Hiburan By: SGMS Faida August 13, 2019 @ 1:24pm

KWSP Untuk Anak Seni, Perlu Ke?

Sejak Datuk Hans Isaac naik jadi Pengerusi dan Ahmad Idham Nadzri pula sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), beberapa perubahan sudah mula kelihatan dalam industri filem tempatan.

Boleh dikatakan setiap idea dilontarkan bagi menjawab pertanyaan media dan khalayak industri mengenai usaha menaikkan industri melalui manifesto cetusan idea mereka sebelum ini sangat mengujakan.

Namun dalam keterujaan mengadap setiap manifesto, bagai ada sesuatu yang pelik apabila ada segelintir anak seni semakin mempersoal relevan atau tidak isu berkaitan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) yang dibangkitkan oleh Pengerusi Finas, diperjuangkan pada masa ini.

Masakan tidak, banyak lagi isu penting dalam industri yang belum diselesaikan sehingga ke hari ini, antaranya isu dana filem, royalti, insurans pekerja, tayangan filem, peluang pekerjaan dan latihan.

Menurut beberapa sumber, isu KWSP seolah lebih diperjuangkan Pengerusi Finas berbanding isu-isu lain yang lebih penting. Lebih mengejutkan, ada dakwaan mengatakan hal KWSP ini tidak pernah pun dibincangkan dalam peringkat pengurusan tertinggi Finas, kiranya ia seolah-olah perjuangan satu hala tanpa perbincangan khusus atau kajian terperinci.

Soalannya, relevan atau tidak Finas melalui Pengerusinya mahu perjuangkan KWSP di saat industri filem tempatan masih terumbang ambing dari segi peluang pekerjaan pun kurang?

Rasanya, semua boleh nampak, penerbitan filem tempatan daripada penerbit kecil dan indie semakin berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Peminat filem tempatan pada masa ini disajikan filem-filem yang diterbitkan syarikat produksi besar yang sememangnya sudah ada pengikut tersendiri. Jadi, apa jadi dengan penerbitan daripada produksi kecil sederhana?

Finas sepatutnya fokus pada pembangunan industri. Jika alasan Pengerusi mahu selesaikan masalah industri, selesaikan perkara yang benar-benar penting terlebih dulu. Kalau diperhatikan betul-betul, isu KWSP bukan penyelesaian yang ditunggu-tunggu oleh industri.

Persoalan lain adalah melihat pembabitan Pengerusi Finas melangkaui tugas dan tanggung jawab asalnya. Ada kala tugas orang lain pun, beliau kelihatan turut masuk campur. Pelik! Bak kata orang, lebih sudu dari kuah. Jadi, soalnya, di mana sistem pembahagian tugas yang efisyen?

Jika mahukan ketelusan dalam pengurusan Finas, rasanya macam tiada perubahan saja dengan pengurusan dulu. Khalayak industri nak tahu, fokus Finas sebenarnya mahu ke mana? Entahlah, anda nilailah sendiri.

Harapan industri filem adalah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia benar-benar faham dengan isu mana lebih penting yang perlu diberi perhatian serius pada masa ini, itu saja.

Oleh: Endy Ashari

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 10 Dec 2019

Tak Puas Bersanding, Che Ta dan Zain Naik Pelamin Lagi?

Tak sabar nak tunggu persandingan Che Ta dan Zain! Pasti macam pasangan baru berkahwin!

LIFESTYLE Fri, 17 Aug 2018

Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Platform Bersepadu 28 Juta Masyarakat Malaysia

Langkah ini sekaligus memberi peluang kepada setiap rangkaian jenama dan pengiklanan untuk meraih pulangan komersial yang lebih tinggi melalui tayangan iklan tersebut di kaca TV

Events Wed, 28 Nov 2018

张韶涵大马演唱会请「好朋友」当嘉宾?她只说……

相隔两年张韶涵将于2019年1月12日再度来马开唱!问她会否邀请「好朋友」当嘉宾时,她只说了……

Hiburan Thu, 24 May 2018

Kemelut Antara Nora Danish Dan Fasha Sandha Akhirnya Terjawab!

Menurut Nora Danish, beliau sendiri mengakui mahu menamatkan segala kemelut bersama Fasha sejak sekian lama?

Hiburan Mon, 30 Dec 2019
Featured Wed, 7 Sep 2022

[VIDEO] “Inai Tersepit Pintu” – Netizen Terhibur Neelofa Buat Trend ‘Abang Bomba Selamatkan Saya’

Wow, abang Bomba yang tolong Lofa ni rare eh, special! 🤣 Hanya dia saja buah hati pengarang jantung Lofa 🥰Gitewww 🤪

Hiburan Sat, 28 Jul 2018

Justin Bieber Simpati Keadaan Demi Lovato

Justin sama sekali tidak menyangka dia boleh kembali mengambil dadah tetapi saya doakan dia dan keluarganya dalam keadaan baik.

Hiburan Sun, 1 Sep 2019

西洋摇滚不老天团Air Supply于12月重登云顶世界!

西洋摇滚不老天团Air Supply于12月重登云顶世界!唱响40周年经典摇滚金曲~

Hiburan Fri, 23 Mar 2018

“Ada Yang Sudah Belasah Saya, Tapi Saya Okay” – Mawi

Mengakui filem tersebut masih belum mempunyai tajuk yang sesuai, Mawi turut menitikberatkan setiap babak agar mesej dalam filem bergenre komedi Islamik ini sampai kepada penonton

| Live TV