Hiburan By: SGMS Enal January 29, 2018 @ 6:18am

Kongsi Pengalaman Perkahwinan Barakah Tanpa Modal Puluh Ribu

Seiring zaman yang semakin moden, perkahwinan dilihat seperti festival keraian dengan lagu yang mengiringi pengantin, buah tangan yang diperbuat daripada kaca atau kristal, bukan lagi bunga telur cara tradisional, baju, pelamin yang terlalu gah dipenuhi bunga segar.  Semua itu duit! Senang cerita, tiada duit, tiadalah perkahwinan.

Walhal, perkahwinan dalam islam jauh bezanya seperti langit dengan bumi.  Rukun yang menghalalkan nikah hanya lima.

  • Pengantin lelaki (Suami)
  • Pengantin perempuan (Isteri)
  • Wali
  • Dua orang saksi lelaki
  • Ijab dan kabul (akad nikah)
Ternyata tiada pelamin dengan bunga segar diperlukan, jurugambar dilengkapi dengan ‘drone’, baju dihiasi manik dan songket yang beribu ringgit harganya serta kelengkapan lain yang dirasakan WAJIB ada setiap kali isu perkahwinan dibangkitkan.

 
 
Shafiqah yang pernah tular satu masa dulu kerana mengahwini seorang lelaki ber’tattoo’ namun beliau tidak cepat melatah kerana seperti apa yang pernah beliau katakan dahulu, “suami ber’tattoo’ inilah yang akan sentiasa mengingatkan dirinya ketika masuk waktu solat, dan menjaga aurat isterinya daripada pandangan orang lain.”
 
Terbaru, Shafiqah berkongsi kisah mereka suami dan isteri ketika melangsungkan pernikahan dengan hanya RM3000.  Gambar pula menggunakan tripod kamera yang harganya kurang daripada perkhidmatan fotogarafi yang RM2000-RM3000 kosnya.  Ikuti kisah Shafiqah yang boleh dijadikan rujukan kepada pasangan yang ingin melangsung perkahwinan dengan prosedur wajib mengikut islam serta modal yang rendah untuk jamuan orang ramai.
 

Kami nikah sempoi je.


Just buat kenduri doa selamat RM 500. Papa pesan pada saya permulaan kahwin lagi banyak nak pakai duit. So Papa langsung tak susahkan kami nak bernikah. Senang cerita Allah permudahkan segala urusan pernikahan kami melalui famili Papa saya di Melaka. Happy kami bila Allah kurniakan saya seorang bapa yang sangat memahami dan faham agama.

Kami nikah buat yang wajib je, so semua urusan nikah kami keluarga sebelah Papa saya yang uruskan. Belanja nikah semua anggaran dalam 3k saja, termasuk kenduri doa selamat, pakaian pengantin, upah jurunikah, saksi dan lain-lain. Paling best… inai pun saya tak pakai hahaha! Rileks je kahwin sarung cincin.

Takde malam berinai
Takde pelamin
Takde makan beradab
Takde Flowergirl
Takde acara potong kek
Takde upacara renjis renjis
Takde upacara baling tepung, campak beras macam bagi ayam makan 

Paling best… TIADA HUTANG LOAN DIBUAT sepanjang pernikahan kami! Pheewiiittt! Bahagia hiduppp 

Pastu kami balas dendam lah… HONEYMOON sakanlah kami merata kahkahkah! Inilah antara hikmah NIKAH BUAT YANG WAJIB saja yang dulu sebab selebihnya kita pergi BERCUTI HONEYMOON sambil menikmati keindahan alam ciptaan ALLAH SWT.

Nak best lagi… bab photographer memang kami jimat 2-3 ribu sebab kami beli TRIPOD, setting camera dan edit sendiri… hasilnya pun kami puas hati… fuhhh!

Maka nikmat Tuhan kamu manakah yang mahu didustakan?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 14 Sep 2021

“Esok Birthday Ibu, Allah Hadiahkan Kepulangan Ayash Affan Hari Ini” – Shuib Sepahtu

Pelawak dan usahawan, Shuib Sepahtu bersyukur kerana anak keempatnya, Ayash Affan bakal pulang ke rumah hari ini. Menerusi hantaran terbaru di laman Instagram, Shuib menyifatkan ia sebagai hadiah bersempena hari lahir isterinya, Allahyarham Siti Sarah […]

Hiburan Sun, 12 May 2019

Cabaran Bersaing Dengan BBNU, Dazrin Sanggup Tolak Nasi!

Alhamdulillah dengan saiz tubuh sekarang, saya menerima banyak tawaran berlakon.

Hiburan Sun, 18 Feb 2018

‘Ali Setan’ Kini Dalam Kenangan

Azmil Mustapha Meninggal Dunia- ‘Ali Setan’ Kini Dalam Kenangan

Hiburan Wed, 25 Jul 2018

Kapsyen Nadzmi Adhwa Untuk Ardell Aryana Buat Ramai Netizen Bersemut

Nadzmi Adhwa sekali lagi mencuri perhatian peminat apabila sekali lagi video berdurasi kurang daripada 1 minit itu beserta dengan caption yang pastinya membuat semua peminat dan followers beliau cair.

Hiburan Mon, 3 Sep 2018

Barisan Penyanyi Hebat Tanah Air Warnai Konsert Semalam Di Malaya

Sebelum ini, saya pernah membuat persembahan di pentas yang sama pada 2009 ketika menjayakan Konsert Irama Warisan diiringi MPO. Hampir sedekad tidak beraksi di situ, perasaan gementar sudah pasti ada…

Hiburan Wed, 11 Sep 2019

Bukan Neelofa…Tetapi LOPAK!

Fashionista Neelofa versi ‘mampu milik’ …

LIFESTYLE Sat, 20 Jan 2018

穿高跟鞋痛到无法走?那是因为妳不会穿

若说「高跟鞋」是女人自信的来源,这句话可一点都不假。但要驾驭高跟鞋,穿得漂亮、穿出自信,可不是上脚就可以,就连名模都需要花时间练习走路了,身为一般人的妳怎么可以不练习,就指望穿出爆棚的气势?

Hiburan Sun, 3 Feb 2019

Sufian Suhaimi Bersanding Sorang Diri Di Pentas AJL 33

Alamak… belum move on lagi ke macam mana ni?

Hiburan Wed, 8 May 2019

Akim Turun 11 KG Demi ‘Marabahaya Underground’

Akim yang akan membawakan watak Fison Hamdi!

| Live TV