Hiburan By: Dhia Iwana February 27, 2024 @ 5:33pm

‘Cinta Setandan Pisang’ Bantu Lonjakkan Nama Eda Ezrin & Den Manjo

Siapa sangka lagu dalam dialek Kelantan mampu mencipta fenomena apabila ia berjaya diputarkan di stesen-stesen radio nasional negara.

Lagu ‘Cinta Setandan Pisang’ yang menampilkan pasangan duet sensasi Pantai Timur iaitu Eda Ezrin dan Den Majo telah mencapai lebih 900,000 tontonan di YouTube dalam masa satu bulan.

Eddie Hamid selaku komposer lagu ini menyifatkan kedua-dua penyanyi ini mempunyai suara yang baik khususnya untuk lenggok lagu dialek Kelantan dan oleh sebab itu mereka dipilih untuk menyanyikan lagu ciptaan terbarunya.

“Penampilan Eda serta Den dalam lagu ini kerana mereka bukan sahaja mempunyai suara yang baik untuk lenggok dialek negeri Kelantan, tetapi populariti mereka sebagai penyanyi top di kalangan penggemar lagu Pantai Timur membuatkan saya bersetuju memilih mereka,”kata Eddie.

Tambahnya ini bukanlah kali pertama Eda dan Den berkolaborasi bersama kerana sebelum ini mereka pernah bekerjsama menerusi lagu “Adik Jando Abe Duo’ dan ia telah mencapai 16 juta tontonan di media sosial.

Ujarnya lagi, ‘Cinta Setandan Pisang’ ini berkisar tentang kehidupan manusia yang sejak azali bukanlah insan yang sempurna.

“Lagu ini membawa maksud dalam setandan pisang itu bukanlah semuanya buruk dan begitu juga dengan situasi manusia yang sedang dilamun cinta atau hubungan suami isteri, sebaik mana pun hubungan mereka, mesti ada sedikit kekurangannya,” jelas Eddie.

@isz.zack_official Cinta Setandan Pisang – Eda Ezrin & Den Manjo #cintasetandanpisang #edaezrin #denmanjo #liriklagu #lagudikir #dikirkelantan #klatekito #lagunostalgia #lagujiwang #nostalgian8090an #iszackofficial ♬ Cinta Setandan Pisang – 𝑰𝒔.𝒁𝒂𝒄𝒌_𝑶𝒇𝒇𝒊𝒄𝒊𝒂𝒍

Eddie yang juga Pengarah Urusan Kijang Music berkata beliau ingin mengetengahkan lagu-lagu dalam dialek Kelantan ke peringjat arus perdana kerana beliau percaya lagu-lagu ini mampu mendapat tempat di hati pendengar muzik.

Sementara itu, Eda Ezrin atau nama sebenarnya Wan Norsahidah Azlin Wan Ismail, 29 dan Den Manjo atau Mohd Hafizudin Md Yusof, 27 meluahkan rasa syukur diberi kepercayaan dalam merakam lagu ‘Cinta Setandan Pisang’.

“Ini adalah lagu ketiga saya berduet dengan Eda Ezrin, dan Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada Abang Eddie.

“Dan saya dan Eda hanya mengambil masa sejam lebih saja untuk selesaikan proses rakaman,” ujar Den ketika ditemu bual.

Kedua-dua pelantun lagu ini yang merupakan anak kelahiran Kelantan dan telah bermula aktif menyanyi dari sekolah rendah.

“Harapan saya semestinya ingin menjadikan lagu “Cinta Setandan Pisang bukan setakat popular di kalangan peminat Pantai Timur, tetapi ia juga boleh memasuki pasaran arus perdana,” kata Eda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 6 Jul 2020
Trending Mon, 8 Mar 2021
Hiburan Fri, 26 Jan 2018

AZMI KELUAR CALIPH BUSKERS, TAMPIL SOLO LAGU KATA JUANG?

Sarat dengan nasihat dan pesanan, lirik lagu ini dianggap begitu deep tetapi masih mampu difahami

Hiburan Sun, 18 Nov 2018

尤雅自封「Lady Yaya」与歌迷一起忆往事

歌坛「第一玉女」尤雅一年访马两次!现年60多岁的她自嘲魅力不输女神卡卡,还自封「Lady Yaya」。

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

EXO’s Lay Will NOT Allow His Children to Become an Idol

EXO’s Lay talks to Pear Vid in an interview about supporting youngsters chasing their dreams, and future children’s plans on becoming an idol like him.

Hiburan Mon, 11 Sep 2023
Hiburan Wed, 2 Jan 2019