Hiburan By: SGMS Faida August 13, 2019 @ 1:24pm

KWSP Untuk Anak Seni, Perlu Ke?

Sejak Datuk Hans Isaac naik jadi Pengerusi dan Ahmad Idham Nadzri pula sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), beberapa perubahan sudah mula kelihatan dalam industri filem tempatan.

Boleh dikatakan setiap idea dilontarkan bagi menjawab pertanyaan media dan khalayak industri mengenai usaha menaikkan industri melalui manifesto cetusan idea mereka sebelum ini sangat mengujakan.

Namun dalam keterujaan mengadap setiap manifesto, bagai ada sesuatu yang pelik apabila ada segelintir anak seni semakin mempersoal relevan atau tidak isu berkaitan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) yang dibangkitkan oleh Pengerusi Finas, diperjuangkan pada masa ini.

Masakan tidak, banyak lagi isu penting dalam industri yang belum diselesaikan sehingga ke hari ini, antaranya isu dana filem, royalti, insurans pekerja, tayangan filem, peluang pekerjaan dan latihan.

Menurut beberapa sumber, isu KWSP seolah lebih diperjuangkan Pengerusi Finas berbanding isu-isu lain yang lebih penting. Lebih mengejutkan, ada dakwaan mengatakan hal KWSP ini tidak pernah pun dibincangkan dalam peringkat pengurusan tertinggi Finas, kiranya ia seolah-olah perjuangan satu hala tanpa perbincangan khusus atau kajian terperinci.

Soalannya, relevan atau tidak Finas melalui Pengerusinya mahu perjuangkan KWSP di saat industri filem tempatan masih terumbang ambing dari segi peluang pekerjaan pun kurang?

Rasanya, semua boleh nampak, penerbitan filem tempatan daripada penerbit kecil dan indie semakin berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Peminat filem tempatan pada masa ini disajikan filem-filem yang diterbitkan syarikat produksi besar yang sememangnya sudah ada pengikut tersendiri. Jadi, apa jadi dengan penerbitan daripada produksi kecil sederhana?

Finas sepatutnya fokus pada pembangunan industri. Jika alasan Pengerusi mahu selesaikan masalah industri, selesaikan perkara yang benar-benar penting terlebih dulu. Kalau diperhatikan betul-betul, isu KWSP bukan penyelesaian yang ditunggu-tunggu oleh industri.

Persoalan lain adalah melihat pembabitan Pengerusi Finas melangkaui tugas dan tanggung jawab asalnya. Ada kala tugas orang lain pun, beliau kelihatan turut masuk campur. Pelik! Bak kata orang, lebih sudu dari kuah. Jadi, soalnya, di mana sistem pembahagian tugas yang efisyen?

Jika mahukan ketelusan dalam pengurusan Finas, rasanya macam tiada perubahan saja dengan pengurusan dulu. Khalayak industri nak tahu, fokus Finas sebenarnya mahu ke mana? Entahlah, anda nilailah sendiri.

Harapan industri filem adalah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia benar-benar faham dengan isu mana lebih penting yang perlu diberi perhatian serius pada masa ini, itu saja.

Oleh: Endy Ashari

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 27 Feb 2019

‘Kerjaya Penyanyi Jalanan Banyak Mengajar Saya…’- Maria Effendi Bakal Terbang Ke Hong Kong Wakili Malaysia Untuk HKAMF 2019

Maria yang bakal membawakan dua buah lagu iaitu Haruskah Aku dan Hurt (nyanyian asal Christina Aguilera di festival itu nanti memohon doa daripada rakyat Malaysia agar persembahannya dapat menambat hati juri.

Hiburan Fri, 22 Nov 2019
Hiburan Tue, 18 Dec 2018

Lepas Bintangi Spanar Jaya X, Sangeeta Teringin Jadi Pelakon Komedi?

Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia (FFM) ke-29 berkata dia gembira dapat bekerjasama dengan pengarah tersohor, Ahmad Idham.

Hiburan Wed, 2 Jan 2019

Kenapa Agaknya Nadia Aqilah Terkejut?

Wow, Nadia Aqilah is back!

Hiburan Wed, 23 May 2018

吴亦凡刷新个人纪录 新歌《Like That》美国双榜登顶

吴亦凡新专辑首支单曲《Like That》已全球上线,上线不到一个半小时,登顶美国iTunes总榜及美国iTunes Hip-Hop/Rap分榜,目前唯一登顶华人歌手。

Hiburan Tue, 7 Aug 2018

Iman Corrine Alami OCD?

Kenali Iman Corrine dalam Salon september ini!

Events Tue, 7 Jan 2020
Hiburan Tue, 16 Jul 2019

What Actually Happened to Ailee? Why isn’t She Promoting on Music Shows?

Fans are starting to realize is that Ailee has been missing for music shows line-up despite the long-awaited comeback from Ailee after almost three years of hiatus.

Hiburan Thu, 4 Jul 2019

Jonas- Turner Dirai Dalam Majlis Resepsi Mewah

Pasangan yang berkahwin pada 1 Mei lalu dilaporkan berkahwin di sebuah lokasi menarik di Perancis

Featured Tue, 24 Aug 2021

Dakwaan Gangguan Seksual Ebit Lew : Polis Rakam Keterangan Mangsa

Umum maklum, dakwaan gangguan seksual yang heboh diperkatakan baru-baru ini melibatkan pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew. Terbaru, menerusi laporan daripada Harian Metro, pihak polis kini sudah mengambil keterangan mangsa yang dikaitkan dengan siasatan kes tersebut. […]

| Live TV