Featured By: Yanie Baharom May 20, 2018 @ 4:33pm

Benarkah Gaun Perkahwinan Meghan Markle Khabarnya Lebih Mahal Dari Kate Middleton?

Solekan sederhana menyerlahkan kecantikan aslinya, diperindahkan pula dengan gaun pengantin berpotongan ringkas tanpa perincian yang sarat yang membaluti tubuh genitnya.

Meghan Markle, 36, tampil mempesona dengan balutan gaun pengantin putih di hari pernikahannya dengan Putera Harry yang berlangsung semalam.

Ramai pihak beranggapan bahawa Markle pastinya memilih pereka fesyen negara kelahirannya, Amerika Syarikat seperti Vera Wang atau dari rumah moda, Stella McCartney.

Sebaliknya pada hari bersejarah bergelar isteri kepada waris kedua takhta England itu, Markle memberi kepercayaan kepada Clare Waight Keller juga Pengarah Artistik wanita pertama Givenchy yang dilantik tahun lalu untuk mereka cipta gaun perkahwinannya.

Jurucakap pihak Istana memaklumkan, busana Markle itu dibuat menggunakan enam jahitan yang disulam dengan penuh ketelitian.

“Fokus gaun itu adalah garis leher bateau yang terbuka dengan anggun mendedahkan sebahagian bahu selain memberi fokus kepada potongan yang membuatkan pinggang terlihat ramping,” jelas sumber berkenaan.

Foto: Evening Standard

Ada rumours mengatakan gaun perkahwinan Markle itu lebih mahal berbanding gaun pengantin yang pernah dipakai oleh kakak iparnya, Kate Middleton dan ada pula yang mendakwa sebaliknya.

Menjadi pelengkap gaun bernilai sekitar RM2 juta yang dipakai Markle, tentunya riasan sederhana berwarna nude. Dandanan rambut pula digulung sederhana dilengkapi sebuah tiara pemberian Queen Elizabeth dan vail menutupi bahagian wajah dan rambutnya.

Secara keseluruhan Markle memilih gaya yang minimalis tanpa banyak perhiasan. Bahkan pemilihan sepatu juga sederhana dan ia direka oleh Clare dengan menggunakan fabrik sutera satin.

Mengimbas semula detik indah dan bersejarah buat pasangan diraja itu, Markle dirias di lokasi penginapannya iaitu Hotel Cliveden House.

Bersama ibunya Doria Ragland, Markle dibawa ke gereja St George’s Chapel di Windsor Castle, yakni lokasi pernikahan mereka dengan menaiki sebuah Rolls Royce.

Sebaik tiba di perkarangan St George’s Chapel, Markle melambai kepada ribuan rakyat yang berkumpul di luar gereja sebelum melangkah masuk sambil diiringi pengapit cilik yang memegang vail diperbuat daripada fabrik oganza sepanjang 5 meter itu.

Di antara pengapit comelnya itu, dua daripada mereka adalah anak kepada Putera William dan Kate Middleton, Putera George dan Puteri Charlotte.

Foto: Telegraph

Sumber : Time.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 11 May 2020
Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Wed, 2 Oct 2019

Sinaran matahari tingkatkan risiko katarak atau kanser mata

Bukan kulit saja yang anda kena lindung daripada sinaran UV!

Featured Wed, 11 Sep 2019

Panduan minum kopi dengan betul

Hidup cergas dan sihat dengan secawan kopi

familuv Fri, 20 Jul 2018
Eat Travel Fri, 8 Jun 2018

Lontong Goreng, Hidangan Santai Untuk Hari Raya Anda

Hidangan lontong goreng ini pasti digemari oleh seisi keluarga anda.

Featured Mon, 30 Sep 2019
Featured Thu, 15 Mar 2018

Doktor Bongkar Ais Mampu Bakar Lemak Dalam Masa 30 Minit. Wow, Kena Cuba Ini!

Ais bukan sahaja untuk menyejukkan minuman, tetapi ia juga mempunyai kebaikan yang tersendiri.

Oh Lawa Fri, 22 Mar 2019
Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Cara memilih gaya tudung yang sesuai dengan bentuk muka anda

Jika tersalah pilih, rosaklah penampilan anda!

| Live TV