Hiburan By: SGMS Faida August 13, 2019 @ 1:24pm

KWSP Untuk Anak Seni, Perlu Ke?

Sejak Datuk Hans Isaac naik jadi Pengerusi dan Ahmad Idham Nadzri pula sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), beberapa perubahan sudah mula kelihatan dalam industri filem tempatan.

Boleh dikatakan setiap idea dilontarkan bagi menjawab pertanyaan media dan khalayak industri mengenai usaha menaikkan industri melalui manifesto cetusan idea mereka sebelum ini sangat mengujakan.

Namun dalam keterujaan mengadap setiap manifesto, bagai ada sesuatu yang pelik apabila ada segelintir anak seni semakin mempersoal relevan atau tidak isu berkaitan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) yang dibangkitkan oleh Pengerusi Finas, diperjuangkan pada masa ini.

Masakan tidak, banyak lagi isu penting dalam industri yang belum diselesaikan sehingga ke hari ini, antaranya isu dana filem, royalti, insurans pekerja, tayangan filem, peluang pekerjaan dan latihan.

Menurut beberapa sumber, isu KWSP seolah lebih diperjuangkan Pengerusi Finas berbanding isu-isu lain yang lebih penting. Lebih mengejutkan, ada dakwaan mengatakan hal KWSP ini tidak pernah pun dibincangkan dalam peringkat pengurusan tertinggi Finas, kiranya ia seolah-olah perjuangan satu hala tanpa perbincangan khusus atau kajian terperinci.

Soalannya, relevan atau tidak Finas melalui Pengerusinya mahu perjuangkan KWSP di saat industri filem tempatan masih terumbang ambing dari segi peluang pekerjaan pun kurang?

Rasanya, semua boleh nampak, penerbitan filem tempatan daripada penerbit kecil dan indie semakin berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Peminat filem tempatan pada masa ini disajikan filem-filem yang diterbitkan syarikat produksi besar yang sememangnya sudah ada pengikut tersendiri. Jadi, apa jadi dengan penerbitan daripada produksi kecil sederhana?

Finas sepatutnya fokus pada pembangunan industri. Jika alasan Pengerusi mahu selesaikan masalah industri, selesaikan perkara yang benar-benar penting terlebih dulu. Kalau diperhatikan betul-betul, isu KWSP bukan penyelesaian yang ditunggu-tunggu oleh industri.

Persoalan lain adalah melihat pembabitan Pengerusi Finas melangkaui tugas dan tanggung jawab asalnya. Ada kala tugas orang lain pun, beliau kelihatan turut masuk campur. Pelik! Bak kata orang, lebih sudu dari kuah. Jadi, soalnya, di mana sistem pembahagian tugas yang efisyen?

Jika mahukan ketelusan dalam pengurusan Finas, rasanya macam tiada perubahan saja dengan pengurusan dulu. Khalayak industri nak tahu, fokus Finas sebenarnya mahu ke mana? Entahlah, anda nilailah sendiri.

Harapan industri filem adalah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia benar-benar faham dengan isu mana lebih penting yang perlu diberi perhatian serius pada masa ini, itu saja.

Oleh: Endy Ashari

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 11 May 2019

Hasrat Miliki Anak Kembar Tak Kesampaian, Isteri Aliff Syukri Reda…

Semoga segala urusan melahirkan anak dipermudahkan… Insha Allah ada rezeki lain menanti.

Hiburan Thu, 21 Jun 2018

Mana Ada Jual Telekung, Kosmetik Ada Lah!

Sudah tentu saya terkejut. Apa yang lebih memeranjatkan, semua yang DM berasal dari Indonesia. Ada yang merayu kepada saya untuk memulangkan duit mereka.

Hiburan Sun, 21 Jul 2019

Ruhainies Lega Dapat ‘Green Light’

Ruhainies merancang untuk mendirikan rumah tangga pada tahun hadapan.

Hiburan Thu, 30 Aug 2018

Ikhwan Mengaku Rindu Nak Masuk Konti

Dalam perkembangan lain, Ikhwan kini aktif dalam bidang lakonan di mana dia sedang bersiap sedia untuk masuk ke set penggambaran sebuah drama.

Hiburan Sat, 20 Apr 2019

《声林之王 2》寻虎大会!422起展开大马网上招募

《声林之王 2》寻虎大会!网上招募马来西亚「声林猛兽」展开激烈「声存战」~

Hiburan Thu, 19 Dec 2019

Anjur Bengkel Percuma, Kahwin Antara Azam Sherry Alhadad Tahun Depan

Semoga segala impian Sherry tercapai hendaknya, Amin!

Hiburan Sat, 7 Apr 2018

Ziana Zain ‘Putus Terpaksa’ Tidak Lagi Duduk Sebumbung!

Daripada sumber yang dipercayai, Armin tidak bersetuju untuk melafazkan perceraian tetapi mohon kes tersebut dibawa kepada jawatankuasa pendamai.

Hiburan Mon, 24 Jun 2019

‘Terima Kasih Allah Pinjamkan Jefri Kepada Kami Untuk 35 Tahun’- Ucapan Afdlin Shauki Buat Netizen Sebak

Semoga Allah menjaga roh mu dan roh mummy dan menempatkan kamu berdua bersama roh-roh orang yang beriman. Jaga mak dik…

Hiburan Thu, 4 Jan 2018

BERMULA DENGAN SEMBAHYANG, KEMUDIAN BERHIJAB OKAY? – AMEERA KHAN

Ameera telah menerima beberapa komen balas dari netizen yang secara langsung menimbulkan kemarahan Ameera di laman Twitter nya itu.

Hiburan Mon, 1 Jan 2018

SINGLE TERBARU SYAMEL MEMUKAU

Walaupun baru dilancarkan di laman Youtube pada 14 Disember lepas, video ini sudah mencecah 200 ribu tontonan

| Live TV