Hiburan By: SGMS Faida August 13, 2019 @ 1:24pm

KWSP Untuk Anak Seni, Perlu Ke?

Sejak Datuk Hans Isaac naik jadi Pengerusi dan Ahmad Idham Nadzri pula sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), beberapa perubahan sudah mula kelihatan dalam industri filem tempatan.

Boleh dikatakan setiap idea dilontarkan bagi menjawab pertanyaan media dan khalayak industri mengenai usaha menaikkan industri melalui manifesto cetusan idea mereka sebelum ini sangat mengujakan.

Namun dalam keterujaan mengadap setiap manifesto, bagai ada sesuatu yang pelik apabila ada segelintir anak seni semakin mempersoal relevan atau tidak isu berkaitan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) yang dibangkitkan oleh Pengerusi Finas, diperjuangkan pada masa ini.

Masakan tidak, banyak lagi isu penting dalam industri yang belum diselesaikan sehingga ke hari ini, antaranya isu dana filem, royalti, insurans pekerja, tayangan filem, peluang pekerjaan dan latihan.

Menurut beberapa sumber, isu KWSP seolah lebih diperjuangkan Pengerusi Finas berbanding isu-isu lain yang lebih penting. Lebih mengejutkan, ada dakwaan mengatakan hal KWSP ini tidak pernah pun dibincangkan dalam peringkat pengurusan tertinggi Finas, kiranya ia seolah-olah perjuangan satu hala tanpa perbincangan khusus atau kajian terperinci.

Soalannya, relevan atau tidak Finas melalui Pengerusinya mahu perjuangkan KWSP di saat industri filem tempatan masih terumbang ambing dari segi peluang pekerjaan pun kurang?

Rasanya, semua boleh nampak, penerbitan filem tempatan daripada penerbit kecil dan indie semakin berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Peminat filem tempatan pada masa ini disajikan filem-filem yang diterbitkan syarikat produksi besar yang sememangnya sudah ada pengikut tersendiri. Jadi, apa jadi dengan penerbitan daripada produksi kecil sederhana?

Finas sepatutnya fokus pada pembangunan industri. Jika alasan Pengerusi mahu selesaikan masalah industri, selesaikan perkara yang benar-benar penting terlebih dulu. Kalau diperhatikan betul-betul, isu KWSP bukan penyelesaian yang ditunggu-tunggu oleh industri.

Persoalan lain adalah melihat pembabitan Pengerusi Finas melangkaui tugas dan tanggung jawab asalnya. Ada kala tugas orang lain pun, beliau kelihatan turut masuk campur. Pelik! Bak kata orang, lebih sudu dari kuah. Jadi, soalnya, di mana sistem pembahagian tugas yang efisyen?

Jika mahukan ketelusan dalam pengurusan Finas, rasanya macam tiada perubahan saja dengan pengurusan dulu. Khalayak industri nak tahu, fokus Finas sebenarnya mahu ke mana? Entahlah, anda nilailah sendiri.

Harapan industri filem adalah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia benar-benar faham dengan isu mana lebih penting yang perlu diberi perhatian serius pada masa ini, itu saja.

Oleh: Endy Ashari

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 13 May 2018

Tahniah! Mat Dan Dah Jadi Ayah

Menerusi entri tersebut, Mat Dan atau nama Islamnya, Kareef Daniel Abdullah memuat naik sekeping foto bayi.

Hiburan Tue, 30 Oct 2018

Siap Sedia! Luncai Emas Bawakan TAMASYA ANAK MUDA 3 November Ini

Bersedialah untuk sebuah tamasya yang akan mengegarkan hari Sabtu anda, jom!

TECH Thu, 28 Jun 2018

Apple vs. Samsung Dispute Finally Settled

It was a lengthy battle between the two giants. See who won.

Hiburan Thu, 1 Feb 2018

Peserta Hero Oven 2 Bengang

Adam, bekas peserta program Hero Oven musim kedua, baru-baru ini dihambat kontroversi apabila meluahkan rasa terkilannya dengan rakyat Malaysia yang gemar menyentuh isu status halal sesuatu makanan.

Hiburan Fri, 16 Aug 2019

《金曲奖》客家歌手黄连煜来马一连2天开唱!

把客家歌曲带入主流音乐市场的台湾客家歌手黄连煜定档8月31日及9月1日,连续两天在吉隆坡和槟城深情开唱,要让大马歌迷感受黄连煜的客家创作音乐魅力。

Hiburan Fri, 14 Sep 2018

Tiada Lagi Accapan…

Accapan meninggalkan seorang isteri iaitu Yogeswari Subramaniam 53, dan 3 orang anak iatu Vikneshwaran Samynathan, 31, Dhineshwaran Samynathan, 28, dan Yhuveneshwary Samynathan, 24.

Hiburan Thu, 7 Feb 2019
Events Sun, 11 Feb 2018

HAEL BERJAYA JAMPI KEPUTUSAN JURI?

Dengan arrangement lagu yang nyata cukup luar biasa ditemani dengan efek LED membantu menghidupkan lagi persembahan Hael pada malam tersebut

Hiburan Sun, 19 Jan 2020

Tak Biasa Naik Komuter, Nia Ramadhani Mengadu Kepanasan

Naik kenderaan awam tapi baju meletops!

Hiburan Fri, 15 Nov 2019

丁蟹大战野蛮奶奶!郑少秋联手汪明荃预告上演歌舞剧

郑少秋和汪明荃时隔两年再以「荧幕情侣档」再来云顶开唱!这次郑少秋建议来个「丁蟹」与「野蛮奶奶」结合来个歌舞剧,又唱又跳又演,一次过满足所有影迷!

| Live TV