Featured By: Aqilah Paharuzi May 11, 2022 @ 3:00pm

Kes Rasuah: Zizie Izette Mengaku Terima Wang Pengenalan RM2.8 Juta – Saksi

Pelakon jelita, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad mengaku menerima wang berjumlah RM2.8 juta daripada seorang perunding unit amanah.

Memetik laporan Utusan Malaysia, Zizie yang merupakan isteri kepada Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Mokhtar Radin menerima wang tersebut dipercayai sebagai duit ‘pengenalan’ berhubung pelaburan Felcra dalam unit amanah Public Mutual.

Menurut saksi pendakwaan ke-27 yang juga pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd Haris Ibrahim berkata, dalam rakaman yang diambil pada 27 Julai 2016 lalu, Zizie mengakui menerima wang tersebut daripada ejen pelaburan, Norhaili Ahmad Mokhtar.

“Saya tidak ingat berapa kali Datin Seri Zizie Izette memaklumkan perkara itu (wang pengenalan RM2.8 juta) tetapi memang ada,” katanya.

Difahamkan, dalam prosiding sebelum ini Norhaili berkata aktres tersebut layak menerima wang pengenalan itu memandangkan dia memperkenalkan suaminya untuk Felcra membuat pelaburan berjumlah RM150 juta.

Namun, ketika itu Bung Mohktar ternyata adalah pengerusi bukan eksekutif Felcra.

Mohd Haris berkata rakaman percakapan selebriti tersebut telah diserahkan kepadanya selepas salah seorang pegawai SPRM selesai merekodkan rakaman pengakuan Zizie.

Rakaman percakapan Zizie berkenaan ‘induction fee’ tersebut dimaklumkan mengikut Seksyen 30 (3) (b) iaitu dibawah Akta SPRM 2009.

Mohd Haris kemudiannya telah melengkapkan kertas siasatan dan mengemukakan syor kepada bahagian pendakwaan agar Bung Moktar dan Zizie Izette didakwa di mahkamah.

Terdahulu, Bung Mokhtar, 64, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan iaitu menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai satu dorongan untuk mendapatkan kelulusan Felcra dalam membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Tertuduh didakwa menerima rasuah daripada ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid menerusi isterinya, Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di Kuala Lumpur pada 12 Jun 2015.

Bung Moktar juga didakwa menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Manakala Zizie Izette berdepan tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Rozina Ayob bersambung 17 Mei ini.

Kredit foto: MalaysiaKini

Sumber: Utusan Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 12 Mar 2018

10张照片证明「没有毛兄弟陪伴不算快乐的童年」

很多宠物都需要爱,他们其实懂很多,有养动物的人应该知道,很多毛小孩好像都听的懂你在说什么,但有时候可能还是会犯错或是捣蛋的。让我们来看看为什么有小孩后就更应该养动物吧!

Featured Fri, 15 Apr 2022
Hiburan Wed, 11 Dec 2019

Tak Kecil Hati Pun…

Jangan lupa tonton pentas akhir Mentor Milenia 2019 pada Ahad ini jam 9 malam di TV3! 

Trending Wed, 27 Jan 2021

Bayaran BPN 2.0 Ambil Masa Seminggu Untuk Dikreditkan – MOF

Mohon bersabar demi kebijakan rakyat bersama ❤️

Featured Thu, 19 Mar 2020
Hiburan Wed, 21 Feb 2018

LINDSAY LOHAN PELUK ISLAM?

Bintang antarabangsa, Lindsay Lohan mengakui berasa tenang apabila membaca ayat suci al-Quran dan berpuasa dibulan Ramadan

Trending Tue, 6 Aug 2019

‘Makan Pedas Sampai Meletop’- Cabaran PEDASSS Chick Yun Challenge Myeondong Topokki

Cabaran pedasss chick yun boleh buat perut korang meletop!

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Gedung buku, destinasi ilmu yang menarik untuk diteroka

Bawa ahli keluarga ‘bercuti’ dalam lautan ilmu

Trending Mon, 15 Feb 2021

Orang Awam Kini Boleh Mendaftar Vaksin Covid-19 Menerusi 5 Kaedah Ini

Okay gaisss, dah boleh semak apakah kaedah yang perlu dilakukan…

| Live TV