumpul di luar gereja sebelum melangkah masuk sambil diiringi pengapit cilik yang memegang vail diperbuat daripada fabrik oganza sepanjang 5 meter itu.

Di antara pengapit comelnya itu, dua daripada mereka adalah anak kepada Putera William dan Kate Middleton, Putera George dan Puteri Charlotte.

Foto: Telegraph

Sumber : Time.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 18 Dec 2022
Featured Sun, 21 Mar 2021

Elizabeth Tan Dikhabarkan Sudah Berkahwin?

Mesti ramai yang patah hati ni..

Featured Sun, 29 Mar 2020
Featured Mon, 27 Apr 2020

Pertama kali berpuasa penuh, ratu terjun negara, Pandelela tabik pada orang Islam

Kagum dengan ketabahan rakan atlet Muslim beragama Islam

Featured Thu, 16 Feb 2023
Featured Mon, 8 May 2023

Keadaan Mental Semakin Merosot, Yasin Sulaiman Dirujuk Hospital Bahagia

Allahuakbar… Semoga dipermudahkan segala urusan buat Yasin Sulaiman 😢😢

Featured Fri, 22 May 2020
Featured Sun, 26 Apr 2020