Featured By: Aqilah Paharuzi May 10, 2023 @ 7:46pm

“Dialog Tak Semua Tepat.. Tetapi Peristiwa 23 Tahun Itu Tinggal Kesan Mendalam” – Perdana Menteri Sukar Tonton Filem Anwar: The Untold Story

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui sukar untuk menonton filem Anwar: The Untold Story buat pertama kali dek terimbau masa lampau yang meinggalkan kesan mendalam kepada keluarga.

Filem yang berkisarkan tentang ranjau perjalanan beliau dalam arena politik ketika memegang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan menangkis persepsi orang ramai yang menggelarkan Anwar sebagai banduan dan penjenayah.

ARTIKEL BERKAITAN: “Filem ‘Anwar: The Untold Story’ Menangkis Persepsi Sepanjang 23 Tahun Anwar Ibrahim Dipapar Menjadi Penjenayah” – Dr Wan Azizah

Jelas Anwar, beliau memberi kebebasan dan ruang sepenuhnya buat penerbit dan direktor filem ini tanpa bercadang untuk menyunting segala kritikan yang mungkin menyinggung keluarganya.

“Saya pertama kali tonton filem ini dan kami memberikan hak kebebasan sepenuhnya kepada. penerbit dan direktor. Ini hasil seni yang harus diciptakan dengan penuh kreativiti. Kalau ada tersingguh dan kritikan itu dimasukkan seperti dalam babak bersama adik-beradik saya itu, saya tidak cadang mereka untuk sunting.

“Sebagai figura yang diceritakan tentunya saya dan isteri, Azizah sangat tersentuh. Banyak episod dalam filem ini betul, meskipun ada segelintir dialog tidak 100% tepat. Namun, isu yang dibangkitkan adalah benar.

“Sejujurnya, saya sukar mengulas filem ini kerana ada segelintir episod sangat melukakan, menyakitkan dan menyedihkan terutama apabila beban tersebut ditanggung oleh Azizah, anak-anak dan rakan,” ujarnya.

Anwar yang juga merupakan Ahli Parlimen Tambun itu berkata beliau hanyalah manusia biasa, namun tetap menghargai penghasilan filem ini dengan gaya penceritaan dan sinematografi yang begitu menarik.

“Peristiwa berpuluhan tahun disingkatkan dalam masa satu jam lebih tentunya tidak mudah. Ia hanya boleh dilakukan dengan kecekalan, kepintaran dan pengalaman direktor. Sinematografi pun baik.

“Saya manusia biasa… Pasti ada tersentuh perasaan.. Sedih walapun seperti Azizah sebut dalam filem itu, ‘harus kawal, jangan pamer kesedihan kepada rakyat’, itu memang saya lakukan.

“Sepanjang hidup derita di penjara, hanya sekali menangis iaitu apabila ibu meninggal. Itu tak boleh kawal. Yang lain tu senyum dalam tangisan,” ujaryna lagi.

Disoal sama ada babak dalam penjara itu menggambarkan situasi sebenar, Anwar berkata keadaan dalam penjara adalah lebih parah daripada yang ditonjolkan.

“Babak dalam lokap itu tidak semuanya sama, dulu tak ada sinki dalam penjara. Keadaan sebenar ketika saya dalam lokap dahulu lebih parah daripada yang dipertonjolkan. Tempatnya gelap sepanjang masa dan tujuannya amat menyeksakan,” jelasnya.

Pada Isnin Malam, Anwar bersama isteri tercintanya, Wan Azizah ke sesi tayangan perdana filen Anwar: The Untold Story yang memaparkan perjalanan dalam arena politik di pusat beli belah terletak di ibu kota.

Filem berlatarkan antara 1993 dan 1998 itu, mengisahkan perjalanan hidup Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan serta perjuangannya dalam menentang amalan rasuah.

Diterbitkan oleh Bianglala Entertainment hasil sentuhan pengarah terkenal Indonesia, Viva Westi menelan belanja sebanyak RM10 juta.

FIlem ini dibintingai oleh pelakon terkenal seperti Farid Kamil yang memegang watak utama sebagai Anwar, Hasnul Rahmat (Tun Dr Mahathir Mohamad), aktres popular Indonesia Acha Septriasa (Wan Azizah), serta dibantu oleh Piet Pagau dan Dewi Irawan.

Anwar: The Untold Story bakal ditayangkan di panggung wayang seluruh negara pada 18 Mei ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 3 Dec 2018
Trending Tue, 16 Jun 2020
Featured Wed, 5 Oct 2022
Featured Tue, 3 Sep 2019

Ikuti panduan ini agar bilik tidur anda kelihatan luas!

Senangnya nak bagi bilik kelihatan luas!

Featured Wed, 3 Aug 2022

Shila Amzah Nasihat Jangan Bercinta Dengan Lelaki Panas Baran… Siap Beri Ciri-Ciri Lelaki ‘Red Flag’

Fuh, siapa pernah ada pengalaman bercinta dengan lelaki panas baran? Serammm, hati hati buat wanita di luar sana

Featured Sun, 27 Feb 2022

Dapat Jualan RM5.4 Juta, Koleksi Ramadan Tudung Milik Fazura Habis Terjual Dalam Masa 1 Jam

Patut sekarang ramai yang beralih pakai tudung bawal kan??

Hiburan Wed, 18 May 2022

“Saya Memang Bertudung” – Pakai Wig, Normah Damanhuri Tak Mahu Rambut Sendiri Terdedah

Normah Damanhuri mengenakan wig untuk tidak mendedahkan rambutnya sendiri.

Hiburan Mon, 7 Oct 2019
Trending Mon, 3 Jan 2022

Avaa Vanja Berjaya Dapatkan Hak Penjagaan Sementara & Injunksi Bagi Menghalang Anak Dibawa Keluar Negara

Pendengaran kes hadhanah pelakon Avaa Vanja bermula pada hari ini di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur setelah beliau memfailkan perceraian terhadap suaminya, Aamil Sulaiman pada 2 Disember tahun lepas. Peguam Syarie Nurul Hafidzah dan Zeti

Featured Fri, 15 Mar 2019

| Live TV

error: Content is protected !!