Hiburan By: SGMS Enal January 29, 2018 @ 6:18am

Kongsi Pengalaman Perkahwinan Barakah Tanpa Modal Puluh Ribu

Seiring zaman yang semakin moden, perkahwinan dilihat seperti festival keraian dengan lagu yang mengiringi pengantin, buah tangan yang diperbuat daripada kaca atau kristal, bukan lagi bunga telur cara tradisional, baju, pelamin yang terlalu gah dipenuhi bunga segar.  Semua itu duit! Senang cerita, tiada duit, tiadalah perkahwinan.

Walhal, perkahwinan dalam islam jauh bezanya seperti langit dengan bumi.  Rukun yang menghalalkan nikah hanya lima.

  • Pengantin lelaki (Suami)
  • Pengantin perempuan (Isteri)
  • Wali
  • Dua orang saksi lelaki
  • Ijab dan kabul (akad nikah)
Ternyata tiada pelamin dengan bunga segar diperlukan, jurugambar dilengkapi dengan ‘drone’, baju dihiasi manik dan songket yang beribu ringgit harganya serta kelengkapan lain yang dirasakan WAJIB ada setiap kali isu perkahwinan dibangkitkan.

 
 
Shafiqah yang pernah tular satu masa dulu kerana mengahwini seorang lelaki ber’tattoo’ namun beliau tidak cepat melatah kerana seperti apa yang pernah beliau katakan dahulu, “suami ber’tattoo’ inilah yang akan sentiasa mengingatkan dirinya ketika masuk waktu solat, dan menjaga aurat isterinya daripada pandangan orang lain.”
 
Terbaru, Shafiqah berkongsi kisah mereka suami dan isteri ketika melangsungkan pernikahan dengan hanya RM3000.  Gambar pula menggunakan tripod kamera yang harganya kurang daripada perkhidmatan fotogarafi yang RM2000-RM3000 kosnya.  Ikuti kisah Shafiqah yang boleh dijadikan rujukan kepada pasangan yang ingin melangsung perkahwinan dengan prosedur wajib mengikut islam serta modal yang rendah untuk jamuan orang ramai.
 

Kami nikah sempoi je.


Just buat kenduri doa selamat RM 500. Papa pesan pada saya permulaan kahwin lagi banyak nak pakai duit. So Papa langsung tak susahkan kami nak bernikah. Senang cerita Allah permudahkan segala urusan pernikahan kami melalui famili Papa saya di Melaka. Happy kami bila Allah kurniakan saya seorang bapa yang sangat memahami dan faham agama.

Kami nikah buat yang wajib je, so semua urusan nikah kami keluarga sebelah Papa saya yang uruskan. Belanja nikah semua anggaran dalam 3k saja, termasuk kenduri doa selamat, pakaian pengantin, upah jurunikah, saksi dan lain-lain. Paling best… inai pun saya tak pakai hahaha! Rileks je kahwin sarung cincin.

Takde malam berinai
Takde pelamin
Takde makan beradab
Takde Flowergirl
Takde acara potong kek
Takde upacara renjis renjis
Takde upacara baling tepung, campak beras macam bagi ayam makan 

Paling best… TIADA HUTANG LOAN DIBUAT sepanjang pernikahan kami! Pheewiiittt! Bahagia hiduppp 

Pastu kami balas dendam lah… HONEYMOON sakanlah kami merata kahkahkah! Inilah antara hikmah NIKAH BUAT YANG WAJIB saja yang dulu sebab selebihnya kita pergi BERCUTI HONEYMOON sambil menikmati keindahan alam ciptaan ALLAH SWT.

Nak best lagi… bab photographer memang kami jimat 2-3 ribu sebab kami beli TRIPOD, setting camera dan edit sendiri… hasilnya pun kami puas hati… fuhhh!

Maka nikmat Tuhan kamu manakah yang mahu didustakan?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 22 May 2019

Pergh…Kumpulan Slash Ada Lagu Barulah!

‘Dan Leburkanlah’ dicipta sepenuhnya oleh pemain gitar Slash, Joe.

LIFESTYLE Mon, 29 Oct 2018

Betul Ke Letak Penama Je Dah Cukup, Kenapa Ramai Penama Sedih Bila Tuntut Harta?

Betul Ke Letak Penama Je Dah Cukup? Tapi Kenapa Ramai Penama Kongsi Kisah Sedih Bila Tuntut Harta?

Hiburan Sun, 18 Feb 2018

Sari Yanti Tayang Baby Bump,

Sari Yanti Tayang Baby Bump, Peminat Dah Mula Rasa Tak Sabar

Hiburan Fri, 8 Mar 2019
Hiburan Fri, 18 May 2018

Izreen Azminda Bersyukur Kerana Masih Laku?

Namun, bagi Izreen sendiri tawaran yang datang setelah beliau dihimpit kontroversi sejak November lepas dianggap sebagai rezeki dan beliau tidak mahu sama-sekali mengambil peduli cakap-cakap orang disekeliling beliau

Hiburan Sun, 10 Feb 2019

钟盛忠忆「演出只有四人」泪洒演唱会

钟盛忠大年初五「攻顶」开唱,与歌迷拜年贺新岁!回忆起演出只有四人,不禁泪洒演唱会~

Events Fri, 13 Dec 2019

Selepas 12 Tahun, SHAKTI Kembali Ke Malaysia!

Pembelian tiket boleh dilakukan bermula 7 Oktober di www.myticket.asia yang berharga RM 1255 (VIP), RM755 (Diamond), RM555 (Platinum), RM355 (Emas) RM255 (Silver).

LIFESTYLE Mon, 23 Apr 2018

Jangan Pakai Alat Solek Selagi Usia Belum Cecah 20 an

Penggunaan alat mekap kepada kanak-kanak akan meningkatkan proses penuaan dengan cepat, jadi lebih baik ia dielakkan supaya kulit akan menjadi lebih baik tanpa bahan kimia. Haaa, dengar tu semua!

Hiburan Fri, 12 Apr 2019

Exclusive on E! News: Fattah Amin Launches Fattastic Raya Collection

Get your raya clothes fixed with this collection!

| Live TV