Events By: Aqilah Paharuzi May 14, 2022 @ 4:16pm

‘Gesek’ Legend Cap Lada Bertahan 89 Tahun – “Bau Belerang Beri Satu Perasaan Berbeza Pada Pengguna..”

Pengeluaran ‘gesek’ Cap Lada Kelantan Match Factory di Sungai Keladi, Kelantan kekal bertahan sejak 89 tahun yang lalu dan tidak pernah berhenti.

Ia susulan permintaan luar biasa peminat setianya yang sudah biasa menggunakan mancis tersebut dalam kehidupan seharian.

Menurut penyelia Kelantan Match Factory, Mahmod Mohd Nor, 85, berkata mancis atau dalam dialek Kelantan ‘gesek’ kekal relavan kerana masih digunakan untuk membakar sampah, menyalakan rokok, menghidupan kayu api dan lain-lain.

Mahmod mengakui meskipun setengah masyarakat lebih gemar dan selesa menggunakan pemetik api, namun nilai sentimental yang ada pada gesek menjadi salah satu punca penghasilan mancis hasil tangan anak Kelantan itu tidak pernah putus.

“Cetusan api gesek berserta bau belerang memberi satu perasaan berbeza kepada pengguna berbanding jika mereka menggunakan pemetik api.

“Tambahan pula orang kampung apabila bakar sampah mereka lebih selesa guna gesek berbanding pemetik api. Kualiti Mancis Cap Lada yang dihasilkan di kilang ini kekal sama sejak 1933, ia antara faktor penyumbang kenapa produk ini terus berada dalam pasaran,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Bercerita mengenai sejarah Kelantan Match Factory, Mahmod berkata, kilang paling lama serta tertua di negara itu sudah beroperasi di tapak kompleks seluas 1.13 hektar sejak 1933.

Mahmood yang telah bekerja selama tiga puluh tahun di kilang pembikinan kotak mancis, batang mancis dan bahagian pembungkusan mendedahkan proses pembuatan mancis menggunakan kayu terentang atau kayu simpul paya diimport dari China.

“Ada tujuh langkah untuk menghasilkan sekotak mancis bersaiz 20 milimeter (mm) yang setiap satu diisi kira-kira 50 batang mancis. Proses pembuatan dibahagi kepada dua iaitu menghasilkan kotak dan batang mancis,” katanya.

Mahmod berkata proses membuat kotak bermula di outer box machine apabila sekeping kayu nipis dilipat, digam dan dibalut kertas sebelum dijemur.

“Kotak-kotak itu kemudian dikeringkan menggunakan mesin pengering kira-kira 10 minit sebelum proses diteruskan di inner box machine untuk menghasilkan bahagian dalam kotak,” katanya.

Langkah seterusnya ialah menampal label pada kotak yang dilakukan serentak oleh tiga pekerja.

“Pekerja akan turut melakukan kerja-kerja slide pasting pada kotak berkenaan, ini bertujuan meletakkan striking area di kedua-dua sisi kotak.

Striking area mempunyai campuran bahan karbida yang akan menyebabkan mancis menyala apabila berlaku geseran,” kata Mahmod.

Menurut beliau, untuk menghasilkan batang mancis pula, proses dilakukan di kilang berbeza bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

“Batang mancis akan dicelup ke dalam lilin menggunakan dipping machine. Kemudian bahagian kepala batang mancis itu akan dicelup empat bahan iaitu kalium klorida, kanji, sulfur dan silika sebelum dikeringkan dan dimasukkan ke dalam filling machine untuk diisi ke dalam kotak mancis yang sudah siap,” katanya.

Setelah kotak dan batang mancis telah siap, Mahmod berkata kedua-kedua bahan tersebut dihantar ke packing machine untuk dibungkus sebelum mengedar ke seluruh negara berdasarkan permintaan.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 18 Jan 2018

Kurus Tak Semestinya Sihat

Kurus itu cantik! Itu fakta yang tersemat di pemikiran ramai wanita. Namun, tahukah anda kurus itu tidak semestinya melambangkan seseorang itu 100% sihat. Ini disebabkan mereka yang kurus selalu merasakan mereka sihat lalu mengambil ringan […]

Hiburan Wed, 29 Sep 2021

Ben Utomo Kongsi Perspektif Tentang Isu Percintaan Anak Muda Masa Kini Dalam Ghosting

Kisah percintaan anak muda yang rumit dan dinamik amat menarik untuk diterokai dan dijadikan inspirasi untuk karya seni rapper baharu Indonesia, Ben Utomo. Tidak lama selepas melancarkan album INDO KID, lebih tepat pada April 2021 […]

Trending Tue, 16 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Ingat, jangan sesekali memandang rendah diatas kesusahan orang lain kerana, kita tidak tahu apakah ujian yang bakal kita hadapi kelak

Hiburan Fri, 3 Aug 2018

Kenapa Pak Nil Emosi Tengok Drama TV3 Ni?

Geram dengan watak Husna dan Nek Pah pengacara terkenal, Datuk Aznil Hj Nawawi turut emosi menonton drama Jangan Benci Cintaku yang disiarkan di TV3

Hiburan Sun, 10 Nov 2019

Wah…Eyka Farhana Siap Sedia Jadi Penyanyi

Wah…tak sabar nak dengar suara Eyka!

Trending Tue, 3 Apr 2018

Ibu Terkejut Bateri Kalkulator Tersekat Pada Usus Anak

Hasil pemeriksaan di klinik pertama dan kedua doktor menolak kemungkinan anak tertelan bateri kerana tidak menunjukkan tanda-tanda seperti muka berubah kebiruan. Uish…Bahaya tu!

Hiburan Tue, 9 Jan 2018

Kendall Nampak Tua Dah Betul Ke?

Dari gambar tidak kelihatan tetapi bila berdepan OMG..

Trending Fri, 2 Jul 2021

Jom Semak! Senarai Mukim, Lokaliti Yang Terlibat Dalam PKPD Di Selangor & WP Kuala Lumpur

Boleh semak senarrai berikut, kot-kot tempat korang kan?!

Featured Thu, 5 Aug 2021

“Comelnya, Mirip Ayahanda”- Sambut Ulang Tahun Ke -10, Foto Terkini Raja Nazira Safya Jadi Perhatian Ramai

Telatah anakanda kepada Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah dan Tuanku Zara Salim sentiasa mencuit hati ramai netizen. Baru baru ini, Raja Nazira Safya telah menyambat ulang tahun kelahirannya yang kini mencecah usia 10 tahun. Bersempena […]

Featured Mon, 8 Jan 2018

7 Kesilapan Semasa Mencuci Rambut Yang Anda Selalu Lakukan

“Eh apasal rambut aku masih kasar dan gatal, padahal baru sahaja basuh dan syampu malam tadi? Masuk ni dah banyak kali tukar syampu tapi masih tak jumpa yang sesuai. Tak tahulah ni masalah syampu atau […]

| Live TV