Featured By: Salma Syahbuddin March 16, 2022 @ 2:54pm

Kerajaan Bersetuju Benarkan Pengeluaran Khas KWSP Sebanyak RM10,000

Ini mungkin berita gembira buat seluruh rakyat Malaysia yang berharap agar pengeluaran khas sebanyak RM10,000 daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini telah dipersetujui.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan mengenai berita gembira itu pada sidang media khas hari ini.

Menurutnya, walaupun keputusan yang sukar kerana membabitkan simpanan hari tua rakyat dan pengeluaran khas ini adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara keperluan mendesak rakyat dan juga simpanan masa hadapan.

“Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman KWSP melalui tiga skim iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra berjumlah RM101 bilion membabitkan 7.34 juta pencarum sejak pandemik Covid-19 melanda negara dua tahun lalu.

“Berdasarkan dapatan kajian dan penelitian secara menyeluruh dalam fasa pemulihan selepas pandemik ini, ada dalam kalangan Keluarga Malaysia yang masih terkesan dari segi ekonomi, hilang pendapatan dan sedang membina semula kehidupan,” katanya.

Justeru itu, kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran RM10,000 setelah mengkaji dan mendengar permintaan dari semua pihak.

Oleh itu, penjelasan mengenai pengeluaran khas ini akan dibuat oleh Kementerian Kewangan dan pihak KWSP dalam masa terdekat.

Bagaimanapun, beliau merayu agar pemohon mengekalkan simpanan mereka kecuali keadaan benar-benar mendesak.

 

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 26 Nov 2018

Here are Two Places You Can Consider for Your Christmas Feast

It’ll be the perfect evening with loved ones.

Trending Fri, 28 Feb 2020
Hiburan Fri, 22 Dec 2017

Ada Yang Kata Fattah Amin Pelakon ‘Kayu’

Erma Fatima Nafi Fattah Amin Pelakon ‘Kayu’

Hiburan Sun, 1 Apr 2018

Cristina Suzanne Pilih Lelaki Johor!

Diam tak diam, tiada ribut tiada angin, tiba-tiba diberitakan pelakon ‘Surf This Love’ ini sudah dengan sebenarnya melayari bahtera percintaan apabila selemat melansungkan perkahwinan pada Sabtu lalu.

Trending Mon, 1 Mar 2021
Featured Mon, 5 Nov 2018

Ini Penjelasan Saintifik Mengapa Menguap Boleh Berjangkit!

Cuba menguap sekarang sebelah rakan anda, boleh berjangkit atau tidak?

Hiburan Sun, 18 Mar 2018

Kali Ini Yuna Pula Mengalami Gangguan Seksual

Selebriti tidak terlepas menjadi salah seorang dari mangsa gangguan seksual di laman sosial media dan telah berlarutan lebih dari 6 bulan .

Hiburan Fri, 8 Mar 2019
Hiburan Fri, 16 Aug 2019
Hiburan Wed, 5 Sep 2018

Azhan Rani Gemar Bersendiri Di Kebun?

Pelakon ini juga antara yang dikenali sebagai artis low profile. Menurut Azhan, dia lebih suka duduk di tempat yang mendamaikan jika tidak ke set penggambaran.

| Live TV