Events By: Aqilah Paharuzi May 14, 2022 @ 4:16pm

‘Gesek’ Legend Cap Lada Bertahan 89 Tahun – “Bau Belerang Beri Satu Perasaan Berbeza Pada Pengguna..”

Pengeluaran ‘gesek’ Cap Lada Kelantan Match Factory di Sungai Keladi, Kelantan kekal bertahan sejak 89 tahun yang lalu dan tidak pernah berhenti.

Ia susulan permintaan luar biasa peminat setianya yang sudah biasa menggunakan mancis tersebut dalam kehidupan seharian.

Menurut penyelia Kelantan Match Factory, Mahmod Mohd Nor, 85, berkata mancis atau dalam dialek Kelantan ‘gesek’ kekal relavan kerana masih digunakan untuk membakar sampah, menyalakan rokok, menghidupan kayu api dan lain-lain.

Mahmod mengakui meskipun setengah masyarakat lebih gemar dan selesa menggunakan pemetik api, namun nilai sentimental yang ada pada gesek menjadi salah satu punca penghasilan mancis hasil tangan anak Kelantan itu tidak pernah putus.

“Cetusan api gesek berserta bau belerang memberi satu perasaan berbeza kepada pengguna berbanding jika mereka menggunakan pemetik api.

“Tambahan pula orang kampung apabila bakar sampah mereka lebih selesa guna gesek berbanding pemetik api. Kualiti Mancis Cap Lada yang dihasilkan di kilang ini kekal sama sejak 1933, ia antara faktor penyumbang kenapa produk ini terus berada dalam pasaran,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Bercerita mengenai sejarah Kelantan Match Factory, Mahmod berkata, kilang paling lama serta tertua di negara itu sudah beroperasi di tapak kompleks seluas 1.13 hektar sejak 1933.

Mahmood yang telah bekerja selama tiga puluh tahun di kilang pembikinan kotak mancis, batang mancis dan bahagian pembungkusan mendedahkan proses pembuatan mancis menggunakan kayu terentang atau kayu simpul paya diimport dari China.

“Ada tujuh langkah untuk menghasilkan sekotak mancis bersaiz 20 milimeter (mm) yang setiap satu diisi kira-kira 50 batang mancis. Proses pembuatan dibahagi kepada dua iaitu menghasilkan kotak dan batang mancis,” katanya.

Mahmod berkata proses membuat kotak bermula di outer box machine apabila sekeping kayu nipis dilipat, digam dan dibalut kertas sebelum dijemur.

“Kotak-kotak itu kemudian dikeringkan menggunakan mesin pengering kira-kira 10 minit sebelum proses diteruskan di inner box machine untuk menghasilkan bahagian dalam kotak,” katanya.

Langkah seterusnya ialah menampal label pada kotak yang dilakukan serentak oleh tiga pekerja.

“Pekerja akan turut melakukan kerja-kerja slide pasting pada kotak berkenaan, ini bertujuan meletakkan striking area di kedua-dua sisi kotak.

Striking area mempunyai campuran bahan karbida yang akan menyebabkan mancis menyala apabila berlaku geseran,” kata Mahmod.

Menurut beliau, untuk menghasilkan batang mancis pula, proses dilakukan di kilang berbeza bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

“Batang mancis akan dicelup ke dalam lilin menggunakan dipping machine. Kemudian bahagian kepala batang mancis itu akan dicelup empat bahan iaitu kalium klorida, kanji, sulfur dan silika sebelum dikeringkan dan dimasukkan ke dalam filling machine untuk diisi ke dalam kotak mancis yang sudah siap,” katanya.

Setelah kotak dan batang mancis telah siap, Mahmod berkata kedua-kedua bahan tersebut dihantar ke packing machine untuk dibungkus sebelum mengedar ke seluruh negara berdasarkan permintaan.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 22 Mar 2019

Fify Azmi Terkejut Dituduh Punca Rashidi-Vanidah Bercerai

Ketika saya dan abang Shidi menjalani penggambaran klip video produk berkenaan, mereka sudah bercerai…

Hiburan Sun, 21 May 2023
Featured Tue, 20 Feb 2024
Fab Foodies! Sat, 9 Jun 2018

Penangan Drama Nur, Sup Bunjut Mula Popular

Lepasni jangan pula korang keliru pula bila nampak sup bunjut dalam masakan, jangan ingat ‘barang’ untuk menyihir pula ya…

Hiburan Tue, 23 Jan 2018

Kena Tahan Reman Lagi!

Siapa pula kali ini kena tahan reman sekali lagi ?

Featured Mon, 19 Feb 2024
Featured Thu, 27 Feb 2020
Hiburan Thu, 26 Sep 2019

Wann Rindu Masuk Studio

Tiada siapa yang boleh lawan suara ‘seksi’ Wann setakat ini, betul tak?

Hiburan Tue, 17 Sep 2019

Jessica Jung Akan Keluar Single Terbaru Oktober Ini!

Siapa peminat Jessica Jung kat sini?