Events By: Aqilah Paharuzi May 14, 2022 @ 4:16pm

‘Gesek’ Legend Cap Lada Bertahan 89 Tahun – “Bau Belerang Beri Satu Perasaan Berbeza Pada Pengguna..”

Pengeluaran ‘gesek’ Cap Lada Kelantan Match Factory di Sungai Keladi, Kelantan kekal bertahan sejak 89 tahun yang lalu dan tidak pernah berhenti.

Ia susulan permintaan luar biasa peminat setianya yang sudah biasa menggunakan mancis tersebut dalam kehidupan seharian.

Menurut penyelia Kelantan Match Factory, Mahmod Mohd Nor, 85, berkata mancis atau dalam dialek Kelantan ‘gesek’ kekal relavan kerana masih digunakan untuk membakar sampah, menyalakan rokok, menghidupan kayu api dan lain-lain.

Mahmod mengakui meskipun setengah masyarakat lebih gemar dan selesa menggunakan pemetik api, namun nilai sentimental yang ada pada gesek menjadi salah satu punca penghasilan mancis hasil tangan anak Kelantan itu tidak pernah putus.

“Cetusan api gesek berserta bau belerang memberi satu perasaan berbeza kepada pengguna berbanding jika mereka menggunakan pemetik api.

“Tambahan pula orang kampung apabila bakar sampah mereka lebih selesa guna gesek berbanding pemetik api. Kualiti Mancis Cap Lada yang dihasilkan di kilang ini kekal sama sejak 1933, ia antara faktor penyumbang kenapa produk ini terus berada dalam pasaran,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Bercerita mengenai sejarah Kelantan Match Factory, Mahmod berkata, kilang paling lama serta tertua di negara itu sudah beroperasi di tapak kompleks seluas 1.13 hektar sejak 1933.

Mahmood yang telah bekerja selama tiga puluh tahun di kilang pembikinan kotak mancis, batang mancis dan bahagian pembungkusan mendedahkan proses pembuatan mancis menggunakan kayu terentang atau kayu simpul paya diimport dari China.

“Ada tujuh langkah untuk menghasilkan sekotak mancis bersaiz 20 milimeter (mm) yang setiap satu diisi kira-kira 50 batang mancis. Proses pembuatan dibahagi kepada dua iaitu menghasilkan kotak dan batang mancis,” katanya.

Mahmod berkata proses membuat kotak bermula di outer box machine apabila sekeping kayu nipis dilipat, digam dan dibalut kertas sebelum dijemur.

“Kotak-kotak itu kemudian dikeringkan menggunakan mesin pengering kira-kira 10 minit sebelum proses diteruskan di inner box machine untuk menghasilkan bahagian dalam kotak,” katanya.

Langkah seterusnya ialah menampal label pada kotak yang dilakukan serentak oleh tiga pekerja.

“Pekerja akan turut melakukan kerja-kerja slide pasting pada kotak berkenaan, ini bertujuan meletakkan striking area di kedua-dua sisi kotak.

Striking area mempunyai campuran bahan karbida yang akan menyebabkan mancis menyala apabila berlaku geseran,” kata Mahmod.

Menurut beliau, untuk menghasilkan batang mancis pula, proses dilakukan di kilang berbeza bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

“Batang mancis akan dicelup ke dalam lilin menggunakan dipping machine. Kemudian bahagian kepala batang mancis itu akan dicelup empat bahan iaitu kalium klorida, kanji, sulfur dan silika sebelum dikeringkan dan dimasukkan ke dalam filling machine untuk diisi ke dalam kotak mancis yang sudah siap,” katanya.

Setelah kotak dan batang mancis telah siap, Mahmod berkata kedua-kedua bahan tersebut dihantar ke packing machine untuk dibungkus sebelum mengedar ke seluruh negara berdasarkan permintaan.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 20 Mar 2022
Hiburan Sat, 17 Nov 2018

Shalma Eliana Tiada Niat Tumpang Populariti Kakak

Baru berusia 18 tahun, Shalma Eliana bertuah kerana mendapat peluang menyanyikan lagu ciptaan Malique & Dedeq. Good Luck Yana!

Hiburan Tue, 5 Dec 2017

5 VIDEO KELAKAR ABAD INI

Kalau di Malaysia korang selalu layan video-video viral pasal artis yang selalu berbalas tweet mahupun retweet, kali ini kami di xtra akan tampilkan beberapa video dari beberapa buah negara yang boleh dikatakan viral jugak lah.  Walaupun usia video tersebut sudah beberapa tahun di muat naik dilaman youtube tetapi masih lagi mendapat sambutan.

Hiburan Mon, 2 Apr 2018

Nana Tolak Lamaran Jadi Isteri Kedua

Nana berharap pendapat peribadinya tidak disalah erti atau mengguris perasaan insan lain kerana ia bukan ditujukan kepada sesiapa, sebaliknya hanya untuk diri sendiri.

Hiburan Sat, 10 Aug 2019

Intan Najuwa Serik Dengan Lelaki Gila Duit?

Intan Najuwa tekad menjadi pembantu rumah untuk menyiasat calon suaminya!

Featured Sun, 26 Sep 2021

Penerima BPR Fasa 3 & Rayuan BPR Terima Bayaran Terus Mulai Selasa Ini

Penerima BPR fasa 3 dan pemohon rayuan BPR bakal menerima pembayaran kredit secara terus ke akaun masing masing mulai Selasa ini. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pembayaran itu akan memanfaatkan seramai

Featured Wed, 7 Dec 2022
Hiburan Thu, 22 Aug 2019

| Live TV